Kapesní průvodce válkou v syrském Afrinu:

Válka v Sýrii prochází vážnou eskalací. Nikoho však nezajímá

21. 2. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 13 minut

Textilní technika zvaná patchwork, česky občas hanlivě "slátanina", sestavuje celek z útržků různého původu, barvy, často i materiálu. Patchwork nabízí daleko lepší metaforu syrského konfliktu než studenoválečnické binární vidění světa. Přesun o několik málo kilometrů v Sýrii často znamená příjezd do oblasti, kde probíhá úplně jiná válka než v sousedním okrese.

OSN pro hrůzy a vraždění v Ghútě "už nemá slov"

21. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta

Více než 100 lidí bylo za posledních 24 hodin usmrceno množstvím bomb shazovaných na předměstí Damašku Ghúta. OSN konstatuje, že "už nemá slov" na to jak tyto hrůzy popsat. Vybombardováno bylo šest nemocnic. Terčem útoků jsou i pekárny, aby civilisté neměli co jíst. Je to součástí ruské strategie "totální války".  


Rozhovor Britských listů 152. Čeho dosáhl Donald Trump za první rok svého prezidentství

16. 2. 2018

čas čtení 1 minuta




Jan Čulík a Daniel Veselý debatují v tomto Rozhovoru Britských listů o tom, jak za první rok své vlády v USA pozměnil Donald Trump atmosféru v té zemi a čeho dosáhl a nedosáhl. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 16. února 2018.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.


DNA a lidská identita

21. 2. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Nedávno jsem se setkal s představou, že DNA (deoxyribonukleová kyselina) je identita daného člověka. Je pravda, že každý z nás je tak nějak „utvořen“ z bílkovin podle genetické informace, která je uložena v jeho DNA. Není to ovšem tak, že by DNA vyrobila bílkoviny, ale tak, že bílkoviny existují už v té první buňce, která vznikne po spojení vajíčka a spermie, spolu s DNA, a tyto bílkoviny různě DNA upravují, vypínají a zapínají její geny.

Když jsem byl tvého věku...

21. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta

"Když jsem byl tvého věku, musel jsem chodit do školy tři kilometry do kopce sněhem a držet při tom v ruce horký brambor." 


"Já jsem se musel schovat v kumbálu, když masový vrah zabil mou učitelku a mé kamarády."  

" Myslím na tebe a modlím se za tebe."

 "Neobtěžuj se."

Rada českým politikům

21. 2. 2018 / Štefan Švec

čas čtení 1 minuta

Víte, jak se teď všichni Babišovi smějeme za ten dlouhej status, že strašně maká? píše Štefan Švec. Tak jsem vám chtěl napsat, že přesně z těchhle důvodů ten pán teď válcuje politiku. Protože jednak asi fakt neni línej (pracovitej zloděj je horší než línej zloděj, ale vysvětlujte to někomu), druhak ví, čim má imponovat voličům a tuhle makací zprávu jede konzistentně, a za třetí se prostě nebojí lidí, pouští do nich zprávy ze svýho třeba i vymyšlenýho soukromí a jezdí mezi ně. Furt. Díky jednomu dlouhýmu prchalovskýmu výstřiku si ukrad většinu pozornosti i v době sjezdu ČSSD, a nebejt Štěpána Kotrby, tak ji ukrad celou. Srovnejte si ten jeho status se statečným výrokem pana Hamáčka "Pracovat začnu hned zítra!" a pochopíte, kdo míří z kola ven.

Takže bych chtěl doporučit politikům, třeba Pirátům, který Sněmovna začala šrotovat a už taky přemejšlej hlavně o tom, co se děje v ní: Vraťte se mezi lidi. Bavte se s nima a dávejte o tom vědět ven. Komunikujte přímo, jako influenceři. Na průběžnýho Prchala zatím asi nemáte cash, tak to budete muset dělat doopravdy. Akce "Otevřeme Sněmovnu lidem" je pěkná, ale lepší bude, když vy naopak vyjdete ven. Já vim, že volby jsou ještě daleko, ale před nima už to nezachráníte. To dopadnete jako Dolínek, kterej v saku simuloval, že zametá zastávku.

Poradce floridského poslance byl propuštěn za lživé tvrzení, že studenti protestující proti zbraním jsou herci

21. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta



Benjamin Kelly, poradce floridského poslance Shawna Harrisona, byl v úterý propuštěn poté, co lživě tvrdil, že dva studenti z Marjory Stoneman Douglas High School, kde bylo nedávno zmasakrováno 17 osob, "jsou herci, kteří cestují na místa různých krizí". Toto lživé tvrzení je široce rozšířenou ultrapravicovou konspirační teorií, která vždycky koluje po masových vraždách v USA.

Kelly v emailech zpochybňoval integritu Emmy Gonzáles, 18, a Davida Hogga, 17, kteří otevřeně a důrazně požadují od dne masakru omezení vlastnictví střelných zbraní v USA.


Trumpovi stoupenci si stěžují, že přišli na Twitteru o většinu "přátel". Byly to ruské automaty

21. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta

Twitter dnes zlikvidoval tisíce automatických ruských účtů a nyní si všichni Trumpovi stoupenci stěžují, že jsou "cenzurováni", protože mnoho z nich přišlo o většinu svých "přátel" na Twitteru. Byly to ruské automatické účty...


Stačilo by, kdyby z 218 000 unikátních čtenářů BL jich měsíčně 350 přispělo dvěma stovkami na provoz

12. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

Je to nudné, pořád opakovat (a vůči některým čtenářům neférové, protože ti přispívají), avšak jsme na nikom nezávislý, nemanipulující zpravodajský a analytický server, který nestraší veřejnost nesmysly, nevyvolává v ní rasistickou ani xenofobní hysterii a snaží se - neúplatně, padni komu padni - přinášet nezávislé informace z domova i ze zahraničí a otevírat tak dveře do světa.

K tomu potřebujeme minimální částku na provoz ve výši 60 - 70 000 Kč měsíčně. Stačilo by, kdyby z nynějších 218 000 unikátních čtenářů Britských listů za každý měsíc (Google Analytics) jich přispělo cca 350 každý měsíc částkou 200 Kč. Je to míň, než kolik dáte za noviny.

Můžete také příspěvek na Britské listy použít k své registraci na diskusní fórum.

Bez těchto příspěvků se server nedá provozovat, neboť naši reportéři a analytici nemohou pracovat úplně zadarmo.

Pokud si myslíte, že Britské listy hrají v českém prostředí nezastupitelnou roli, prosíme, zaveďte pravidelný příspěvek na náš provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

Konec německé SPD?

21. 2. 2018

čas čtení 2 minuty

Je tohle skutečně konec slavné německé sociální demokracie?, ptá se Felix Steiner. Poprvé je strana ještě méně oblíbená než ultrapravicová AfD. Německý stranický systém se dramaticky mění.

Corbyn varoval oligarchy vlastnící britský bulvární tisk, že "změna přijde"

21. 2. 2018

čas čtení 2 minuty

 

Ve videu, které vydala Labouristická strana, popřel Jeremy Corbyn, že by byl komunistickým špionem, a vydal vážné varování oligarchům vlastnícím britský bulvární pravicový tisk. Obvinění odmítla Světlana Ptáčníková z archivu českého ministerstva obrany v rozhovoru s pražským reportérem BBC Robem Cameronem. Upozornila, že Corbyna StB považovalo za potenciální kontakt, nikoliv za spolupracovníka, a že jeho složka je proto označena kategorií 1, nikoliv kategorií 4, vyhrazenou pro spolupracovníky StB:



Jeremy Corbyn ve videu, které vydala Labouristická strana: 

"Za několik posledních dní se deníky The Sun, The Daily Mail, The Daily Telegraph a The Daily Express tak trochu proměnily v Jamese Bonda. Našly bývalého československého špiona, jehož tvrzení jsou stále divočejší a naprosto falešná. Tento člověk se zdá být přesvědčen, že jsem ho pravidelně informoval o tom, co měla Margaret Thatcherová k snídani, a že prý on sám zorganizoval koncert Live Aid či koncert pro Mandelu. Nebo možná oba.

Je lehké se smát, avšak děje se něco vážnějšího. Vydávat tyto absurdní pomluvy, které byly dementovány českými činiteli, dokazuje, jak silně jsou znepokojeni bossové médií, že by mohla vzniknout labouristická vláda. A mají pro své znepokojení dobré důvody.

Labouristická strana se postaví proti mocným a zkorumpovaným a bude stát na straně většiny. Ne na straně několika málo lidí. Svobodný tisk je nezbytnou podmínkou demokracie. A my ho nechceme uzavřít, chceme ho otevřít. 

V současnosti není velká část našeho tisku vůbec svobodná. Ovládají ho miliardáři žijící v daňových rájích. Ti jsou rozhodnuti, že nebudou přispívat svým férovým podílem daní na naše životně důležité veřejné služby. 

Všeobecné volby ukázaly, že mediální baroni ztrácejí svůj vliv. Sociální sítě znamenají, že jejich staré zlozvyky začínají být stále méně relevantní. Avšak namísto toho, aby se z toho poučili, dál spoléhají na lži a pomluvy. 

Jejich čtenáři, vy, my všichni z nás, si zasloužíme daleko lepší situaci. 

No, tak pro ně máme zprávu. Změna přijde."

Muž, který vytvořil za pět minut vlivné fake news na Facebooku

21. 2. 2018

čas čtení 2 minuty

 

Tento internetový marketingový konzultant dokázal, že získat tisíce lidí, kteří budou nadšeně sledovat vaše lži na Facebooku, je neuvěřitelně jednoduché.


 
"Chtěl jsem vědět, zda Facebook zlikvidoval mezery, které to umožňují. Celý proces mi trval méně než hodinu."

Krok 1. Vytvořit internetovou stránku a pojmenovat ji tak, aby to znělo autenticky. 

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Šokující záběry masakrování ve východní Ghútě

20. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta

Asad bombarduje a shazuje do obytných čtvrtí barelové bomby. 120 lidí včetně 20 dětí bylo usmrceno za posledních 30 hodin.


OSN konstatuje, že pro apokalypsu v Ghútě "už nemá slov".  Činitelé UNICEF uvádějí, že v Sýrii se vede válka proti dětem. Země nebude mít žádnou budoucnost, budou-li vyvražděny děti.

Klikněte níže na děsivou reportáž britské televize Channel Four:




"Není to válka, je to masakr." Syrská vláda za Putinovy pomoci zavraždila dalších 100 civilistů včetně 20 dětí

20. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta



Bombardování syrských vládních sil usmrtilo desítky civilistů ve vzbouřenecké enklávě ve východní Ghútě nedaleko Damašku. Nejméně 100 civilistů, včetně 20 dětí, bylo usmrceno raketami a leteckými údery. 470 osob bylo zraněno.

Za posledního čtvrt roku tam bylo usmrceno 700 lidí. Počet nezahrnuje mrtvé z tohoto týdne. V pondělí také byly ve východní Ghútě vybombardovány čtyři nemocnice.

"Toto je masakr jednadvacátého století," řekl lékař z východní Ghúty. "Jestliže byla masakrem devadesátých let Srebrenica, a masakry osmdesátých let Halabja a Sabra a Chatila, pak východní Ghúta je masakrem tohoto století." Zdroj ZDE

 


Američtí studenti uspořádali u Bílého domu protest proti vraždění ve školách

20. 2. 2018

čas čtení 2 minuty



Mladí lidé se na demonstraci ve Washingtonu ptají: "Budu teď na řadě pro zabíjení já?"



Desítky teenagerů se v pondělí položily na zem před Bílým domem na protest proti nečinnosti amerického prezidenta ohledně kontroly zbraní po masakru na Floridě, při němž zahynulo 17 mladých lidí.

Demonstrace se účastnili i rodiče a učitelé. Dva aktivisté se pokryli americkou vlajkou, zatímco jiný měl transparent: "Budu teď na řadě já?"

Lucemburský ministr zahraničí: Není pravda, že nenávidím Maďarsko

20. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta



Lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn reagoval na útok Maďarska proti němu:

"Není pravda, že nenávidím Maďarsko, Petera Szijjarta či Viktora Orbána. Tento případ není o jednotlivcích, ale o základních principech, hodnotách, zákonech a respektu pro lidskou důstojnost ve všech členských zemích Evropské unie. Nemůžeme přijmout tresty pro nevládní organizace, které pomáhají žadatelům o azyl. Takové metody existují jen v autoritářských režimech, ktere nejsou hodny demokratické Evropské unie." 

 Luxembourg’s foreign minister Jean Asselborn responds to Hungary's very undiplomatic attack against him. Well put. https://t.co/L2hIXC443S pic.twitter.com/ky6TWqp5cr


Trumpe, co si to dovolujete?

20. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta



V reakci na prezidenta Trumpa bych chtěl říct toto, řekl student David Hogg z Floridy v televizi CBS:



V reakci na váš nejnovější tweet chci říct toto: Když jste napsal, že Demokraté nic neudělali, když měli kontrolu nad Senátem i nad Sněmovnou reprezentantů i nad prezidentským úřadem, co si to dovolujete? Vy jste teď přesně v téže situaci a vy se chcete ohlížet na historii a obviňovat Demokraty? To je hnus. Vy jste prezident. Vy máte tento národ sjednocovat, ne nás rozdělovat. Co si to dovolujete? Umírají děti a vy proto máte jejich krev na rukou.

Jednejte. Přestaňte jezdit na dovolenou do Mar-a-Lago. Jednejte, spolupracujte s Kongresem, jednejte a nechte schválit pár zákonů. Proboha, zachraňme životy! "

A taková je historická realita: "Neuvěřitelná zuřivost židů v kině"

20. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta



"V kině ' Eden'  reagovalo na záběry příjezdu Hitlera do Berlína "židovstvo dupáním, hvízdáním a divokým antihitlerovským řevem". Marně žádal ředitel kina rozdrážděné židy o klid.

Vedení katolického kina ' Eden'  napříště doporučujeme židy nepouštět na představení, protože takto pobuřují polskou veřejnost."


Jak je to ve skutečnosti s dezinformacemi z Akademie věd ČR?

20. 2. 2018 / Vladimír Wagner

čas čtení 13 minut


Každý, kdo přečte příspěvek Jana Foffa a jen trochu se zajímá o energetiku a možnosti dosažení jejího nízkoemisní varianty, si určitě udělá obrázek o pravdivosti jeho informací sám. Ovšem pan Foff se dopustil řady nepravdivých tvrzení o semináři, který na Akademii věd ČR proběhl, proto považují za nutné je alespoň krátce komentovat.

Maďarské ministerstvo zahraničí: "Ministr zahraničí Lucemburska nenávidí Maďarsko"

20. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta



Níže uvedené výroky byly v pondělí skutečně publikovány na oficiálních stránkách maďarského ministerstva zahraničí:


Lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn "nenávidí Maďarsko": Je to politik, který je fanatickým stoupencem imigrace a který hraje podle taktu George Sorose, konstatoval v pondělí maďarský ministr zahraničí a obchodu Péter Szijjárto v prohlášení maďarské tiskové kanceláři MIT.

"Chtějí zaplavit Evropu,a  tedy také Maďarsko, imigranty, jsou to 'extremističtí liberálové, kteří představují nepřijatelný postoj," zdůraznil Szijjártó.


Brno: Pro 78 % cestujících je výhodnější nádraží pod Petrovem

20. 2. 2018

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva Dětí Země


Z průzkumu Svazu cestujících ve veřejné dopravě vyplynulo, že téměř 78 % cestujících, kteří jezdí do Brna vlakem, upřednostňuje variantu nádraží Pod Petrovem.

Jen 10 % cestujících je přesvědčeno, že je pro ně výhodnější varianta nádraží U Řeky. A zbylých 12 % cestujících jednoznačně nepreferuje žádnou variantu nebo neví, která varianta nádraží by pro ně byla výhodnější.

29175

Ještě k případu Štěpána Kotrby

20. 2. 2018

čas čtení 3 minuty

V souvislosti s incidentem kolem Štěpána Kotrby, který v neděli v Hradci Králové zaútočil na dva bezdomovce pepřovým sprejem, se na Jana Čulíka v pondělí obrátil s prosbou o vyjádření server aktuálně.cz. Do svého článku zahrnul autor Jakub Zelenka citace z prohlášení Briitských listů férově a objektivně. Článek na aktuálně.cz je  ZDE

Pro úplnost k tomu publikujeme celé prohlášení Britských listů:


Mezitím v Absurdistánu 58:

"Úspěchy" polské zahraniční politiky vůči Izraeli, propolská propaganda v Reflexu, brutální podvody v polském velkoobchodě a zaměstnanecká práva

20. 2. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 16 minut

Izraelci neumějí pořádně nakreslit hákový kříž

Zdá se, že pokud jde o polsko-izraelské vztahy, polská vláda se rozhodla pro konečné řešení - tedy, je ochotna zlikvidovat jakékoliv dobré vztahy, které jsme měli s Izraelem a s židovskou diasporou. Je nutno říci, že židovská pravice se snaží polské vládě v této soutěži blbosti vyrovnat - například, terčem útoku se stalo polské velvyslanectví v Izraeli  a došlo k částečně úspěšnému pokusu nakreslit na bránu hákový kříž (navzdory několikerým pokusům, pachateli se nepodařilo ho nakreslit správně. Zjevně, na rozdíl od Polska, hákový kříž není v Izraeli pro "pravicové exponenty pouličního umění" zrovna známým a populárním motivem). Avšak, ať se snaží jakkoliv intenzivně, jestliže se pokoušejí dokázat světu, že jsou blbí, pak v soutěži se stranou Právo a spravedlnost si nalezli vážného protivníka. A zatím tedy vede v této soutěži Polsko.

Pan Nejméněvadí a měkká verze Okamury

19. 2. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Takže Milanu Chovancovi nepomohlo, že se nechal vidět s Milošem Zemanem (a Tomiem Okamurou) při Zemanově vítězné řeči po prezidentských volbách. A Miloš Zeman nepomohl ČSSD na jejím sjezdu, když jí doporučuje, aby podpořila jednobarevnou Babišovu vládu. Opět se jasně potvrzuje: Zeman ani Babiš nechtějí koaliční vládu.

Pozitiva posledního sjezdu ČSSD

19. 2. 2018 / Bohuslav Binka

čas čtení 1 minuta


1. Zrádce zrádců zrádců ochutnal své vlastní medicíny (v pomstě je Zeman skutečně nedostižný). 

2. Na příkladu Kotrby jsme si mohli názorně prohlédnout, jak daleko je od permanentní slovní agresivity k agresi fyzické a přímé. 

3. Definitivně se ukázalo, že jestliže závisí Babiš na Zemanovi (což je tragédie), závisí zároveň Zeman na Babišovi (což je dobře - viz dále), protože tak okatě stranit ANO na sjezdu strany, co jsem 15 či kolik let vedl je opravdu hodně zvláštní až komické. 

A proč je dobře, že závisí Zeman na Babišovi? Protože Babi,š ať už je kýmkoliv, ze zištných důvodů nikdy nebude chtít opustit EU. Rusko mu ty dotace prostě nikdy nedá tak vysoké. 

Mimochodem, kdyby Sobotka nejel nesmyslnou antibabiší kampaň po třech a půl letech vlády s ním, tak jsme mohli mít daleko rozumnější vládu než budem a řekl bych, že i jiného prezidenta. 

Mimochodem II. - tragičnost celého sjezdu vypovídá mimo jiné i o kvalitách Sobotky - on tu stranu posledních X let vedl, on ji dovedl do této "kvality".

Jak se do lesa volá…

19. 2. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Úřad zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera po ročním vyšetřování vznesl obžalobu proti třinácti Rusům a třem ruským organizacím kvůli tomu, že se pokusili zvrátit americké prezidentské volby ve prospěch Ruské federace. Důkazy o ruském vměšování se do prezidentského volebního klání nezpochybňuje dokonce ani Trumpův bezpečnostní poradce McMaster. Podle Muellerova úřadu však výsledky voleb nebyly sofistikovanou kybernetickou kampaní ovlivněny a nebylo ani zjištěno, že by se s Kremlem vědomě zapletl nějaký Trumpův spolupracovník. Ačkoli je nutné jakékoliv zásahy zvenčí do záležitostí suverénní země důrazně odsoudit, Spojené státy tak dlouho ovlivňovaly dění v dalších zemích, až se jim to vrátilo…   

Neakceptovatelná dezinformace od komisí pro životní prostředí a energetiku AV ČR

19. 2. 2018 / Jan Foff

čas čtení 13 minut



ČR má dosáhnout dle AV v roce 2040 18 - 25 % podílu energie z OZE. Kdyby se tímto - AV navrhovaným - tempem ubíral celý svět, stoupla by planetární teplota do roku 2100 - podle nyní uznávaných modelů - o ca 5 - 6 *C a Česká republika by se ocitla na okraji pásma neobyvatelnosti.


Když jsem v roce 1974 přišel studovat do Prahy, chodíval jsem rád do Národního divadla.

Z bezmezné úcty k AV ČR jsem si ani netroufal jít Národní třídou k divadlu na straně ulice, kde se tato instituce nachází.

Vystudoval jsem a v roce 1980 odešel z vlasti. Po třiceti letech jsem se částečně vrátil zpět.

Léta se věnuji konfliktu civilizace s přírodou, navrhuji domy s technologiemi nevyčerpatelných zdrojů energie, propaguji bateriové systémy.

Dne 31.01.2018 jsem se v AV ČR zúčastnil odborného pracovního semináře "Perspektivy rozvoje energetiky v ČR".

To, co jsem si vyslechl, mnou otřáslo natolik, že jsem byl až s odstupem několika dní schopen sepsat následující řádky:

Studentka na Floridě: My budeme poslední masakr způsobený střelbou

19. 2. 2018

čas čtení 2 minuty


Emma Gonzalez, studentka: Pokud pan prezident chce ke mně přijít a říct mi do očí, že to byla strašlivá tragédie a jak se to nikdy nemělo stát, a bude nám dál říkat, že se proti tomu nic dělat nebude, ráda se ho zeptám, kolik peněz on osobně dostal od National Rifle Association (Celostátní organizace pro střelné zbraně). Ale ono na tom nezáleží, protože já už to vím. 30 milionů dolarů. A když se to vydělí počtem obětí střelby v USA, jen za prvních šest týdnů roku 2018, vychází to na 5800 dolarů. Takovou mají tito lidé pro tebe cenu, Trumpe? Jestli neuděláš nic, aby se zabránilo tomu, aby se tohle dál dělo, ten počet obětí střelby vzroste a částka, jakou mají cenu, se sníží. A už pro tebe nebudeme mít žádnou cenu. 

Všem politikům, kteří přijímají dary od NRA, hanba vám! 

Říkají, že přísnější zákony o zbraních nevedou k snížení násilí střelnými zbraněmi. My říkáme NESMYSL! 
Říkají, že hodný ozbrojený člověk zastaví zlého ozbrojeného člověka. My  říkáme NESMYSL! 
ŘÍkají, že zbraně jsou jen nástroje, jako nože, a jsou tak nebezpečné jako automobily. My říkáme NESMYSL! 

Všichni, kteří jsou tu dnes, všichni tito lidé by měli být doma a truchlit. Avšak namísto toho jsme tu a stojíme tu všichni, protože jestliže jediné, co naše vláda a prezident dokáží udělat, je vysílat myšlenky a modlitby, je načase, aby se staly oběti změnou, kterou je nutno zavést. 

My budeme ty děti, o nichž si budete číst v učebnicích. Ne, že se staneme další statistikou z masového masakru v Americe, ale protože, jak řekl soudce David, my budeme poslední masový masakr způsobený střelbou. 

Orbán v předvolební kampani začíná hitlerovsky bláznit

19. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta

"Nebezpečí, jemuž čelíme, přichází ze Západu, od politiků v Bruselu, v Berlíně a v Paříži," říká Viktor Orbán, jehož země přežívá díky obrovským dotacím z Bruselu, Berlína a Paříže."



Je načase, aby Evropská unie začala proti Maďarsku podnikat razantní kroky.

29175

ČRo: Přerušujeme spolupráci se Štěpánem Kotrbou

19. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta

Tisková zpráva Českého rozhlasu

Vážení novináři,

zasílám vám níže stanovisko Českého rozhlasu k incidentu, který se stal v neděli 19. února v Hradci Králové:

„Český rozhlas s analytikem Štěpánem Kotrbou přerušil externí spolupráci. Incident v Hradci Králové považujeme za jeho osobní selhání. Jeho reakce byla nepřiměřená a poškodila dobré jméno Českého rozhlasu.“

S pozdravem

Jiří Hošna

ředitel Komunikace, marketingu a obchodu




Guardian: Komunistická minulost dohnala českého premiéra v obklíčení

19. 2. 2018

čas čtení 4 minuty



Zatímco si Andrej Babiš libuje nad večeří s Milošem Zemanem,


Deník Guardian informuje o tom, že soud s konečnou platností rozhodl, že by spolupracovníkem komunistické StB:

Jen obava, že by mohl být odhalen jako kolaborant, znepokojovala tohoto podnikatele, když podepsal souhlas, že bude udavačem pro tajnou policii komunistického Českoslovenka v překvapivě žoviálním prostředí, píše Robert Tait z Prahy.

Agenta, který měl být brzo znám jako Bureš, požádali nad velkomyslným občerstvením během devadesátiminutové schůzky v jedné bratislavské vinárně dne 11. listopadu 1982, aby poskytl informace o tom, co jeho společníci říkají o  zemřelém sovětském předáku Leonidu Brežněvovi, jehož smrt předchozího dne otřásla komunistickým světem a studenoválečnou konfrontací mezi východem a západem až na dřeň.

Andrej Babiš: "S StB jsem nespolupracoval"

19. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta


Andrej Babiš zveřejnil na Twitteru tuto pozoruhodnou sebeobhajobu.

K tomu článek z deníku Guardian:

Komunistická minulost dohnala českého premiéra v obklíčení ZDE

Další budete na řadě vy

19. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta

 

"Křesťanství je poslední naděje Evropy," říká Orbán. A co těch 100 milionů nebo více Evropanů, kteří nejsou křesťané? Jaký je Orbánův plán pro ně? Násilné konverze? Tábory? Masové deportace? Tohle absurdní vyvolávání nenávisti musí skončit.


Takto to funguje. Nejprve: "Nechceme uprchlíky." Potom: Nechceme žádné imigranty." Potom: "Nechceme muslimy." Potom: "Jen křesťany." 

Co bude dál?

Kdo bude další?

Vy?

Finsko vytváří perfektní školu

20. 2. 2018

čas čtení 1 minuta




Školní a komunitní středisko v Kastelli nemá žádné zdi a třídy. Má jen expanzivní, otevřené prostory. A pohyblivé stěny, kterých můžete používat pro soukromé debaty. Průchozí místa jsou zkonstruována pro studenty, kteří jich používají nejčastěji. Menší prostory jsou pro malé děti, větši prostory jsou pro starší studenty.

V hodinách se mísí žáci a studenti různého věku. A hranice mezi jednotlivými výukovými předměty jsou rozmlženy.

Tak řeší například studenti historie problém společně s dětmi, kteří se učí biologii.

Děti ve Finsku vítězí nad dětmi v Británii a v USA svými akademickými výsledky.

Dosahují nejlepších výsledků na světě v matematice, v čtení a ve vědeckých oborech.

Ve finských školách nejsou žádné oficiální zkoušky až do 18 let. A školy nerozdělují žáky do tříd podle schopností. Děti začínají chodit do školy až v 7 letech. Školní den je kratší a děti mají méně domácích úkolů.

Finsko dává přednost kreativitě a kritickému myšlení.

Čemu by se školy ve vaší zemi mohly poučit z Finska?

SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSKÉ FÓRUM

Německo: AfD poprvé v průzkumu veřejného mínění předstihlo sociální demokraty

19. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta



Ultrapravicová strana Alternative fuer Deutschland poprvé v pondělí těsně předstihla v průzkumu veřejného mínění německé sociální demokraty a octla se na druhém místě.

Z průzkumu provedeného organizací Insa pro deník Bild vyplynulo, že stranu AfD podpořilo 16 procent voličů a sociální demokraty jen 15,5 procent - což je pro tuto tradičně významnou německou politickou stranu podstatný propad.

Aliance CDU/CSU Angely Merkelové získala 32 procent, o 2,5 procentních bodů více než minulý týden. 

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v lednu 2018

14. 2. 2018

čas čtení 2 minuty

V lednu 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 56 192.60 Kč.    Výdaje na provoz Britských listů byly 68 993.50 Kč.  Příjem z reklamy byl 14 955 Kč.

Zůstatek byl koncem ledna 2018 168 262.93 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme měsíčně cca 60 - 70 000 Kč na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 350 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

21585