16447

Jsem nevidomý a po transplantaci. Kde se mohu dostat k vakcíně?

27. 1. 2021

čas čtení < 1 minuta

Aktualizace 28.1. Tiskové oddělení ministerstva zdravotnictví ČR nereagovalo.

Jsem nevidomý a po transplantaci…můj dotaz je tedy... kdy se a jak se mohu dostat k vakcině proti covidu? píše čtenář Peter Harašín. Dodává: Registrovat se nemám kde a jediné, co jsem našel je doporučení, že by se transplantovaní měli očkovat okamžitě, neb jsou velmi ohroženou, až nejohroženější skupinou a toť vše ze strany vlády, státu a Blatného ministerstva.

Poslali jsme dotaz na tiskové oddělení ministerstva zdravotnictví ČR. Budeme informovat o odpovědi. (JČ)


 16447

Průběžné zpravodajství:

Biden chce do konce léta proočkovat v USA 300 milionů lidí

27. 1. 2021

čas čtení 6 minut

Celkem bylo v ČR očkováno jen 236 697 osob, tedy 2 procenta obyvatelstva. V pondělí 25.1. bylo očkováno jen 12 103 osob.  Pokud bude ČR očkovat jen cca 10 000 lidí denně, očkování potrvá do léta roku 2024! Aby bylo proočkováno 60 procent obyvatelstva ČR do léta, muselo by ČR očkovat  půl milionu lidí týdně. Pro srovnání: V Británii  se denně očkuje  cca půl milionu lidí a bylo už očkováno 7,5 milionu lidí, to je více než 11 procent obyvatelstva. V USA bylo očkováno 22 milionů lidí (6,7 procent obyvatelstva), z nich 4,5 miliony oběma dávkami.

Ve středu 27.1. bylo v ČR zaznamenáno 8452 nových denních nákaz.  Celkový počet registrovaných nakažených  stoupl na 964 660, blíží se milionu.  (Tvrzení MZČR o "vyléčených" je zavádějící, protože neznámý počet lidí, 10-20 procent, trpí dlouhým covidem, to MZČR vůbec neregistruje.) Zemřelo 15 944 lidí, to je od předchozího dne registrace o 153 mrtvých více.  V nemocnicích je 5925 lidí.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

Británie je šokována, že tam zemřelo na covid už 100 000 lidí. Jenže téměř 16 000 mrtvých v ČR na covid je podle počtu obyvatelstva totéž. 6000 hospitalizovaných v ČR  je totéž  36 000 hospitalizovaných v kolabujících anglických nemocnicích. Češi jsou však v klidu.

- V souvislosti s bláboly českého ministra zdravotnictví Blatného publikovala IDnes velmi pečlivě daty podloženou analýzu o zjišťování covidových dat v ČR, upozorňuje Bohumil Kartous:  Mluvit o 30 % úmrtí na covid nedává smysl. Realita je horší než statistiky. Netušíme však, co se pořád v ČR řeší. Británie má velmi jednoduchý způsob registrace úmrtí na covid: Jako lidi, kteří umřeli na covid, prostě registruje každého, kdo zemřel do 28 dni po pozitivním testu na covid. Britský státní statistický úřad nadto registruje počty těch lidí, kteří mají covid uvedený na úmrtním listě, ten počet je vyšší než ten první, Dalším důležitým údajem jsou tzv. přebytečná úmrtí, excess deaths, počty mrtvých, které se vymykají statistice z předchozích let. Na covid totiž zemřeli i lidé, kteří nemohli do nemocnice pro léčbu infarktu či rakoviny. (JČ)

- Joe Biden přislíbil v úterý zrychlit očkovací program, aby většina amerického obyvatelstva byla očkována do konce léta nebo do raného podzimu.

- Británie neustále řeší v médiích šokující informaci, že tam zemřelo na covid už více než 100 000 lidí. Problémem je podle diskutérů v britském rozhlase ve středu ráno 1. "špatná kvalita vlády a politické kultury", 2. "obrovská nerovnost ve společnosti, která se prohlubuje", 3. "omezování investic do veřejného sektoru" a 4. "Britové nebyli před příchodem pandemie zrovna zdraví". Ovšem 15 000 mrtvých v ČR je co do počtu obyvatelstva totéž jako 100 000 mrtvých v Británii.

Británie zřejmě zaznamená ještě dalších 50 000 úmrtí varovala ve středu ráno v britském rozhlase profesorka veřejného zdraví na univerzitě v Edinburku Linda Bauld. Labouristická opozice obvinila Johnsonovu vládu z "monumentálních chyb" ve svém přístupu k pandemii. Stínový ministr zdravotnictví Jonathan Ashworth konstatoval, že "litanie omylů" způsobila, že Británie má pátý největší počet mrtvých na světě a nejvyšší počet mrtvých v poměru na počet obyvatel. ZDE 

- Čína začala používat anální výtěry pro testování koronaviru. Je to invazivní procedura, podle lékařů je to prý efektivnější testování než v nose.

 16509

Látkové roušky, respirátory, dvojité roušky: Co je bezpečnější?

27. 1. 2021

čas čtení 5 minut

Foto: Wikimedia Commons/NurseTogether. Licence Attribution-ShareAlike 4.0 International.


Objevují se nové mutace koronaviru. Chrání nás ručně vyráběné roušky dostatečně? Některé evropské státy nařizují povinné nošení respirátorů třídy N95 nebo KN95 ve veřejné dopravě a v obchodech. Ovšem výzkum aerosolů z roku 2020 ukazuje, že látkové roušky jsou v pořádku, pokud dostatečně filtrují částice a dobře sedí na obličeji, upozorňuje Courtney Linderová.

Rozhovor Britských listů 357. Wikipedie je velmi účinný vzdělávací nástroj

27. 1. 2021

čas čtení 1 minuta




Po nedávném vysílání filmu o Boženě Němcové se stal profil této spisovatelky nejnavštěvovanější stránkou na české Wikipedii toho dne. Toto je vysledovaný trend: řada pořadů vysílaných na ČT přivádí na Wikipedii zájemce o další informace. Wikipedie je fenoménem, který vzniká kolektivním úsilím v desítkách jazyků. Systém otevřenosti a zároveň kontroly důvěryhodnosti a úplnosti dělá z Wikipedie dosud největší cílevědomou koncentraci poznání v lidských dějinách, na němž se jen v ČR pravidelně podílejí tisíce přispěvatelů. Wikipedie přitom slouží i k popisování těch oblastí poznání, které doposud nebyly dostatečně zkoumány, jak dokazuje například systematická práce Anatola Svahilce na vyhledávání prvních žen, které na českém území dosáhly vysokoškolského vzdělání. S Anatolem Svahilcem hovoří o jeho práci pro Wikipedii Bohumil Kartous. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 27. ledna 2021.



29544

45 republikánských senátorů hlasovalo proti Trumpově impeachmentu

27. 1. 2021

čas čtení < 1 minuta

 

45 republikánských senátorů se v úterý pokusilo odmítnout jeho proces impeachmentu v Senátu ještě dříve, než začal. Jejich počet nestačil k tomu, aby proces impeachmentu zastavili, ale vyplývá z toho, že pro demokraty bude nesmírně obtížné získat 17 republikánských senátorů, aby hlasovali pro impeachment Donalda Trumpa.

Joe Biden řekl v CNN, že se proces "musí konat", ale že pochybuje, že bude Trump odsouzen.

Podrobnosti v angličtině ZDE  

Dover: Kamionista čekal šest dní, než mohl odjet z Doveru do EU

27. 1. 2021

čas čtení 3 minuty

Může to trvat týden, než se podaří kamionu odjet z Británie, a vozidla znovu čekají na kentském letiští Manston Airport

Nechvalně známé letiště Manston Airfield, obrovský počet kamionů a klaksony, na něž troubí rozzuření řidiči - to prosím není další nahrávka z blokády, která se odehrávala před Vánocemi. Toto je videoklip natočený tento pátek, 22. ledna. Jak vidíte, doprava zboží kamiony mezi Británii a Evropskou unií je stále problematičtější a pokus přejet přes hranici Evropské unie z Británie může trvat až týden.

 16514

Brexit: Britští obchodníci budou muset nechat své zboží v Evropě spálit

27. 1. 2021

čas čtení 6 minut

Britské podniky po brexitu s obtížemi vyvážejí zboží do Severního Irska i do Evropské unie. Johnsonova dohoda o brexitu s EU vůbec nezohledňuje požadavky malých podniků, které posílají jednotlivým zákazníkům malé zásilky. Obrovské papírování a vysoké celní poplatky znemožňují prodej do Severního Irska (to je asi tak, jako kdyby Pražáci nemohli nic prodávat do Ostravy) i do EU.

Toto píše na Twitteru Etická mlékárna:


Bohužel musíme okamžitě zastavit přijímání objednávek na dodávku do Severního Irska. Prostě nemáme zdroje na nutné papírování. Je nám líto.

Problémem je podle BBC pro mnoho britských obchodníků zboží, které si objednali zákazníci v Evropské unii, ale po jeho odeslání na území EU zákazníci zjišťují, že je zboží daleko dražší, než jaké si objednali, protože jim zasilatelská firma účtuje celní a manipulační poplatky, které do 1.1. 2021 neexistovaly. Zákazníci za takových podmínek zboží odmítají přijmout, takže se hromadí na území EU. Až třicet procent objednaného zboží takto dosud zákazníci odmítli. Potíž je, že kdyby měli britští dodavatelé odmítnuté zboží nechat dopravit zpět do Británie, museli by znovu platit manipulační a celní poplatky. Proto je pro ně levnější to zboží nechat na území EU spálit.  

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Rozhovor Britských listů 356. Karel Čapek byl věštec

22. 1. 2021

čas čtení 2 minuty


(For English, scroll below)

Přesně před sto lety, 25. ledna 1921, byla v Praze premiéra modernistické, expresionistické hry Karla Čapka R.U.R., Rossum's Universal Robots. V souvislosti s tímto výročím vysílal v minulých dnech o dramatu, které dalo všem světovým jazykům výraz "robot", dokumentární pořad rozhlas BBC. Je robotika a umělá inteligence, sto let po premiéře Čapkovy hry R.U.R., lidstvu vážnou hrozbou? A předvídal to Karel Čapek? O ohromujících schopnostech Karla Čapka vidět do budoucnosti a o jeho zásadním, někdy pomíjeném přínosu české avantgardě hovoří Jan Čulík s Mirnou Šolić, odbornicí na českou literaturu z Glasgow University a autorky nové zajímavé knížky o Čapkových cestopisech. Klíčová slovo tohoto rozhovoru jsou pandemie, populismus, robotika, umělá inteligence, modernismus, diktatura, rasismus, expresionismus, revoluce. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 22. ledna 2021.

A hundred years ago, on 25th January 1921, the premiere of Czech writer Karel Čapek's modernist, expressionist play Rossum's Universal Robots, R.U.R. took place in Prague. In connection with this centenary, BBC Radio Three has just broadcast a 45 minute documentary about this drama which has given the world the expression "robot". Are robotics and artificial intelligence, a hundred years after the premiere of Čapek's R.U.R., a threat to mankind? And did Čapek anticipate this? In this Britské listy Interview, Jan Čulík discusses Karel Čapek's remarkable ability to see into the future and his contribution to European avantgarde with Mirna Šolić, a Glasgow University expert in Czech literature and the author of a new monograph on Čapek's travel writing. The key words of this interview are pandemic, populism, robotics, artificial intelligence, modernism, expressionism, dictatorship, racism, revolution. The interview is broadcast by the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from Friday 22nd January 2021.

 16515

„Já jsem byl dezinformován!“ Falešný Babiš varuje před deepfake technologiemi

27. 1. 2021

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Praha/Brusel, 26. ledna 2021 – Internetem se šíří nové tzv. deepfake video. Falešný premiér Andrej Babiš na něm varuje veřejnost před novými technologiemi v oblasti dezinformací. Stojí za tím pirátská europoslankyně Markéta Gregorová. Ta chce problém dezinformací do budoucna řešit legislativně na evropské úrovni.

Ověřte si zdroje informací! A nevěřte všemu, co vidíte na vlastní oči. Protože občas pravda bolí,“ apeluje falešný Andrej Babiš v závěru svého výstupu, zatímco jeho rysy mizí a mění se zpátky na herce a imitátora Petra Jablonského.

 16469

Rozmyslel si Biden návrat k jednání s Íránem?

27. 1. 2021

čas čtení 4 minuty

Foto: Wikimedia Commons. Licence Attribution-ShareAlike 2.0.


Bidenova administrativa docela přirozeně dává přednost řešení některých z největších domácích výzev, zejména pandemie a rozhořčeného stranického rozdělení, které vedlo k hlubokým sociálním trhlinám napříč zemí. Prezident Joe Biden bude ve skutečnosti věnovat značnou část prvních dní v úřadě uspořádání domácích záležitostí, přičemž nechá na zahraničněpolitickém týmu, aby se vypořádal s naléhavými tématy za hranicemi, napsala Raghida Derghamová.

Rozhovor Britských listů 355. Je naše nynější krize způsobena zvyklostmi z Rakouska-Uherska?

18. 1. 2021

čas čtení 1 minuta



Politické postoje visegrádské skupiny nejsou zrovna konstruktivní. Polsku a Maďarsku hrozí zablokování dotací z EU, v ČR je vyšetřován Babiš. Kolem roku 1900 byla střední Evropa zdrojem nesmírně zajímavých myšlenek, kulturně i politicky. Příčinou bylo, že se mísily kultury. Pak ale bylo Rakousko-Uhersko zlividováno. Bylo to neštěstím pro střední Evropu. Brzo došlo k nacistické okupaci, pak ke komunismu. Střed Evropy je geopoliticky slabé místo. Hegemonům na východě a na západě dokáží středoevropské státy čelit jen na základě spolupráce. To neuměly a neumějí dodnes. Středoevropské státy však převzaly od Rakouska-Uherska snad natrvalo jeho záporné rysy: autoritářství, byrokratismus, slabost politiků a nezájem o jednotlivého občana. O kostlivcích ve skříni v české politice, jimiž více než sto let po rozpadu Rakouska-Uherska trpíme dodnes. Jan Čulík o tom hovoří s politologem Jiřím Pehem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 20. ledna 2021.

 16503

Mezitím v Absurdistánu 160:

Lidé v Polsku neumírají

26. 1. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut

Zdá se, že novým, stále se navracejícím tématem tohoto seriálu budou "staré vtipy z komunistického režimu, které znovu fungují v Polsku, kde vládne strana Právo a spravedlnost". Dnešní vtip je o Leninovi, kterého vyrušilo při holení dítě. Rozzuřil se a praštil to dítě do hlavy - a to ukazuje, jaký byl Lenin dobrák. Měl přece v ruce břitvu a mohl tomu dítěti rovnou uříznout hlavu! Zdá se, že pan prezident Duda používá podobnou filozofii.

Když se ho při nedávném televizním rozhovoru zeptali na policejní brutalitu a pronásledování účastnic ženských demonstrací, řekl, že "podle jeho názoru se policie chovala nesmírně profesionálně, vzhledem k tomu, že nikdo nezemřel".  Takhle nízké musejí být nyní naše očekávání ohledně státních institucí?

 16478

V centru Bidenovy čínské politiky stojí otázka Tchaj-wanu

27. 1. 2021

čas čtení 1 minuta

Když do vod Jihočínského moře vplula letadlová loď Roosevelt - ve stejný den, kdy do vzdušného prostoru Tchaj-wanu vlétly čínské bombardéry a stíhačky - signalizovalo to, jak obtížné bude pro Bidenovu administrativu formulovat novou politiku vůči Číně, upozorňuje Richard Sisk.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

 16510

Vymstí se Borisu Johnsonovi cesta do Skotska?

27. 1. 2021

čas čtení 2 minuty

Foto: Wikimedia Commons. Licence Open Government Licence v3.0.


Možná, že pandemie je dosud v plné síle, ale to nebrání skotské straně SNP v prosazování dalšího referenda o nezávislosti. Nicola Sturgeonová během víkendu prohlásila, že pokud SNP ve skotských parlamentních volbách získá většinu (jak se očekává), uspořádá poradní referendum o nezávislosti, ať už s tím Boris Johnson bude souhlasit, nebo ne, napsala Katy Ballsová.

 16506

Studie: První lidé již do Ameriky přišli se psy

27. 1. 2021

čas čtení 1 minuta

Foto: Wikimedia Commons. Licence Attribution-ShareAlike 3.0 Unported.


První lidé, kteří překročili oblast dnešního Beringova průlivu a vstoupili na americký kontinent, sebou zřejmě již přivedli psy. Ukazuje to nový výzkum publikovaný v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS), který vrhá světlo na původ psa domácího.

 16505

Dva roky za krádež syrečků

26. 1. 2021

čas čtení 1 minuta

Tohle je opravdu zásadní věc, absolutní absence práva, která pak vede lidi k odporu vůči státu, k rezignaci a k tomu, že se uchylují do světa konspiračních teorií a dezinformací.

A co se týče exekucí, jejich původem ani nemusí být nějaký prohřešek proti právnímu řádu. Před lety jsme zjistili, že nám kdosi zablokoval bankovní účet Britských listů. Usilovným vyšetřováním se nám nakonec podařilo zjistit, že kdesi zůstal viset nesplacený účet za mobilní telefon ve výši 550 Kč jednoho bývalého spolupracovníka. Nikdo nás o tom neinformoval, jen prostě zablokovali banku. Naštěstí se to podařilo uhradit, než dluh narostl do milionové výše. Ale kolika lidem se to podaří? A ak hrubě vyloučení 10 procent obyvatelstva z ekonomiky exekucemi poškozuje hospodářství státu? Podobně i komunistický stát se sebepoškozoval vyloučením nejschopnějších lidí z ekonomiky, či jejich vyhnáním do zahraničí. Tehdy to bylo z politických důvodů, dnes je to z chamtivosti soukromých exekutorů a oligarchů, kteří unesli český stát.

A teď v důsledku pandemie bude exekucemi ohroženo ještě daleko více lidí...

Stát lidi ignoruje a nikdy s nimi nemluví. Je to dúsledkem trvajících zvyklostí z Rakouska-Uherska? (JČ)


 16447

Průběžné zpravodajství:

Jihoafrický prezident obvinil bohaté západní země z očkovacího nacionalismu

26. 1. 2021

čas čtení 4 minuty


V pondělí 25.1. bylo v ČR zaznamenáno 6910 nových denních nákaz.  Celkový počet registrovaných nakažených  stoupl na 946 946, blíží se milionu.  (Tvrzení MZČR o "vyléčených" je zavádějící, protože neznámý počet lidí, 10-20 procent, trpí dlouhým covidem, to MZČR vůbec neregistruje.) Zemřelo 15 618 lidí, to je od předchozího dne registrace o 249 mrtvých více.  V nemocnicích je 5852 lidí, to je denní nárůst o  231 hospitalizovaných osob.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

- Počet mrtvých na covid přesáhl v Británii 100 000 lidí. V březnu 2020 se vyjádřil Sir Patrick Vallance, hlavní britský vládní zdravotník, že kdyby zemřelo na covid v Británii  20 000 lidí, byl by to "dobrý výsledek". Tehdy se počet 20 000 mrtvých zdál nepředstavitelný.  Lidé v Británii jsou počtem 100 000 mrtvých dnes zcela šokováni. Jenže britských 100 000 mrtvých je podle počtu obyvatel na české poměry 16 000 mrtvých. A ČR má dnes mrtvých - 15 618...


Toto je přesné:  Platí to  i o ČR, kde také většina lidí zemřela od podzimu:
Opravdu děsivou statistikou je, že polovina z těch 100 000 mrtvých zemřela od listopadu. Virus v té době už nebyl "bezprecedentní", měli jsme precedent předchozího tři čtvrtě roku.

Proč politikové nejednali?



- Handelsblatt napsal, že vakcína Oxofordské univerzity a firmy AstraZeneca má u lidí nad 65 let účinnost jen 8 procent. Je fakt, že původně ji výrobci vakcíny netestovali u starších lidí. Handelsblatt tvrdí, že údajná 70 procentní účinnost této vakcíny je důsledkem toho, že starší lidé, kteří se účastnili testů, byli v karanténě, a tak neměli možnost se nakazit. Německé ministerstvo zdravotnictví zprávu Handelsblattu zpochybňuje, stejně jako ostré dementi od firmy AstraZeneca. ZDE 

- Cyril Ramaphosa, prezident Jihoafrické republiky, apeloval na bohaté západní země, aby přestaly křečkovat vakcíny proti vocidu, protože svět potřebuje proti pandemii jednat koordinovaně a společně. Řekl na virtuální schůzi Světového ekonomického fóra, že ho znepokojuje "vakcínový nacionalismus".

- V Indonésii byl registrováno více než milion nákaz, zemřelo tam na koronavirus dosud 29 000 lidí. V zemi se málo testuje, předpokládá se, že je nákaza daleko rozšířenější. Kolabují tam nemocnice.

- Švédské ministerstvo zahraničí požaduje, aby Švédové nejezdili do zahraničí mimo Evropu dřív než po 15. dubnu.

- Americké firmy zneužívají pandemie jako nástroje na likvidaci odborů. ZDE 

Rozhovor Britských listů 354. Koronavirus: Apel na vládu: Nechte očkování provádět kraje!

14. 1. 2021

čas čtení 1 minuta



Vláda snad pomalu zjišťuje, že pokud očkováním nepověří samosprávné celky (kraje) a nepředá jim vakcíny a prostředky, nebude možné proces očkování zvládnout dříve než do podzimu. Lidi se z dalšího celoročního lockdownu zblázní, nebudou dodržovat karanténu a už tak šílený počet mrtvých se ještě zvýší, nemluvě o riziku vzniku nebezpečné nové mutace koronaviru. Jihomoravskému kraji bude trvat odhadem měsíc a půl, aby vytvořil funkční infrastrukturu pro očkování. Funkční v tom smyslu, že vakcíny, které budou uskladněny a budou k dispozici lidem v ČR, nebudou ležet v mrazácích a ledničkách. Situace v krajích je přitom různá a pravděpodobně se bude lišit i během procesu očkování. Dezinformace postupně nebudou hrát tak velkou roli, lidé uvidí, že vakcína je bezpečná a budou ochotnější jít se očkovat, přičemž nějaké procento nepřesvědčitelných už nemusí být tak kritické, domnívá se radní Jihomoravského kraje a investor Jiří Hlavenka, který se osobně v přípravě krajských očkovacích kapacit angažuje. Hovoří s ním Bohumil Kartous. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 15. ledna 2021.

29544

Drzé lhaní se nevyplácí. Americká firma na volební přístroje žaluje Giulianiho o 1,3 miliardy liber

26. 1. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Dominion Voting Systems, americký výrobce automatických volebních přístrojů, který se stal terčem lživých konspiračních teorií Donalda Trumpa a jeho spojenců ohledně údajných podvodů při prezidentských volbách žaluje  bývalého Trumpova právníka Rudiho Giulianiho za pomluvu a požaduje od něho odškodné ve výši 1,3 miliardy dolarů.

Žaloba, kterou firma Dominion podala v pondělí u federálního soudu, obviňuje Giulianiho, bývalého primátora New Yorku, že "vykonstruoval a rozšířil" konspirační teorii, že volební přístroje firmy Dominion  jsou podvodné.

Imunolog: Uzavřete hranice na ochranu před novými kmeny koronaviru!

25. 1. 2021

čas čtení 5 minut



Profesor Sir John Bell z Oxfordské univerzity dohlížel na výrobu vakcíny Oxfordské univerzity a firmy AstraZeneca: Jsme teď v závodě s novými variantami koronaviru, takže je důležité očkovat co největší množství lidí první dávkou vakcíny. (...)

Moderátorka: Jste si jist, že vaše oxfordská vakcína je i nadále účinná proti novému britskému kmenu koronaviru? A máte stále ještě obavy z jihoafrické a brazilské varianty koronaviru?

 16490

Vakcinační kampaň v ČR obětí světového imperialismu

25. 1. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Grafika: Giant Military Cats.

Očkovací kampaň proti COVIDu-19 v české kotlině se bohužel stala obětí zákeřného tažení světového imperialismu. Proradná Evropská komise, úlisná firma Pfizer a lstivá mandelinka bramborová se spikly v odporné snaze upřít Čechům jejich vakcíny. - Tak to alespoň vypadá, pokud posloucháte premiérovy bohapusté výmluvy, jimiž se snaží svalit vlastní selhání a neschopnost na jiné.

30655

Předvolební a vládní koalice nemusí být totéž

25. 1. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty


Prezident republiky navzdory vznikajícím koalicím opozičních stran prohlásil, že po volbách do Sněmovny pověří sestavováním vlády šéfa nejsilnější strany bez ohledu na součty mandátů uvnitř koalic. Je pravda, že obě koalice, tedy piráti- STAN a ODS-TOP09-KDU, neplánují mít jeden poslanecký klub pro jednu koalici. Je také pravda, že prezident si může jmenovat premiérem, koho chce. Ukázal to už v létě 2013.

 16447

Průběžné zpravodajství:

Amazonie: "Je to masakr!"

25. 1. 2021

čas čtení 3 minuty


V neděli 24.1. bylo v ČR zaznamenáno 2376 nových denních nákaz. (O víkendech se řádně netestuje.) Celkový počet registrovaných nakažených  stoupl na 940 004.  Zemřelo 15 369 lidí, to je od předchozího dne registrace o 84 mrtvých více.  V nemocnicích je 5621 lidí.MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.


- "Je to masakr. Horor. Nemocnice v brazilské Amazonii jsou zahlceny poté, co se tam rozšířil nový kmen koronaviru." ZDE

- Firma Moderna oznámila, že její vakcína je účinná na britskou, brazilskou i jihoafrickou variantu koronaviru.

- Koronavirová pandemie je katastrofou pro miliony lidí, kteří se v důsledku pandemie octli v hluboké chudobě. Avšak deset nejbohatších multimilionářů na pandemii zbohatlo o 540 miliard dolarů, konstatuje charitativní organizace Oxfam.

- Island začíná vydávat očkovací certifikáty.  Asi 4500 lidí tam bylo už očkováno napodruhé. Certifikát má ulehčít cestování do zahraničí.

 - Benjamin Netanyahu: Hermeticky uzavíráme Izrael, obáváme se nových kmenů koronaviru. Na týden Izrael zakazuje většinu mezinárodních letů.

- Svět se blíží hranici 100 milionů nákaz. Celkem je dosud po světě registrováno 99 105 389 nákaz. Nejméně 2 127 206 lidí zemřelo. Za poslední týden se registruje přibližně 650 000 nových nákaz.

29544

Trumpismus jako antikomunismus

25. 1. 2021 / Tomáš Korda

čas čtení 6 minut

 

Ze „zadního dvorku“ Ameriky se šíří vtip. Současný lockdown znemožnil Spojeným státům různě po světě strhávat demokratická zřízení, instalovat tam Pinochety, či zanechávat po sobě občanské války. Doma zavřeným Američanům tak nezbylo než zaútočit sami na sebe, na svou vlastní demokracii. Jakkoli se jedná pouze vtip, obsahuje špetku pravdy, kterou bych nazval dialektikou antikomunismu.

Dialektika antikomunismu funguje na stejné bázi jako slavná dialektika osvícenství. Ta, dle svých autorů Maxe Horkheimera a Theodora Adorna, v podstatě znamená, že osvícenské panství člověka nad přírodou se osamostatňuje, získává si na člověku nezávislost, vymyká se jeho kontrole a nakonec se obrací proti němu samému. Člověk se stává obětí svého vítězství nad přírodou. Panství, kterým ovládl přírodu, si podrobuje jeho samého. Tak jako příroda i člověk se stává zdrojem, zdrojem užitku. Jelikož dnes již není pro nikoho žádným tajemstvím, že člověk je takzvaný lidský zdroj, znamená to, že vzdělanost vzrostla a zlidověla do té míry, že každý dnes již implicitně ví, o čem ta Dialektika osvícenství je.

Rozhovor Britských listů 353. Kauza Bečva. Jak si oligarcha podřídil státní instituce

12. 1. 2021

čas čtení 1 minuta



Státní úřad inspekce životního prostředí je silně mimo hledáček českých médií, protože kdo by se v ČR zajímal o ekologii, že? Jenže právě tento úřad obsadil po svém příchodu do vlády Andrej Babiš svými lidmi. Úřad měl chránit zdraví občanů před jedovatými emisemi podniků, ale jak to může dělat, když v něm má superpodnikatel Andrej Babiš své vlastní lidi? V září 2020 zemřely na otravu záhadným jedem v řece Bečvě tuny ryb. Je překvapivé, že se dosud nic nevyšetřilo? A že policie nemá zájem o novináři zjištěné skutečnosti? Jan Čulík o skandálu otravy Bečvy hovoří s investigativní reportérkou Zuzanou Vlasatou z Deníku Referendum, který v této věci odhalil řadu závažných věcí. Měli by si čeští občané nechat líbit, aby podnikatelé ve vládě ochromovali inspekční instituce, které mají chránit jejich zdraví? Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 13. ledna 2021.

 16451

Jak se vyhnout příští krizi? Prioritu musí mít digitální gramotnost

25. 1. 2021

čas čtení 1 minuta

Jak lépe vybavit příští generaci občanů, aby ji nečekal osud té naší? Když organizace Carnegie Endowment for International Peace shromáždila 85 návrhů 51 různých organizací, které zkoumají, jak bojovat s dezinformacemi na internetu, zdaleka nejčastěji narazila na doporučení zvyšovat digitální gramotnost spotřebitelů.

Rozhovor Britských listů 352. Koronavirus: Situace v ČR je opravdu hrozná. Co s tím?

8. 1. 2021

čas čtení < 1 minuta

 

Vzhledem k drasticky se zhoršující koronavirové situaci v České republice hovoří Jan Čulík znovu s imunologem Václavem Hořejším o tom, co teď. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 8. ledna 2021.

 16447

Očkování proti Covidu-19 probíhá u nás normálně?

25. 1. 2021 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty

 

(Navíc: Nic jsme v ČR nezaspali?)

Jakmile jednou aktuální pandemická viróza (poprvé propuknuvší v Číně) začala mít docela rychle svá další výskytiště v různých dalších zemích a jakmile byla identifikována jako jeden typ z koronavirů (a v anglické zkratce jako „Covid-19“), poměrně rychle se rovněž začaly objevovat úvahy, že bude nutné najít proti epidemii co nejdříve injekční látku na ochranu zdraví. Dřívější zkušenosti se získáváním nových injekčních látek musely zatím vždycky počítat s víceletým laboratorním a zkušebním cyklem, než mohly být bezpečně uvedeny do lékařské praxe. I tentokráte bylo málo optimismu, že by málem „do roka a do dne“ už bylo k dispozici nějaké léčivo, které by bylo připraveno k ověření bezpečnosti a účinnosti při použití. K čemuž ale kupodivu došlo.

 16494

Koronavirus: Vakcíny samotné teď situaci nezachrání

25. 1. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Koronavirová pandemie zuří v USA nezvladatelně už tak dlouho, že i když budou očkovány miliony lidí, přesto budou ještě miliony lidí nakaženy a onemocní, pokud lidé nebudou nosit roušky a dodržovat sociální distancování až do vrcholného léta 2021 nebo až do podzimu. Vyplývá to z nového modelování vědců na Columbia University. Totéž platí pro Českou republiku, neboť počet mrtvých na milion je v ČR  vyšší než v USA.

Z modelování vědců na Columbia University vyplývá, že pokud by byla karanténní opatření zrušena v únoru, bude to znamenat obrovské množství dalších infekcí a tisíce dalších úmrtí.

Přitom je naprosto urgentní, aby se co nejdříve očkovalo co největší množství lidí. USA už proočkovaly první dávkou vakcíny 18,5 miliony lidí, tedy 16,2 procent prioritizovaného obyvatelstva a 5,6 procent celkového obyvatelstva. Velká Británie proočkovala první dávkou vakcíny dosud 6,4 miliony lidí, tedy téměř 10 procent obyvatelstva.

29544

Trump plánuje pomstu proti senátorům, kteří ho "zradili"

25. 1. 2021

čas čtení 2 minuty

 
V neděli znovu vyšlo najevo, jak ostře rozhádaná je americká Republikánská strana. Čtyři dny po odchodu z Bílého domu naznačuje na Floridě Donald Trump, že uvažuje o vytvoření nové politické strany. Někteří lidé to považují za Trumpovu hrozbu republikánským senátorům před procesem v rámci impeachmentu s ním v Senátu, který má začít 8. února. Trump tam má být souzen za vyvolání násilného povstání proti Kapitolu.

 16497

Britské zahradnictví zuří nad důsledky brexitu - nemůžeme prodávat do EU ani do Severního Irska

25. 1. 2021

čas čtení < 1 minuta

Na stránkách britského zahradnictví http://trees-online.co.uk naleznete tuto zuřivou poznámku:

Brexit, aktualizace: V důsledku dlouhodobé idiotské činnosti, která vyvrcholila v úřadu premiéra v čísle 10 Downing Street už nejsme schopni posílat květiny ani do Severního Irska, ani do Evropské unie.  Namísto toho si užijte svou Suverenitu.

Tisíce britských podniků jsou postiženy nemožností vyvážet své zboží.


 16493

Rusko: Něvský prospekt v Petrohradě plný demonstrantů

25. 1. 2021

čas čtení < 1 minuta

Během sobotní protiputinské demonstrace petrohradský Něvský prospekt (hlavní třídu ve městě) zaplnili demonstranti. Sobotní protesty v Rusku byly nejmasovější od roku 2010 a na výzvu Alexeje Navalného se jich ve 122 městech po celé zemi zúčastnily desetitisíce lidí.

Hospodaření OSBL za prosinec 2020

17. 1. 2021

čas čtení 1 minuta

V prosinci 2020 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 97 640.35 Kč výdaje byly tentokrát 61 731.50  Kč. Zůstatek ke konci lsitopadu  byl 91 418.66 Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci prosinci 2020.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 

Brexit | Brexit - vše | Koronavirus | Oligarchie | PPF | Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
21917