29717

Kolik mrtvých padne každý den u digitálního Slavkova?

Nevzdělaní a frustrovaní: Kořisti digitálního světa a největší bezpečnostní hrozba

18. 7. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Spousta lidí, rodičů a prarodičů, je znepokojena tím, kolik času tráví děti v digitálním prostředí a jaký dopad to na ně má. Obávají se zcela oprávněně: sami totiž nejsou schopni bránit se vlivu digitálního světa a podléhají mu, aniž by si často vůbec uvědomovali, že se tak děje. Zatímco děti jsou vesměs uzavřeny v omezeném rozhraní her, dospělí, kteří hrami okázale opovrhují, se často stávají protagonisty "role playing games" připravených v rozhraní simulujícím reálný svět, jen s poněkud pozměněnými parametry. Stejně jako děti vede nedostatek jiných podnětů, neschopnost domyslet důsledky svého jednání a frustrace k tomu uzavírat se do virtuálního světa, i dospělí si v něm vytvářejí své komfortní zóny, v nichž si připadají lépe, nebo alespoň najdou katalyzátor pro svou nespokojenost a zmatenost. Problém je, že digitální svět stále více pohlcuje realitu jako takovou. Volatilita světa je vysoká a předvídatelnost dění se nebezpečně snižuje. Poplatní chybám minulosti ale řešíme minulé války, aniž bychom si všimli, že jsme se ocitli v úplně jiné.

Kriminální server, který měl být pro porušování zákona dávno zakázán, inzerují nyní tzv. "mainstreamová" média v ČR

18. 7. 2017

čas čtení < 1 minuta

Ukazuje to, jaký póvl jsou nejen Parlamentní listy a kam směřuje nezadržitelně český veřejný diskurs... Už ten typ reklamy, znevažující ženy...

Jinak je ta reklama hrubá lež, protože Parlamentní listy čtenářům neposkytují možnost mít vlastní názor - manipulují je falešnými a poplašnými zprávami k iracionální nenávisti a strachu. (JČ)

Rozhovor Britských listů 118. Karlovy Vary vzdorně ruší nesmysly šířící se v České republice

14. 7. 2017

čas čtení 1 minuta





Dokumentaristka Dominika Švecová hovoří s Janem Čulíkem o nejzajímavějších filmech na letošním festivalu v Karlových Varech. Tématy jsou: hrůzy války, bigotnost nenávisti zaměřené proti jinakosti a postavení žen. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 14. července 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, kterou vyvolávají, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Novorusko, Malorusko. Navždyrusko - a nikdy jinak.

18. 7. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

(Pro)ruští "separatisté" definitivně rozbíjejí Ukrajinu ZDE. Poté co uložili k ledu projekt zvaný Novorusko, vytáhli za pár měsíců nový jménem Malorusko. Jejich pohlavár Zacharčenko vyhrožoval zrušením Ukrajiny již počátkem roku v ruské státní televizi, z čehož je zřejmé, že Kreml jeho záměry musel předem schválit.

Ty to víš a já to taky vím

Národní domobrana Čechům: neopouštějte mrazáky, braňte je

18. 7. 2017

čas čtení < 1 minuta

Od dvacátých let je tu plán. Někdo - všichni víme - nás chce vyhnat z naší vlasti, kterou nemáme právo opustit, naopak máme povinnost ji bránit. Nejlépe v řadách Národní domobrany. Oba protagonisté se honosí vysokoškolským vzděláním, jeden z nich je lékař...

Mezitím v Absurdistánu 33:

Likvidace polského soudnictví, útok na novináře, přejmenovávání ulic a idiocie polských studentů

18. 7. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 15 minut

"17. září 1939, když Sověti vstoupili do Polska, okupanti začali vytvářet utlačitelský soudní systém," zahájil svůj dramatický projev Michał Rachoń, bývalý mluvčí strany Právo a spravedlnost a nyní jeden z hlavních propagandistů PiS v polské státní televizi TVP. "Jmenováni a ovládáni Sověty, soudci jen v letech 1944-1945 odsoudili k smrti 8000 lidí. Komunistické soudy a politická policie zavraždily desetitisíce polských hrdinů bojujících proti okupantům (...) Na příkaz Jaruzelského a Kiszczaka odsuzovali přislušníky nezávislého odborového hnutí Solidarita. A přesně tito lidé si po roce 1989 začali náhle říkat "nezávislí soudci". (...) U všech soudů, u krajských soudůl až po Nejvyšší soud a Ústavní soud, pracovali kolaboranti tajné policie a lidé s krví polských hrdinů na rukou. (...) Bude červen 2017 dobou, kdy poprvé od sovětské invaze do Polska získají Poláci demokratickou kontrolu nad soudnictvím?"

Největší hrozbou Západu nejsou muslimové, ale vývoj v zemích, jako je Polsko

18. 7. 2017

čas čtení 4 minuty

Nedělní protesty v Polsku proti útoku vlády proti nezávislému soudnictví

Uplynul sotva týden od té doby, co prezident Trump nabídl ve Varšavě velmi zvláštní obranu západní civilizace, píše v deníku Washington Post Anne Applebaum. Pochválil Polsko za jeho dávný boj proti nacismu a sovětskému komunismu, i když neřekl nic o úspěších země od roku 1989. Mluvil o věcech, které způsobují soudržnost Západu, včetně klasické hudby a Boha, ale skoro se nezmínil o demokracii. Také hovořil o hrozbách Západu z "jihu nebo z východu" a také od "utlačitelské ideologie" radikálního islámu, který "usiluje o vývoz terorismu a extremismu po celém světě".

Rusko systematicky potlačuje svobodu projevu i na internetu

18. 7. 2017

čas čtení 1 minuta




Rusko zavedlo podstatná omezení svobody projevu na internetu. Invazivním způsobem dohlíží nyní na chování svých občanů i na internetu a stíhá je pod záminkou boje proti extremismu, uvádí organizace Human Rights Watch v dnes zveřejněné 83-stránkové analýze.

Od roku 2012 stíhají ruské úřady neospravedlnitelně desítky občanů za trestné činy na základě výroků a videí zveřejněných na sociálních sítích či na základě článků a rozhovorů publikovaných na internetu. Ruské úřady také zlikvidovaly stovky internetových serverů. Ruský parlament schválil sérii utlačitelských zákonů regulujících právo zveřejňovat materiál na internetu a strukturu internetu. Tyto zákony umožňují ruské vládě omezovat přístup k informacím, provádět nekontrolovatelný dohled nad občany a cenzurovat informace, které vláda označí za "extremistické", protiřečící "tradičním hodnotám" anebo jinak škodlivé veřejnosti.

Ruské úřady vedou ostrý útok proti svobodě projevu.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Je v "reformovaném" Rusku pravděpodobnější demokracie, nebo ochlokracie?

Scestné představy o putinovském Rusku a zázraku znovuzrození

18. 7. 2017 / Anna Skladchiková

čas čtení 10 minut

Je patrné velmi silné přesvědčení, že pan Putin je kořenem všeho zla a že pokud by někdo měl kouzelnou hůlku a učinil prezidentem někoho jiného (nebo kdyby demokracie v Rusku začala zázrakem najednou fungovat), v tom momentu by se všechno změnilo v perfektní stav - žádná agresivní zahraniční politika, žádná ekonomická krize, žádné propastné rozdíly mezi bohatými a chudými. Ptáčci zpívají a květy voní vůkol. Žel, taková představa navozuje několik problémů...

29718

Letmé postřehy z Bosny a Hercegoviny

Bosenské kostely a mešity

18. 7. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Navštívil jsem na skok Bosnu a Hercegovinu, zemi divokých hor a nespoutaných řek a současně zemi s pohnutou minulostí. Vrátil jsem se po mnoha letech do míst, jež mi kdysi učarovaly svou nespoutaností a zároveň až kýčovitou mírumilovností. Třebaže krvavý konflikt, který provázel rozpad jugoslávské federace, skončil před více než dvaceti lety, válečné šrámy jsou zde patrné na první pohled dodnes.

 K tomu o děsivém traumatu války v bývalé Jugoslávii: 

Rozhovor Britských listů 118. Karlovy Vary vzdorně ruší nesmysly šířící se v České republice

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

Brexit: Jsou Britové opravdu totálně nepřipraveni?

17. 7. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

V pondělí pokračovalo v Bruselu jednání britského konzervativního ministra pro brexit Davida Davise a vyjednavače pro brexit z EU Michela Barniera. Z fotografií vyplývá podezření informací, které systematicky vyplouvají z britské státní služby, že britská strana je naprosto nepřipravena a britští státní úředníci nemají  tušení kam dřív skočit.

Zdá se, že to potvrzují fotografie z pondělního jednání, na nichž sedí Barnier a jeho kolegyně (ano, ženy!) u rozměrných složek dokumentace. Naproti sedící David Davis a jeho kolegové (jen muži) žádnou dokumentaci nemají...

Mezitím se v Londýně tvrdě hašteří členové britské konzervativní vlády. Brexitoví fundamentalisté Boris Johnson a Michael Gove a další maniaci se snaží veřejně znemožnit ministra financí Phillipa Hammonda, který požaduje, aby vyjednávání o brexitu vzalo v úvahu aspoň minimální měrou hospodářskou situaci Británie, brexit totiž hrozí absolutním rozvalem britské ekonomiky.

Mimo jiné byla právě zveřejněna studie dokazující, že brexit bude znamenat vážné zvýšení cen potravin v Británii a ohrozí potravinovou bezpečnost země.

Fundamentalističtí maniaci v Konzervativní straně však o ekonomiku nemají zájem - prosazují svou fundamentalistickou ideologii navzdory všemu.

Kaufland a marginalizace hodnoty člověka

Kterak super "krabice" zničily mikroekonomiku maloměsta

18. 7. 2017 / Lucie Součková

čas čtení 6 minut

V našem maloměstě bylo 18 obchodů se smíšeným zbožím. Samoobsluhy s potravinami. Oni vysmívaní hokynáři. Pak tu postavili první „super“ krabici, pak druhou. Nyní jich je šest. Za tu dobu, asi 14 let, jeden po druhém, hokynáři zavírali. Nyní tu jsou jen „super“ krabice. A i to je útok na českou ekonomiku. A nehledejme v tom konspirace. Prostě právo silnějšího. Silná ekonomika západu pozřela po pádu komunismu ekonomiku východu a ovládla tak téměř všechny zdroje. Právo silnějšího.

O pohádkových dracích kapitalismu

18. 7. 2017 / Pavel Janíčko

čas čtení 8 minut

Nedávná ekonomická krize v tzv. vyspělém světě ukázala, že právě neregulované mechanismy maximalizace soukromých zisků mohou přivést společnost do velmi závažných problémů a spoléhat se na to, že spolu s růstem příjmů boháčů porostou i příjmy všech ostatních, je také v situaci, kdy se podíl příjmů z rent a soukromých zisků stále posiluje na úkor příjmů zaměstnanců a pracujících obecně, dost nerealistické. Stačí se podívat na prohlubující se rozměr sociálních problémů v zemích, jako jsou USA. K čemu tedy pan Urban vztahuje své přesvědčení, že omezovat příjmy majetkových elit kapitalismu je cestou „do pekel“ a že je vlastně kontraproduktivní, neboť situaci těch chudých neřeší a naopak ji ještě zhoršuje, neboť omezuje produkční schopnosti ekonomiky? 

Bodláky Václava Duška

Zdraví lidstva vážně ohrožuje planetu

18. 7. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 6 minut

Namakaní starci pilně cvičili v posilovnách, běhali dlouhé vysilující kilometry, šlapali do pedálů vylehčených kol, hlavou jim pulsovala píseň z mladých let: svolává nás trubka k čtvrthodince ranní… budem jako skály, budem jako řípy, to je přece správná věc. Zdravím kypící občanstvo prý mívá však často v konečné fázi vypnuty mozky. Masakr na svatého Valentýna, sladká pohádka oproti strmě rostoucí stárnoucí populaci – miliardy k neuživení v brzké budoucnosti přiživují černé myšlenky kamenných srdcí, že musíme totiž neprodleně ustat s ozdravováním monster neschopných postarat se sami o sebe; krutost odmítáme, a přitom se držíme kluzké paluby z posledních sil ztroskotanců. (...) Doporučení vědoucích: s okamžitou platností zastavit výrobu vitamínů, léková impéria zrušit, krev výrazně pošetřit, stenty zničit, klouby vyrušit, plastiky zakázat, operační dny zkrátit na minimum – ústavy pro přestárlou populaci uzavřít. Přemnožení hrozí zánikem planety.

Bodláky Václava Duška

Frňákovníky podřipské prosperují

18. 7. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

V líbezné krajině podřipské, oplývající bohatstvím nesmírným, čistou láskou i pravdou, přátelé, žije se nad světově zavedené poměry, jak nám připomínají kazatelé úspěchu; paseme se nasyceni, v relativním bezpečí, demokracii můžeme uvážlivě vyvážet. Ameriku máme již na dohmat, stačí vytrvat a za velkou louží budou užasle civět, jak nás mohli mocensky přehlížet; není malých národů, to si pamatujte, obři na hliněných nohou! EU zvolna tichounce řídíme vojensky, i policejně, staráme se o nebezpečnou bezpečnost; výklady k dosažení vítězství můžeme přednášet s čistým srdcem i ve West Pointu. Máme širokou generalitu, brzy předstihne počtem řadové vojáky. Bojiště očekávají nové mladé maso, vonnou čerstvou krev, k dodávce ihned. Věřte nevěřte, ale i zelený mozek se mnohdy a mnohým hodí.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Jak Západ živí beznaděj a terorismus na Blízkém východě

17. 7. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Ideologové posedlí sypáním popela na vlastní hlavu za každých okolností "vědí", že vše špatné ve světě zavinilo "západní vměšování". V případě současné situace na Blízkém východě by bylo chybou sledovat jejich pochybenou logiku - protože na to, co se v regionu děje, nemá už Západ vůbec rozhodující vliv. Nicméně absence strategické koncepce a posedlost krátkodobými taktickými cíli vede k tomu, že západní angažmá - v té míře, v jaké ještě věci vůbec ovlivňuje - stále přispívá spíše k destabilizaci než ke stabilizaci Blízkého východu.

Poláci protestují proti znásilnění Ústavního soudu vládnoucí stranou PiS

17. 7. 2017

čas čtení < 1 minuta



Ve Varšavě, v Krakově a v dalších městech






Ultrapravicoví extremisté si najali loď s cílem zvýšit počet mrtvých ve Středomoří

17. 7. 2017

čas čtení < 1 minuta




a počet případů zásilnění a mučení v Libyi:





Ultrapravicová organizace tzv. "identitářů" si najala loď s cílem bránit ve Středomoří přílivu uprchlíků do Evropy. Skupina funguje pod heslem "Obrana Evropy" a financování dali dohromady prostřednictvím crowd fundingu. Sebrali 100 000 amerických dolarů. 

Trumpova pračka ruských peněz

17. 7. 2017

čas čtení 3 minuty

V roce 1984 se ruský emigrant David Bogatin vydal nakupovat byty v New York City. Osmatřicetiletý Rus dorazil do Ameriky o sedm let dříve, s pouhými třemi dolary v kapse. Ale na bývalého pilota Sovětské armády se zařídil velice dobře, napsal Craig Unger.

Syrští uprchlíci pojmenovali své nově narozené dítě z vděčnosti po kanadském premiérovi

17. 7. 2017

čas čtení 1 minuta


Kanadský premiér Justin Trudeau se setkal s rodinou syrských uprchlíků, kteří po něm pojmenovali své nově narozené dítě - Justin Trudeau Adam Bilan. Rodiče tím, že ho pojmenovali po kanadském premiérovi, chtěli vyjádřit svou vděčnost, Kanadě, že je přijala.  

Otevřená imigrační politika premiéra Trudeaua je důležitou součástí jeho úřadu.

Přečetli jsme:

Sněmovní volby by na konci června vyhrálo hnutí ANO

17. 7. 2017

čas čtení < 1 minuta




Dle reprezentativního výzkumu veřejného mínění na dospělé populaci České republiky, který agentura FOCUS provedla na přelomu června a července 2017, by sněmovní volby vyhrálo hnutí ANO, za kterým s velkým odstupem následuje ČSSD. Vyplývá to z aktuálního volebního modelu agentury Focus.

Podrobnosti: ZDE

Čečenský prezident Kadyrov o homosexuálech: Jsou to ďáblové. Nejsou to lidi

16. 7. 2017

čas čtení 1 minuta




V Čečensku neexistují žádní homosexuálové a pokud ano, jsou to ďáblové, kteří by měli okamžitě utéci do Kanady. Reportér David Scott z televize HBO se ho zeptal, proč Čečensko vězní a zabíjí homosexuály a bisexuály. Kadyrov v reakci na otázky zuřil: "Proč sem jezdí? Co je smyslem těchto otázek?"

Kadyrov nakonec odpověděl: "Takové lidi tady nemáme. Pokud tady jsou, odvezte si je do Kanady. Abychom očistili svou krev, odvezte si je."

Ústavní soud ČR potvrdil, že si smíte sednout

16. 7. 2017

čas čtení < 1 minuta



Představte si, že musíte mít soudní rozhodnutí, abyste si mohli sednout. Rasisické místní předpisy jsou pro ČR systematicky ztrapňující:


Ústavní soud zrušil části vyhlášky Litvínova a Varnsdorfu, které zakazovaly sedět na veřejných prostranstvích jinde než lavičkách. Návrh podala ombudsmanka Anna Šabatová. Sezení podle soudu samo o sobě nenarušuje veřejný pořádek. Sice může být takzvaným předpolím pro páchání přestupku, ale není to výlučná činnost, čímž se ztrácí míra společenské škodlivosti, která by mohla legitimizovat povýšení přípravného jednání na dokonaný přestupek, uvedl soudce zpravodaj Jaroslav Fenyk.

Zdroj ZDE


Duong Nguyen Jirásková: Můj žlutobílý život v pražském MHD

15. 7. 2017

čas čtení 4 minuty


Maminka mi dala krásné jméno Duong, což znamená ve vietnamštině slunečnice, píše na svých stránkách Duong Nguyem Jirásková, známá česko-vietnamská spisovatelka a bloggerka.  Její stránky jsou ZDE. Duong je v sedmém měsíci těhotenství. Na Facebooku napsala o svém aktuálním zážitku z pražské tramvaje:



Vypadám jak velryba, co za chvilku vyflusne dvojčata. Chlápek okolo 30 na mě čumí, sedí dál. Po chvilce ten kravaťák se smíchem povídá svýmu kámošovi vedle: "No co, stejně se jich tu množí jak krysy, kurvy šikmooký."

Tvl, ještě že sem tak zen! Sandra, za kolik že máš ty individuální hodiny kickboxu?!?!  
 

Kaufland jako koncentrák?

14. 7. 2017 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

 Většina manažerů Kauflandu ČR jsou Češi nebo Slováci, jak vyplývá z obchodního rejstříku. Srovnání osobních čísel zaměstnanců s čísly vytetovanými na ruku v koncentráku je násilné a urážlivé. Policajti a železničáři mají čísla taky. Možná jde o povinnou ochranu osobních dat. Ta pokladní si možná nepřeje, aby její jméno vyřvával místní rozhlas v obchodě. Ptát se přímo té pokladní nebo nějaké vedoucí je směšné, ty o tom nerozhodují.

Putinovy "otrokářské státy" v Evropě

14. 7. 2017

čas čtení 1 minuta

Podle vysílání rozhlasové stanice Deutschlandfunk využívají proruské jednotky na východě Ukrajiny tisíce lidí k neplaceným nuceným pracím. Tato síť pracovních táborů pomáhá financovat "lidové republiky" v Doněckém a Luhanském regionu.

Sunnitští obyvatelé Mosulu čelí po porážce IS masovým persekucím

14. 7. 2017

čas čtení 2 minuty

"Lidé v Mosulu dostanou své výplaty, zatímco lidé v Basře dostanou těla svých mučedníků," tvrdí hořký komentář kolující po iráckých sociálních médiích. Mnoho Iráčanů považuje obyvatele Mosulu za ochotné kolaboranty IS. Zejména se objevují výzvy k potrestání "rodin Daeše", jejichž mužští příslušníci se stali bojovníky nebo představiteli teroristické organizace.

Jak se Západ smířil s existencí koncentračních táborů

14. 7. 2017

čas čtení 7 minut

Západ se v Sýrii snažil neopakovat irácké omyly - definované jako vtažení do nekonečné války na Blízkém východě, píše v recenzi knihy Mustafy Khalify "The Shell" Kyle Orton. Tento přístup vedl k přihlížení se založenýma rukama, zatímco režim Bašára Asada masakroval pokojně protestující a vylidňoval antická města s použitím stíhacích bombardérů a otravných plynů; k exodu, který šíří nestabilitu do Evropy a umožnil strategickým protivníkům jako Írán a Rusko zisky, které jim do té doby západní politika upírala.

"Měli bychom se všichni stydět" za umírání lidí v Jemenu

14. 7. 2017

čas čtení 2 minuty



Osmnáctiletá Saida Ahmad Baghili  (na obrázku) je jedna z více než 14 milionů lidí v Jemenu, které v důsledku války hladovějí.

Za poslední měsíc se ve válkou rozervaném Jemenu vážně zhoršila epidemie cholery. Činitelé OSN ohledně toho ve středu varovali Radu bezpečnosti OSN.

Spojené národy bily na poplach už předtím, ale nyní koordinátor humanitární pomoci Stephen O'Brien varuje, že "miliony jemenských civilistů - ženy, děti a muži - jsou i nadále vystavovány neuvěřitelné bolesti a utrpení" - v důsledku hladomoru a epidemie cholery.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červen 2017

18. 7. 2017

čas čtení 1 minuta

V červnu 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 60 142,18.  Příjem z reklamy byl 24 452 Kč.  Výdaje na provoz Britských listů byly 58 933,50 Kč. 

Zůstatek byl koncem června 2017 172 887.05 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

22472