Věk digitální negramotnosti

Co říká "selhání" umělé inteligence o stavu společnosti

21. 4. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Manfred Spitzer poněkud sugestivně předpokládá, že věk digitální demence teprve nastane. Možná ano, možná ne, těžko říct. Cesta k ověření či vyvrácení této hypotézy bude trvat celá desetiletí. Fakt, že nyní žijeme ve věku digitální negramotnosti je naprosto nezpochybnitelný. Pokud by tomu tak nebylo, nebyl by digitální prostor zahlcen projevy absolutní ignorance, popírající další svobodnou a demokratickou existenci lidstva. Jestliže se umělá inteligence dokáže "nakazit" během několika hodin, co to dělá s běžným smrtelníkem, jehož inteligence je zmítána emocemi a neuvědomovanými pudy.  

V Maďarsku je 100 serverů, které šíří propagandu Putinova režimu

21. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta

Více než 90 serverů v maďarštině je součástí ruské internetové propagandy, zjistil průzkum serveru Vs.hu. Je obtížné zjistit, kolik z těchto serverů slouží zájmům Ruska dobrovolně a které jsou přímou součástí mezinárodní ruské dezinformační sítě.

Hlavní proruské servery v maďarštině jsou registrovány mimo maďarské území a šíří falešné zprávy o údajných násilných zločinech, páchaných uprchlíky Aktívblog.net, Meteon.org a Titkolthírek.hu; dále jsou to servery, které interpretují světové události z proruského hlediska (Hídfő.ru, Oroszhírek.ru. Orientalista.hu); a servery, které se výlučně věnují šířejí falešných zpráv o uprchlících (Napimigráns.com). Servery s vazbou na ultrapravicovou stranu Jobbik (Kuruc.info, Szentkoronaradio.hu) a klasické pravicové servery také šíří množství proruské propagandy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Young Czechs have made a video to support an ostracised muslim fellow student

21. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

The students of the secondary school in the northern city of Teplice took part in making a video on Wednesday to support their muslim fellow student Eman Ghaleb. Dozens of Czech citizens had written to the Head Teacher of their secondary school demanding that Eman should be expelled for being a muslim. "We support Eman, leave her in peace!" said the students.

"My name is Martin Pošta and I am a Christian," says one of the students in the video. "So if you want to expel Eman for her religious beliefs, you would have to expel me too because I am also openly religious," he adds.

"I thought the campaign to expel Eman was absolutely nonsensical. I can understand that people are afraid of terrorist attacks, but I think it is inappropriate if people protest against a girl who only wants to study at a secondary school. That is why we will all stand behind her in the video," says fifteen-year-old Tomáš Kučera.

The video will be two minutes long and should be available on Facebook towards the end of this week.

Source in Czech HERE

There are stories like this in the Czech Republic every day that never make it to the outside world because of a lack of translation. You can support us and help reveal what's happening in Central Europe today. Please make a contribution today on www.paypal.com and send your donation to redakce@blisty.cz. We fully rely on crowdfunding in our work. Thank you.

Británie: Neumíte vysvětlit, odkud jste získali peníze na koupi nemovitosti? Přijdete o ni

21. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

Britská konzervativní vláda se rozhodla zabránit offshoreovým firmám v kupování nemovitostí za účelem propírání špinavých peněz.

Offshoreové firmy, které chtějí v Británii kupovat nemovitosti, budou britskou vládou zřejmě donuceny zveřejnit své konečné majitele. Britská vláda připravuje nařízení, které by mělo zamezit vyhýbání se placení daní a propírání špinavých peněz.

Nový zákon by byl zaměřen proti zahraničním firmám, která vlastní v Británii nemovitosti v hodnotě mnoha miliard liber, aniž by musely zveřejnit, kdo jsou jejich koneční majitelé. I všechny zahraniční firmy, ucházející se v Británii o veřejné zakázky, budou donuceny zveřejnit své konečné vlastníky.

David Cameron už zavedl opatření, podle něhož budou muset od června 2016 všechny firmy registrované v Británii zveřejňovat své konečné vlastníky.

Nová opatření se zavádějí v důsledku odhalení v rámci tzv. Panama Papers.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Rozhovor Britských listů 53:

Sto let skautského hnutí

15. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta





S Milošem Říhou neboli Šípkem, ředitelem Skautského institutu, hovoří o sto letech českého skautingu, o zakladatelích skautingu lordu Badenu-Powellovi a Ernestu Thomsonu Setonovi a o organizátoru českého skautingu Antonínu Svojsíkovi v tomto rozhovoru Britských listů Bohumil Kartous. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 15. dubna 2016.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Médium, které chce něco vyvažovat, přestává být plně kritické a stává se propagandou

21. 4. 2016 / Pavel Urban

čas čtení 5 minut

Máte pravdu, že podíl islamistů v západní muslimské populaci je velmi malý (minimální není úplně nejlepší výraz). Na to Vám ovšem každý český odpůrce muslimské imigrace odpoví stokrát řečeným protiargumentem: islamistů mezi muslimy je velmi málo, mezi nemuslimy nejsou vůbec. A k "útokům islamistů" stačí drtivá menšina, která se ovšem vyskytuje jen tam, kde je i drtivá většina. Pokud na tohle nedokážete odpovědět, pak se s nějakým vyvažováním nemusíte vůbec namáhat. Sexuální násilí existuje i mezi čistokrevnými Čechy. A tendence jej za jistých okolností tolerovat ("koledovala si o to"), zde existuje také, i když dnes už není moc silná. Že by ovšem k českým kulturním tradicím patřilo organizované zneužívání na masových akcích, o tom mi není nic známo. Vám ano? To je docela důležitý rozdíl, píše v reakci na předchozí výměnu názorů s Bohumilem Kartousem Pavel Urban (ZDE a ZDE).

"Padni komu padni" je v určité společenské situaci nepoužitelná premisa

Lze obhajobu lidských práv před davovou hysterií nazývat propagandou?

21. 4. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Strach z toho, co přinese vlna imigrace a jaké následky to může mít je patrný v celé nedávné historii. Ohrožení islamismem, domnělou metlou západní civilizace, je iluzorní v tom smyslu, že existuje myriáda jiných ohrožení, která jsou z hlediska obětí na životech větší a přitom davovou hysterii nevyvolávají, jak dokládá ve svém brilantním pořadu Last Week Tonight John Oliver. I John Oliver, pravděpodobně nejvýraznější postava soudobé kritické žurnalistiky, se dopouští jisté "advokační" kampaně ve prospěch humanistického cíle. O totéž se, jistě ne tak dokonalým způsobem, pokoušejí Britské listy, ačkoliv si to Pavel Urban nemyslí.

Znovu: Nechápu způsob uvažování Pavla Urbana

21. 4. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Česká diskuse o uprchlících, jak ji představuje do určité míry i argumentace Pavla Urbana, se zdá být naprosto mimo.

Fakta jsou tato:

Státy mají právní POVINNOST pomoci lidem prchajícím před válkou a pronásledováním. Odmítáním splnit své právní povinnosti se vyčlení z civilizovaného mezinárodního společenství a bude to pro ně mít záporné ekonomické, politické i strategické dopady. Už má.

Nechápu neustálé hypotetické kádrování uprchlíků v České republice (kde žádní nejsou), když to prostě není vůbec součástí problému. Česko má zákonnou POVINNOST, stejně jako jiné země uprchlíkům poskytnout útočiště.

Je to prostě ZÁKON. O zákonu se nediskutuje. Bědování některých Čechů je na úrovni toho, že by si někdo stěžoval, jak je neférové, že zákon trestá vraždu či sexuální zneužívání malých dětí a že je omezováním svobody projevu, když nezveřejňujeme argumentaci, hájící   beztrestnost vražd či sexuálního zneužívání malých dětí.

Argumentace, že jsou mezi uprchlíky možná pachatelé kriminálních činů, je lichá - pachatelé kriminálních činů jsou v jakékoliv populaci. Proti možným pachatelům kriminálních činů musejí zasahovat bezpečnostní složky a orgány v trestním řízení. Nechápu, v čem je problém.

Bědování, že "zlá Evropská unie nám vnucuje uprchlické kvóty" je lživé a pokrytecké. V Evropské unii se dosahuje rozhodování demokratickou diskusí, v níž má slovo i Česká republika. Odpůrci uprchlických kvót nenabídli žádné jiné řešení. Lidem je nutno pomoci, co tedy chtějí dělat než rozumně je rozdělit po Evropě, aby jejich břemeno nemusely nést je dvě tři země, ale podělilo se o ně všech osmadvacet, tak jako tomu bylo už mnohokrát v minulosti, kdy Evropa přijala například milion Vietnamců a statisíce lidí, často muslimů (a to i ČR!) z bývalé Jugoslávie. Muslimové přijatí do ČR z bývalé Jugoslávie nikdy nebyli žádným problémem, jsou zcela neviditelní. Proč jsou pro některé lidi problémem muslimové teď? Nechápu.

Argumentace, že uprchlíci jsou "jiní" a "zničí náš způsob života" je jednak irelevantní - protože podle zákona máme povinnost je přijmout - jednak nesmyslná, jak dokazuje dlouhodobé soužití s muslimy v mnoha zemích západní Evropy. Kromě toho je rasistická. "Jiní lidé" nejsou nijak podstatně jiní, jsou lidé jako my.

Celé je to jen šum.

Čínská bezpečnostní slepá skvrna, aneb jak se spolu sešli marxisti, konzervativci, ekonomové a oportunisti

20. 4. 2016 / Lukáš Zádrapa

čas čtení 19 minut


Nedávná návštěva čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v České republice poprávu, a také naštěstí posloužila jako silný popud k celospolečenské debatě o našich vztazích s ČLR i o způsobech, jak pěstovat zahraniční politiku. I pokud by se nebylo podařilo dosáhnout ničeho jiného, museli bychom za toto být vděčni.

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

"Sluníčkářská" bojovnice za osvobození otroků vystřídá otrokářského prezidenta

Dolar bude mít na bankovkách ženy a občanské aktivisty

21. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta

Ministr financí USA Jacob L. Lew oznámil historicky převratnou informaci. Na pěti, deseti a dvacetidolarových bankovkách se poprvé objeví ženy. Zároveň ponesou nejčastěji používané dolarové bankovky ještě jedno sdělení. Na přední straně bankovky o nominální hodnotě 20 dolarů vystřídá Andrewa Jacksona, sedmého amerického prezidenta, Harriet Tubmanová, černošská otrokyně a aktivistka. Zatímco Jackson obhajoval nadřazenost bělochů nad původními americkými národy a černochy,  Tubmanová se stala symbolem abolicionizmu, hnutí za zrušení otroctví. Tubmanová je tak první ženou na dolarových bankovkách, s výjimkou velmi omezené emise jednodolarových pamětních bankovek s podobiznou Marthy Washingtonové v 19. století. Na pěti a desetidolarových bankovkách zůstane přední strana beze změn, nicméně na zadních stranách se objeví tváře žen a občanských aktivistů z americké historie, mezi nimi Eleanor Roosveltová a Martin Luther King.

Více v angličtině ZDE

Chcete žít v demokracii?

21. 4. 2016 / Ivo Barteček

čas čtení 5 minut

Jednoduchá otázka, s jednoduchou odpovědí - vždyť v ní přeci žijeme. Máme právo volit, máme právo projevit svůj nesouhlas, máme právo na svobodu. Tak se na tu mršku podívejme. Demokracie je v doslovném překladu vláda lidu. Momentálně si užíváme demokracie zástupné. To jest demokracie, která nám dovolí jednou za čtyři roky vzít občanský průkaz a s ním rozum do hrsti, který by nám měl napovědět, jaký z programů politických stran je nám nejbližší, nebo lépe, jaký je nám nejméně vzdálený.

Vnitřní dialog generace Y

#Těžkýživotčecháčka

21. 4. 2016 / Aneta Adámková

čas čtení 5 minut

Ona 1: Vrchol všeho byla cesta domů. Doufala jsem, že si v metru sednu, ale na MÉM místě seděla nějaká přičmoudlá ženská. Já jsme se tu narodila, já platím státu daně, tak mi nemá co zasedávat místo. Ať si táhne do své země.

Přičmoudlá ženská: Mám strach jezdit veřejnou dopravou. Lidé na mě koukají skrz prsty. V Čechách jsem se narodila, vystudovala, žiji zde celý život, ale poslední dobou je to čím dál horší.

Bodláky Václava Duška

Tam na konečné, hned po obřadu

21. 4. 2016 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Poslanci a senátoři zdarma dovolená ve vyhlášených světových blázincích. Slovní žonglování v cirkusu Liliput, vstupné k popukání zanedbatelné, děti a penzisté za korunu, vojsko zdarma. Klauni nejsou a nebudou. Stačí humor staré stoky. Pamatujte, sejdeme se na konečné hned po obřadu.

Amnesty International: Další děsivý útok Asadovými barelovými bombami

20. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta

Země, v níž je podle Terezy Spencerové s Asadovým režimem všechno v pořádku:

(Obdivné výroky Tereze Spencerové ohledně Asadova režimu v Sýrii naleznete ZDE. Hodně to vypovídá o objektivitě některých českých "novinářů" a o tom, jak věcně vnímají realitu)

Czech activist who helps refugees at Idomeni is being victimised by Czech social services

19. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

Eva Zahradníčková, a Czech activist who has been occasionally helping refugees at Idomeni, has been summoned by the Czech social services in the city of Brno to explain her activities. The officials at the social services office have expressed displeasure over her helping the refugees. This must mean, the officials say, that Ms. Zahradníčková is neglecting her own children.

Zahradníčková has four children, one of them is fully grown-up, the other three are minors. When Ms. Zahradníčková duly reported at the social services office she was surprised to find out that the officials in charge were primarily upset that she was helping refugees. "If you are helping refugees, it must mean that you are neglecting your own children," they said. An official told her that she has read articles in the press about Ms. Zahradníčková's activities at Idomeni and that these are unsuitable since she has children and "must take care of them". Ms. Zahradníčková has explained she only spends three days at a time at Idomeni and usually takes her children with her. She was informed that Czech social services officials will carry out an inspection in order to check the state of her children this Thursday.

Source in Czech HERE



There are stories like this in the Czech Republic every day that never make it to the outside world because of a lack of translation. You can support us and help reveal what's happening in Central Europe today. Please make a contribution today on www.paypal.com and send your donation to redakce@blisty.cz. We fully rely on crowdfunding in our work. Thank you.

Čína si svého Snowdena popraví

20. 4. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty


Čínský občan a počítačový technik Chuang Jü, který údajně předal 150 000 souborů obsahujících státní tajemství nejmenované cizí mocnosti, skončí na popravišti ZDE. Země, jež se stala prvním útočištěm "whistleblowera" Edwarda Snowdena, netrpí nejmenšími pochybnostmi, jak přistupovat k podobným případům, pokud se jí přímo týkají.

Britské listy obviňují Chomského z něčeho, co nevyřkl

20. 4. 2016 / Lukáš Stříteský

čas čtení 1 minuta

Britské listy varují, že lidé nemají věřit všemu, co najdou na internetu. Přitom si samy neověřují internetové zdroje. V originálu článku Jak Noam Chomsky zradil syrský lid" jsem kliknul na první referenci, která byla trochu zajímavá - směřovala na YouTube video z harvardské přednášky, kde měl Noam Chomský trvdit, že: "celá syrská opozice je buď součástí IS, nebo nějakou variantou al-Káidy". Namísto toho tam Noam kritizuje Saudskou Arábii za šíření wahabismu a Turecko za podporu Al-Nusry v Sýrii. Článek mu vsouvá do úst slova, která nevyřkl, píše Lukáš Stříteský.

Mimochodem autor článku navíc evidentně naschvál umisťuje časový odkaz k videu až do první třetiny Noamovi odpovědi. Prostě se vám to otevře uprostřed věty. Což samo o sobě zavání další manipulací. A samozřejmě: před tím totiž Noam říká, že ne úplně každá vojenská intervence v historii byla vedena především pro zájmy těch, kteři jí vedli, ač se tak dělo v drtivé většině. To se však nehodí autorovi do falešného vykreslení Noama jako zkostnatělého staříka, který přes svůj idealismus není schopný důkladně chápat realitu. Autor svým textem pokrytecky obviňuje chudáka Chomského z toho, co páchá sám.

Sam Hamad uvádí, že Chomsky ve vystoupení na Harvardu redukuje syrskou opozici na IS a al-Káidu. A to také skutečně dělá

20. 4. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta


Lukáš Stříteský tvrdí, že Britské listy "Noama" (tj. Chomského) údajně obviňují z něčeho, co neřekl ZDE. V článku Sama Hamada, který Britské listy přinesly, autor doslova uvádí: "Během přednášky na Harvardu v září 2015 byl Chomsky dotázán, zda ruské nasazení jednotek v Sýrii je imperialistické. V odpovědi zopakoval, že celá syrská opozice je buď součástí IS, nebo nějakou variantou al-Káidy."

Helmuth Kohl: Řešení uprchlické krize "neleží v Evropě"

20. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

Bývalý německý kancléř Helmut Kohl označil Viktora Orbána "za svého přítele" a pozval ho k sobě domů

V předmluvě k maďarskému vydání knihy "Ze starosti o Evropu" uvedl německý exkancléř Helmuth Kohl, že kontinent se nemůže stát novým domovem milionů lidí.

Neoliberalistická ideologie je zdrojem všech našich problémů

18. 4. 2016

čas čtení 13 minut

To, co ukazuje historie jak keynesiánství, tak neoliberalismu, je, že nestačí být proti rozbitému systému. Je nutno být schopen nabídnout přesvědčivou alternativu.

Představte si, kdyby bývali občané Sovětského svazu nikdy neslyšeli o komunismu. Ideologie, která dominuje našemu životu, nemá pro většinu z nás žádné jméno, píše George Monbiot v ukázce ze své nové knihy How did we get into this mess? (Jak jsme se dostali do této šlamastyky?). Shrnujeme:

Anonymita ideologie, která nám vládne, je příznakem i příčinou její moci. Tato ideologie sehrála zásadní roli v mnoha závažných krizích: ve finanční krizi let 2007-2008, v odklánění bohatství a moci do offshorových daňových rájů, čehož nám Panama Papers ukazují jen zlomek, v pomalém rozkladu veřejného zdravotnictví a školství, v obnovení dětské chudoby, v epidemii samoty, v kolapsu ekosystémů, ve vzestupu Donalda Trumpa. Avšak my reagujeme na tyto krize, jako by neměly jediného společného jmenovatele, jedinou koherentní filozofii. Jaká větší moc může na světě existovat než moc, která funguje beze jména?

Brazilská krize je i krizí totožnosti

19. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

Když v neděli hlasoval brazilský parlament pro odstranění prezidentky Dilmy Rousseffové, byla to fraška, píše známá brazilská novinářka Eliane Brum. Pokusu odstranit demokraticky zvolenou prezidentku, která získala 54 milionů hlasů a nebyla obviněna z žádného trestného činu, stál v čele muž obviněný z korupce a praní špinavých peněz - Eduardo Cunha. Pokud i horní komora brazilského parlamentu schválí odstranění Rousseffové, její úřad převezme viceprezident Michel Temer - hlavní spiklenec. Pokud bude Rousseffová odsouzena, Temer zůsane prezidentem. Kdyby se dnes konaly volby, Temer by získal 1-2 procenta hlasů.

Z toho se zdá vyplývat, že Rousseff a její Dělnická strana jsou jen oběti. Ale to je jen část pravdy. Rousseffová vedle velmi špinavou prezidentskou kampaň a démonizovala své protivníky. Krátce po začátku svého druhého funkčního období přestala plnit své předvolební sliby a začala dělat opak. Hospodářská krize se prohloubila a téměř 10 milionů Brazilců přišlo o zaměstnání. I stoupenci Dělnické strany zastávají názor, že je Rousseffová nekompetentní.

Zkorumpovaný brazilský parlament svrhl nezkorumpovanou prezidentku Rousseffovou

18. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová utrpěla v neděli drtivou porážku. Nepřátelský a zkorumpovaný brazilský parlament hlasováním schválil její odvolání. Schválilo to 367 poslanců v parlamentě s 513 poslanci.

Konzervativní opozici se tak podařilo svrhnout demokraticky zvolenou prezidentku ani ne v polovině jejího funkčního období. Rousseffová bude nyní muset na 180 dní odstoupit a vláda Dělnické strany, která vládne v Brazílii od roku 2002, bude muset alespoň dočasně ustoupit pravicové vládě, kterou povede viceprezident Michel Tenner.

Británie deportovala stovky teenagerů zpět do válečných zón, z nichž uprchli jako děti

19. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

Charitativní organizace a politikové varují, že kruté britské ministerstvo vnitra deportuje zpět do válečných zón každoročně stovky teenagerů, jakmile dosáhnou věku osmnácti let.

Navzdory tomu, že vyrostli v Británii, tyto děti, které jako nezletilí jedinci dostávají v Británii dočasný azyl, jsou okamžitě deportováni do zemí svého původu, v nichž dlouhá léta nežili, jakmile dosáhnou věku 18 let. Britské ministerstvo vnitra tvrdí, že tito teenageři "už nepotřebují ochranu".

V roce 2014 takto Británie deportovala do válečných zón 445 osmnáctiletých teenagerů.

Tyto děti v Británii vyrostou, často mají ve škole vynikající akademické výsledky, a pak najednou zjistí, že země, o níž si mysleli, že je ochrání, je ve věku 18 let deportuje," uvedla Anna Musgrave z jedné britské charitativní organizace. Teenageři jsou deportováni do Libye, do Afghánistánu, do Iráku a do Sýrie.

V letech 2007 - 2015 bylo z Británie deportováno 4000 žadatelů o azyl, kteří do země přišli jako sirotci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Co by Obamovi přineslo odhalení role Íránu v teroristických útocích z 11. září?

20. 4. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty


"Odhalování pozadí" útoků z 11. září 2001 uvedlo v posledních patnácti letech v život specifický podžánr konspiračních teorií. Periodika opakovaně spekulující o "skutečném pozadí" útoků můžete směle řadit k dnes tolik oblíbenému konspiračnímu bulváru, který vedle toho přináší i "zaručené" analýzy údajných plánů Bilderbergu a iluminátů, nové zprávy o duté zemi či sestřelení letu MH17, případně bombardéru Su-24 nad Tureckem. Avšak přece jen zůstává cosi doopravdy nedořečeno: 28 dodnes utajovaných stran oficiální americké vyšetřovací zprávy. Podle informací z prostředí zpravodajských služeb jsou důvody setrvalého utajování dva: Role saúdských donorů a íránského zpravodajského know-how při přípravě útoků ZDE.

Co vše by mohlo spustit odhalení role Saúdské Arábie v teroristických útocích z 11. září 2001?

20. 4. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Skutečnost, že okolnosti atentátů z 11. září 2001 nebyly dosud spolehlivě objasněny, vyvolává jak spoustu legitimní kritiky, tak konspirační teorie všeho druhu. Co se geopolitického rámce týče, je asi důležitější si uvědomit, že tyto útoky rozpoutaly Američany vedenou globální válku proti terorismu, která rozvrátila Blízký východ, poskytla úrodnou půdu pro vznik a rozmach Daeše ZDE, a jíž podle různých údajů mohly padnout za oběť statisíce až dva milióny lidí ZDE. Nedávno ve Spojených státech na popud senátora Chucka Schumera a dalších politiků vznikla iniciativa, jež má objasnit úlohu klíčového spojence Bílého domu, Saúdské Arábie, v teroristických útocích z 11. září 2001.

Jak bojovat proti jedovatému internetu: Tak jako v devatenáctém století?

19. 4. 2016

čas čtení 5 minut

V polovině devatenáctého století se do potravin běžně přidávala křída, arzenik, písek a další nejedlé či jedovaté substance. Zamezilo se tomu až po desítkách let přísnou státní regulací. Měli bychom se historií toho, jak jsme dosáhli bezpečnosti potravin, inspirovat i při našem postoji vůči verbálním útokům na internetu?

Šikana na internetu se může zdát být nedávným jevem, ale existuje už pětačtyřicet let. Sociální sítě dnes zdůrazňují interakce mezi lidmi a kontroverze jsou často zdůrazňovány vydavateli, kteří usilují o velkou čtenost. Porozumění šikaně a verbálním útokům na internetu v současnosti ztěžuje i skutečnost, že zesíťovaná sociální hnutí dnes běžně zneužívají emocí veřejnosti pro politické cíle.

Ve Spojených státech je terčem šikany na internetu až 40 procent jeho uživatelů. Na internetu se šíří výhrůžku, rasismus a diskriminace.

Jak porazit islamofoby

18. 4. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Z různých diskusí s islamofoby jsem dospěl k závěru, že jejich důležitým rysem je důraz na partikulární situaci, která se nenávistně zevšeobecní bez ohledu na složitost kulturních a společenských dějin. Je to podobné, jako by si někdo přečetl knihu o zločinech inkvizice a požadoval pak na návštěvnicích katolických kostelů, aby změnili své vyznání.

Nepomáhá odkaz na vzdělání, neboť vzdělávající instituce jsou podle nich zmanipulované, a proto mají pravdu obskurní, manipulativní zdroje. Je to velice podobné jako se zastánci šarlatánských metod v medicíně. Když odkážete na seriózní studii, je podle nich zkorumpovaná, naopak když zpochybníte jejich zdroj, jste zaslepení nebo zkorumpovaní vy. Často neumějí pořádně anglicky ani česky, nemají přehled ani v základní chronologii událostí světových dějin a jako materiál k doučení poskytují nesmysly.

Odkazy na poučení z 2. sv. války nebo z dob komunismu nefungují, nefunguje odmítání kolektivní viny. Naopak energie většinového protinacistického postoje naší společnosti je u nich přeměněná pomocí představy islám = nacismus v nenávist vůči islámu. Na rozdíl od konsensu naší společnosti ale tento postoj nacisticky paušalizují a převádějí do kolektivní viny.

Valit kuličku nepochopení – příkaz pusté doby

18. 4. 2016 / Václav Dušek

čas čtení 4 minuty

Byly doby různé – přečasto hrůzné, jak říkával klasik Jan. Jít s většinou se prý vyplácí krátkodobě. Nevím. Většina mě děsila v družině, ve škole; slavné máje a bojová hesla pro ty, kdo drželi vesla – a šup s ním do kriminálu, na šibenici, kdo nejde s námi, jde proti nám, my jsme mládež nová, mládež Gottwaldova... kolik ubohosti obsahuje většinový názor, jak těsno v lebkách myslitelů zkaženého dobra!

Kdo páchá zlo, nemusí být ještě potrestán. Sudety a další země napity krví bližních. Po válce táhli neochvějné pluky mstících mizerů za majetkem i prospěchem. Hnali se hrdinové do hor, podhůří a brali plnými hrstmi – dobrý Němec, mrtvý Němec. Dosídlenci, pochopitelně ne všichni, rabovali, kradli, tlačili před sebou hovniválské kuličky; dávno odpočívají na věky věků, do nebe se nedostali, peklo se jich bálo. Čas všechno zahojí. Cukrování se pěstuje v časech zlých. Slávek Štoura o tom ví mnohé.

Spojené státy: Golanské výšiny nejsou součástí Izraele

19. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí John Kirby zdůraznil v pondělí večer, že americká vláda nepovažuje Golanské výšiny za součást Izraele, poté, co se v neděli premiér Benjamin Netanyahu zapřísahal, že "zůstanou navždy pod izraelskou správou".

"Americký postoj k této věci zůstává nezměněn," řekl Kirby reportérům na ministerstvu zahraničí ve Washingtonu. "Toto postavení zastávají jak demokratické, tak republikánské vlády. Tato území nejsou součástí Izraele a o statutu těchto území by mělo být rozhodnuto vyjednáváním. Současná situace v Sýrii to neumožňuje," dodal Kirby.

Spojené státy se staly po Německu hned druhou zemí, která reagovala na Netanyahuovo tvrzení, že Golanské výšiny, syrské okupované Izraelem ve válce v roce 1967 a později Izraelem anektované, "zůstane navždy součástí izraelské suverenity".

"Je základním principem mezinárodního práva a charty OSN, že žádný stát si nemůže nárokovat anexi území jiného státu takovýmto způsobem," řekl v pondělí Martin Schaefer, mluvčí německého ministerstva zahraničí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Teroristé na Klatovsku

18. 4. 2016 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta



Zatímco se Česká republika úspěšně brání přílivu uprchlíků ze Středního východu, pronikají proti proudu řek, které tečou na Západ, nenápadní přistěhovalci. Mluvčí ministerstva vnitra se k jejich podvratné činnosti na Klatovsku zatím nevyjádřil. Věc se řeší pouze na krajské a okresní úrovni.

Podařilo se nám ale získat vyjádření mluvčího tam vznikajícího hnutí BvSN, který si nepřeje být jmenován, protože shání pušku. Teroristům je třeba se bránit hned na hranicích, řekl však našemu zpravodaji a dodal: Kam se hrabe islámský stát na tyto bobry tuneláře. BvSN (Bobry ve Skočicích nechceme) už navázalo kontakt s podobnými organizacemi v Děčíně a Bad Schandau, kde už několik měsíců proti přílivu bobrů působí hnutí Bobrida, vedené českým imigrantem ještě z časů nezapomenutelné NDR (přiženil se) Václavem Pánvičkou. A co na to Hrad, ptají se daňoví poplatníci?

Podrobnosti zde:
http://plzen.idnes.cz/bobr-podhrabana-silnice-skoda-uzavirka-skocice-odstrel-pgv-/plzen-zpravy.aspx?c=A160415_151409_plzen-zpravy_pp


                                                                                                                                                                                         

Evropská unie nezvládá uprchlíky, protože je strukturovaná tak, aby sloužila především kapitálu

Hanba Evropy

18. 4. 2016

čas čtení 5 minut

Dne 22. března tohoto roku šéfka mise Lékařů bez hranic Marie Elisabeth Ingres prohlásila ZDE: „Učinili jsme opravdu těžké rozhodnutí o ukončení veškerých našich aktivit v řeckém uprchlickém táboře Moria. Kdybychom v nich pokračovali dále, stali bychom se komplici systému, který považujeme za neférový a nehumánní. Nechceme dopustit, aby naše pomoc byla instrumentalizována při masových deportacích. Odmítáme být součástí systému, který nebere žádné ohledy na humanitární potřeby žadatelů o azyl a migrantů.“

Tentýž den vydal Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) prohlášení ZDE, v němž oznamuje, že hodlá omezit svou činnost v takzvaných hotspotech nacházejících se na řeckých ostrovech, kde poskytoval pomoc uprchlíkům a migrantům. Na základě nových nařízení se tato místa stala detenčními zařízeními. Právě kvůli nesouhlasu s mandatorní detencí v těchto lokalitách UNHCR pozastavil některé ze svých tamních aktivit.

Aktivisté a představitelé OSN otevřeně odsoudili ZDE nezákonnost smlouvy, která byla 18. března tohoto roku uzavřena mezi Evropskou unií a Tureckem, s tím, že tato dohoda naprosto opomíjí individuální práva žadatelů o azyl - aby se těmto osobám dostalo ochrany v zemích, kam jsou deportovány.

Tisíce lidí se v Bruselu účastnily demonstrace "proti terorismu a nenávisti"

18. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

Tisíce lidí v neděli demonstrovaly v Bruselu "proti teroru a nenávisti", téměř měsíc poté, co při koordinovaných útocích zahynulo 32 osob a více než 300 jich bylo zraněno.

"Chtěli jsme ukázat, že se nebojíme a že milujeme své město," řekla Anaïs Maes, dvaatřicetiletá učitelka. Vyjádřila názor, že vláda reagovala přehnaně, když naplnila ulice armádou a policií. "Proti terorismu neexistuje kompletní obrana, to je definice terorismu. Tato bezpečnostní opatření jsou zbytečná, protože tu hrozbu to neodstraní."

Václav Klaus a Jiří Weigl prodávají euroskepticismus pod nálepkou migrační krize

17. 4. 2016 / Petr Andreas

čas čtení 8 minut

Klaus, Václav; Weigl, Jiří: Stěhování národů s. r. o. Stručný manuál k pochopení současné migrační krize, Olympia: Velké Přílepy 2015, 88 s.

Diskuse o uprchlické a migrační krizi se dávno rozbujely v nepřehlednou spleť názorů, zkreslení a dezinformací, kde je možné přít se o hodnověrnost každého faktu a význam každého pojmu. Atmosféra, jež udělala z uprchlické a migrační krize otázku národního bytí a nebytí, vybičovala zájem o téma do závratných výšin. S jistým odbytem mohou proto počítat publikace, které se pokusí vysvětlit základní pojmy, vybrat zásadní fakta a zasadit je do určitého smysluplného rámce – anebo takové, která to budou úspěšně předstírat.

Máme-li mluvit o tom, co se autorům „Stručného manuálu“ Václavu Klausovi a jeho letitému spolupracovníkovi Jiřímu Weiglovi povedlo, je třeba říci, že jejich esej je v první řadě vynikající ukázkou takového zručného marketingu. Je psána promyšleně srozumitelným a pojmově odlehčeným jazykem, nabízí jasné názory a nekomplikované postoje; díky malému rozsahu se dá přečíst za hodinu. První náklad byl rozebrán před Vánoci během několika dní, na dotisk se čekalo do druhé půle ledna.

Eman Ghaleb: Český národ není národem xenofobů a nenávistníků

17. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

Proč musí být v ČR dospívající dívka podrobována takovémuto veřejnému tlaku? Proč musí být "vděčná", že s ní škola zachází jako s každým jiným, když to má být samozřejmost? Je to ostuda. (JČ)

Asi bych se měla nějak vyjádřit, co? píše Eman Ghaleb na Facebooku.

Nejdříve bych ale měla poděkovat každému, kdo mi vyjádřil podporu.

Tato podpora mi dala hodně velký argument pro ty, co si myslí, že Češi jsou národem rasistů a xenofobů. Nikdy jsem si to nemyslela a jsem přesvědčena, že jen menšina v sobě nese nenávist a to hlavně ze strachu, který jim neustále dodávají média. Jsem ráda, že se mi to potvrdilo a hodně lidí přesvědčilo, že ve většině je stále dobro.

Česko beru jako svůj domov. Narodila jsem se sice v Jemenu, ale od pěti let jsem v Čechách a od té doby jsem byla v Jemenu jen 3x na dovolené. Česko beru jako svůj domov, protože mi dalo hodně a jsem za to vděčná.

Jedna z mnoha věcí, kterých si velmi vážím,je možnost studovat na Gymnáziu v Teplicích. Jsem vděčná všem na gymplu za to, že se mnou zachází úplně stejným způsobem jako s ostatním studenty, bez žádných rozdílů nebo výjimek.

Děkuji svému řediteli (Zdeněk Bergman) nejen za jeho podporu, ale hlavně za to, že mnoha lidem dal naději, že na světě je stále spravedlnost.

Co se týče mého šátku, tak to pro mě není náboženský symbol, ale věc, která je součástí mě a mé identity. Opakuji se, že pokud by byl v Čechách nějaký zákon nebo stačí rozhodnutí od vedení školy, který by zakazoval zahalování ve škole , tak to respektovat budu. Do té doby budu na cestě svobody, které si vážím a myslím si, že svoboda je nejdůležitější věc pro člověka.

Ještě jednou díky

Na zprávy budu odpovídat postupně

slibuju

Zdroj: ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2016

2. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

V březnu 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 66 703.15 Kč

Zůstatek byl koncem března  2016 125 437.72 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

22285