Tisíce lidí se v Bruselu účastnily demonstrace "proti terorismu a nenávisti"

18. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

Tisíce lidí v neděli demonstrovaly v Bruselu "proti teroru a nenávisti", téměř měsíc poté, co při koordinovaných útocích zahynulo 32 osob a více než 300 jich bylo zraněno.

"Chtěli jsme ukázat, že se nebojíme a že milujeme své město," řekla Anaïs Maes, dvaatřicetiletá učitelka. Vyjádřila názor, že vláda reagovala přehnaně, když naplnila ulice armádou a policií. "Proti terorismu neexistuje kompletní obrana, to je definice terorismu. Tato bezpečnostní opatření jsou zbytečná, protože tu hrozbu to neodstraní."

Jinde v Belgii vznikla kontroverze, když se bojovný belgický ministr vnitra Jan Jambon vyjádřil ve flanderských novinách, že "významná část muslimské komunity nad útoky tancovala". Lidskoprávní organizace a levicoví politikové obvinili Jambona, vlámského nacionalistu, že stigmatizuje muslimy a zasévá rozbroje.

Vládnou nadále pochybnosti, nakolik je belgická vláda schopna reagovat na hrozbu terorismu po problematickém týdnu. Nejprve vznikla neformální stávka leteckých dispečerů na bruselském letišti, pak byla donucena rezignovat ministryně dopravy, protože prý lhala ohledně zpráv kritizujících bezpečnostní chyby na bruselském letišti.

Zůstávají pochybnosti, zda umožňuje nechvalně složitý politický systém v Belgii efektivní opatřeni proti terorismu a proti radikalismu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5734

Diskuse

Obsah vydání | 21. 4. 2016