30201

Kterak pandemie zastihla česká média v nedbalkách

23. 4. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Nikdy jsem neměl velké mínění o tuzemských sdělovacích prostředcích, ať už soukromých či veřejnoprávních. Polistopadovou mediální scénu bych charakterizoval jako myslivecký rajon sametových vítězů, kteří si dlouhá léta žárlivě střežili své dobyté teritorium, aniž by pustili ke slovu kohokoliv, kdo jakkoli narušoval zdánlivou politickou a ekonomickou idylu České republiky. Západní společenství – zejména Spojené státy, Velká Británie a Německo – se stalo vzorem veškerého našeho konání, a zcela zjevné paradoxy, zejména implementace na Západě zdiskreditované ekonomické doktríny, byly zameteny pod koberec. A disent jako by najednou přestal existovat.

Rozhovor Britských listů 275. Koronavirus: Aplikace, která vám poradí, kdy máte chodit ven a kam

21. 4. 2020

čas čtení < 1 minuta




Jan Čulík hovoří s Tomášem Krajníkem z laboratoře chronorobotiky ČVUT v Praze, který s kolegy vyvinul aplikaci, jež vám poskytne informace, kde a jak se vyhnout v dnešní pandemii davům. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 22. dubna 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Průběžné zpravodajství:

Světová zdravotnická organizace varuje: Pozor, pandemie teprve začíná. Pozor na nebezpečnou samolibost!

23. 4. 2020

čas čtení 5 minut

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  Ve středu 22.4. bylo v ČR registrováno 7087 nakažených, v nemocnici bylo 412 osob a 208 osob zemřelo.

- - Původně si lékaři mysleli, že koronavirus je jen taková chřipka. Pak zjistili, že útočí na plíce, ledviny, srdce, střeva, játra a mozek. A nyní zjišťují, že i pacienti, kteří zdánlivě mají naprosto mírné příznaky, mohou náhle zemřít. Je to zřejmě proto, že koronavirus způsobuje, že se krev v organismu pacienta proměňuje v želé a vytváří množství sraženin a trombóz. Při pitvách jsou u mrtvých pacientů v jejich plících objevovány stovky mikrotrombóz. K trombózám dochází, lékaři nevějí proč. Lékaři uvažují, že by všem pacientům preventivně měli dávat léky, kteří ředí krev.    ZDE   

- Ředitel Světové zdravotnické organizace  Tedros Adhanom Ghebreyesus varoval, že přestože národní epidemie v západní Evropě se stabilizovaly či slábnou, rostou epidemie v Africe, ve střední a jižní Americe a ve východní Evropě. "Šíření viru zabránila uzamčení zemí, ovšem většina zemí je teprve v první fázi epidemie a v některých z nich už dochází k obnovení epidemie. Nemylte se, máme před sebou ještě dlouhou cestu. Šíření epidemie zabránily příkazy, aby lidé zůstali doma. Avšak virus zůstává nesmírně nebezpečný."


- V Británii se bude muset "velmi destabilizující" sociální distancování dodržovat nejméně do konce roku 2020, varoval hlavní vládní britský zdravotník profesor Chris Whitty. Šance, že by ještě letos byla k dispozici vakcína či lék, je "neuvěřitelně malá". Sociální distancování se bude muset praktikovat, dokud nebude k dispozici vakcína. ZDE  

- Nepouštějte kočky ven! Dvě kočky v New Yorku byly nakaženy koronavirem:
- Spojené státy se vůči pandemii COVIDU-19 chovají jako země v třetím světě, varoval nositel Nobelovy ceny, ekonom Joseph Stiglitz. V důsledku chaotického přístupu Donalda Trumpa k pandemii směřují Spojené státy podle něho k nové Velké hospodářské krizi. ZDE 

- V britských nemocnicích stoupl počet mrtvých na koronavirus za posledních 24 hodin o 759 na 18 100, avšak z analýzy deníku Financial Times vyplývá, že úmrtí spojených s nákazou koronavirem bylo dosud v Británii zřejmě až 41 000.

Komunavirus: Brazilská vláda je přesvědčena, že COVID-19 je komunistické spiknutí

23. 4. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 6 minut

Foto: Brazilský prezident Bolsonaro a jeho ministru zahraničí Araújo

Taky si myslí, že nacismus je komunistická ideologie

Brazilská vláda vydala oficiální prohlášení o koronaviru. Nebyly to instrukce o tom, jak bojovat proti této nejhorší zdravotní krizi v historii. Bylo to varování, že je nezbytně nutné bojovat proti komunismu. "Koronavirus znovu probudil naši bdělost vůči noční můře komunismu. Komunavirus je tady!" varuje ten text.

Communavirus: Brazilian government believes COVID-19 is a Communist plot (and Nazism a Communist ideology)

23. 4. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 5 minut

Photo: Brazilian PM Jair Bolsonaro and his  foreign secretary  Ernesto Araújo

The Brazilian government published an official note on coronavirus. It was not a guideline for tackling this which is the worst health crisis in history, but a warning about the need to fight Communism: "Coronavirus makes us awaken again to the Communist nightmare. Comunavirus has arrived", the text warns.

Signed by the Minister of Foreign Relations, Ernesto Araújo, it argues that "Marxists have been hiding for thirty years: globalism replaces socialism as a preparatory stage for Communism. The coronavirus pandemic represents an immense opportunity to build a world order without nations and without freedom," said the Brazilian minister, on behalf of the government of Jair Bolsonaro. "Since the fall of the Berlin Wall, when Communism did not die, but only provided itself with new instruments, globalism became the new path of Communism", wrote the minister.

Pandemie: Test lokálních přístupů a globální koordinace

23. 4. 2020 / Marek Hrubec

čas čtení 10 minut

Současná pandemie může mít vážné dopady jak na zdraví a životy mnoha lidí, tak na dlouhodobé uspořádání světa – podobně jako působily v dějinách jiné závažné nemoci či války.

Bývalý ministr zahraničí USA a národní bezpečnostní poradce Henry Kissinger ve svém článku „Koronavirová pandemie navždy změní světový řád“ zdůrazňuje, že je nutné jak zvládnout současnou pandemii, tak se začít připravovat na novou éru. Vláda by měla zajistit ochranu zdraví lidí a chod země a zároveň by všichni měli začít pracovat na proměně podmínek, které by byly schopny reagovat na bezprecedentní společenské, technologické a geopolitické proměny.

Jürgen Habermas ve svém posledním rozhovoru o koronaviru „Ještě nikdy jsme toho nevěděli tolik o naší nevědomosti“ klade důraz na rizikový charakter naší proměňující se komplexní společnosti. Nejistota se podle něj netýká pouze vědomostí o epidemických rizicích, ale také poznání obtížně předvídatelných důsledků v oblasti společnosti, ekonomiky a politiky.

Aby se Česká republika mohla vymanit z vlivu autoritářských režimů, tak musí především začít měnit sama sebe.

23. 4. 2020 / Albín Sybera

čas čtení 5 minut

Hackerské útoky proti českým zdravotnickým zařízením mohou být tou nejviditelnější částí mozaiky mezinárodních vztahů, ve kterých se ČR v současnosti nachází. Podobně jako pobaltské státy během první dekády 21. století  zažívaly novou realitu blízkosti Putinova Ruska, tak i ČR si po množících se hackerských útocích (ZDE) bude muset připustit, že Putinův režim, ale stejně tak i Čína, se nachází mnohem blíže než kdesi v nekonečném prostoru mezi ruskou stepí a Žlutým mořem.

Věk stability je u konce a koronavirus je teprve začátek

23. 4. 2020

čas čtení 2 minuty

Lidstvo si teprve nedávno zvyklo na stabilní klima. Po většinu své historie se dlouhodobé doby ledové střídaly s krátkými teplými obdobími. Přechody z chladného do teplého klimatu byly zvláště chaotické. Poté, zhruba asi před 10 000 lety, planeta vstoupila do období klimatické stability, již moderní lidé nikdy předtím nezažili. Avšak kvůli stále narůstajícím emisím oxidu uhličitého a dalších skleníkových plynů lidstvo toto stabilní období nyní ukončuje.

Antropogenní megasucho

23. 4. 2020

čas čtení 1 minuta

Historické dokumenty popisující dění na severní hranici Nového Španělska (dnes jihozápad Spojených států) obsahují nepodložený důkaz o neobvyklém suchu na konci 16. století. Avšak časoměrné záznamy o megasuchu, k němuž došlo v 16. století, byly získány teprve nedávno, a to ze stovek exaktně datovaných, na vláhu citlivých letokruhů z Kanady, Spojených států a Mexika.

Časopis Science zveřejnil nové vyhodnocení zástupných klimatických údajů z amerického jihovýchodu. Ukazuje se, že megasucho z 16. století představuje nejhorší období sucha na jihozápadě USA za posledních více než 1200 let. Ke druhému nejhoršímu období sucha došlo na rozhraní jihozápadu Spojených států a severu Mexika v letech 2000 až 2018, přičemž k němu patrně dochází i nyní.

Studie na základě podrobných údajů určuje, že k intenzitě současného sucha do značné míry přispěly antropogenní klimatické změny.

Více informací v angličtině ZDE

 

Rekordní sucho a český anti-intelektualismus

23. 4. 2020 / David Marenčák

čas čtení 2 minuty

Tímto se oficiálně chci vysmát řadě pošetilců, kteří loni na podzim a na začátku letošního roku, když chvíli místo sněžení pršelo, oprašovali zatuchlé symboly popírání změn klimatu a bili se v prsa, jak to všechno opět prokoukli, protože v čase, kdy je normální v řekách počítat povodňové stupně, bylo v korytech po letech o trochu více vody.

Gratulujte si.

Ignoranti jako vy jsou jednou z příčin, proč jsme promeškali veškerý čas, kdy šlo něco zásadního změnit. A nyní, když by šlo něco alespoň mírnit, žvatláte, že Greta je hysterická a měla by jít zpátky do školy.

O pokrytectví Harvardovy univerzity

23. 4. 2020 / Milan Kohout

čas čtení < 1 minuta


Milí přátelé,

zde je příklad totálního a naprosto neuvěřitelného pokrytectví jedné naší americké akademické instituce. Harvardova universita v Bostonu se nestyděla požádat o finanční stimulus americkou vládu, protože “ztrácí” peníze díky corona virové epidemii. Přitom má tato naprosto “politicky korektní levicová“ universita naškudleno 40 miliard dolarů (kdo nevěří, ať si to ověří) ve své nadaci.

Je to další smutný příklad, jak takzvaná “levice” ztrácí takovým pokrytectvím podporu amerických občanů, kteří pak hledají jiné politiky, které by volili. Mimochodem na Harvardu učí Elizabeth Warrenová, která se ucházela o nominaci na presidentku za Demokratickou stranu.

Z Bostonu

Milan Kohout

Brání stará vakcína proti tuberkulóze pacienta před koronavirem?

23. 4. 2020

čas čtení 2 minuty

K těmto článkům:



píše Jan Šimůnek:

S tou BCG vakcínou se to má tak, že v místě očkování má očkovaný živé oslabené tuberkulózní bakterie, které udržují některé složky imunitního systému (hlavně ze skupiny T-lymfocytů) v pohotovosti, což ho (byť ne absolutně) chrání i proti normální tuberkulóze. Smůlu má očkovaný ve třech případech:

1. Setká se s příliš agresívním kmenem, na který ochranný efekt nestačí.

Po stopách skutečného počtu obětí pandemie

23. 4. 2020

čas čtení 1 minuta

V průběhu uplynulého měsíce zemřelo během pandemie nejméně 25 000 dalších lidí. Z přehledu údajů o smrtnosti na Covid-19 v několika zemích vyplývá, že existuje jasnější, i když stále neúplný obraz koronavirové krize.

V minulém měsíci ve Španělsku, Francii, Nizozemí, Belgii, Švýcarsku, Anglii a Walesu, v Istanbulu, Jakartě a New York City zemřelo mnohem více lidí než v předchozích letech za totéž období. Tento počet zahrnuje jak oběti Covidu-19, tak oběti dalších chorob - a patrně i osoby, které kvůli přeplněným nemocnicím nemohly být léčeny, informuje list New York Times.

KoroNERV-20 navrhuje masivnější přímou pomoc

ČR ve srovnání se státy EU v podpoře ekonomiky postižené koronavirovou krizí zaostává

23. 4. 2020

čas čtení 11 minut

Česká republika doposud investovala do záchrany ekonomiky postižené koronavirovou krizí výrazně nižší částky než jednotlivé členské státy EU. Vláda ČR přitom může být díky nízkému zadlužení daleko aktivnější. K tomu ji také vybízí občanská iniciativa KoroNERV-20 a navrhuje několik opatření: Masivnější přímou pomoc malým a středním podnikům a OSVČ, na základě žádosti odložit platby DPH a sociálního pojištění minimálně do ledna 2021 nebo plošně poskytnout garantované úvěry pro zasažené sektory.

Vláda odmítla pomoc pro 150 tisíc občanů v nesnázích

23. 4. 2020

čas čtení 1 minuta

Tisková zpráva

Praha 22. dubna 2020 – K návrhu Pirátů na rozšíření kompenzačního bonusu pro pracovníky na dohodu o provedení práce a o provedení činnosti se vládní poslanci obrátili zády. 150 tisíc lidí, z nichž většinu tvoří matky samoživitelky a invalidní důchodci či například studenti, tak zůstane na holičkách. Jde o lidi, kteří řádně pracovali a platili pojistné. Jedinou zasaženou skupinou, pro jejíž podporu vládní poslanci zvedli ruku, jsou pedagogičtí pracovníci s vedlejším příjmem OSVČ.

Kdo dodá v krizi lidem lidové auto?

23. 4. 2020 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 4 minuty

Už dlouho sleduji v Česku problematiku aut lidových cenou – například jak mizí, a dnes (když listuji weby) i nejspíš zcela zmizela auta do 200 tisíc korun (včetně DPH, tj. obyčejná osobní auta pro obyčejné lidi). Bavím se o nových autech, protože nemám rád, když někdo určitou část veřejnosti pasuje automaticky na ty, kteří, jako společensky méněcenní, mají nárok pouze na ojetiny. Mělo by to být tak, že "bohatí" si mohou koupit i drahá nová auta a "chudí" mají mít možnost si koupit alespoň levná nová auta – pokud tedy nové auto chtějí.

Státu vadí zestárlá populace osobních aut na vozovkách, ale nemá žádnou nosnou politiku obnovy, tj. umožnění obyčejným lidem pořízení si nového auta lidového cenou (které bude logicky také ekologičtější a bezpečnější).

Kroky EU na začátku koronavirové krize

23. 4. 2020

čas čtení 10 minut

 tisková zpráva

Řada politiků opakuje, že Evropa a EU v reakci na pandemii zaspala nebo nic neudělala. Přinášíme Vám proto shrnutí faktů, které ukazuje, kdo zaspal a jak evropské státy odmítly pomoc EU v době, kdy byl přenos do Evropy už odborníky očekáván.


Leden – Fáze varování a odmítání pomoci

Rozšíření infekce COVID-19 do Evropy je velmi pravděpodobné a jeho potenciální dopad je vysoký, varovala Evropská komise v lednu několikrát členské státy EU. Nabídla jim také všeobecnou asistenci a podporu při nákupu zdravotnického vybavení, testovacích sad či ochranných pomůcek. Členské státy ale tuto pomoc odmítly s tím, že jejich zdravotnické systémy jsou na virus dostatečně připraveny. Jejich zástupci opakovaně uvedli, že žádnou podporu při boji proti nemoci či pomoc se zajištěním zdravotnického vybavení nepotřebují.

Romská stipendia. Darujte!

23. 4. 2020

čas čtení 2 minuty



www.romskastipendia.cz/darujte

Dobrý den,

jak možná víte, naši stipendisté patří k nízkopříjmovým rodinám a mnoho z nich žije v sociálně vyloučených lokalitách. A i přesto usilují o lepší život. 

 

Nůžky sociální nerovnosti se možná rozevřou v blízké budoucnosti ještě více, než tomu bylo dříve. A my tu chceme pro studenty být i v dalších letech a pomoci jim a jejich rodinám překonat možné obtíže. Dokončené vzdělání bude to největší jistotou, kterou jim nikdo nebude moci vzít.  

Pokud je to pro vás možné,  přispějte na podporu vzdělání těchto mladých lidí i Vy. 

 

Jsme vděční za každý dar. 

Díky Vám tak podpoříme minimálně 60 studentů ve studiu a pomůžete nám udržet stipendijní program pro potřebné i v dalších letech. 

 



Jsme se studenty v kontaktu i v těchto dnech a zjišťovali jsme, jaké musejí překonávat v současné době překážky. Mnoho studentů nemá notebook anebo se o jeden musí dělit se svými sourozenci. Možná se to může zdát neuvěřitelné, ale jsou i takové rodiny, které si nemohou nákup počítače dovolit. A tak kromě toho, že jsme spustili kampaň s názvem DÍKY VÁM, abychom dofinancovali chybějící část rozpočtu ve výši 500 000 Kč do konce června, bychom vás rádi požádali i o věcný dar.  

Pokud Vám doma přebývá nějaký notebook a mohli byste ho studentům darovat, byla by to velká pomoc. Máme v organizaci IT technika, který počítač vyčistí a připraví tak, aby ho student dostal v co nejvíce funkční podobě. Poté ho odešleme studentovi, ten se s notebookem vyfotí a fotografii dostanete společně s poděkováním na Váš email. Stačí odpovědět na tento email, či napsat na email dary@romea.cz. 

 

 




 

Děkujeme, že studentům pomáháte i v této době. 

 

  

S úctou a poděkování

Mgr. Monika Mihaličková a celý tým Romského stipendijního programu

fundraising, péče o dárce

ROMEA, o.p.s.

Korunní 127, 120 00 Praha 2

www.romskastipendia.cz/darujte

www.romeaops.cz

 






Americká ropa a uhlí jsou k ničemu

23. 4. 2020

čas čtení 2 minuty

Cena za americkou surovou ropu v pondělí klesla o více než sto procent, takže za "černé zlato" jeho majitelé musejí ještě platit, aby se ho mohli zbavit. Miliony galonů ropy jsou nyní skladovány na obřích tankerech po celém světě, což samozřejmě stojí peníze. Vzhledem k tomu, že produkce ropy v USA stojí nejméně 30 USD (za barel), mohli jsme pozorovat bankrot u menších producentů, kteří mají hluboko do kapsy, nebo už předtím měli velké dluhy. Firmy specializující se na hydraulické štěpení jsou vystaveny značnému riziku, protože frakování je mnohem dražší než konvenční vrty, píše Juan Cole.

Průběžné zpravodajství:

V USA zemřelo od včerejška 2675 osob

22. 4. 2020

čas čtení 5 minut

 

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  Ve středu 22.4. bylo v ČR registrováno 7041 nakažených, v nemocnici bylo 412 osob a 204 osob zemřelo.

- Nejméně 177 445 lidí zemřelo globálně dosud na koronavirus. Více než 2,5 milionu lidí je nakažených.

- Německo zahajuje první testy vakcíny pro COVID-19 na lidech. V první etapě testů dostane vakcínu 200 lidí ve věku od 18 do 55 let. Je to vakcína RNA a vyrobila ji biotechnologická firma BioNTech.

- Osm nemluvňat a batolat v tokijském středisku pro sirotky či děti ohrožené rodiči bylo nakaženo koronavirem.

- Tisíce vedoucích podnikatelů varujee před dlouhou hospodářskou krizí a nebezpečím, že mnoho firem zkrachuje. Asi 60 procent ředitelů firem se připravuje na dlouhou obnovu ekonomiky.

- OSN varuje před hladomorem biblických rozměrů. David Beasley, šéf úřadu OSN pro potravinovou pomoc, upozornil, že svět musí podniknout naléhavé akce, jinak dojde ve více než 30 zemích světa k rozsáhlým hladomorům, nejméně 265 milionů lidí se octne na hranici hladu.

- Dva lidé zemřeli v Kalifornii na nákazu koronavirem už začátkem února 2020. Virus se tedy rozšířil v USA daleko dříve, než se dosud usuzovalo. ZDE 

- Nová studie dokazuje, že hydrochlorochin, lék proti malárii, který agresivně prosazuje Donald Trump, COVID-19 nijak neléčí a je spojen s větším množstvím úmrtí mezi americkými veterány.

- V úterý bylo v USA 800 000 nákaz a více než 44 000 úmrtí na koronavirus.

- Americký stát Missouri žaluje Čínu za virus. Požaduje odškodné za "úmyslné podvádění a nedostatečnou akci proti pandemii"-

- Šéf amerického úřadu pro boj proti nemocem a pro prevenci CDC varuje před "ještě vážnější" druhou vlnou nákazy v zimě letošního roku.

- Itálie zkoumá možnost uvolnit uzamčení země po prvním podstatném poklesu infekcí.

- Některé testovací soubory na koronavirus "jsou katastrofou", varoval generální ředitel švýcarské firmy Roche. Firma Roche zkoumala některé existující výrobky a odmítla je jako naprosto nespolehlivé pro určování, zda je někdo nakažen. "Je eticky velmi sporné vůbec uvádět tyto produkty na trh." Firma Roche uvede na trh vlastní testovací soubor v květnu.

- Mnoho pacientů nakažených koronavirem začne rychle trpět drastickým poklesem kyslíku v krvi, aniž si to uvědomují. Když to konečně vyjde najevo, umírají. Léčba ventilátorem je často neúčinná. Smrti pacientů by se dalo efektivně předcházet, kdyby se jim hned po příchodu do nemocnice systematicky měřilo množství kyslíku v krvi, a objevila by se tak rychle ona "tichá hypoxie" (absence kyslíku v krvi) systematickým uživáním běžného lékařského zařízení, které je možno si bez předpisu koupit ve většině lékáren - pulsový oximetr. Je tak jednoduchý jako teploměr. Kdyby lékaři byli včas informováni, že pacientům nakaženým koronavirem drasticky klesá obsah kyslíku v krvi, mohli by včas podnikout záchranné kroky, píše v deníku New York Times lékař Richard Levitan. ZDE   

- Analýza v časopise Science varuje, že koronavirus drastickým způsobem útočí na mnohé části lidského organismu, a to zcela bezprecedentním způsobem. ZDE  

- Počet oficiálně registrovaných mrtvých zemřelých v nemocnicích (nikoliv tedy další mrtví, zemřelí v domovech důchodců, doma, či v institucích pro invalidy) stoupl v Británii za posledních 24 hodin o 823 na 17 337.

Proti komu budou v éře pokoronavirové mobilizovat evropští "bojovníci za mír"?

22. 4. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Daniel Vazquez upozorňuje na stále zřejmější zastaralost základní jednotky amerických ozbrojených sil, brigádního bojového týmu (brigade combat team, BCT) v kontextu obnoveného velmocenského soupeření - a navrhuje proto dalekosáhlou reorganizaci ZDE. Jednotka byla totiž postupně optimalizována pro boj s druhořadými protivníky v expedičních operacích v Iráku či Afghánistánu (dokončeno po roce 2015) a ztratila tak schopnost působit na plnohodnotných konvenčních bojištích. Protože stávající předpisy stropují počet ozbrojeného personálu, Vazquez předkládá radikální návrh: Rozpustit jeden ze tří pěších praporů v každém BCT a uvolněné pozice využít zejména k vybudování nyní neexistujících kapacit v oblasti protivzdušné obrany a radioelektronického boje.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Myslet pandemii

22. 4. 2020

čas čtení 4 minuty

Pandemie koronaviru přiměla mnoho komentátorů, blogerů a popularizátorů vyjadřovat se k samotě, která je obvykle pojímána jako nezbytný adaptační mechanismus, píše Meng-hu. Nehovoří však o samotě jako takové, ale k tomu, co Sue Halpernová v knize "Migrations to Solitude" označuje za "nechtěnou samotu". Lze však setrvávání doma, sociální izolaci v pandemii, srovnávat s nechtěnou samotou samotáře, vězně, pacienta s terminálním onemocněním, ovdovělých nebo truchlících, duševně nemocných? Skutečná samota není jen nedobrovolná, ale jde o profesi, projekt, přijetí osobnosti a osudu. Nejde o maličkost ve srovnání s tím, co komentátoři považují za úder izolace vyvolávající potřebu spousty zabíječů času: Her a skládaček, závislost na sledování filmů a čtení svazků, které jinak nikdy neměly být přečteny.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Záhada: Jsou Středoevropané chráněni před koronavirem opakovaným přeočkováním starou vakcínou proti tuberkulóze?

22. 4. 2020

čas čtení 4 minuty

Před několika dny jsem se zabýval zde v Britských listech záhadou, na kterou mj. upozornila jedna bulharská profesorka, podle níž je prý ve středovýchodní Evropě tak málo úmrtí na koronavirus, protože tam jsou lidé chráněni starým očkováním proti tuberkulóze. Jenže je to složité, píše Jan Čulík:

https://blisty.cz/art/99550-je-stredovychodni-evropa-lepe-chranena-proti-koronaviru-protoze-dele-pouzivala-starou-vakcinu-proti-tuberkuloze.html

Potíž je, že na koronavirus umírají lidé nad šedesát, respektive nad sedmdesát, kteří všichni byli všude  tou vakcínou očkováni. Přesto tito očkovaní lidé na koronavirus v Británii umírají po tisících.

Ve výše citovaném článku naleznete odkaz na zdroje Světové zdravotnické organizace, z nichž vyplývá, že v současnosti se už tou vakcínou neočkuje ani v ČR, ani ve většině západních zemí, ale ano v Bulharsku, v Srbsku, v Chorvatsku, atd.

Jenže mladí lidé na koronavirus většinou neumírají.

Jinak jsem tam někde nalezl, že pokud ta vakcína BCG proti koronaviru funguje, trvá to prý jen rok po očkování. To by stejně nefungovalo ani u těch starých očkovaných, ve východní Evropě i v Británii, ani dnes, protože ani v ČR se dnes už tou vakcínou BCG v ČR neočkuje.

Tak vám nevím.

K tomu napsal zajímavě Petr Firbas:

Někdy je nejsilnějším aktem odporu nedělat nic

22. 4. 2020

čas čtení 4 minuty

Stavět se na odpor je lidské právo. Proto preambule Všeobecné deklarace lidských práv tvrdí, že budou "donuceni uchýlit se jako k poslední možnosti k rebelii", pokud lidská práva nebudou respektována, a vysvětluje, proč obrana lidských práv zmíněná v mnoha rezolucích OSN podporuje odpor proti kolonialismu a apartheidu. Nemůže tomu být jinak. Pokud jsou vaše práva porušována, musíte mít kam se obrátit. Normálně by to byla záležitost zákona a soudů, ale pokud čelíte vážné a nekompromisní nespravedlnosti, útočištěm se stává odpor. Jenže když se na odpor staví ostatní a my sympatizujeme s jejich cíli, co bychom měli dělat? Odpověď je překvapující, píše Gwilym David Blunt.

Pozor na novou vlnu populismu, kterou zplodí pandemií vyvolaná hospodářská nespravedlnost

20. 4. 2020

čas čtení 6 minut

Evropská unie zdůrazňuje, že státy musí zajistit, aby velké podniky nezneužily státních dotací k nákupu konkurenčních podniků a musí také zajistit, aby národní státy investovaly do firem, jimž hrozí, že je převezme Čína.

Oligarchické podniky a vlády se rychle činí nedotknutelnými. Proto tomu může vzniknout vzbouření


Po globální pandemii může lehce následovat globální vlna nespravedlnosti, píše Nick Cohen. (Čeští oligarchové za podpory Babišovy vlády a jásotu veřejnosti se už připravují schlamstnout menší podniky, které bez řádné dotační pomoci pandemie zničí, pozn. red.)

Už existující tendence směřující k monopolizaci, dominance Číny a predátorského kapitalismu explodují, pokud vlády nepodniknou kroky na jejich potlačení.

Nový koronavirus "možná mutuje v méně smrtící formu"

22. 4. 2020

čas čtení 1 minuta

Život se jen tak nevrátí k předpandemickému normálu, i když státy uvolňují karantény ve snaze rozhýbat tvrdě zasažené ekonomiky. Roušky se stanou povinnou výbavou, lidé mohou být "uvězněni uvnitř po celé měsíce" a rušné veřejné události jsou vyloučeny, píše vědecký zpravodaj New York Times Donald McNeil s odvoláním na víc jak dvacet expertů. Dokud nevznikne vakcína, pak tedy pokud Američané masově vyjdou ven, bude zdánlivý klid trvat možná tři týdny. Pak znova dojde k zahlcení lékařských pohotovostí, upozorňuje Peter Weber.

Je virus na mých šatech? Na mých botech? V mých vlasech? V mých novinách?

21. 4. 2020

čas čtení 7 minut

 

Deník New York Times se zeptal na řadu těchto otázek odborníků na choroby, vědců specializujících se na aerosoly a mikrobiologů:

1. Měl bych se převléknout a osprchovat, když přijdu z obchodu s potravinami?


Experti souhlasí, že pro většinu z nás, kteří jen občas jdou do obchodu pro potraviny, není zapotřebí se po návratu domů převlékat a sprchovat. Musíte si ale vždycky po návratu umýt ruce. I když je pravda, že kýchnutí či kašel od nakažené osoby způsobí, že vzduchem proletí virové kapénky, většina z nich spadne na zem.

Bernieho selhání je poučením pro levici

22. 4. 2020

čas čtení 4 minuty

Zdá se, jako by od poloviny března uplynula velmi dlouhá doba. V tom čase se COVID-19 zdála být předmětem okrajového zájmu. Dalším rozšířeným předpokladem přede dvěma měsíci bylo, že Bernie Sanders je na nejlepší cestě získat nominaci Demokratické strany, napsal James Bloodworth.

"Nebudu vyjednávat!" vykřikuje Bolsonaro na demonstraci požadující v Brazílii vojenský puč

21. 4. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 5 minut


Neustále kašlal, když ultrapravicový populistický brazilský prezident Jair Bolsonaro vedl demonstraci požadující vojenský puč. Konala se před ústředním velitelstvím armády v sobotu v hlavním městě Brasília. Bolsonarovi stoupenci skandovali hesla požadující, aby armáda uzavřela parlament a Nejvyšší soud, na což Bolsonaro z vrcholu policejního vozidla tvrdil, že je načase, "aby lid vzal moc do svých rukou". Dodal, že "nebude vyjednávat" s parlamentem ani s Nejvyšším soudem. Šlo o to, že parlament vetoval Bolsonarovy různé pokusy přijmout zákony, které by umožnily nucenou urbanizaci domorodých indiánů a průmyslovou exploataci Amazonie. Také Bolsonarovi vadí, že mu Nejvyšší soud zakázal zrušit uzamčení země, opatření, která příjalo 27 guvernérů brazilských států v boji proti COVIDU-19.

Jak Polsko (ne)zvládá koronavirus, volby navzdory všemu a "globální oteplování přinese Polsku jen prospěch"

21. 4. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 8 minut

Pokud věříte polské vládní propagandě ve státní televizi TVP, reakce Polska na koronavirus je ta nejlepší na světě a celá Evropa závidí, jak dobře polská vláda tu krizi zvládá. Dokonce i Donald Trump nás požádal, abychom do USA vyslali zkušené polské lékaře na boj proti pandemii v Chicagu:


Rozhovor Britských listů 274. Jak se my v Česku můžeme poučit ze světové koronavirové krize

14. 4. 2020

čas čtení < 1 minuta



Redaktoři Britských listů Bohumil Kartous a Daniel Veselý hovoří o světové koronavirové krizi. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 17. dubna 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Průběžné zpravodajství:

Americký trh s ropou zkolaboval do záporných cen

21. 4. 2020

čas čtení 4 minuty

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  V úterý 21.4.  v 0.30 bylo v ČR registrováno 6900 nakažených, v pondělí 20.4. bylo v nemocnici 374 osob a 194 osob zemřelo.


- Poprvé v historii zkolaboval americký trh ropy v důsledku pandemie. Zatímco kolem roku 2005 se v USA prodával barel ropy za cca 150 dolarů, v pondělí poklesl o 105 procent na -38 dolarů za barel! Prodejci ropy museli platit zákazníkům za jejich ochotu převzít přebytekm ropy, kterou nedokáží skladovat. ZDE 

- Stádní imunita nevzniká, varuje Světová zdravotnická organizace. Jen asi 2-3 procenta světového obyvatelstva má v krvi protilátky naznačující, že byli tito lidé nakaženi COVIDEM-19. "Zrušení uzamčení země neznamená ukončení epidemie," varoval ředitel Světové zdravotnické organizace dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. ZDE  

- Vysoká míra znečištění vzduchu je možná "jedním z nejdůležitějších faktorů" způsobujících smrt na COVID-19. K 78 procentům úmrtí v Itálii, ve Španělsku, ve Francii a v Německu došlo v oblastech s těžce znečištěným vzduchem kysličníky dusíku NOx. ZDE   

- - Většina Američanů je proti protestům proti uzamčení země. 60 procent Američanů tyto protesty odmítá, 22 procent Američanů je podporuje a 18 procent nemá názor. ZDE 

- Počet mrtvých překročil 170 000.

- Trump oznámil, že dočasně zastavuje imigraci do USA.

- OSN oznámila, že byl usmrcen při útoku v Myanmaru ve státě Rakhine pracovník Světové zdravotnické organizace, který vezl v označeném vozidle OSN výtěry pacientů k testování. Není známo, kdo provedl útok.

- Devítiletý chlapec, který se nakazil virem ve východní Francii, nikoho nenakazil, přestože přišel do styk s více než 170 lidmi. Děti zřejmě virus nešíří.

- V úterý po delší době znovu zasedá - elektronicky - Dolní sněmovna uprostřed ostré kritiky naprosté nekompetence britské vlády vůči koronavirové krizi. Vládě se prostě nepodařilo získat dostatečné množství ochranných prostředků pro zdravotníky a pro pracovníky domovů důchodců a institucí pro invalidy.
- Singapur má druhou vlnu nákazy, většinou mezi zahraničními dělníky.

- Bavorský Oktoberfest byl zrušen.

- V Dánsku budou zakázána shromáždění 500 osob nejméně do 1. září.

- Francie zastavila lety mimo schengenskou zónu.


Profesorka Sarah Gilbertová, Oxford University: Chceme tu vakcínu zpřístupnit celému světu

19. 4. 2020

čas čtení 14 minut

Sarah Gilbert, profesorka vakcinologie v Oxfordu, uvádí, že její tým, s řádným financováním, by mohla vyrobit vakcínu proti koronaviru už v září 2020. Poskytla tento nesmírně informativní, věcný rozhovor v neděli ráno televizi BBC:

Profesorka Sarah Gilbert: Nikdo si nemůže být absolutně jistý, že bude možné vyrobit vakcínu. Proto musíme dělat testy, proto to musíme zjistit. Myslím, že vyhlídky jsou velmi dobré, ale zjevně to není stoprocentně jisté.

Moderátor: A abyste dostali tu vakcínu do etapy, kdy to bude absolutně bezpečné, musíte dělat spoustu testů a to může trvat určitou dobu. Jak daleko jste se v tomto procesu dostali?

Sunday Times: Lenost a nekompetentnost Borise Johnsona způsobila úmrtí tisíců lidí

19. 4. 2020

čas čtení 6 minut

 
Pod názvem "Koronavirus: 38 dní, kdy Británie somnambulně odkráčela do katastrofy" publikoval v neděli týdeník Sunday Times sžíravou investigaci, podle níž absolutní lenost a nekompetentnost Borise Johnsona jako premiéra způsobila nynější koronavirovou katastrofu.

Boris Johnson se vyhnul účasti při pěti (!) následných jednáních britského krizového vládního výboru COBRA ohledně koronaviru, apely, aby stát objednal ochranné prostředky pro zdravotníky byly ignorovány a varování vědců, že hrozí katastrofa, vládnoucí politikové také ignorovali. Selhání Johnsonovy vlády v únoru 2020 zřejmě stálo tisíce životů.

Rozhovor Britských listů 273. Neboj se. Nejsi sám

9. 4. 2020

čas čtení < 1 minuta



K Velkému pátku hovoří Jan Čulík o významu Velikonoc s teologem Richardem Vlasákem. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 10. dubna 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Jen další „schodek“? (Státního rozpočtu ovšem!)

20. 4. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 1 minuta

 


Dnes (20. 4.) se bude o tom znovu navyšovaném „schodku“ jednat  na zasedání vlády ČR. Máme tu ovšem v češtině snad nejdřív „schod“; a potom teprve „schodek“ (jako vůči schodu něco menšího, že?). Že by tomu mohlo být ve skutečnosti i naopak? Samozřejmě jde o peníze. A potom žerty stranou.

Expert: Budeme se muset naučit s koronavirovou infekcí žít

18. 4. 2020

čas čtení 2 minuty



Lidstvo se bude muset "v dohledné době" naučit žít  s hrozbou koronavirové infekce a přizpůsobit tomu svůj život, protože neexistuje záruka, že bude možné úspěšně vytvořit vakcínu, varoval jeden z čelných expertů na tuto chorobu, David Nabarro, profesor globálního zdraví v Imperial College v Londýně a velvyslanec Světové zdravotnické organizace pro COVID-19.

Svět musí přijmout skutečnost, že vakcína nemusí brzo vzniknout a lidé se budou muset trvalé hrozbě koronavirové infekce přizpůsobit. "Nutně se nám nepodaří vyvinout vakcínu, která je bezpečná a efektivní vůči každému viru. Proti některým virům je   vyvinout vakcínu neobyčejně obtížné, takže v dohledné budoucnosti budeme muset najít způsob, jak žít s tímto virem jako s trvalou hrozbou. To znamená izolovat ty, kteří začnou mít příznaky této choroby a také jejich kontakty. Starší lidé budou muset být chráněni. Bude nutno zajistit dostatečnou kapacitu nemocnic. To bude pro nás nová normalita."

122 australských ekonomů: Nesmíme obětovat zdraví "ekonomice"

20. 4. 2020

čas čtení 1 minuta

 

Otevřený dopis od australských ekonomů


19. dubna 2020

Vážený pane premiére a členové vlády,

nížepodepsaní ekonomové byli svědky a účastní se veřejné debaty ohledně toho, kdy uvolnit opatření pro sociální distancování v Austráli. Někteří komentátoři vyjádřili názor, že je nutno rozhodnout mezi zdravím veřejnosti a ekonomickými aspekty této krize. My, jako ekonomové, jsme přesvědčeni, že je to falešná volba.

Nemůžeme mít fungující ekonomiku, pokud nejprve plně nevyřešíme krizi veřejného zdraví. Opatření zavedená v Austrálii, na hranicích a uvnitř států a regionů, omezila počet nových infekcí. To dostalo Austrálii do záviděníhodného postavení a my tento úspěch nesmíme promarnit.

Rozhovor Britských listů 272. Kdy bude konec světa? Až umřu.

8. 4. 2020

čas čtení < 1 minuta



Jan Čulík hovoří s šansoniérem Jiřím Dědečkem o změněné situaci v době koronavirové pandemie. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, v neděli 12. dubna, na Boží hod velikonoční.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Rozhovor Britských listů 271. Epidemiolog: Musíme nechat koronaviru řízený průběh populací

7. 4. 2020

čas čtení < 1 minuta


Bohumil Kartous hovoří s epidemiologiem Petrem Smejkalem z pražského IKEMU o tom, jak si Česká republika poradila s pandemií koronaviru, kdo je nejvíc ohrožen a jaká by měla být cesta vpřed. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 8. dubna 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Rozhovor Britských listů 270. Premiér Babiš poslal v krizi nepravdivý dopis. Co proti tomu dělat?

2. 4. 2020

čas čtení < 1 minuta



Premiér Andrej Babiš poslal dopis s nepravdivým tvrzením, že neziskové organizace nepomáhají v době koronavirové krize. Ve skutečnosti fungují neziskové organizace v době koronavirové krize daleko rychleji a účinněji než státní aparát. Babišův dopis je pro všechny tyto lidi pozoruhodnou urážkou. Co dělat proti premiérovým nepravdám? Nad tím v tomto Rozhovoru Britských listů uvažuje Bohumil Kartous s Richardem Vlasákem, historikem a teologem. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od soboty 4. dubna 2020.

Hospodaření OSBL za březen 2020

16. 4. 2020

čas čtení 1 minuta

V březnu 2020 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 62 052,14 Kč, výdaje byly 71 731.50 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


27021