Spojené státy: Golanské výšiny nejsou součástí Izraele

19. 4. 2016

čas čtení 1 minuta


Mluvčí amerického ministerstva zahraničí John Kirby zdůraznil v pondělí večer, že americká vláda nepovažuje Golanské výšiny za součást Izraele, poté, co se v neděli premiér Benjamin Netanyahu zapřísahal, že "zůstanou navždy pod izraelskou správou".

"Americký postoj k této věci zůstává nezměněn," řekl Kirby reportérům na ministerstvu zahraničí ve Washingtonu. "Toto postavení zastávají jak demokratické, tak republikánské vlády. Tato území nejsou součástí Izraele a o statutu těchto území by mělo být rozhodnuto vyjednáváním. Současná situace v Sýrii to neumožňuje," dodal Kirby.

Spojené státy se staly po Německu hned druhou zemí, která reagovala na Netanyahuovo tvrzení, že Golanské výšiny, syrské okupované Izraelem ve válce v roce 1967 a později Izraelem anektované, "zůstane navždy součástí izraelské suverenity".

"Je základním principem mezinárodního práva a charty OSN, že žádný stát si nemůže nárokovat anexi území jiného státu takovýmto způsobem," řekl v pondělí Martin Schaefer, mluvčí německého ministerstva zahraničí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7373

Diskuse

Obsah vydání | 21. 4. 2016