Mezitím v Absurdistánu 114:

Rok 2020 - rokem změny v Polsku? Zatím však absurdita pokračuje

7. 1. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut

Rok 2020 bude možná v Polsku rokem změny. Nejenže už jsou nyní obtěžováni kněží (jeden místní kněz z Varšavy sice požaduje, aby jeho sousedi změnili jméno své wífi sítě z Lucifera na něco přijatelného pro křesťanskou čtvrť!   - zjevně v životě neslyšel o Svatém Luciferu z Cagliari), avšak k překvapení všech oznámila úřadům těsně před Vánocemi katolická kurie v městě Świdnica, že vyšetřuje případ jednoho pedofilního kněze.   

V zemi, kde jsou všichni zvyklí na to, že katolická církev takové případy zametá pod koberec, se to dostalo do palcových titulků. Někteří vtipálci sice tvrdí, že se to stalo jen proto, protože si ten kněz dovolil obtěžovat jedno z dětí místního biskupa, ale já pevně doufám, že je to znamení změny.

No a co Austrálie?

6. 1. 2020

čas čtení 2 minuty

No a co Austrálie. Srala na to, fosil first, kokot premiér, co aj z hořící země jede na dovču na Havaj, chuj s nim aj s nima, si ho zvolili. Blokovali dohody o klimatu, jeli v uhlí, kašlali na uprchlíky odkudkoliv. Bohatá země fitnessu, joggingu, nezájmu, napsal Ivo Bystřičan na Facebooku.

K tomu poznamenává Jan Čulík: Je to trochu složitější. Australští voliči byli psychologicky zmanipulováni stejně jako voliči v Británii pro brexit, voliči v USA pro Trumpa a jak jsou nesmyslným strachem manipulováni prostřednictvím sociálních sítí i voliči v ČR a v celé středovýchodní Evropě. Viz k tomu:

Co je to proti nesrovnatelnější Africe, ze které se nedá zdrhnout, a kterou naše civilizace vyjebala na dřeň a nechala tam leda písek?

Dneska je to výhoda, nemá tam ani co hořet, na horko si dávno zvykli. Jenže právě proto je Austrálie tím pravým symbolem zkázy.

Rozhovor Britských listů 254. Jedná Andrej Babiš pro ČR, nebo jen pro sebe?

3. 1. 2020

čas čtení < 1 minuta



Co se bude dít v české politice v roce 2020? Bude se dál populistům dařit strašit voliče neexistujícími nesmysly a odvádět pozornost od skutečných problémů, které je potřeba naléhavě řešit? O tom hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík s politologem Jiřím Pehem. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 3. ledna 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE
 

Chaos ve Washingtonu ohledně budoucnosti americké armády v Iráku

7. 1. 2020

čas čtení 1 minuta


V pondělí nebylo jasné, jaká bude budoucnost amerických jednotek v Iráku, poté, co Američany vedená koalice bojující v Iráku proti Islámskému státu v pondělí, údajně omylem, doručila dopis iráckému ministerstvu obrany, že "okamžitě bude zahájen odsun amerických vojáků z Iráku bezpečným a efektivním způsobem". Brzo poté sdělil americký ministr obrany novinářům v Pentagonu, že ten dopis neodpovídá současné situaci a že jeho odeslání byla chyba.

Odchod koalice bojující proti Islámskému státu by dramaticky oslabil boj proti ISIS. Bylo by to strategickým vítězstvím pro Írán a ranou pro Trumpovu vládu, kteá naléhala na Bagdád, aby nevyháněl americké protiteroristické jednotky.

Rakouská vláda se stala terčem "státního" kybernetického útoku

7. 1. 2020

čas čtení < 1 minuta

 

Poté, co rakouský kancléř za Lidovou stranu Sebastian Kurz oznámil, že utvoří koaliční vládu se Stranou zelených a nikoliv s ultrapravičáky ze Strany svobodných, podporujícími Rusko, staly se rakouské státní úřady terčem intenzivního kybernetického útoku, zřejmě "ze státních zdrojů".




Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Otázka svědomí

7. 1. 2020 / Marie H Kurfiřtová

čas čtení 8 minut

 

Milana Kunderučesko-francouzského spisovatele, který byl nominován na Nobelovu cenu za literaturu, není třeba představovat. Je známý jako intelektuál, který po Pražském jaru 1968 kritizoval komunistický režim ve svém rodném Československu a postavil se mu na odpor. Rozhodl se, že se usadí ve Francii. Literární kritikové ho často označovali za disidenta, což je nálepka, kterou on kategoricky odmítá. Prohlásil o sobě, že je hrdým Francouzem. Tvrdil: "Nejsem emigrant. Mým jediným domovem je nyní Francie."


K tomu:

A Matter of Conscience

7. 1. 2020 / Marie H Kurfiřtová

čas čtení 7 minut

Karen von Kunes, Milan Kundera’s Fiction: A Critical Approach to Existential Betrayals, Lexington Books of Rowman and Littlefield, 2019 

Milan Kundera, a Franco-Czech writer and Nobel Prize nominee, needs no introduction. Known as an intellectual who, after the Prague Spring of 1968, critiqued and defied the communist regime of his native Czechoslovakia (currently the Czech Republic), Kundera chose to live in exile in France. Literary critics have often considered him a dissident, a label he categorically refused. He declared himself to be a proud Frenchman, claiming: “I am not an émigré. France is my only real homeland now.”i

Marie Benešová má dobrou zprávu pro českou justici

6. 1. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Když prezident Zeman nabízel šéfovi Nejvyššího soudu Pavlu Šámalovi pozici ústavního soudce, objevily se spekulace, že prezident chce Nejvyšší soud ovládnout svým člověkem. Jmenování šéfa Nejvyššího soudu je totiž výhradně v jeho kompetenci.

Pavel Šámal nabídku dlouho zvažoval a já osobně jsem doufal, že ji nepřijme. Pod jeho vedením se konečně Nejvyšší soud začal vyvíjet příznivým směrem a pro celou českou justici je právě tato instituce ta nejdůležitější. V rukou „Zemanova člověka“ by to mohlo dopadnout tak jako za dob soudce Pavla Kučery, kdy současná ministryně spravedlnosti Benešová, tehdy ve stínové vládě ČSSD, mluvila o tzv. „justiční mafii“.

Tříkrálová výzva: tři organizace zastupující města a obce vyzývají ministryni Dostálovou ke stažení stavebního zákona

6. 1. 2020

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva


Praha 6. ledna 2019: Svaz měst a obcí ČR (SMO ČR), Sdružení místních samospráv ČR (SMS ČR) a Spolek pro obnovu venkova ČR (SPOV ČR) dnes ve společném dopise vyzvaly ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou, aby stáhla kontroverzní návrh nového stavebního zákona.

Stávající návrh stavebního zákona považují zástupci samospráv za natolik špatný, že je podle nich potřeba ho stáhnout a předložit návrh zcela nový.

Obscénní platy šéfů podniků v Británii

6. 1. 2020

čas čtení 1 minuta

 

Typický šéf jednoho ze stovky nejvýznamnějších britských podniků (kótovaných na burze v žebříčku stovky nejvýznamnějších firem FTSE100) vydělal za pouhých 33 hodin více, než je typický roční plat průměrného zaměstnance. Průměrný plat typického britského šéfa je 117krát vyšší než plat zaměstnance v britském platovém mediánu. Průměrný šéf stovky nejvýznamnějších britských podniků vydělává 901.30 liber (28 000 Kč) za hodinu, neboli 3,46 milionů liber (102,8 milionů Kč) ročně.

Znamená to, že do pondělka 6.1. 2020 do 17 hodin vydělají ředitelé největších britských podniků více než je medián britského ročního platu 29 559 liber (73 158 Kč měsíčně). Britské odbory konstatovaly, že tato statistika by měla být "zdrojem celostátní hanby".

Rozdíl mezi platy ředitelů a zaměstnanců se bude v Británii v nadcházejících měsících veřejně zkoumat. Firmy, které mají více než 250 zaměstnanců, budou poprvé v historii povinovány ve svých výročních zprávách zveřejňovat poměr mezi platy nejlépe placených ředitelů a ostatními zaměstnanci.

Zdroj v angličtině ZDE 

Hospodaření OSBL za prosinec 2019

6. 1. 2020

čas čtení 2 minuty

V prosinci  2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 77 561.50 Kč, výdaje byly 91 481.50 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Dokumentace ohledně firmy Cambridge Analytica: Globální manipulace voličů se vymkla jakékoliv kontrole

5. 1. 2020

čas čtení 3 minuty

Foto: Brittany Kaiser

Brittany Kaiser, whistleblowerka, která pracovala pro firmu Cambridge Analytica, zpřístupnila desetitisíce dokumentů této nyní zrušené firmy, které dokazují, jak efektivními způsoby Cambridge Analytica ovlivňovala volby a politické mínění v 68 zemích světa. Firma Cambridge Analytica zkolabovala, poté, co britský týdeník Observer odhalil, že ukradla 87 milionů facebookových profilů.

Dokumenty začaly být zveřejňovány na Nový rok na anonymním twitterovém účtu @HindsightFiles, dosud byl zveřejněn materiál týkající se voleb v Malajsku, v Keni a v Brazílii.

Jak Evropa přestane být energetickým rukojmím Ruska

5. 1. 2020

čas čtení 3 minuty



V důsledku ústupu světa od uhlíkové ekonomiky, způsobeného technologickým vývojem dochází k radikální změně geopolitických mocenských vztahů na zeměkouli. V důsledku rychlého technologického rozvoje  začíná být daleko levnější využívat obnovitelných energetických zdrojů než fosilních paliv. Typickou instalací budoucnosti je solární elektrárna Gemasola v Andalusii, skládající se z několika tisíců vypouklých zrcadel, které směřují sluneční energii do jediného bodu. Elektrárna má dnes schopnosti vyrobenou elektrickou energii skladovat, takže produkuje elektrický proud i v noci. V Maroku už dnes běží obdobná elektrárna, pětkrát větší. Mocenský význam budou mít v nadcházejících letech země jako Dánsko, které je naprostým hegemonem pro vyrábění elektrické energie pomocí větrníků, a Maroko, které se specializuje na solární výrobu elektrické energie.

Končí tedy hegemonie států, které mají ropné zdroje. Končí také závislost Evropy na ruské ropě a ruském zemním plynu. Ropné společnosti v Perském zálivu dnes dobře vědí, že jejich nadvláda nad světem končí. Pokud tam nedojde k rychĺé a rozumné diverzifikaci někdejších ropu těžících firem, rozloží se ekonomika arabských producentů ropy a tamější státy zkolabují.

V důsledku vzniku obnovitelné, neuhlíkové ekonomiky,  roste význam elektrické energie a elektrických sítí, stejně jako počítačových sítí řídících rozvod elektřiny. Takové počítačové sítě jsou v budoucnosti potenciálně ohrozitelné hackerskými útoky. Radikálně však klesá moc zemí produkujících ropu a rychle sílí moc zemí, schopných se rapidně přizpůsobit neuhlíkové, obnovitelné ekonomice. Dochází k rozrůzněnosti a demokratizaci energetických zdrojů.

V důsledku radikálního a prohlubujícího se poklesu ceny zdrojů solární energie je nyní elektrická energie k dispozici i v mnoha afrických usedlostech, které dosud přívod elektrické energie neměly. Děti si večer mohou psát úkoly, protože je elektrické světlo. Lidé najednou mohou poslouchat rádio, sledovat televizi, používat počítače.

V Africe nové rozšíření elektrických rozvodů z místních obnovitelných zdrojů nyní vyvolává  bouřlivý ekonomický rozkvět. V budoucnosti bude energetická moc daleko rozptýlenější než nyní. Neřešenou otázkou je, co si svět počne bez zisků, které nyní vydělávají ropné společnosti. Potíž s obnovitelnými zdroji energie totiž je, že jakmile se vyrobí přístroj na její získávání, získávání energie je pak zadarmo, nedá se na něm vydělávat. Povede to zřejmě k restrukturalizaci celé světové ekonomiky.

V neděli 5. ledna začal rozhlas BBC vysílat dvoudílný pořad o geopolitických změnách v důsledku přechodu světa od uhlíkové ekonomiky k ekonomice obnovitelných zdrojů,  s názvem The World Upside Down, Svět obrácený vzhůru nohama. Zabývá se těmito závažnými tématy.

BBC Radio 4: The World Upside Down (audio v angličtině, je nutná registrace) ZDE   

Chorvatsko zvolilo v druhém kole prezidentem levičáka Zorana Milanoviće

6. 1. 2020

čas čtení 1 minuta



Bývalý chorvatský premiér zvítězil v druhém kole prezidentských voleb v Chorvatsku nad dosavadní konzervativní prezidentkou Kolindou Grabar-Kitarovićovou

Bývalý levicový chorvatský premiér, Zoran Milanović, který přislíbil, že učiní Chorvatsko snášenlivější zemí a ohledně válečné minulosti Chorvatska obrátí list, se stane prezidentem Chorvatska poté, co v druhém kole prezidentských voleb porazil konzervativní prezidentku Kolindu Grabar-Kitarovićovou.

Milanović dostal 52,7 procent hlasů a Grabar-Kitarovićová 47,3 procent hlasů.

Trump se pokouší hájit své rozhodnutí bombardovat íránské historické památky

6. 1. 2020

čas čtení 3 minuty



Donald Trump se před reportéry pokusil ospravedlnit svou výhrůžku, že pokud Írán realizuje svou odvetu za usmrcení Qasema Solemaniho, Amerika bude bombardovat 52 íránských cílů, včetně kulturních památek. Řekl reportérům: "Jim je dovoleno zabíjet naše lidi. Jim je dovoleno mučit a zohavovat naše lidi. Jim je dovoleno používat pouličních bomb a vyhazovat naše lidi do povětří. A my se nesmíme dotknout jejich kulturních památek? Tak to nefunguje."

Bombardování kulturních památek je zakázáno mezinárodní konvencí, podepsanou v Ženevě a v Haagu. V roce 2017 schválila Rada bezpečnosti OSN jednomyslně rezoluci odsuzující likvidaci historických památek. Bombardování, které navrhuje Trump, by téměř jistě znamenalo usmrcení civilistů.

Erdoganova rošáda

6. 1. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Českými médii včera proběhla zpráva, že Turecko přesouvá vojenské specialisty - nutno upřesnit, že zejména klíčové specialisty na protivzdušnou obranu - do Libye ZDE ZDE ZDE ZDE. Méně nebo vůbec je zatím veřejnost informována o přesunu jednotek bývalých syrských povstalců na pomoc mezinárodně uznané libyjské vládě ZDE.

Jak Johnson podlézá Trumpovi

6. 1. 2020

čas čtení 4 minuty

Britský premiér se vrací letecky z dovolené na karibském ostrově, kde se opaloval, díky svým milionářským přátelům, na jachtách, zatímco je Blízký východ v plamenech a Británie uprostřed bezpečnostní krize. Klíčový spojenec Velké Británie je obviněn z válečných zločinů na cizím území spáchaných v konfliktu s Íránem a jeho regionálními pomahači. Evropské názory se rychle upevnily kolem postoje, že obě strany by měly jednat uměřeně. Britskou reakcí je tento postoj odmítnout a podpořit válkychtivý přístup americké vlády. Deja vu? Zní to v každém případě jako něco, co už jsme zažili, píše redakční komentář deníku Guardian.

Byl rok 2006 a britským premiérem byl Tony Blair. Jeho tvrdošíjné odmítání požadovat příměří mezi Hezbollah a Izraelem v Libanonu uštědřilo, podle jeho vlastního svědectví, "fatální ránu" jeho premiérskému úřadu.

"Íránské raketové jednotky v nejvyšší pohotovosti"

6. 1. 2020

čas čtení < 1 minuta


Americký představitel sdělil agentuře Reuters pod podmínkou anonymity, že "týmy íránských raketových jednotek po celé zemi jsou v nejvyšší pohotovosti".

"Není jasné, zda pohotovost je [vyhlášena] z obranných důvodů, nebo aby byl Teherán připraven k útoku," dodal.

Zdroj v angličtině: ZDE

Termální kamera zaznamenala neuvěřitelný rozsah požárů v Austrálii

6. 1. 2020

čas čtení < 1 minuta

"Jako obří rána, z níž teče krev do oceánu..."



Klimatické oscilace "byly iluzí"

6. 1. 2020

čas čtení 2 minuty

Podle nové studie nemá cenu používat heslo "počasí není klima". Mezinárodní tým vědců identifikoval dlouhodobé oteplování v údajích o každodenním počasí, informuje Brooks Hays.

Krize v Íránu vrazí klín mezi Evropu a Washington

6. 1. 2020

čas čtení 5 minut

Zabití íránského generála Kásima Sulejmáního představuje bod obratu ve vztazích mezi Spojenými státy a Íránem. Posouvá také americké spojence v Evropě hlouběji do neklidných vod a hrozí, že se evropské síly v regionu ocitnou v křížové palbě mezi Teheránem a Washingtonem, varuje Ellie Geranmayehová.

USA přesunují na Blízký východ 4 000 vojáků

6. 1. 2020

čas čtení < 1 minuta


USA začaly přesunovat do Kuvajtu více než 4 000 vojáků ze sestavy 82. výsadkové divize se základnou ve Fort Bragg (ve státě Severní Karolína). Agentura AP v sobotu informovala, že jde o posílení americké vojenské přítomnosti na Blízkém východě ve světle růstu napětí po zabití íránského generálmajora Kásima Sulejmáního v Iráku.

AP s odvoláním na oficiálního představitele 82. výsadkové divize podplukovníka Mika Burnse uvádí, že kolem 700 vojáků již tento týden odjelo do Kuvajtu. Následovat je má dalších 3 500 výsadkářů. Dokončení přesunu je očekáváno v několika dnech.

Navyšování vojenské přítomnosti USA na Blízkém východě odráží obavy Washingtonu ohledně pravděpodobné odvetné akce Íránu za smrt Sulejmáního.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Moskva "již zahájila hybridní válku proti Bělorusku"

6. 1. 2020

čas čtení 1 minuta

Moskva si nemůže dovolit důsledky přímé vojenské invaze do Běloruska a také nemá dost zdrojů na to, aby si Minsk dokázala koupit, píše Aleksandr Vlancevič. Proto již začala proti Bělorusku hybridní válku, v níž se zemi snaží destabilizovat a odstranit prezidenta Lukašenka.

Íránská armáda: USA chybí "odvaha" ke konfliktu

6. 1. 2020

čas čtení 1 minuta

Donald Trump varoval Írán, že bude "velmi tvrdě" zasažen, pokud Teherán provede odvetu za zabití generála Sulejmáního. Dodal, že cílem by se stalo 52 lokalit na íránském území. Avšak šéf íránské armády prohlásil, že USA chybí "odvaha" k zahájení konfliktu.

 14712

Blízký východ v době postsulejmánské

6. 1. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Přede vším ostatním se sluší napsat: Americký útok na velitele jednotek Kuds íránských Revolučních gard Kásima Sulejmáního ze čtvrtka na pátek představoval na rozdíl od vojenských akcí z konce minulého roku velikou chybu. Nálety na proíránské milice podnikající útoky proti Američanům, to ještě byla jasná a uměřená zpráva fundamentalistickému teheránskému režimu, že existují věci, které si bez trestu nemůže dovolit. Zabití ikonické figury, která pro mnohé byla symbolem režimu samotného, znamená ovšem mnohem a mnohem více. Ajatolláhové si sotva mohou politicky dovolit podobný úder spolknout.

Solejmáního spektakulární mord aneb Klasické vrtěti psem?

6. 1. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Šokující politickou popravu Kásima Solejmáního a devíti dalších lidí na dálku řízeným robotickým zabijákem lze považovat za další vysoce nezodpovědný a rizikový krok Trumpova Bílého domu, který se nikterak netají tím, že chce teheránský režim svrhnout, nehledě na možné katastrofální následky pro celý blízkovýchodní region. Írán včera odstoupil od jaderné dohody (JCPOA), což bylo ostatně dlouhodobým cílem jestřábů Trumpova kabinetu. Ti mají nyní důvod k další eskalaci konfliktu. Na první pohled se zdá, jako by Trumpův tým neměl ucelenou protiíránskou strategii a jednal zbrkle a impulzivně. Jenže Donald Trump je všemi mastmi mazaný populista umně používající všelijaké distrakce a úhybné manévry, jemuž na domácí půdě notně teče do bot. A prezidentské volby se blíží.

Rusko oznámilo plán na "využívání výhod globálního oteplování"

5. 1. 2020

čas čtení 3 minuty



Kreml uznává, že globální oteplování je problém, avšak zdůrazňuje jeho "pozitivní" dopady. Putin popírá, že by bylo způsobeno činností člověka


Rusko zveřejnilo plán. v jehož rámci chce přizpůsobity svou ekonomiku a své obyvatelstvo globálnímu oteplování. Cílem je neutralizovat škody, ale také "využít výhod" vyšších teplot.

Dokument, zveřejněný na internetových stránkách ruské vlády v sobotu, formuluje akční plán a přiznává, že globální oteplování má  "výrazný a sílící dopad" na socioekonomický vývoj, na život lidí, na zdraví a na průmysl.

Překvapivá smrt íránského generála v Iráku není závěrečnou „tečkou za tím, čím se stala pro USA vytčeným (a dosaženým) cílem“

5. 1. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 5 minut

 


I když je čas zřejmě nevratný, ne že by se historické události odvíjely v obecně shodných hodnotících celkových závěrech. Aby nebylo proč se k nim vracet. Takže co je pro jednu stranu diskutovaného sporu jakousi momentální „tečkou“ za jeho stávajícím průběhem, pro druhou stranu jde zřejmě o závažnou provokaci, která si žádá svrchovaně ráznou (a taky zničující) odpověď. Zvláště když navíc přitom tekla krev. A když usmrcení gen. Kásema Solejmáního americkou raketou lze považovat za možnou eskalaci napětí na Blízkém východě.

Američtí evangelikálové se v pátek modlili k Trumpovi

5. 1. 2020

čas čtení 1 minuta



Asi 7000 evangelikálů naplnilo v pátek megakostel "Krále Ježíše" v Miami, vyslechli tam 75 minutový, nesouvislý Trumpův projev, v němž hájil boj proti potratům a útočil na americké Demokraty, že se snaží "blokovat" náboženskou svobodu. "Obnovíme náboženskou víru jako skutečný základ amerického života," řekl v závěru Trump.

Evangelikálové ho milovali a modlili se k němu! Nevadí jim, že byl Trump třikrát ženatý, že je notoricky nevěrný a že měl sexuální aféry s pornohvězdami. "Možná je trochu hrubší na okrajích pro některé lidi, ale říká pravdu a jestliže něco, co říká, některým lidem vadí, to neznamená že to není člověk Boha." "Je to vysoce morální charakter a je to člověk Boha."  ZDE

Má-li Trump zvítězit v roce 2020, musí si udržet podporu těchto evangelikálů.




 

Trump vyhrožuje, že "zaútočí velmi tvrdě na 52 cílů v Íránu"

5. 1. 2020

čas čtení 3 minuty



Donald Trump se vyjádřil na Twitteru, že pokud se Írán pokusí o odvetu za usmrcení Qasema Suleimaniho, Spojené státy "velmi tvrdě zaútočí" na 52 cílů v Íránu, odvetou za zadržení 52 uprchlíků v Teheránu novým islamistickým režimem v roce 1979. Mnohé tyto cíle mají pro Írán velký kulturní význam, dodal Trump. Mnozí poukazují, včetně bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy, že útoky na kulturní artefakty jsou válečným zločinem.

France 24: Mešita v ČR byla zvandalizována výhrůžkami smrtí muslimům

5. 1. 2020

čas čtení < 1 minuta

France 24 informuje o zvandalizování mešity v Brně nápisem vyhrožujícím muslimům smrtí. Upozorňuje, že případ začala vyšetřovat Policie ČR a že pachatel může být odsouzen až na rok do vězení.

"Bereme to vážně jako přímou hrozbu, není to anonymní výrok na internetu," řekl Muneeb Hassan Alrawi, šéf Střediska českých muslimských komunit. "Musíme to také vidět ve světle útoků na mešity po celém světě a v kontextu utlačitelské nálady a atmosféry v České republice," dodal.

Uprchlická vlna, která vyvrcholila v roce 2015, vyvolala v České republice protimuslimské nálady, i když je domovem jen pro velmi malý počet uprchlíků. Oficiální počet muslimů žijících v ČR je 3358, připomíná France 24.

Observer o snahách firmy Home Credit šířit v ČR čínskou propagandu

5. 1. 2020

čas čtení 1 minuta

 

V dnešním vydání týdeníku Observer shrnuje Robert Tait celou známou ságu o tom, jak se Kellnerova firma Home Credit jala financovat pročínskou propagandu prostřednictvím PR firmy C&B Reputation Management a svého propagandistického seskupeni Sinoskop, které má čelit čínským odborníkům ze skupiny Sinopsis na Karlově univerzitě. Tait se zmiňuje i o tom, že pražský primátor Zdeněk Hřib odmítl při "družbě" s Pekingem respektovat čínskou politiku "jediné země" a rozvázat styky s Tchajwanem. Byl potrestán tím, že Čína zrušila turné České filharmonie, jak o tom nedávno Hřib varovně psal v týdeníku Washington Post.  

Tait také poukazuje na to, že skutečnost, že Kellnerova firma PPF převzala Central European Media Enterprises, firmu, která vlastní televizi Nova a další středo a východoevropské komerční televizní stanice, je potenciální hrozbou, že tyto televize začnou zasahovat do politiky středoevropských zemí, ve prospěch Číny. PPF toto obvinění odmítá.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Australské poučení pro Andreje Babiše: Realita tě dostihne, bez ohledu na to, jak intenzivně lžeš

5. 1. 2020

čas čtení 6 minut

Schůzku s realitou nemůžeme odkládat donekonečna. Ať pravice šíří jakékoliv útěšné, lživé memy, ať používá jakoukoliv strategii na sociálních sítích, jak šíří hlasitě jakoukoliv propagandu, poučení, jehož se dostává uprchlíkům před gigantickými divokými požáry na australských plážích, je, že ty požáry - navzdory té propagandě - pořád hoří.


Zoufale neschopný australský premiér je dobrým příkladem toho, jak se dnešní populisté snaží popírat skutečnost

Od australského premiéra Scotta Morrisona až po britské brexitéry, dnešní populistická pravice manipuluje voliče úsilím popírat fakta

Na světě jsou jistě horší političtí předáci než australský premiér Scott Morrison, píše Nick Cohen. Tzv. "mezinárodní společenství" se skládá z mučitelů, masových vrahů, etnických očišťovatelů a kleptomaniaků. Vedle nich vypadá Scott Morrisson skoro neškodně. Avšak žádný dnešní světový politik není tak zavrženíhodný jako australský ministerský předseda.

Australská vedra: Teplota v Sydney dosáhla 48,9 stupňů Celsia

4. 1. 2020

čas čtení 1 minuta



Záběry 60 kilometrů dlouhé stěny požáru ve Victorii ve východním Gippslandu (viz fotografie výše) ZDE 

Australská města Canberra a předměstí města Sydney Penrith překročily teplotní rekordy, které platily 80 let. V Penrithu stoupla v sobotu odpoledne teplota na 48.9 stupňů Celsia a v Canbeře na 43.6 stupňů Celsia, později překročila 44 stupňů Celsia.  ZDE

Penrith byl dnes nejteplejším místem na této planetě:


 
Jeden vyčerpaný hasič-dobrovolník zavolal projíždějící televizní kameru a vyjádřil se: "Řekněte panu premiérovi, ať jde do prdele." Posléze zkolaboval.


Další informace o australské katastrofě způsobené globálním oteplováním ZDE  

Uprchlice z Bosny se stává novou rakouskou ministryní spravedlnosti

4. 1. 2020

čas čtení 2 minuty



Bosňanka, která přišla do Rakouska jako dětská uprchlice, se stává novou rakouskou ministryní spravedlnosti.

Pětatřicetiletá Alma Zadić, právnička a členka Strany zelených, bude také nejmladší ministryní spravedlnosti v historii Rakouska a první ministryní spravedlnosti z uprchlického prostředí.

Ve středu se dohodli předáci středopravicové Lidové strany Rakouska, OVP, a Strany zelených, Sebastian Kurz a Werner Kogler, že utvoří novou koaliční vládu. Kurz se znovu stane kancléřem a Kogler vicekancléřem.

27760

O výmluvné asymetrii

3. 1. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

V roce 2019 došlo v Iráku k nejméně 19 útokům na americké cíle s účastí místních íránských poskoků (proxies) ZDE. Žádný však nevyvolal nějakou zásadní reakci iráckých úřadů. - Když v samém závěru roku Američané provedli jediný odvetný útok na proíránské cíle, irácká vláda okamžitě podala oficiální protest ZDE.

Austrálie kvůli požárům zahájí nucené evakuace

3. 1. 2020

čas čtení 1 minuta

Tisícům turistů úřady nařídily, aby opustili zóny požárů v oblasti východního pobřeží Austrálie, zatímco záchranáři se chystají na novou vlnu veder. Stát Nový Jižní Wales vyhlásil mimořádný stav, který úřadům umožní nucené evakuace.

Britská obchodní komora: Ekonomika začíná rok 2020 "stagnací" a nejistotou

3. 1. 2020

čas čtení 1 minuta

Británie vstoupila do roku 2020 s ekonomikou, která čelí "stagnaci" na pozadí dlouhodobé nejistoty a rostoucích obchodních nákladů, všímá si Andrew Woodcock.

Michael Russell: Poplach ohledně stagnace britské ekonomiky už zní dlouho. Jsou to však noviny jako Telegraph, které se snaží ho umlčet falešným optimismem, který šíří jeden z jeho komentátorů - Boris Johnson...


Obama a Bush Suleimaniho nezavraždili, obávali se důsledků. Trump takový filtr nemá

3. 1. 2020

čas čtení 3 minuty

Dlouhodobou konvencí bylo dosud neusilovat o zavraždění šéfa soupeřící výzvědné služby. Sulemaini byl známý a vysoký íránský velitel - stejného ranku jako šéf CIA:

Dnes probíhá po celém Íránu truchlení, protože Qassem Suleimani byl velmi populární osobností.

Byl to svého druhu íránský James Bond. Až na to, že byl reálný, ne fikční. Ale možná byl víc jako Karla, postava ze thrillerů Johna Le Carrého, protože byl velmi tichý, někdo ho charakterizoval jako "teatrálně skromného", neobyčejně mocného, ale zároveň jako někoho, kdo, když přišel do místnosti, nic moc neříkal, ale vy jste věděli, že je to ten člověk, kdo má charisma, kdo všechno řídí. Byl šéfem jednotek al Quads a jako takový řídil íránskou strategii vraždění a bezpečnosti v zahraničí, mimo území Íránu. Právě on řídil Hezbollah v Libanonu, polovojenské jednotky v Iráku, vzbouřence Houthi v Jemenu, a jeho smrtelnými nepřáteli byli Američané a Izraelci. 

Proč ho Američané usmrtili teď? Mohli ho zabít mnohokrát už dříve, protože americké a izraelské výzvědné služby ho sledovaly vždycky. Ale neusmrtily ho: Obama a Bush se obávali, jaké budou následky. Zdá se, ale, že Trump nemá žádná omezení. Nezkoumá, jaké budou následky. Nehraje podle pravidel. A pravidla jsou, že jestliže zavraždíte vedoucího činitele nějaké země, je možné, že odvetou bude útok na vaše vysoké činitele. 

Takže co se pravděpodobně stane teď? 

Íránci mají historii zaměřování se na měkké cíle. Takže židovské cíle, židovská kulturní střediska, ta budou nucena zvýšit svou bezpečnost.  Protože byla terčem útoků už v minulosti. A ony zástupné jednotky v Libanonu, v Jemenu, jinde, ty zřejmě nyní také budou připravovány na útok proti především americkým cílům.

Avšak první věc, která se pravděpodobně stane, bude v Iráku, protože Američané tam stále ještě mají 5000 vojáků. Prováděli výcvik irácké armády a také bojovali proti Islámskému státu. Myslím, že irácká vláda, která je silně pod vlivem Íránu, a která také přišla o dva své vrcholné velitele, bude požadovat, aby americká armáda nyní z Iráku odešla. Víte, ironické je, že jak Íránci, tak Američané spolupracovali s Iráčany na likvidaci Islámského státu. V tom smyslu byli na téže straně. Ovšem Írán je dlouhodobým nepřítelem Ameriky.  A prezident Trump dal jasně najevo, že se chce zaměřit proti islamistickému režimu v Íránu. Považuje nejvyššího vůdce Chameneího za svého největšího nepřítele. A Qaseema Suleimaniho považoval také za významného nepřítele. Dokonce se společně pohádali na Twitteru. 

Ale víte, co napsal Suleimani v jednom ze svých posledních tweetů? Napsal: "Američané s tímhle možná začnou, ale my budeme těmi, kdo to ukončí." 


 

Babišův novoroční projev: Vize odcházejících starců

2. 1. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut



Babišův novoroční projev byl, deprimujícím způsobem, zase totéž. Nic se nemění.

Babiš se v úvodu podivil, proč jsou Češi údajně pořád tak nespokojeni, když se jim vede tak neuvěřitelně dobře a žádná cizí moc je nezotročuje. A citoval k tomu, jak se to dělávalo za socialismu, množství pozitivních statistik.

Ty statistiky samozřejmě dělají dobrý dojem, ovšem je nutno připomenout (zjevně apokryfální) výrok Winstona Churchilla, který kdysi údajně konstatoval, že věří jen těm statistikám, které si sám zfalšuje. Babiš se vychloubá, že ČR má údajně nejmenší rozdíly mezi příjmy bohatých a chudých. Potíž je, jak na to poukázali čeští odborníci, že tato statistika Evropské unie je zfalšovaná: Česká republika totiž do Bruselu nedodala údaje o téměř deseti procentech svých obyvatel, kteří jsou - bezprecedentně - v exekuci, a tedy v trvalém dluhovém otroctví.

29596

Pan premiér o plnění plánů poslední pětiletky

2. 1. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Pan premiér nám ve svém novoročním projevu před vysíláním filmu o Marii Terezii vysypal na stůl z rukávu zprávu o tom, jak se máme skvěle. Exekuce zmínil jen tak letmo. Ale jsme prý země s velmi nízkým rozdílem mezi bohatými a chudými. Škoda, že neřekl přímo, že máme vyšší mzdy než v tom Rakousku. Ano, u nás jsou velmi malé rozdíly mezi bohatými a chudými, protože jsme oproti Západu všichni tak nějak chudí. Kdybychom tu žili všichni v zemljankách, mohlo by se stejným právem říci, že u nás nejsou rozdíly mezi bohatými a chudými, ergo nikdo tu není chudý tak moc, jako jsou lidé chudí na Západě. To je celá „logika“ těchto hrátek se slovy.

Donald Trump nechal usmrtit vlivného íránského generála

3. 1. 2020

čas čtení 8 minut

Smrt Qasema Suleimaniho podle íránské umělkyně Many Navestani: Qasem Suleimani zbrutalizoval Blízký východ. Krveprolévání však zdaleka nekončí:




Lyad el-Baghdadi, islámský bojovník za lidská práva:

Suleimani byl válečný zločinec a nikdo v komunitách, které byly podřízeny jeho brutalitě, ho nebude oplakávat. Ale my také víme, že Trump nemá žádné jiné plány než se vytahovat, že je nejmocnější. Zaplatí za to Iráčané a Íránci.

Tento masakr porušuje mezinárodní normy a je pravděpodobně protizákonný, ale uveďme to do kontextu. Ten člověk byl válečný zločinec, který porušoval mezinárodní normy po desítky let. Což sice jeho zavraždění nečiní legálním, ale je nutno to říci.

Poukažme také na do očí bijící rozpor, že Spojené státy vraždí některé děsivé válečné zločince na Blízkém východě, zatímco se s jinými děsivými válečnými zločinci na Blízkém východě spojují. Je sice pravda, že zavraždily děsivou lidskou bytost, ale nemají morální ospravedlnění.

Jinými slovy, USA jednají stejně jak jednaly v roce 2003 - jako hegemon, který nepociťuje  nutnost dodržovat mezinárodní normy anebo se starat o životy místních lidí, když vyvolává riskantní konflikty se strašlivými bytostmi. Tehdy to byl Saddám, teď je to Sulemaini.

Aktualizace:

- Trump: Suleimani byl v Íránu nenáviděnou figurou a měl být zavražděn už dávno.
- Mike Pompeo: Letecký úder proti Suleimanimu "zachránil americké životy".
- Evropští diplomaté se obávají, že tohle je konec nejaderné dohody s Íránem.
- John Bolton doufá, že zavraždění Suleimaniho "je prvním krokem k změně režimu v Íránu".
- Mimořádná reportérka OSN pro mimosoudní zabíjení konstatovala, že cílené usmrcení Qassema Suleimaniho a Abu Mahdiho al-Muhandise porušuje mezinárodní právo.
- Americké velvyslanectví v Bagdádu apelovalo na všechny své občany, aby okamžitě opustili Irák.
- Bývalý britský ministr pro Blízký východ Alistair Burt charakterizoval americké zavraždění Suleimaniho jako "nesmírně vážné" a varoval, že by to mohlo vyvolat obrovskou eskalaci. "Neexistuje žádná dohoda ohledně konfrontací v regionu. Íránci šíří naprosto opačný narativ o Blízkém východě než Spojené státy." Mohlo by dojít k neplánovaným chybám.
- Britský odborník na Blízký východ Julian Borger napsal, že usmrcení Suleimaniho je "bodnutí dýkou přímo do srdce moci Íránu".
- Tom Fletcher, bývalý britský velvyslanec v Libanonu, upozornil, že Qassem Suleimani byl daleko vlivnější osobností než Usáma bin Ladin či Bagdádi. Jejich vliv v okamžiku jejich smrti klesal, kdežto Suleimaniho vliv rostl. Varovné je, že zbrklí předáci jsou u moci jak v Íránu, tak v USA.
- V Iráku se v sobotu bude konat mimořádné zasedání parlamentu. Náměstek předsedy iráckého parlamentu Hassan al-Kaabi se vyjádřil, že je nutno skoncovat s americkou nezodpovědností a arogancí. Je nutno "podniknout rozhodné akce k ukončení americké přítomnosti v Iráku". Odcházející irácký premiér Adel Abdul-Mahdi požadoval toto mimořádné zasedání, s tím, že americká přítomnost v Iráku měla být omezena na boj proti terorismu. Usmrcení Qassema Soleimaniho a iráckých činitelů je "porušením" podmínek pro přítomnost amerických vojáků v Iráku.
- Čína apelovala na všechny strany, aby se chovaly uměřeně a respektovaly nezávislost a územní celistvost Iráku.
- Po usmrcení Qassema Soleimaniho stouply ceny ropy nad 2 dolary za barel. ZDE 

* * *

Bílý dům oznámil, že Donald Trump nařídil letecký úder, který usmrtil v Bagdádu v časných ranních hodinách v pátek mocného íránského generála Qassem Suleimaniho. Je to dramatická eskalace už tak krvavého konfliktu mezi Washingtonem a Teheránem o vliv na Blízkém východě.

Sulejmani, který řídil íránské vojenské operace v Iráku a v Sýrii, byl usmrcen cestou z bagdádského letiště, odkud ho vezli místní spojenci z Lidových mobilizačních jednotek (PMU). Při útoku byl také usmrcen zástupce šéfa PMU, Abu Mahdi al-Muhandis, blízký Suleimanův spolupracovní.

30567

Alternativa k vánočnímu žertu Miloše Zemana a novoročnímu slohovému zoufalství dalších ústavních činitelů

PF 2020

2. 1. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 17 minut

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Je dobrým zvykem, aby se politici u příležitosti vánočních svátků a Nového roku zodpovídali z toho, jak se jim daří či nedaří naplňovat důvěru voličů. Je dobrým zvykem zdůraznit úspěchy, jichž se podařilo dosáhnout, ale zároveň varovat před problémy a riziky, které společnost ohrožují. Je dobrým zvykem zdůraznit, na čem zakládáme svou pospolitost a identitu, to, co by nám mělo být natolik drahé, abychom ochraňovali a případně bránili, bude-li toho třeba. Je dobré těmto zvykům dostát, neboť mají svůj velký význam. Ten spočívá v potřebě upevňovat vlastní kulturní identitu, neboť bez ní bychom ztratili jako společnost svou autenticitu. bez své kulturní identity by bylo těžké dlouhodobě obhajovat svou státní suverenitu. Ve světě, jenž dříve přirozené identity rozmělňuje a nahrazuje je neurčitostí a nejistotou, význam podobných okamžiků roste. Dobré důvody vedou k tomu obrátit se v tomto okamžiku k některým lidem přednostně. S pokorou, kterou vyvolává těžkost života, jenž my, kteří podobnou zkušenost nemáme, můžeme chápat jen zprostředkovaně. S pokorou a vědomím, že vaše osudy zůstávají okolím často nepovšimnuty.

A co ti lidi, kteří jsou teď mrtví, pane premiére?

Jak populisté vyvolávají svou manipulací voličů katastrofy ve světě

2. 1. 2020

čas čtení 2 minuty

Britský ekonom a komentátor Will Hutton poukazuje na to, že v posledních australských volbách dopomohl k vítězství tamějšímu popírači globálního oteplování, australskému premiéru Scottu Morrisonovi, "zlovolný génius" Isaac Levido, který byl také tvůrcem lživé psychologické manipulace britských voličů při volební kampani Borise Johnsona. V Británii to vedlo ke katastrofě brexitu, v Austrálii k zničení země nezvládnutelnými požáry., proti nimž australská vláda nedělá v podstatě nic - hasiči jsou dobrovolníci !!

Přitom Murdochův tisk o australských požárech pokud možno nepíše!

Australský premiér Scott Morrison se právem stal terčem ostré kritiky obyvatel Nového Jižního Walesu:


"A co takhle peníze pro náš zapomenutý kout Nového Jižního Walesu, pane premiére? Jak to, že máme jen čtyři hasičské stříkačky na obranu celého svého města? Protože naše město nemá moc peněz, ale my máme zlaté srdce, pane premiére."

"Hele, kamaráde, ty seš idiot. Opravdu seš."

"Tady už pro tebe kámo nikdo hlasovat nebude."

"Vy ovládáte naše financování. A my jsme, jako obvykle, zapomenuti."

"Nikdo. Žádné hlasy pro liberály. Skončils, kámo. To je tvůj konec."

"Čau. Vypadni. Jdi do prdele."

"A co ti lidi, kteří jsou teď mrtví, pane premiére? Co ti lidi, kteří nemají kde žit? "

"Tady vítán nejsi, ty debile."

"Pokaždé, když tu dojde k povodním nebo k požárům, my nedostaneme nic. Kdybychom byli Sydney nebo severní pobřeží, byli bychom zahrnuti penězi."

Scott Morrison: No, nejsem překvapen, že lidi mají v tuto chvíli velmi syrové pocity. A proto jsem sem dnes přijel, abych se osobně přesvědčil, jak mohu pomoci. Ale vždycky pomoci nejde. Myslím, že tomu lidé rozumějí."

V reakci na klimatickou krizi snižuje Německo cenu jízdného na železničních dálkových tratích

3. 1. 2020

čas čtení 1 minuta



Ceny železničních jízdenek na vzdálenosti větší než 50 km ve vysokorychlostních vlacích v Německu nyní poprvé po 17 letech klesly. Je to v důsledku rozhodnutí kvůli klimatické krizi učinit cestování železnicí atraktivnější než ježdění automobily. Ceny železničních jízdenek se sníží o 10 procent, v důsledku toho, že německá železniční společnost Deutsche Bahn předává cestujícím většinu zlevnění v důsledku vládního snížení DPH uvalené na železniční jízdenky z 19 na 7 procent. Státem většinově vlastněná společnost Deutsche Bahn uvedla, že očekává, že to na železnici přivede dalších 5 milionů cestujících ročně.

V ČR snížila vláda DPH z jízdného ve vlacích, v autobusích a v lanovkách v únoru 2019 z 15 na 10 procent, avšak dopravci ceny jízdenek pro cestující nesnížili.   


Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Vždycky nějak bylo (a bude), klimatu neubude!

3. 1. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 8 minut


Ten „pytel zvěstí“, co „jaksi“ někdy i pohromu věstí, trochu se přece jen v tyto dny natrhl. I když jenom nejednou jen na nezávazný řečnicko-státnický kukuč. Přece vždycky nějak bylo (a bude!). Že ne? Klimatu neubude! Jako kdybychom třeba neměli za sebou poslední dobu ledovou. (Zhruba trvala 70 tisíc let, tehdy se dvěma extrémními vrcholy těch mrazů; a skončila před 12 000 lety. Aby bezděčně nastolila pro naše lidské předky nové a dříve nemyslitelné podmínky k dalšímu životu. Byl tu najednou nástup zemědělství. Takže zcela nový cyklus závislosti na životním prostředí. Spolu se setbou a časem sklizní. Potom doprovodně taky s trvalým usazením lidí u těch polí. Taky s rizikem, že se nutně neurodí. Když předtím byly celé stovky generací zvyklé třeba i pod sněhem si pravidelně něco vyhrabat. Jakmile tu bylo pole, již se takto nevyhrabávalo. Zato tu byla najednou stálá adresa. Trvalejší střecha nad hlavou. Taky jednou do roka menší „spižírna“. Tu ale bylo nutné střežit. Bližší či vzdálenější soused se jinak mohl na ní přiživit. A to jsme jenom nějakých 12 000 let v čase zpět. Možná že zrovna někde v Mezopotámii.)

Co jde jinde, nejde v ČR: Sputnik byl vyhoštěn z Estonska

3. 1. 2020

čas čtení 2 minuty

Ruská tisková agentura Sputnik oficiálně oznámila, že pozastavila svou činnost v Estonsku. Předtím přiměly úřady v Tallinnu všechny novináře, kteří  byli ve Sputniku zaměstnáni, aby odešli.

"Estonská policie a pohraniční služba stanovila pro všechny z nás ultimátum: buď ukončíme pracovní smlouvy a nebudeme pro Sputnik v Estonsku pracovat, nebo bude proti nám zahájeno trestní řízení," konstatovala Jelena Czernyszowa, vedoucí stálého zastoupení ruské mediální společnosti Rossija Segodňa v Estonsku.

Proč tolik lidí podporuje Babiše?

3. 1. 2020

čas čtení 4 minuty

Po celém světě se stávají voliči obětí politiků, kteří oslovují jejich nejhorší instinkty. Proč je tomu tak?

Uvědomuji si nyní, že demokracie je cennou výjimkou z pravidla: je to zřízení, které je nesmírně křehké, a to z jednoduchého důvodu: v důsledku lidské touhy po pořádku a bezpečnosti, když hrozí chaos.

Filosof a psycholog Erich Fromm poprvé identifikoval tento postoj ve své knize z roku 1941 Útěk od svobody. Píše tam: Když lidé začnou vnímat nárůst nepořádku, začnou pociťovat obrovskou úzkost. Tato úzkost nutně vede po touze po bezpečnosti. Ve snaze vrátit do svého života pocit bezpečí začnou lidé podporovat autoritářství a konformnost. Jak Fromm zaznamenal, to často vede k ochotě "přijmout jakoukoliv ideologii a jakéhokoliv předáka, pokud nabízí politickou strukturu a symboly, které údajně poskytují smysl a pořádek životu jednotlivce." Pozoroval to v Německu, z něhož v roce 1933 uprchl: "Moderní člověk je stále ještě úzkostlivý a je ochoten vzdát se své svobody diktátorům nejrůznějšího druhu," napsala Michele Gelfandová.

22530

Česká republika v rukou diletantů ohrožuje svou budoucnost

2. 1. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Kubera - podobně jako Zeman - pomateně bojuje proti rostoucím hrozbám klimatických změn. Projev, pravděpodobně skutečně odrážející intelektuální přízemnost předsedy Senátu, je postaven na nedůvěryhodných tvrzeních obhajujících status quo ("dosáhli jsme maxima"), scestných konstrukcích reality ("ad absurdum dovedená politická korektnost") a na snaze démonizovat názorové oponenty ("zelené tsunami").

Kuberovi nevadí blouznit o jakési absurdní politické korektnosti a zároveň varovat před digitálním prostorem, jenž je plný projevů nejhrubší xenofobie a rasismu. Snaha řešit klimatické změny je podle tohoto "myslitele" údajně konspirací "zeleného businessu", nicméně předseda českého senátu navrhuje inženýrům, aby začali lidstvo připravovat na oteplování.

Je strašné, jakou omezenost v chápání souvislostí Kubera projevuje, byť je jedním z nejvyšších ústavních činitelů v zemi. Bylo by velmi zajímavé zeptat se lidí v dnešní Austrálii, kteří trpí nevídanými horky a nezvladatelnými požáry, zda by si nechtěli nechat od českého předsedy senátu nechat poradit, co s tím dělat.

Kubera vyšperkoval svůj intelektuální skok do neznáma kritikou omezování svobody slova. Seděl přitom před kamerami veřejnorpávní televize a jeho projev postavený částečně na demagogii a difamaci názorových oponentů přinesla řada dalších českých médií, byť ho lze do značné míry označit za manipulaci a tmářství odporující současnému vědeckému poznání světa...

Bělorusko vede s NATO jednání o společném cvičení

3. 1. 2020

čas čtení < 1 minuta


Bělorusko se účastní jednání s NATO o otázce konání společného cvičení zaměřené na akce mírových jednotek. Informovaly o tom agentura TASS a běloruské ministerstvo obrany.

"Co se týče provedení společného cvičení s NATO, jde nikoliv o přípravu, ale o proces jednání," odpovědělo běloruské ministerstvo.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Konec iluzí o měkké moci

3. 1. 2020

čas čtení 4 minuty

Po dekádách, kdy přání bývalo otcem myšlenky, se konečně vyjasňuje, že kulturní vliv v zahraniční politice nepředstavuje náhradu ekonomické a vojenské síly, napsal Taylor Dinerman.

V australských požárech zahynulo půl miliardy zvířat

2. 1. 2020

čas čtení < 1 minuta

 


Vládnou vážné obavy, že lesní požáry v Austrálii zlikvidovaly celé přírodní druhy rostlin a zvířat. Bylo zjištěno, že od začátku krize požárů v září uhořela až půl miliarda zvířat. Zjistili to ekologové z University of Sydney. Devastace bude pokračovat poté, co se nyní zoufale snaží obyvatelé států Victoria a Nový Jižní Wales evakuovat své příbytky a uvízli uprostřed požárů v dlouhých zácpách na silnicích, které jsou na řadě míst v důsledku požárů blokovány.  

Reuters: Babiš v roce 2020 povolí vyšší rozpočtový deficit, jestliže se prohloubí stagnace české ekonomiky

2. 1. 2020

čas čtení 1 minuta

 

Česká vláda by mohla dovolit nárůst českého státního deficitu v roce 2020 nad hranici 40 miliard Kč s cílem podpořit investice, pokud se prohloubí stagnace české ekonomiky, řekl Andrej Babiš ve středu v České televizi, informuje Reuters.

České ministerstvo financí předpovídá zpomalení růstu české ekonomiky z 2,5 procenta, jichž dosáhla v roce 2020, na pouhá 2 procenta.

Česká ekonomika si udržovala dosud růst především v důsledku silné domácí spotřeby, ale očekává se, že v roce 2020 bude do určité míry stagnovat, v důsledku slabosti v zahraničí a poklesu vývozu do Německa. ČR se považuje v posledních letech za jednu z fiskálně nejúspěšnějších ekonomik, ale nárůst výdajů za Babišovy vlády mnoho ekonomů kritizuje, že neponechává manévrovací prostor pro ekonomickou stagnaci.

Koncem listopadu měl rozpočet ČR deficit 38,6 miliard Kč, byl dosud nejvyšší za 11 měsíců od roku 2014.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

29709

Upozornění: Esoterické předpovědi do roku 2020 se budou většinou shodovat s vaším přesvědčením o vás samých

Horoskopy, magické stránky lidské osobnosti a Forerův efekt

2. 1. 2020 / Petr Nutil

čas čtení 5 minut


Tak jako každý rok, i letos se hned po silvestru zaručeně roztrhne pytel se články nacpanými všemožnými horoskopy na celý rok, předpověďmi kartářů, astrologů a podobných. Těšíte se? Jasně, koho by nepotěšila nálož vět typu: Lvi by si měli dávat pozor na příliš sebestředné a výbušné jednání, Kozorozi by se měli připravit na změny, anebo Ryby mohu očekávat zimu plnou originálních nápadů. Určitě můžete nad tím vším mávnout rukou jako nad další kupou blábolů, nebo si je s chutí přečíst a těšit se na to, co zrovna to vaše znamení čeká. To je asi na vkusu každého z vás. Ale o to tu nejde. Ať už si o horoskopech atd myslíte cokoli, je to po čertech zajímavá věc hned ve dvou ohledech. Každý z nich se totiž týká nás samotných mnohem víc, než nějakého pochybného ezo-byznysu. Ale pojďme od začátku.

Petr Nutil, autor knihy Média, lži a příliš rychlý mozek: průvodce postpravdivým světem, zveřejňuje na svém FB profilu zajímavé analýzy týkající se informačních fenoménů součanosti.

Jak se ruská strategie destabilizovaného vnímání rozšířila všude...

2. 1. 2020

čas čtení 2 minuty



Carole Cadwalladr: Takže BBC před dvěma dny opakovala Screenwipe Charlie Brookera 2010-2015 a pořad obsahoval tento mrazivý a děsivě předvídavý film Adama Curtise: "Možná," říká Curtis o ruské strategii destabilizovaného vnímání, "možná, že začínáme vidět tutéž věc zde"....

Letošní zprávy byly beznadějné, deprimující a především matoucí. Na což je jedinou reakcí: "Ach jo..." Avšak tento film vás chce upozornit, že tato poraženecká reakce se stala ústřední součástí nového systému politického ovládání lidí. Abychom pochopili, jak se tohle děje, musíme se podívat do Ruska. A na muže jménem Vladislav Surkov. Surkov je hrdinou naší doby.

Surkov je jedním z poradců prezidenta Putina. A pomohl mu udržet se u moci po dobu 15 let. A učinil to velmi novým způsobem.

Surkov původně pocházel ze světa  avantgardní kultury. A ti, kdo studovali jeho kariéru, uvádějí, že to, co Surkov učinil, je to, že vnesl myšlenky z konceptuálního umění do samého jádra politiky. Jeho cílem je ochromit to, jak lidé vnímají svět. Aby v žádném okamžiku nevěděli, co se vlastně děje.

Takže Rusko proměnilo ruskou politiku ve zmatené, rozporné, neustále se proměňující divadlo. Spozoroval nejrůznější organizace. Od neonacistických skinheadů až po liberální organizace zastávající lidská práva. Dokonce podporoval i strany, které byly proti prezidentu Putinovi. Klíčem ale bylo, že Surkov pak dal najevo, že právě tohle dělá. Znamenalo to, že si už nikdo nebyl jistý, co je reálné a co je falešné.

Jak to zformuloval jeden novinář: Je to strategie moci, která udržuje veškerou opozici trvale ve stavu zmatku. Je to neustálá proměna tvarů. Která je nezastavitelná, protože je nedefinovatelná. Což je přesně to, co Surkov udělal letos na Ukrajině. Typicky, když tam začala válka, Surkov zveřejnil povídku, o něčem, co nazval "nelineární vedení války". Je to válka, v níž nikdy nevíte, co nepřítel připravuje, anebo kdo to vůbec vlastně je. Cílem není, konstatuje Surkov, ve válce zvítězit, ale využít konfliktu k tomu, aby vznikl trvalý stav destabilizovaného vnímání. Cílem je lidi manipulovat a ovládat.
 

Jaká témata v prezidentském projevu otevírá a formuluje Zuzana Čaputová

Skutečně státnický novoroční projev

2. 1. 2020

čas čtení 10 minut

Komentář k situaci na Slovensku před projevem Zuzany Čaputové publikoval Igor Daniš ZDE


Milé spoluobčianky, milí spoluobčania, 

želám vám príjemné sviatočné popoludnie. Prihováram sa vám na počiatku nového roku s nádejou, ktorú zdieľame všetci a ktorá je mojím prianím pre vás. Nech ste zdraví a spokojní v kruhu svojich najbližších, nech máte radosť z maličkostí, ktoré utvárajú našu každodennosť. Prajem nám všetkým, aby sme využili príležitosti, ktoré nám nový rok ponúkne, aby sa nám spolu darilo budovať úspešné Slovensko, ktoré bude domovom pre nás všetkých. Slovensko, ktoré dnes oslavuje 27. výročie svojej štátnosti.

Najradšej by som bola, keby môj prvý novoročný príhovor v tejto funkcii bol tým, čo všetci tak potrebujeme: pohladením milými slovami. To by ale nebol pravdivý. Bude však dúfam posolstvom o nádeji, ktorú môže každý z nás naplniť.

Medziľudské vzťahy, atmosféra, v akej naša spoločnosť žije, nie je daná a nemenná. Vytvárame ju my všetci. So smútkom a rozčarovaním sledujem, ako naberá na sile hrubosť, vulgárnosť a manipulácia vo verejnej debate. Ako si pomaly zvykáme na to, že osobný konflikt je legitímnou pracovnou metódou. Akoby jedinou cestou na presadenie svojich myšlienok bolo poníženie oponenta a vymedzenie sa na jeho úkor. So slovom sa často narába účelovo, bez zodpovednosti za následky a s umlčaním vlastného svedomia. Sme unavení z množstva konfliktov a mnohých ľudí rozdeľujú spory.

29815

MMXX

2. 1. 2020 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Má naše doba, která je specifická na jedné straně totální devastací životního prostředí a na straně druhé postupným rozkladem morálních a politických hodnot nějakého společného jmenovatele procházejícího napříč prostorem? Možná běsnění...

30478

Manipulativní prokremelská produkce na zábavním kanálu, který sledovaností předčí Disney či WarnerMedia

Co je kruci zač ten Soul Publishing?

2. 1. 2020 / Albín Sybera

čas čtení 2 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Na tuto otázku se pokouší nalézt odpověď Lisa Kaplan, zakladatelka a ředitelka Alethea Group, ženami vlastněnou společností odhalující dezinformace a manipulace se sociálními sítěmi.

Ačkoliv stoprocentní odpověď na tuto otázku se Kaplanové nepodařilo nalézt, tak během svého pátrání zjistila celou řadu pozoruhodných skutečností obestírající digitální nakladatelství, které za posledních několik let zaznamenalo raketový růst, a jehož skutečný původ a cíle vyvolává celou řadu otázek.

Obsah z produkce Soul Publishing například zahrnuje videa vysvětlující ruské dějiny poněkud svérázným způsobem. Jedno z videí publikovaných skrz kanál „Smart Banana“ například uvádí, že Aljašku daroval Spojeným státům americkým Nikita Chruščov v r. 1959 poté, co skončil pronájem Aljašky Spojeným státům. J. V. Stalina pak stejné video popisuje jako „ruského Robina Hooda“, který vzal majetek bohatým, pomohl chudým, sjednotil ruské obyvatele a díky němu se mohlo Rusko ubránit napadení hitlerovským Německem.

Pro českého čtenáře může být také zajímavá skutečnost, že Soul Publishing rekrutuje „autory“ i v českém kyberprostoru (autor nalezl nabídku práce pro Soul Publishing na síti LinkedIn, nabízena je práce v Praze).

Adam Curtis: HyperNormalizace

2. 1. 2020

čas čtení 83 minut

KOMPLETNÍ ČESKÝ PŘEKLAD CURTISOVA MEGADÍLA

Pozn red.: Toto jsme vydali původně 24.10.2016. Britská novinářka Carole Cadwalladr upozorňuje, jak děsivě varovný a předvídavý byl tento film. Zde na YouTube má titulky v celé řadě jazyků. Byl by někdo prosím ochoten přidělat podle tohoto překladu i titulky v češtině? Děkujeme.

Kompletní dokumentární film, délka: 2 hodiny 41 minut:

(Curtisovy dokumentární filmy jsou proslulé autoritativním, dobře vyresearchovaným narativem-komentářem, jímž autor předkládá svou tezi. Komentář je doplněn ohromujícími archivními záběry.)

Žijeme v době obrovské nejistoty a zmatku. Dějí se události, které se zdají být nevysvětlitelné a nad nimiž nemáme žádnou kontrolu. Donald Trump, brexit, válka v Sýrii, nekonečná uprchlická krize, náhodné bombové atentáty. A ti, kteří jsou údajně u moci, jsou ochromeni - nemají tušení, co dělat.

Tento film je epickým příběhem toho, jak jsme se dostali do této podivné situace. Vysvětluje nejen, proč k těmto chaotickým událostem dochází, ale i proč my a naši politikové jim nerozumíme.

Na Nový rok vraždili Putin a Asad v syrské škole

1. 1. 2020

čas čtení 1 minuta

Putin a Asad spáchali na Nový rok mezinárodně zakázanými tříštivými bombami masakr ve škole v městě Sarmin v Sýrii.

Bylo zavražděno osm lidí, z toho čtyři školáci a dva učitelé, a 16 dalších lidí bylo zraněno.


Do tohoto malého hrobu za zvuků bombardování byl na Silvestra pohřben malý Mohammed, usmrcený spolu s jedním humanitárním rpracovníkem barelovou bombou. Rok 2019 byl snad nejkrvavějším rokem, jaký Sýrie kdy poznala.

Útoky na školy a nemocnice v Sýrii jsou tak časté, že to OSN začala vyšetřovat. Výsledky vyšetřování však nezveřejní. List New York Times výsledky svého šokujícího vyšetřování však zveřejnil:



Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Sdělovací prostředky | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
25614