Vítejte v druhé republice

29. 1. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

Právní filozof Jiří Přibáň označil poslední prezidentské volby za konec "první české republiky jako ústavního státu s parlamentaristickým režimem", jinými slovy za změnu politického režimu. Podle Přibáně ale současně přinesly i konec mýtu o "demokratických Češích", který se táhne až k Palackému ZDE.
    

Jaké jsou možné linie odporu za těchto podmínek?

Když iracionalita vítězí

29. 1. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Prezidentské volby v České republice proběhly v duchu iracionální mobilizace zemanovského elektorátu tváří v tvář imaginárnímu nebezpečí. Tato hysterie nabyla vskutku groteskních kontur, neboť se oba uchazeči o Hrad prsili svými antiimgračními postoji. Právě v době, kdy v českých luzích a hájích vrcholil boj o prezidentský stolec, došlo v afghánské metropoli Kábulu k teroristickému útoku, při němž přišlo o život více než sto osob. Ačkoli je Miloš Zeman v ČR mnohými vyzvedáván jako chrabrý bojovník proti islamistickému moru, jeho recept na potírání terorismu  ve skutečnosti tuto zhoubu spíše generuje. A tragický incident v Afghánistánu tuto tezi dle mého soudu potvrzuje.

29873

Malá trvanlivost invalidních starobních důchodců v prezidentském úřadě jako mocenský problém

Šlechtitelská stanice Hrad hledá dalšího kandidáta

29. 1. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Miloš Zeman se stal prezidentem podruhé. Velký úspěch pro jeho mocenskou camarillu, která si ale může dovolit pouze krátkou oslavu a chtě nechtě se musí pustit do práce. Je třeba najít adekvátní náhradu, člověka, který bude moci v předčasných prezidentských volbách tvrdit, že dostal od Miloše požehnání a ponese žerď "obrany národních zájmů" v těch správných rukou. Je třeba najít tatíčka/monarchu/Boha otce, jenž bude dostatečně přesvědčivý pro Zemanovy voliče a bude představovat smysluplnou investici k udržení stávajícího statusu quo. Minimálně pro camarillu...

Rozhovor Britských listů 147. Šedesát procent dětí je rodinám odebíráno ze sociálních důvodů

26. 1. 2018

čas čtení 1 minuta



V ČR chybějí zákony o sociálním bydlení, které drsně znevýhodňují chudší rodiny a jejich děti. Ústavní péče je v případě dětí v ČR využíváno nadbytečně. Děti z dětských domovů nepřecházejí do rodin. Na tato témata hovoří Bohumil Kartous z Michalem Ďorděm z vládního Výboru pro práva dítěte, který sám vyrostl v dětském domově. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 26. ledna 2018.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.


Kudy z marasmu "lidovosti" a symbolické nadvlády zemanovců?

29. 1. 2018 / Kryštof Kozák

čas čtení 4 minuty

Sobota, 27. ledna 2018, nebyl slavný den pro pražskou "smetánku". Porazil je vetchý lidový stařec s divnými kamarády. V rámci tryzny je patřičné reflektovat i hlubší příčiny dalšího politického debaklu, kterému se přes veškerou snahu nepodařilo zabránit. Poučení z krizového vývoje je jasné a souvisí s "lidovostí", německy "voelkisch". Snad to po dnešní porážce pochopí víc lidí: vzdělávání je jako koncepční odpověď na "lidovost" lepší než další formy elitismu.

Přečetli jsme

'Pražská kavárna bude muset zavřít ústa. Shut up.'

29. 1. 2018

čas čtení < 1 minuta

Do volebního štábu znovu zvoleného prezidenta Miloše Zemana dorazil v sobotu večer i jeho předchůdce Václav Klaus. Ten mu přišel poblahopřát s tím, že k volebnímu výsledku sám přispěl zhruba pěti procenty. Takzvané pražské kavárně pak Zeman vzkázal 'shut up'. Server iROZHLAS.cz přináší přepis rozhovoru současné a bývalé hlavy státu.

Václav Klaus: Miloši, Miloši.

Miloš Zeman: No Václave, pojď nahoru.

Václav Klaus: No jdeme, jdeme.

Miloš Zeman: Jsi zván do prezidentského salonku.

Podrobnosti ZDE

Dobré plody

29. 1. 2018

čas čtení 1 minuta

Mnohým je líto, že se pan profesor Drahoš prezidentem nestal a jsou z toho teď smutní. Ale je zde přitom zároveň i velmi mnoho dobrého. Myslím, že je ve společnosti hmatatelně cítit demokratické vzepětí, konstatuje na Facebooku Hayato Okamura. Nově se propojilo množství lidí dobré vůle z různých okruhů. O politiku se začalo zajímat nemálo mladých. Nepochybně tak došlo k aktivizaci občanů v celé naší zemi. To všechno přece může - a věřím, že skutečně bude - pokračovat dál.

29794

Je třetina voličů tak spokojena, že ani nejde k volbám?

29. 1. 2018 / Petr Adámek

čas čtení 2 minuty

Před prvním kolem jsem měl velkou radost, protože konečně nebyly volby v ČR o volbě nejmenšího zla, ale bylo opravdu z čeho vybírat, až jsem si říkal, kdo bude lepší? Nicméně u mne zvítězil čistý pragmatismus a volil jsem neZemana Drahoše, který mne kromě své slušnosti ničím nezaujal.... a teď jsme u toho - ta obyčejná lidská slušnost je v dnešní době v politice něco tak unikátního, že měl zvítězit s 80 procenty a jít příkladem tomu hnusu v poslanecké sněmovně a ve společnosti.

Jak nejlépe oslovit zemanovský elektorát?

29. 1. 2018

čas čtení 1 minuta

Ještě pár slov k prezidentské volbě. Celkově (za ten rok) udělal Drahošův tým slušnou kampaň, ostatně výsledek byl poměrně těsný, takže bych ho nerad nějak mistroval v tom, co měl udělat jinak a lépe. Jako volič Jiřího Drahoše bych se ale rád vyjádřil k těm výrokům o národu blbců, případně ignorantů, na adresu voličů Miloše Zemana a nevoličů, píše na Facebooku poslanec za Pirátskou stranu Mikuláš Ferjenčík.

Jsou dvě minuty před půlnocí

29. 1. 2018

čas čtení 1 minuta

Politický chaos ve Spojených státech a eskalace verbálních hrozeb mezi Spojenými státy a Severní Koreou; eskalace, jež může přerůst v jadernou válku - to jsou hlavní důvody, proč vědci z Bulletin of the Atomic Scientists posunuli ručičku ikonického Doomsday Clocku o půl minuty dopředu na 11:58. Dalším důvodem je napříkald skutečnost, že jak USA, tak Rusko porušují klíčovou dohodu o likvidaci raket středního a kratšího doletu (INF).

Stačilo by, kdyby z 218 000 unikátních čtenářů BL jich měsíčně 350 přispělo dvěma stovkami na provoz

12. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

Je to nudné, pořád opakovat (a vůči některým čtenářům neférové, protože ti přispívají), avšak jsme na nikom nezávislý, nemanipulující zpravodajský a analytický server, který nestraší veřejnost nesmysly, nevyvolává v ní rasistickou ani xenofobní hysterii a snaží se - neúplatně, padni komu padni - přinášet nezávislé informace z domova i ze zahraničí a otevírat tak dveře do světa.

K tomu potřebujeme minimální částku na provoz ve výši 60 - 70 000 Kč měsíčně. Stačilo by, kdyby z nynějších 218 000 unikátních čtenářů Britských listů za každý měsíc (Google Analytics) jich přispělo cca 350 každý měsíc částkou 200 Kč. Je to míň, než kolik dáte za noviny.

Můžete také příspěvek na Britské listy použít k své registraci na diskusní fórum.

Bez těchto příspěvků se server nedá provozovat, neboť naši reportéři a analytici nemohou pracovat úplně zadarmo.

Pokud si myslíte, že Britské listy hrají v českém prostředí nezastupitelnou roli, prosíme, zaveďte pravidelný příspěvek na náš provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

48,63 procent ku 51,36 procentům

27. 1. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 8 minut


Volební výsledky českých prezidentských voleb ukázaly naprosté rozdělení české společnosti. Nebylo by bývalo radno jásat ani nad případným vítězstvím Jiřího Drahoše, protože co si počít s národem, který je - často docela nenávistně a zcela nesmyslně - rozdělen opravdu půl na půl? Uznávám, že velká část voličů Jiřího Drahoše nenávistná není, ale přesto existuje určitá část občanů,  která otevřeně vyjadřovala a vyjadřuje pohrdání nad "sockami" a "primitivy", "iracionálními" voliči vulgárního, nenávistného a prolhaného  Miloše Zemana, což samozřejmě vedlo k tomu, že se - také nenávistně - velká část voličů Miloše Zemana vydala u volebních uren ukázat těm "prozápadním elitám" co proto. Ať by vyhrál Zeman nebo Drahoš, polovina národa by prohrála. To není dobré.

Zemanovi vyhráli volby dosud politicky pasivní voliči do 50 let bez vzdělání. Mladí vzdělaní voliči nepřišli

28. 1. 2018

čas čtení < 1 minuta




Zeman supporters violently attacked journalists in the aftermath of the Czech Presidential election in Zeman's election centre

28. 1. 2018

čas čtení 1 minuta



A Miloš Zeman supporter twice attacked a journalist with fists in the face in the aftermath of the Czech Presidential election on Saturday night after Zeman's victory in his election headquarters. The attacker and another person knocked down journalists' cameras onto the ground. The violent attacks were accompanied by verbal abuse directed at journalists.

"You have no right to take pictures of me, you are journalistic hyenas," shouted one of Zeman's supporters in his election headquarters.

The journalists had tried to film a situation when a writer for the extreme right wing, fake news website  Parlamentní listy, member of the Czech Communist Party Milan Rokytka collapsed on the floor because he was heavily drunk. An ambulance was called because Rokytka kept losing consciousness.

(In another development, Facebook temporarily suspended the Parlamentní listy's Facebook page, probably because a large number of complaints was received. The page was later reinstated in spite of its highly questionable content. Facebook usually does not remove mendacious and inflammatory content from its pages, when the controversial material is published in East European languages, thus  destabilising the political situation in the countries where the languages are used.)


Reporter Pavlína Kosová recorded when she was also attacked by Zeman's supporters. She was pushed and told to f.ck off. "You are all journalistic hyenas!"




Here you can see journalists being physically attacked:






Source in Czech HERE

 

V Moskvě byl zatčen opoziční předák Alexej Navalnyj

28. 1. 2018

čas čtení 1 minuta

Chtěl se účastnit protestu proti nadcházejícím ruským prezidentským volbám, který pomáhal organizovat:


Stovky lidí se protivily zákazu demonstrace a vyšly v Moskvě do ulic. Demonstrace se konaly i v řadě dalších ruských měst. Ve Vladivostoku demonstranti vyšli přes zákaz policie do centra města.

Do studia Navalného internetové televize se během jejího živého vysílání pomocí řezacích nástrojů vloupala moskevská policie. Navalnyj apeloval v televizi na své stoupence, aby prezidentské volby bojkotovali.

"Navalnyj: Nejdůležitější věc, kterou všichni mohou teď udělat, je jít na demonstrace."

V prosinci 2017 bylo Navalnému zakázáno kandidovat v prezidentských volbách proti Vladimíru Putinovi. Podle ruských úřadů je diskvalifikován, protože byl odsouzen za údajnou korupci.
 
Demonstrant Dmitrij Kutajev: "Přišel jsem sem z téhož důvodu jako všichni ostatní. Oni nám sebrali volby, sebrali nám hlasy.  Našemu kandidátu zakázali kandidovat."

Irina Chomjakova: "Myslím si, že nikdo z nás tady nepodporuje Vladimíra Putina. Za 18 let neudělal nic a my nechceme, aby byl zvolen na dalších 6 let. Ničí naši zemi tím, že ji zatahuje do válek, do korupce a do chudoby.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Leader of Czech extreme right wing party Tomio Okamura, whose official wants to gas gays, muslims and Jews, teams up with the re-elected president Miloš Zeman

28. 1. 2018

čas čtení 1 minuta

Tomio Okamura on his Facebook page: "Now with Miloš - it is a victory! Excellent!"


 

From Okamura's press release:

Dear journalists,

the Movement Freedom and Direct Democracy (SPD) wishes to congratulate the President of the Czech Republic Miloš Zeman on his victory in the second round of the presidential election.

The SPD Movement has been openly supporting President Zeman's re-election. The re-election of President Zeman is a choice made in the defence of the sovereignty of the Czech Republic and a choice made in the interest of direct democracy. 

We wish President Zeman much success in his work for our Republic and firm health. The SPD Movement is ready to cooperate constructively with the President for the benefit of the citizens of our country. 

Tomio Okamura is the leader of the most extreme political party which is currently represented in the Czech Parliament. His SPD party  won 22 seats in the 200-seat Czech parliament in the Czech general election which took place in October 2017.  Okamura  is well known for calling for the banning of Islam and 'external manifestations of Islam.' The SPD's parliamentary party secretary has called for the gassing of Jews, gays and Roma.

After the Czech Presidential election on Saturday, Zeman and Okamura agreed to address each other on first name terms. 

See also:


29560

Německý tisk k Zemanovi: Manipulátor, šovinista, kremelský agent

Národ má takového prezidenta, jakého si zaslouží

28. 1. 2018 / Jaroslav Polák

čas čtení 2 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Rovněž sice formálně bulvární ale v politických komentářích objektivní deník Bild dále šíří "slávu" naše pana presidenta. V titulku je tento náš bytostný demokrat nazván Putinovým přítelem a dále v textu popsán jako Trojský kůň Kremlu. Rovněž je zmíněna jeho legitimizace smyšlených dezinformací na webu, kterým bohužel i z části uvěřila naivnější část národa. Samozřejmě je zmíněn Zemanův blábol o organizované invazi muslimů. Stačí jen dodat, že tento "geniální" prognostik sliboval pro rok 2016 "tsunami uprchlíků" i v České republice.

Co si počít s rozděleným národem?

28. 1. 2018

čas čtení < 1 minuta



"Ať Zeman zvítězí nebo nezvítězí, pořád ještě budete mít velkou část obyvatelstva, která se bude stavět proti establishmentu," cituje americký deník Wall Street Journal Jana Čulíka v článku zveřejněném ještě před výsledky českých prezidentských voleb. "A tito lidé tu budou i po volbách. Tento problém bude i nadále existovat, a co s tím naděláte?" pokračuje Čulík.



Zdroj (placený přístup): Czech Vote Pits Pro-Russian Nativists Vs. West-Leaning Liberals
Presidential election, the most acrimonious in years, reflects broader political debate in region about standing in EU (Wall Street Journal: V českých volbách proti sobě stojí proruští nativisté a prozápadní liberálové. Prezidentské volby v ČR, nejkonfliktnější za mnoho let, odrážejí širší politickou debatu o vztahu středoevropského regionu vůči EU)

29870

Zeman v zahraničí: nepřítel migrantů, xenofob, populista, hlasitý obhájce Putina

Volby v ČR vyhrál ultrapravicový kandidát

27. 1. 2018

čas čtení 2 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Obrázek Miloše Zemana v zahraničí po prezidentských volbách, v nichž obhájil svůj post. Guardian označuje Zemana za politika, který svým těsným vítězstvím dláždí cestu krajní pravici a politickému populismu. Deník dále zmiňuje fakt, že Zeman stavěl svou kampaň na plamenné kritice islámu, což je téma, které vysoce rezonuje ve střední Evropě. Deník poukazuje na symboliku toho, že Zeman slaví své vítězství ve volbách společně s Tomiem Okamurou, protiimigrantském politikovi, jenž v Praze před pár týdny uspořádal setkání evropských populistů. Dále deník poukazuje na too, že Zeman slíbil znovu pověřit sestavením vlády v prvním pokusu neúspěšnému Andreji Babišovi, jenž čelí trestnímu stíhání za grantový podvod, pravděpodobně v těsném spojení s Okamurou. Guardian cituje Jiřího Peheho, který poukazuje na fakt, že Zeman má nyní karty ve svých rukou a může Babiše efektivně tlačit do vytvoření vlády s podporou Okamurových populistů, případně komunistů.
Deník NY Times vykresluje výsledek voleb jako vítězství populisty, který staví na nepřátelství vůči muslimským  imigrantům. Jiřího Drahoše ukazuje jako názorového oponenta, který nejen že dával najevo příslušnost k EU, ale také k hodnotám sdíleným evropským společenstvím. Rozdíl mezi nimi popisuje v článku jako souboj předpotopního politika trumpovského stylu se sklony k pití a kouření, podporujícího pokleslost politického klimatu s vědcem bez politické zkušenosti, nervózního ve své roli.  Vítězství Zemana vidí jako k potvrzení cesty ČR ve směru euroskeptických zemí Visegradu. Deník cituje Michala Kořána, zástupce ředitele Aspen Institute Central Europe, který sice říká, že ruský vliv je dle jeho mínění mimo pochybnost, ale že Evropa jako taková je vnitřně rozdělena. Jako zásadní vidí Zemanovu schopnost oslovit lidi žijící v regionech a vytěžit jejich obavy a nejistotu. Deník také cituje Elišku Haškovou Coolidge, etiketou se zabývající podporovatelku Miloše Zemana, kterou označuje za "veřejně vlivnou osobu", jež vidí Zemanovy vulgarismy jako ospravedlnitelné v porovnání s jeho politickými zkušenostmi a styky s lídry světového dění. Neopomíná upozornit na mocenský tandem s Andrejem Babišem, miliardářem, který čelí trestnímu stíhání.

Guardian: ČR znovu zvolila ultrapravicového prezidenta Miloše Zemana

27. 1. 2018

čas čtení 3 minuty

"Zeman bude chtít hrát rozhodující roli při utváření nové české vlády.  Zemanova karta bude SPD. Vděčí jí za její podporu a v oblastech, kde má SPD podporu, se Zemanovi dařilo v těchto volbách velmi dobře."

Miloš Zeman, populistický prezident České republiky, zvítězil těsnou většinou v prezidentských volbách nad liberálním vyzyvatelem. Je to vítězství pro protiuprchlické, ultrapravicové síly v České republice a pro potenciální obrat ČR protizápadním směrem, píše v deníku Guardian Richard Tait z Prahy.

Zeman, který je silným stoupencem ruského prezidenta Vladimíra Putina a podporuje vazby s Čínou, požadoval referendum o členství ČR v Evropské unii a v NATO. Drahoš chtěl vazby na obě organizace posílit.

Znovuzvolení Miloše Zemana a česká politika

27. 1. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Ani druhé kolo prezidentské volby zjevně nepřineslo žádné velké překvapení. Předpokládalo se, že výsledek bude dán jen těsným rozdílem, a to skutečně je. Vyhrál Miloš Zeman. Skončilo období snění o tom, že každý si vybere toho svého nejlepšího prezidenta, a zůstal prezident reálný. Ten, který měl největší podporu mezi voliči. Bez voličů to nejde a nepůjde.

Připomeňme si, co zosobňuje Miloš Zeman

27. 1. 2018

čas čtení < 1 minuta

Nezapomínejme, že prezident Zeman pronesl tu drzou lež, že uprchlíci jsou koordinovanou muslimskou invazí, řekl, že islám nepatří do Evropy a rozhodl se zpívat českou národní hymnu v důležitý státní svátek s mužem, který požadoval pro muslimy plynové komory.


29871

Politická agónie v ČR pokračuje

27. 1. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Po sečtení 90 % hlasů je zřejmé, že Miloš Zeman bude ve funkci prezidenta pokračovat. Získal o zhruba 150 tisíc hlasů při účasti zhruba 66,5 % hlasů. Ukazuje se, že lidé, kteří přišli až k druhému kolu, upřednostnili skutečně Miloše Zemana. Jiří Drahoš jako Antizeman nebyl dostatečně přesvědčivý a ztratil velkou část hlasů ostatních kandidátů, kteří v prvním kole představovali různé obrazy možného prezidentství, každopádně vždy v opozici ke stávající hlavě státu. 
Česká společnost zůstává hluboce rozdělena a převážil hlas těch, pro něž je z iracionálních důvodů atraktivnější Zemanův krajní populismus a manipulace bez reálné snahy a reálného dopadu na zlepšení života v ČR. Česká republika zažije prodloužení politické a občanské agónie s odkladem možného ozdravení na neurčito. Lůza obklopující Miloše Zemana bude spěchat s tím, aby stihla exploatovat možnosti svého postavení, dokud Miloš Zeman bude zdravotně schopen zastávat úřad. Poté přijdou další volby, v nichž se strhne boj o zemanovským populismem orientované hlasy. Spektrum kandidátů bude jiné a hrozí, že možnost nastolit alespoň odlišnou společenskou atmosféru s prezidentskou autoritou nebude možné.

Hysterie na obou stranách připomíná mistrovství světa v hokeji s tím rozdílem, že společnost je rozdělena na dva týmy

Češi objevili nový sport: prezidentské volby

27. 1. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

"Takového tě neznám! To nejsi ty! Jak můžeš v takovém okamžiku zpochybňovat integritu Jiřího Drahoše". "Vždyť Putin postupuje tempem 1000 kilometrů za rok". "Staneme se kolonií východu". Takové výroky jsem zaznamenal u jinak racionálně smýšlejících a vzdělaných lidí, kteří už někdy před prvním kolem začínali persvazivně ovlivňovat svém okolí v tom smyslu, že je nutné volit jistotu proti Zemanovi, aniž by dokázali dešifrovat, co to ta jistota vlastně je. Na straně příznivců Miloše Zemana se jakákoliv racionalita hledá jen těžko. Jak říká přítel z Ostravska, Zeman je šutr hozený Pražákům do okna. Zlomyslná radost nad tím, že když už na nás okázale serete, a to je fakt všech dosavadních českých vlád, včetně té, které předsedal Ostravák Topolánek, alespoň vám ukážeme, jak jste ve skutečnosti slabí. Češi našli v prezidentských volbách skutečné zalíbení. Teď si asi tři čtvrtiny národa okusují nehty nad rozhodnutím, které je v porovnání se sněmovními či obecními volbami druhořadé. Je to ale čitelné, jakkoliv jsou interpretace toho, co to znamená, zmatené a irelevantní. Tož Češi, do toho. A kdo jsou ti praví Češi vlastně?

Kurdové vietnamské války, aneb Spockovy okultní uši, čili Stokrát obehraná písnička

27. 1. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Vysočinu centrálního Vietnamu obývá málo známé a unikátní původní obyvatelstvo země náležící k austronézské jazykové skupině. Francouzští kolonizátoři jim říkali jednoduše Horalové (Montagnard), po vzoru vietnamského jména Người Thượng. Sami se nazývají Degarové. A jejich tragický příběh je smutnou ukázkou toho, jak se Vaškům opravdu hrubě nevyplácí chodit s neokoloniálními pány na led.

Prezidentské volby: Politika nepřátelství, nebo politika tolerance?

26. 1. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Nesmírně populární brazilský exprezident chystající se na podzim kandidovat byl odsouzen v korupční kauze a tím zřejmě vyloučen z příštího kola politické soutěže. Fanoušci protestují a zapalují v ulicích pneumatiky, protože jako mnozí čeští voliči, zejména příznivci Svědků Babišových, mají za to, že o trestní vině nebo nevině se v demokracii hlasuje - a pravdu má vždycky většina, kterou žádná pravidla ani další instance nesmějí omezovat.

Paradox voleb

26. 1. 2018

čas čtení < 1 minuta


29871

Všem blízkým, kteří chtějí volit Miloše Zemana

25. 1. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 11 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Setkávám se s lidmi, kteří se ptají "a kde jsou vlastně ti Zemanovi voliči". Říkám si, že žijí ve skutečné sociální izolaci. Znám spoustu lidí, kteří chtějí volit Miloše Zemana, ostatně podle výsledků prvního kola voleb je to skoro 40 % voličů. Pokud bychom udělali průzkum mezi těmi, kdo nevolili, asi bychom došli k názoru, že s Milošem Zemanem souzní polovina této společnosti. Miloše Zemana chtějí volit i lidé mně blízcí. Rozumím dobře proč a respektuju to. Zkuste prosím jen ještě jednou uvažovat o tom, zda taková volba skutečně dává smysl, který do ní vkládáte. Zde se snažím rekapitulovat, jak je Miloš Zeman svými voliči vnímán, co z toho je skutečnost a co iluze.

Guardian: Střízlivé zhodnocení předvolební kampaně v ČR

26. 1. 2018

čas čtení 4 minuty


Miloš Zeman, populistický prezident České republiky, čelí boji o svůj politický život v druhém kole prezidentských voleb, kdy je jeho protikandidátem prozápadní liberální soupeř, který tvrdí, že je obětí špinavých triků, píše Richard Tait z Prahy pro deník Guardian.

Výsledky prezidentských voleb vypadají nyní téměř nerozhodně. Zemanův vyzyvatel Jiří Drahoš, bývalý ředitel České akademie věd, který vede kampaň s cílem upevnit postavení ČR v EU a v NATO, si stěžuje, že je pomlouván jako pedofil, kolaborant s komunisty a prouprchlický elitář s vazbami na Angelu Merkelovou.

Zapomněli jsme na venkov

26. 1. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 7 minut


 
Všechny české vlády zapomněly, co je skutečným cílem dnešního státu: pomáhat vytvářet "dobré lidské společenství", soudržnou společnost. Volný trh si poradí s lecčím, ale s tímto ne.


Všechny české vlády, všechny do jedné - od Klause k Topolánkovi a Nečasovi, od Zemana k Paroubkovi - mají v čele seznamu svých hříchů ten, kterého si nejspíš ani nejsou vědomi. Čtvrt století zapomínání na venkov.

Nedivím se tomu vůbec u Václava Klause. Do jeho zjednodušeného vnímání společnosti, ve kterém "žádná společnost neexistuje" (Thatcherová) a vše vyřeší volný trh, se to nemělo šanci vejít. Jeho následovníci z ODS jím byli příliš ovlivněni, takže z tohoto schématu také nevyšli.

Více se tomu divím o sociálně-demokratických vlád. Tam bylo možná lepší vcítění se do problému, ale řešení bylo vlastně "ódéesácké": tak jim tam narveme nějaké peníze a bude.

Hlavy plné migrantů: Bestie roste, jenom když ji krmíte

26. 1. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 4 minuty


 

Někdy se na vlastní dům musíme podívat zpoza sousedova plotu, abychom viděli, jak je škaredý.

S pronikavým komentářem přišel slovenský Denník N. Prezentoval, že migrantsko-muslimská problematika už od loňského roku je na Slovensku jedno z nevýznamných témat. Nezískávají a ani neztrácejí se na ní politické body, nevaří to žádné politické strany, pro média to je jedno téma z mnoha, někde v druhé řadě důležitosti. Jak je tomu u nás, není potřeba rozvádět.

K tomu: Kenneth Roth: "Tam, kde je odpor proti populismu, nenávisti a vylučování menšin ze společnosti silný, to mají populisté těžké."

Buď alkoholika, nebo toho druhého

25. 1. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Je naprosto pochopitelné, že snad všichni lidé, kteří podrobně sledují veřejné dění, tím spíše ti, kteří jsou placeni za analýzy a komentáře tohoto dění, upínají dnes všechny své znalosti, zkušenosti, sofistikované a originální přístupy k prezidentským volbám. Podle mého názoru je ale celá debata přeintelektualizovaná a zaobírá se otázkami, které jsou na hranici dadaistické poezie, například: „Namazal si Miloš Zeman Jiřího Drahoše na chleba?“

29872

Česko opět na terapeutickém gauči mezi Západem a Východem

25. 1. 2018 / Kryštof Kozák

čas čtení 6 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Ať už výsledek dopadne v sobotu jakkoliv, je dobré si uvědomit, že zde podobně jako v USA zůstane přibližně polovina voličů, kteří “prohráli”. Nový prezident by si měl být dobře vědom tohoto rozdělení, a pokusit se je alespoň částečně překlenout.

Blížící se prezidentská volba má hodně důležitých symbolických rovin, z geopolitického hlediska se jedná jasně o volbu mezi západnější a východnější orientací země. Úzké vazby Miloše Zemana na Rusko i Čínu snad nejsou žádným tajemstvím ani pro jeho skalní příznivce. Je s podivem, že mu to na popularitě zjevně neubírá, a to ani v roce, kdy se bude připomínat jubilejní 50. výročí sovětské okupace. Pro všechny, kteří si od prozápadního směřování země hodně slibovali, je Zemanova popularita u velké části voličů vážným signálem toho, že i po téměř 30 letech liberální demokracie v části české společnosti zůstávají hluboce zakořeněné postoje, které lze označit za “východní”. To je pojem, který má více významů, nicméně v kontextu prezidentské volby je potřeba ho chápat především jako inspiraci současným putinovským Ruskem, které je autoritářské, hierarchické, machistické i xenofobní, a navíc pronásleduje občanskou společnost. Proč je pro řadu lidí symbolicky přijatelnějším vzorem než státy EU či USA?

Pokud Jiří Drahoš přesvědčivě porazí Miloše Zemana, bude to malý zázrak

25. 1. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Prezidentská debata na TV Prima nezaujatému pozorovateli sugerovala, že nejvyšší patra české politiky jsou především o toxických emocích, mazaném marketingu, agresivně pojaté show, a nikoliv o konkrétních programech kandidátů na Hrad nebo chronických problémech české společnosti - a už vůbec ne o věcných faktech. Ono by taky bylo naivní očekávat smysluplnou debatu od bulvární televize, jejíž vedení od svých zaměstnanců vyžadovalo, aby uprchlíky vykreslovali jako bezpečnostní hrozbu. Jenže prezidentský diskusní kabaret je primárně zacílen na nerozhodnuté voliče, a ty Jiří Drahoš v úterý večer s velkou pravděpodobností přesvědčit nedokázal.         

   

Dopis hradní kanceláři k přípravě pana prezidenta na veřejné debaty

Slovíčko sem, slovíčko tam...

25. 1. 2018 / Jaroslav Polák

čas čtení < 1 minuta

Dobrý den, 

 poslední (dlouhou) dobu mám dojem, že pan president nedokáže rozlišit termíny uprchlík a imigrant

Tedy ho prosím poučte, když za nás Ženevské úmluvy podepsal dokonce i komunistický režim! 


Já chápu, že to ho má pan president "moc na práci", ale alespoň na debatu by se mohl připravit.

S pozdravem

Jaroslav Polák

Ruské závody ve zbrojení nekončí

26. 1. 2018

čas čtení 3 minuty

Rusko schválilo nový Státní program vyzbrojování na léta 2018 - 2027. Prezident Putin o tom informoval v Ufě na setkání dělníky továrny na motory. Rozptýlil jejich dojem, že vláda snižuje výdaje na výrobu zbraní, napsal Vladimir Muchin.

Rozhovor Britských listů 146. Proč by Češi měli podporovat cizáky z Ruska?

19. 1. 2018

čas čtení 1 minuta



Jak vnímají Českou republiku i Rusko ruští studenti studující v Praze? O tom mluví v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík s Annou Skladčikovou, studentkou mezinárodních vztahů na VŠE. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 19. ledna 2018.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

S jídlem roste chuť

26. 1. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Tak jsem se zase doslechl, že když má někdo hodně peněz, tak nemá žádný důvod krást. Takže vlastně ty obrovské daňové úniky, tu korupci, to rozkrádání miliard z veřejných peněz, a o tom slyšíme v médiích často, to dělají podle této úvahy chudí. Chudí si zaplatí to know-how, mají kontakty ve vysoké politice, stojí za nimi špičkoví advokáti. No dobře, vraťme se do reality. V češtině máme takové přísloví: s jídlem roste chuť.

Napoleon měl téměř celou Evropu, a přesto mu to nestačilo: táhl do Ruska. Když máte hodně peněz, velkou moc, máte tím větší pokušení chtít více peněz i moci.

Foreign Policy: Zeman umírá, ale v prezidentské kampani se o tom nehovoří

24. 1. 2018

čas čtení < 1 minuta

Na to upozorňuje na serveru Foreign Policy Michael Colborne. Poukazuje na to, že pokud Zeman prezidentské volby vyhraje, je v takovém zdravotním stavu, že nebude moci dělat nic a za něho budou rozhodovat jeho pochybní poradci Mynář a Nejedlý.
 


Lula odsouzen na 12 let do vězení

25. 1. 2018 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty


Bývalý brazilský prezident ted' nesmí kandidovat na prezidenta

Panel tří soudců v Brazílii potvrdil odsouzení bývalého brazilského prezidenta Luiza Inacio Luly da Silva. 72letý levicový politik, obyčejně známý jednoduše jako "Lula", byl v červenci odsouzen za  praní špinavých peněz a za přijetí více než 1 milionu dolarů v úplatcích. Lula byl obviněn také z toho, že obdržel třípatrový byt a malou farmu od stavební firmy, která získala většinu z největších veřejných stavebních zakázek  během jeho prezidentského období. Stavěla  stadiony a infrastrukturu pro konání mistrovství světa a olympijských her. Lula  odvolá k vyšším soudům a ještě nebude uvězněn.

29766

Vosí hnízda

25. 1. 2018 / Václav Dušek

čas čtení 6 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Čapími hnízdy k trvalému masivnímu rozvoji regionů, vosími hnízdy k růžové budoucnosti, sršní hnízda prozatím v očekáváni před odletem spasení do vesmíru. Neškaredit se po volbách, občané, nic netrvá věčně. Prezidentství není výhrou, nemáš-li hroší kůži, spláčeš nad výdělkem.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v prosinci 2017

13. 1. 2018

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 69 643.13.    Výdaje na provoz Britských listů byly 64447.50 Kč. 

Zůstatek byl koncemprosince 2017 166 108.83 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Potřebujeme měsíčně cca 60 - 70 000 Kč na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 350 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

30568