Pražská kavárna lidem pořád káže - ale oni ji neposlouchají

7. 9. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 8 minut

Argumentuji, že ČR propadá národovectví, tupé frustraci, nadávání u piva, hluboké euroskepsi a xenofobii, protože s normálními lidmi nikdo nehovoří, jen se jim spatra pořád káže

Jiří Pehe a další komentátoři jásají nad "skvělým textem" Tomáše Sedláčka, který varuje, že v nadcházejících volbách se bude rozhodovat, zda se ČR stane aktivním, liberálním a demokratickým členem jádra Evropské unie,  anebo zůstane frustrovaně bloumat kdesi v limbu na pokraji EU, případně se vrátí do ruské sféry vlivu:



Je ohromující a alarmující, jak pražská kavárna pořád nechápe nic. Svým způsobem je to paralelou k situaci ve Spojených státech, kde washingtonští liberálové a deníky New York Times a Washington Post sice systematicky a věcně poukazují na idiocii Donalda Trumpa, nikdo se ale nepokusil jít mezi jejich stoupence a ptát se jich, CO JE MOTIVUJE K PODPOŘE TOHOTO BLBA, a co vlastně potřebují a chtějí a jak by se jejich problémy daly vyřešit.

29734

Hypotetických možností je řada, ohební jsou takřka všichni, pokud jen trochu mohou...

S kým bude vládnout Andrej Babiš

7. 9. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 8 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Pokud se nestane nic mimořádně mimořádného, Andrej Babiš vyhraje říjnové volby. Věci pouze mimořádné se už odehrály, aniž by to mělo nějaký zásadní dopad na Babišovy šance získat v dalších parlamentních volbách dominantní postavení. Ani vydání Babiše k trestnímu stíhání není mimořádně mimořádné, jde o eskalaci předchozího. Muselo by vyjít najevo něco jako vraždění nevinných štěňátek, něco, co by ani Babišův volič nedokázal při své takřka bezbřehé toleranci překousnout. Babiš tedy bude pravděpodobně sestavovat vládu a jde o to, s kým. Z českého politického harému může vybírat dle libosti a zdá se, že následná politická swingers party bude zcela v režii antiintelektuálního oligarchy, který si plete demokracii s autokracií. Aniž by tzv. demokratickým stranám dělalo viditelnější potíže se takového večírku zúčastnit...

Rozhovor Britských listů 125:

I stalinský režim se snažil lidem zavděčit, aby se nebouřili

1. 9. 2017

čas čtení 1 minuta



Historička Muriel Blaive vyvolala v minulých dnech ostré odsouzení od českých pravicových komentátorů, když si dovolila pohovořit o výsledcích svého výzkumu o životě v Československu v druhé polovině padesátých let a zjistila, že i tehdejší poststalinská diktatura vedla debatu s obyvatelstvem a snažila se nevyvolat revoluci. Zřejmě proto nedošlo v Československu k žádné liberalizaci v roce 1956. Pražští ideologové ji dokonce za to chtějí žalovat. Bude se napříště v ČR za vědecký výzkum upalovat na hranici? Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 1 .září 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Kterak politická moc korumpuje ideály

7. 9. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Ilustrační foto. Zdroj: Compfight

Nositelka Nobelovy ceny za mír Aun Schan Su Ťij podle očekávání popírá otřesné zločiny páchané barmskou armádou na muslimském etniku Rohingyů, a to následujícími slovy: „Vláda již začala chránit všechny obyvatele Rakhinského státu tím nejlepším možným způsobem“. Mnozí z nás se s údivem ptají, proč bývalá politická vězeňkyně, jejíž odpor proti vojenské juntě se stal odvážným inspirujícím aktem, nyní odmítá zvěsti o masakrech v Barmě, za něž navíc nese politickou odpovědnost? Lavíruje snad obezřetně mezi buddhistickými nacionalisty a armádními špičkami, či se stala jen dalším zkorumpovaným politikem, jemuž moc zatemnila úsudek?      

Muž, který vyzýval v Británii k "vyvraždění muslimů", byl odsouzen na rok do vězení

7. 9. 2017

čas čtení < 1 minuta



Keegan Jakovlevs (22) z Wrexhamu v Severním Walesu byl ve čtvrtek odsouzen k 12 měsícům nepodmíněně poté, co zveřejnil na sociálních sítích výzvy s cílem vyvolávat náboženskou nenávist.

Po květnovém útoku sebevražedného atentátníka v Manchesteru, při němž zahynulo 22 osob, napsal Jakovlev na Facebooku: "Zabijme všechny muslimy!"

Výrok úřady z Facebooku odstranily.

Podrobnosti v angličtině ZDE


Černorudá národní domobrana

7. 9. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Proruská paramilitární organizace Národní domobrana iniciovaná ultrapravicovou Národní demokracií a údajně působící ve stovkách českých obcí se učí z anarchistické příručky pro ilegální akce - a přetiskuje ji ve svém interním časopise No Pasaran! ZDE. V rámci výběru témat časopisu, který svědčí o přípravě k záškodnickým ozbrojeným akcím na českém území, má anarchistická příručka ZDE "domobrancům" pomoci vyhnout se při útocích odhalení a zahlazovat za sebou stopy.

Maďarsko: Rozhodnutí Evropského soudu o uprchlických kvótách je "znásilněním Evropy"

7. 9. 2017

čas čtení 1 minuta

 Slovensko naopak rozhodnutí Evropského soudu "respektuje a bude se podílet na solidárních opatřeních"

Maďarsko odsoudilo rozhodnutí Evropského soudu, který odmítl žalobu Slovenska a Maďarska proti povinným uprchlickým kvótám, jako "šokující" a "neodpovědné", jako "politické znásilnění" a zapřísáhlo se, že proti tomu bude bojovat.

Peter Szijjarto, maďarský ministr zahraničních věcí, použil bezprecedentního jazyka, když zaútočil na Evropský soudní dvůr, který potvrdil platnost strategie rozdělování uprchlíků do jednotlivých členských zemí Evropské unie. Politika byla schválena na vrcholu evropské uprchlické krize v roce 2015.

17950

Obsahuje postup i kompletní argumentaci včetně zdrojů, k volnému šíření

Návod, jak můžete i vy pomoci učitelům k vyšším platům a této společnosti k prosperitě

7. 9. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 7 minut

Když jsem publikoval na Facebooku výzvu k tomu, aby občané ČR začali jednat proti ostudnému zanedbávání českého vzdělávacího systému, který mimo jiné nutí učitele shánět si přivýdělek jako nekvalifikovaná pracovní síla, vyvolalo to několik reakcí typu "a co máme tedy dělat". Je to vcelku prosté, je třeba vzbudit politickou objednávku, a to nejlépe přímým oslovením lidí, kteří kandidují ve volbách. Nabízím jednoduchý návod o třech krocích s připraveným obsahem. Tohle může udělat skutečně každý. Zabere Vám to asi 2 hodiny vašeho času práce na počítači. Pokud to udělá jen 100 tisíc lidí, pravděpodobně můžete vyvolat hnutí, které by mohlo pomoci napravit desítky let trvající ignoranci.

29735

Ojedinělá reflexe doby v popmusic

Kapela Chinaski zpívá o společenském rozpadu a psychopatech, kteří z toho těží

7. 9. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

"Je šedivé sychravo, údolí tiše zalehl chlad, po zemi táhne se lezavá zima." Část z refrénu písničky Venku je na nule od vpravdě mainstreamové kapely Chinaski. Celá titulní píseň z posledního alba je velmi trefnou reflexí současné atmosféry. "Venku je na nule, milujem minulé, tak nějak zdánlivě tady žijem," je srozumitelnou interpretací baumanovské retrotopie spočívající v sentimentu vůči neexistujícímu zlatému věku i rozpadu diskursu do podoby alternativních realit stále více "zdánlivého" světa. Vše úhledně zabaleno pro masové publikum. Je otázka, kolik lidí to skutečně pochopilo, jakkoliv je text i videoklip k písničce metaforicky návodný. Posluchač je evidentně často zmaten, jak naznačuje diskuse pod videoklipem. Možná proto, že se jedná o výjimku z pravidla. Není zvykem, aby česká popmusic hlavního proudu poskytovala lidem více než utěšitelskou levnou drogu, která více či méně podporuje establishment bez ohledu na to, jaký je.  

Brexit: Británie se dostává do opravdu vážné situace

7. 9. 2017

čas čtení 3 minuty




EU požaduje, aby Británie vyřešila neřešitelný problém severoirské hranice a zákonem zakázala napodobování 3300 specializovaných evropských potravinářských výrobků britskými podniky


Dlouho šířená představa fundamentalistických stoupenců brexitu, že Británie může odejít z EU, ale ponechat si všechny výhody členství, začíná velmi rychle kolabovat. Ve středu zveřejnil deník Guardian drastický, primitivní, ekonomicky i politicky negramotný dokument britského ministerstva vnitra, navrhující vytvoření po brexitu doslova policejního státu, zabraňujícího občanům Evropské unie získat v Británii práci i trvalý pobyt. Dokument, za nějž se ve středu v poledne v parlamentě nepřímo postavila premiérka Mayová, vylučuje jakékoliv rozumné jednání mezi Británií a Evropskou unií o nějaké verzi případného setrvání v bezcelním jednotném evropském trhu

Evropská unie v nadcházejících několika dnech má zveřejnit pět pozičních dokumentů, které budou požadovat od Velké Británie splnění přísných podmínek.

Starosta Chicaga se zastal dětí imigrantů a vykázal Donalda Trumpa

7. 9. 2017

čas čtení < 1 minuta

V reakci na Trumpovo zrušení programu na ochranu dětí nelegálních imigrantů v USA (DACA), který instaloval Barack Obama, starosta Chicaga Rahm Emannuel ujistil tyto děti, ohrožené deportací, že Chicago je jejich domovem, a prohlásil město "Trump - free" zónou.



Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

Jsou muslimové tak nábožensky oddaní?

7. 9. 2017 / Jiří Hlavenka

čas čtení < 1 minuta

Střípeček k poznání světa těch druhých. Pouť do Mekky je "svatou povinností každého muslima", má ji vykonat nejméně jednou za život, tuto povinnost mu přímo ukládá korán. Tak se aspoň všude dočteme. Pouti se každý rok zúčastní asi 2 milióny věřících, tedy skutečně velké číslo. Jenomže muslimů jsou dvě miliardy. Znamená to, že během dospělosti člověka se do Mekky vydá 50 miliónů lidí. Navštíví ji tedy jen jeden muslim ze čtyřiceti, tedy 2,5% všech muslimů. 39 z 40, čili 97,5% nikoli. Asi to tedy s tou jejich náboženskou vřelostí nebude tak... vřelé. Nebo ne? 

Bodláky Václava Duška

Hrubá síla nenávist zasívá

7. 9. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 4 minuty

Žít nebezpečně v bezpečí nemá valných rizik. Boží dopuštění, posléze odpuštění. Tvrzení, že život v milosrdenství uzdravuje, ničemy neskolí. Arogance neviditelných intrikánů vymýšlí stále nové tahy na planetární šachovnici; mizerové prolobují cokoli, pokud jim to přinese finanční výhody. S vyžranými dacany nezatočí ani nástupce Bodicca, velkého keltského bojovníka. Na výslunní se tetelí šťastné nuly; trumpety ohlašují zvučně a do kroku všechny oživlé politické bytosti. Hustoměry slávy poničeny vytvářeným tlakem producentských rarit. Kopyta se producírují pod vlajkami pokroku; koštěkotka i kopyto jedno jsou v nepostradatelném okruží slavomanské hořkosti.

Vedení ÚSTR se ohrazuje vůči kampani vedené proti historičce Blaive

6. 9. 2017

čas čtení 3 minuty


V Praze 6. 9. 2017 – Už více než dva týdny s úžasem sledujeme smršť v médiích a na sociálních sítích, která se spustila na naši historičku Muriel Blaive. Odstartoval ji server Echo24 větami, ve kterých překroutil výroky Muriel Blaive, citované v rozhovoru na A2larmu. Z původního sdělení „čím širší výzkumy proběhly, tím více archivy zdokumentovaly absenci odporu, a naopak rozsah spolupráce /…/. Za minulého režimu bylo mnohem více vyjednávání na individuální i kolektivní úrovni, než jsme předpokládali“ Echo24 pořídilo větu „Podle poradkyně ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Muriel Blaive z výzkumu archivů bezpečnostních složek vyplývá, že v komunistickém režimu nebyl odpor, naopak neustálé vyjednávání a dialog.“ K této větě, samozřejmě zcela ignorující kontext, pak server přidal své hodnocení typu „Vymývání mozků a přepisování dějin?“ Odstartoval tím řadu nenávistných reakcí (např. na „Svobodném fóru“), jejichž leitmotivem je, že Muriel Blaive (a nejlépe celý ÚSTR) relativizuje zlo komunismu.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Včera zadělali na Babiše a zítra zadělají na Hitlera

6. 9. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Velice se mi líbí jasná proevropská orientace, kterou dává nyní před volbami najevo TOP09 jako snad asi jediná z parlamentních stran. A myslím, že je to zcela uvěřitelné. Nicméně právě politika této strany v rámci tzv. Nečasovy vlády přispěla k nástupu Andreje Babiše ve volbách 2013. Pro ODS platí stejný problém bez bonusu proevropské orientace.

Monitor Jana Paula:

Neporušuje BigMedia masivním umístěním vlajek podél dálnic zákon? Co třeba prohlásit tuto akci za umělecký čin?

6. 9. 2017 / Jan Paul

čas čtení 3 minuty

Jsem netečný vůči jakékoliv reklamě, k té vlezlé - a u nás ani žádná jiná neexistuje - určitě nejvíc. Reklamní bilboardy téměř nevnímám, ale teprve vylepením státního symbolu v podobě vlajky podél dálnic jsem si uvědomil, jak brutálně drze vstupuje reklama či její vizuální podoba do krajinného prostředí, a jakým způsobem ho hyzdí. Teprve nyní jsem si uvědomil masivnost a zbytečnost rozsahu, v jakém jsou bilboardy a jeho nosiče u nás rozmístěny. To se největšímu provozovateli venkovní reklamy BigMedia povedlo skvěle.

Antropologové varují: Západ nerozumí moderním konfliktům

6. 9. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Posledních zhruba 70 let dochází ve světě opakovaně k povstáním, která typicky porážejí moderně vybavené armády s přibližně desetinou jejich palebné síly. Tým vedený kognitivním antropologem Scottem Atranem v řadě studií zkoumal moderní povstalce - a dospěl k závěrům, podle nichž Západ nedokáže chápat spirituální rozměr soudobých povstání ZDE (pdf).

J.K.Rowling: Lhali, manipulovali a dezinformovali. Británie je polarizována a xenofobové jásají

6. 9. 2017

čas čtení < 1 minuta



Autorka Harryho Pottera cituje čelného stoupence brexitu, člena šílené frakce Konzervativní strany Daniela Hannana, který tvrdil, že se "status občanů EU po brexitu vůbec nezmění". Ve skutečnosti navrhuje vláda Mayová tvrdý policejní režim. 

Stejným způsobem lhali stoupenci brexitu, že prý "vyjednat obchodní smlouvu s EU po brexitu bude naprosto jednoduché", a "celý svět se bude ucházet o naše obchodní styky!"


Šéfové nejvýznamnějších britských firem zuří: Mayová po nich chce podpis pod stalinský dopis

6. 9. 2017

čas čtení 1 minuta





Úřad britské premiérky žádá šéfy největších britských firem, aby podepsali dopis, schvalující její přístup k brexitu. V dopise mají šéfové nejvýznamnější stovky britských firem (z indexu FTSE 100) chválit "strategii" britské vlády vůči brexitu a vyjádřit "důvěru v budoucnost globální Británie".

Zdroje v některých z největších britských firem konstatovaly, že "nevěří svým očím", že by se britská vláda pokoušela získat jejich podpisy pod takovýto dopis v době, kdy vládnoucí britská Konzervativní strana dává přednost šílené euroskeptické ideologii na úkor zájmům ekonomiky a podnikání.

Zuřivé odmítnutí tohoto dopisu mezi britskými podnikateli posílilo ve středu, kdy vyšlo najevo, že vláda Mayové plánuje zavést drastický policejní systém, který má bránit občanům EU v přístupu do Británie.

Jeden ředitel významné britské firmy zdůraznil: "V žádném případě bychom vzhledem k chaosu, jímž je nyní britské vyjednávání o brexitu", takovýhle dopis nemohli podepsat." Ředitelé britských firem jsou šokováni, že se někdo vůbec o něco takového snaží pokoušet. 

Britská vláda chce brutálně omezit vstup do Británie z Evropy po brexitu

5. 9. 2017

čas čtení 2 minuty



Občané některých evropských zemí budou muset mít příjem vyšší než určité minimum, jinak nedostanou povolení ke vstupu do Británie.

V současnosti si nesmějí Britové do Británie přivézt manžela ze zemí mimo EU, pokud nevydělávají více než 18 600 liber ročně (43 000 Kč měsíčně). Toto omezení má být rozšířeno i na občany EU.

Deník Guardian zveřejnil 82 stránkový interní dokument britského ministerstva vnitra, datovaný srpen 2017, který připravuje brutální omezení přístupu občanů z Evropské unie do Británie.

Evropský soudní dvůr odmítl žalobu středoevropských zemí proti uprchlickým kvótám

6. 9. 2017

čas čtení 1 minuta




Evropský soudní dvůr potvrdil právo Evropské unie nařídit národním vládám, aby přijaly spravedlivý podíl žadatelů o azyl. Argumentuje, že "tento mechanismus pomáhá Řecku a Itálii poradit si s dopadem uprchlické krize z r. 2015 a je přiměřený."

Verdikt znamená, že Maďarsko, Slovensko a další členské země by mohly čelit pokutám, pokud odmítnou systém kvót. 

Povinný systém kvót byl schválen v září 2015 většinou členských zemí EU, ale Polsko, Slovensko, ČR a Maďarsko ho odmítly.

Žalobu podpořilo i Polsko, které stejně jako Maďarsko nepřijalo žádné uprchlíky. Slovensko a ČR přijaly jen hrstku. 

Jen 24 000 ze 160 000 uprchlíků z Řecka a Itálie bylo přesunuto podle systému kvót EU do dalších členských zemí.

Verdikt je vítězstvím pro EU, pro Francii a Německo, které prosazují v Evropské unii "solidaritu" s frontovými státy ve Středozemí.

Od roku 2014 přišlo do Evropské unie z Blízkého východu a z Afriky téměř 1,7 milionu lidí.



Ve vodě, kterou pijete, jsou kontaminovaná vlákna z plastů

6. 9. 2017

čas čtení 1 minuta



Miliardy lidí na celé planetě pijí vodu kontaminovanou částicemi plastů. Byly nalezeny v 83 procentech vzorků pitné vody. Vědci varují, že se plastové mikročástice  v kanalizaci spojují s bakteriemi

Vědci zaznamenali znečištění pitné vody mikroplastickými částicemi ve většině zemí světa. Vyvolalo to naléhavé hlasy, aby se začalo zkoumat, jaký to má dopad na lidské zdraví.  

Organizace Orb Media zkoumala stav pitné vody ve více než deseti státech. 83 procent vzorků pitné vody bylo kontaminováno plasty. Největší koncentrace plastových vláken v pitné vodě byla v USA, 94 procent. V Británii, v Německu a ve Francii byla nejnižší míra kontaminace, ale pořád ještě byla 72 procent. 

Podpora pro Evropskou unii je stále velmi silná

6. 9. 2017

čas čtení 1 minuta


Němci pohlížejí nesmírně optimisticky na budoucnost své země. Zdá se, že politický střed je v Německu daleko silnější než v mnoha jiných zemích EU. 59 procent Němců je s vývojem ve své zemi spokojeno a 63 procent Němců je spokojeno se stavem německé demokracie. 

Nejnespokojenější ze zkoumaných šesti zemí EU jsou Italové. Jen 13 procent Italů zastává názor, že jejich země jde správným směrem.  Ve Francii si to nyní myslí 36 procent občanů, po zvolení Emmanuela Macrona jejich počet výrazně vzrostl. 

Nespokojenci v celé Evropské unii jsou většinou pravičáci. V Německu se považuje za pravičáky 7 procent obyvatelstva a z nich je 63 procent nespokojeno se stavem demokracie v zemi a 65 procent je nespokojeno se stavem demokracie v EU. 

Podrobnosti v angličtině ZDE


Gerasimovova doktrína

6. 9. 2017

čas čtení 4 minuty

Rusko se v poslední době snaží zasáhnout Spojené státy z různých protikladných úhlů. Ruské (ro)boty během prezidentské kampaně posilovaly Donalda Trumpa, ale když tento prezident úřaduje, ruská média ho zobrazují jako slabého. Vladimir Putin vyhazuje z Ruska americké diplomaty a omezuje možnosti pro oteplení vzájemných vztahů. Zatímco Kongres prosazuje tvrdší linii, řada médií konstatuje, že Putinova hra ohledně Trumpa selhala.

Jak brexit hrozí v Británii likvidací demokracie

6. 9. 2017

čas čtení 1 minuta


Součástí odchodu Británie z Evropské unie má být automatické převzetí balíku veškerých zákonů Evropské unie do interního britského zákonodárství. O zákonu, který má toto umožnit, se má hlasovat v Británii tento týden.

Záležitost je to však velmi problematická, a proto se Labouristická strana a zřejmě i veškerá další opozice chystá proti tomuto zákonu hlasovat.

Po přijetí veškeré evropské legislativy do britského právního systému mají totiž jednotliví britští ministři!! nikoliv parlament!  dostat právo proškrtat evropské zákony tak, aby to vyhovovalo dnešní britské konzervativní vládě.

Mezitím v Absurdistánu 36: Hitler byl levičák

5. 9. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 17 minut

Jeden čtenář, Miroslav Rudišin, mi napsal ohledně mé nedávné reportáže z Polska.  Chtěl objasnit, že bikini uháčkované pro nymfu v Cieplicích, v lázeňské čtvrtí města Jelenia Góra, nebyly pokusem zakrýt její nahá prsa, ale byl to prostě jen nevinný vtip.  Jsem rád, že tu mohu opravit tuto věcnou chybu, ale ono to ukazuje atmosféru v dnešním Polsku: nebyl jsem jediný, kdo si myslel, že se někdo pokusil zcenzurovat umělecké dílo. Dnes se totiž věci, které byly před rokem jen vtipem, stávají pravdou.

Například 4. září šly dětí do školy, která je dnes poprvé dezorganizována v důsledku předpisů způsobených vzdělávací deformou. A tak to, co bylo před rokem jen deprimujícím vtipem, se dnes stalo skutečností: nové školské osnovy obsahují básně dvorního básníka strany Právo a spravedlnost Wojciecha Wencela, které bezpochyby pomohou dosáhnout cíle strany Právo a spravedlnost utvářet mladé mozky Poláků tak, aby se stali "skutečnými vlastenci" (pokud tedy tyto básně budou učitelé i žáci brát vážně).

"Byl to jugoslavista!" V Záhřebu chtějí zlikvidovat ulici T.G. Masaryka

5. 9. 2017

čas čtení 1 minuta

Ulice T. G. Masaryka, Záhřeb

Poté, co z iniciativy Zlatka Hasanbegoviće, šéfa pravicové chorvatské strany Nezávislý pro Chorvatsko, bylo odstraněno jméno maršála Josipa Broze Tita z jména hlavního chorvatského náměstí,  chce Hasanbegović nyní odstranit i název záhřebské ulice  T. G. Masaryka. Pro Hasanbegoviće je nepřijatelné, že T. G. Masaryk podporoval myšlenku jugoslavismu a vyjádřil se, že "Srbové a Chorvati jsou tentýž národ".

Proti odstranění jména T.G.M. z názvu ulice T.G. Masaryka protestuje Marijan Lipovac, předseda Chorvatsko-české asociace. Proti přejmenování záhřebské ulice T.G. Masaryka jeho organizace zahájila podpisovou akci.

ČR vědomě destruuje důležité společenské vztahy

Učitelky, které o víkendech pípají v supermarketech

5. 9. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

"Moje máma je dlouholetá učitelka na základní škole. Má štěstí, protože táta má velmi slušný příjem a tak ví, že se na to může kdykoliv vykašlat a odejít středem. Má ale spoustu kolegyň, které se bojí, že přijdou o práci a nemají ani manžela, který by je živil. A tak některé z nich sedí o víkendech za kasou v supermarketu a pípají. No a představte si, když tam přijde nakupovat nějaký jejich žák s rodinou...". Ze včerejší diskuse s člověkem z učitelské rodiny o tom, jak ČR podporuje rostoucí despekt vůči učitelům a ztrátu jejich důstojnosti ostudně nízkými platy a celkově skandálním podfinancováním vzdělávacího systému. Blábolení ministra financí Pilného o tom, že v rozpočtu nejsou peníze, svědčí o diletantismu nikoliv jeho, ale celé politické scény, která nebyla za posledních 25 let schopna zařadit ČR mezi rozvinuté země. A proč? Protože chybí politická objednávka. Pokud tedy nebojujete za platy učitelů, podílíte se na trvání agonie. Pokud máte děti, velmi jim tím škodíte. Stand up, speak out, take action.

Doporučuji diskusi pod příspěvkem na FB, abyste si udělali obrázek, jakými cestami se ubírá uvažování některých lidí, zejména těch, kteří trpí libertariánskými halucinacemi a podařilo se jim ve svém vnímání skutečnosti z ignorance vytvořit ctnost. 

Kdo a proč se snaží zničit Kliniku?

5. 9. 2017

čas čtení 12 minut

Dobrý den,

posíláme tiskovou zprávu k rozsudku v případě Autonomního sociálního centra Kliniky. V příloze přikládáme text, který mapuje nakládání SŽDC s budovou a její plány, píše Jakub Ort za "Kolektiv Klinika".

Podle kolektivu Kliniky by sociální centrum mělo fungovat i po rozhodnutí soudu
Městský soud v Praze dnes pravomocně rozhodl o platnosti neprodloužení smlouvy a tím o vyklizení ASC Klinika. Právník Pavel Uhl, který zastupuje kolektiv Kliniky, k tomu řekl: „Mrzí mě, že soudy rezignovaly na funkci, kterou jim společnost dala a totiž rozhodovat sporné otázky. Skutečnost, že soud neposuzoval otázku rozporu s dobrými mravy, znamená rezignaci.“

Polsko nemá žádné mezinárodním právem podložené nároky na reparace vůči Německu.

5. 9. 2017 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

V létě roku 1969 jsem jel autobusem z Berlína na dovolenou k baltickému moři do Kühlungsbornu u Lübeckého zálivu. Z autobusu jsem v jednom úseku viděl zářez železniční tratě, kde byla jen jedna kolej. I když zářez byl široký pro dvě. Tak jsem na to upozornil ostatní účastníky zájezdu s tím, že se asi východní Němci chystají tuto trať zdvojkolejnit.

Byl jsem ale staršími poučen, že tam dávno dvojí koleje byly, jenže po druhé světové válce jel po jedné koleji vlak a sovětští vojáci druhou demontovali, nakládali a odváželi do SSSR. Reparace...

Britský tým pro brexit zuří, že EU pohrozila, že bude britské občany udržovat nebezpečně informované

5. 9. 2017

čas čtení 2 minuty



Britská premiérka Theresa Mayová a britský vládní vyjednavač pro brexit David Davis dnes kritizovali Evropskou unii, že se pokouší ovlivnit britské voliče tím, že je chce udržovat nebezpečně dobře informované o procesu brexitu.

Britská premiérka Mayová v této věci  před reportéry v Downing Street kritizovala hlavního vyjednavače EU Michela Barniera.

Upozornila, že Barnierova hrozba, že bude britskou veřejnost podrobně informovat o tom, jak probíhají vyjednávání o brexitu, a že zajistí, aby byli britští občané dobře informováni o důsledcích jakékoliv nakonec uzavřené dohody, je urážkou demokracie.

EU odmítla požadavek Maďarska, aby financovala pohraniční plot proti uprchlíkům

5. 9. 2017

čas čtení < 1 minuta



Evropská komise odmítla požadavek Maďarska, aby EU financovala maďarské protiuprchlické ploty na hranicích se Srbskem a Chorvatskem.

"Stavbu žádných plotů na hranicích financovat nebudeme," řekl reportérům v pátek 1. září mluvčí Evropské komise Alexander Winterstein.

Tunisko prosazuje zákony, které umožní ženám vdát se mimo muslimskou víru

5. 9. 2017

čas čtení < 1 minuta


Navzdory internímu i zahraničnímu nátlaku se Tunisko chystá zavést zákon, který umožním ženám vdávat se mimo muslimskou víru. Prezident Beji Caid Essebsi chce také dát ženám rovná dědická práva.

V současnosti si v Tunsiku smí vzít muž nemuslimku a ta nemusí konvertovat na islám. Podle dosavadních zákonů dostávají muži dvojnásobek dědictví než ženy.

Čečenský předák Ramzan Kadyrov navzdory Moskvě protestuje proti vraždění muslimů rohingya

5. 9. 2017

čas čtení 1 minuta



Ramzan Kadyrov, šéf ruské drtivou většinu muslimské Čečenské republiky, zorganizoval pouliční demonstrace desetitisíců občanů proti násilí páchaném na příslušnících etnické menšiny muslimů rohyngya v Barmě. Kadyrov zdůrazňuje, že se postaví proti Moskvě, pokud ta podpoří barmskou vládu.

Kadyrov řekl v sobotu v živém videu na Instagramu, že chtěl poslat do Barmy své bezpečností jednotky, ale nemohl, "protože to je pravomoc státu".

"Kdybych já měl tu možnost, použil bych proti jim i jadernou bombu, zničil bych ty lidi, kteří vraždí ženy, děti, starce," řekl Kadyrov.

Severokorejská krize: Putin varuje před planetární katastrofou

5. 9. 2017

čas čtení 1 minuta


Zatímco údajně Kim Jong-un se připravuje odpálit další raketu, ruský prezident zdůrazňuje, že jediným způsobem, jak vyřešit tento problém, je prostřednictvím rozhovorů

Ruský prezident Vladimír Putin varoval, že eskalace severoirské krize by mohla způsobit "planetární katastrofu" a obrovské ztráty na životech.

O Kimovi, hře na kuře a vyhlídkách na horký podzim

4. 9. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

V neděli 3. září severokorejský režim otestoval termojadernou hlavici použitelnou na jeho strategických raketách ZDE. Podle vyhodnocení norských seismologů šlo o zařízení o ekvivalentu nejméně 120 kilotun klasické trhaviny ZDE. V kombinaci s mezikontinentální raketou Hwasong-14 ZDE otestovanou 4. července by taková zbraň mohla být použita k útoku na kontinentální USA - přinejmenším na Aljašku, ale nelze vyloučit ani napadení populačních center na atlantickém pobřeží (dolet Hwasongu-14 je odhadován v rozmezí 6 000 - 10 000 km).

Zombie Kim

4. 9. 2017 / Ivan Větvička

čas čtení 3 minuty

 

Dosud zveřejněné informace o zatím poslední severokorejské jaderné zkoušce provedené 3. 9. 2017 nedovolují posoudit, zda šlo o výbuch vodíkové bomby. Stejný energetický výtěžek exploze lze získat odpálením štěpného materiálu. Pro Kimův režim, který čelí nedostatku surovin, by ale bylo výhodné použít dvoustupňového uspořádání nálože, jaké je obvyklé u vodíkových zbraní, neboť by tak lépe využil cenné plutonium. Takto fungovala americká hlavice Mk-15 „Zombie“, která byla úspěšně vyzkoušena již roku 1954. Pokrok Kimova jaderného programu je znepokojivý, ale neměli bychom kvůli tomu přehlížet globální nebezpečí, které mohou představovat severokorejské biologické zbraně.

V televizním duelu zvítězila Merkelová na celé čáře

4. 9. 2017

čas čtení 2 minuty

Kancléřka Angela Merkelová se v neděli večer střetla v televizním duelu se svým sociálnědemokratickým soupeřem Martinem Schulzem. Merkelová vede nad sociálními demokraty o 15-17 procentních bodů, avšak polovina voličů je stále ještě nerozhodnuta, jak budou volit.

Merkelová a Schulz debatovali po dobu 90 minut o imigraci, o zahraniční politice, o sociální spravedlnosti a domácí bezpečnosti. Bylo to jejich jediné televizní střetnutí před volbami dne 24. září.

Jen každý pátý z 60 milionů německých občanů řekl před debatou, že by mohla ovlivnit jeho volební preference. Očekávalo se, že debatu zhlédne 20-30 milionů diváků a vysílala se simultánně na všech čtyřech německých televizních kanálech.

Polská státní televize: Macron je slabou liberální loutkou Německa

4. 9. 2017

čas čtení 1 minuta



Poté, co francouzský prezident Emmanuel Macron ostře kritizoval porušování zákona a evropské normy dnešní polskou vládou, stává se terčem zuřivých útoků v polské státní televizi:


TVP: "Vzrůst napětí mezi Paříží a Varšavou a útok francouzského prezidenta na nezávislost Polska nejsou náhodné. Už během předvolební kampaně hovořil Emmanuel Macron ve prospěch sankcí EU proti Polsku."

"Polsko a jeho vláda jsou trnem v oku západních liberálních elit. To je cena, kterou musíme platit za zajištění našich vlastních zájmů."

"Snažím se vzpomenout si, kdy naposledy bylo Polsko charakterizováno takovýmto způsobem. Vzpomínám si jen na pakt Hitler-Stalin."

"Prezident Macron by nepřijel do Polska a nepoužíval by tady takovou rétoriku bez svolení Německa. Všechno, co se děje v Evropské unii, přísně ovládá Berlín. Postavení Francie, dosud docela silné, bylo důsledkem toho, že všichni francouzští vedoucí politikové z poslední doby poslouchají na slovo paní Merkelovou."

"Tento nedávný francouzský útok je cenou, kterou musí zaplatit polský stát za to, že se nám podařilo obnovit svou sílu."

"Je překvapující, že i podle názoru francouzských médií má Macron protipolskou obsesi. Italský psychiatr Saggatori napsal před volbami psychologickou analýzu Macrona. Diagnostikoval u něho narcistní osobnost s psychopatickými rysy."

"Musíme si uvědomit, že Polsko není ani Německo, ani Francie. Že jsme členem Evropské unie neznamená, že musíme být papoušek, který opakuje myšlenky někoho jiného."

"Myšlenky, které měly hájit takzvané evropské hodnoty, ve skutečnosti vedly k nejvážnější uprchlické krizi v historii, k zvýšení teroristické hrozby a k četným tragediím."

Stane se Aun Schan Su Ťij modlou českých islamofobů?

Morální pád demokratické ikony Aun Schan Su Ťij

4. 9. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Ilustrační foto. Zdroj: Compfight.com

Zatímco se české sdělovací prostředky, ať již bulvární či nominálně seriózní, obsesivně věnují každému zločinu, kterého se migranti a uprchlíci dopustí na evropské půdě, o genocidní kampani barmské vlády namířené proti tamní muslimské menšině Rohingyů téměř ani nemuknou. Západní političtí činitelé marně apelují na nositelku Nobelovy ceny za mír Aun Schan Su Ťij, která de facto stojí v čele barmské vlády, aby ukončila násilnosti barmské armády. Zdá se, jako by měl buddhistický nacionalismus v Barmě zelenou, přijde-li na přetřes destrukce tamních muslimů. 

V Myanmaru bylo vypáleno více než 2600 příbytků muslimských rohingyů a 400 lidí bylo zabito

4. 9. 2017

čas čtení 1 minuta


Minulý týden bylo vypáleno v těch oblastech v Myanmaru (Barmě), kde žije většinově obyvatelstvo muslimů z entické komunity rohingyů. Jde o neintenzivnější vlnu násilí proti této muslimské menšině za mnoho desítek let.

Dětem z muslimské menšiny rohingyů v Barně jsou usekávány hlavy a jsou zaživa upalovány

Jeden muž konstatoval: "Moji dva synovci, oni jim usekli hlavu. Jednomu bylo šest a druhému bylo devět. Její matku zastřelili."

Ostře na obranu menšiny rohingyů v Barmě se postavil papež František: "Jsou to naši bratři a sestry!"



Podle Úřadu OSN pro uprchlíky uteklo asi 58 600 příslušníků muslimské menšiny rohingyů do sousedního Bangladéše a humanitární pracovníci tam situaci zvládají jen velmi obtížně.

Uprchlíci svědčí o tom, že domy jim podpaluje a jejich obyvatele vraždí myanmarská armáda. Chce menšinu asi 1,1 milionu lidí ze země vytlačit. Při útocích armády zahynulo už nejméně 400 lidí.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v srpnu 2017

4. 9. 2017

čas čtení 1 minuta

V srpnu 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 56 189,86.     Výdaje na provoz Britských listů byly 73 439,50 Kč. 

Zůstatek byl koncem srpna 2017 143 995,56 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Babiš | Iracionální nenávist v České republice | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
27331