EU vkládá naděje do zásob surovin v Norsku

27. 1. 2021

čas čtení 2 minuty
Foto: Wikimedia Commons. Licence Attribution-ShareAlike 4.0 International.

Norsko objevilo ohromné zásoby kriticky důležitých surovin. To by mohlo snížit závislost EU na Číně a Rusku a posílit program přechodu k udržitelnější energetice, informuje Michail Bušujev.


Michael Wurmser byl bankéřem, investorem a strategickým konzultantem, než se setkal s novými obchodními partnery z Norska. Nabídli tomuto Švýcarovi pět licencí na lukrativní zásoby fosfátů v Norsku.

Nakonec se z toho vyklubal jeden z nejdůležitějších evropských objevů. Wurmserova společnost hlásí 70 - 80 miliard tun materiálu obsahujícího rudu.

S podporou švýcarských a německých investorů Wurmser s partnery v roce 2018 v Británii založil společnost Norge Mining. Začali odebírat půdní vzorky v oblasti Dalane, v řídce osídlené jihozápadní části Norska.

Kromě fosfátů nalezli také dva jiné důležité minerály: Vanad a titan. Vanad je považován za nejdůležitější surovinu budoucnosti. Zhruba desetina globálně vytěženého vanadu je používána k výrobě vysokokapacitních baterií ukládajících energii z obnovitelných zdrojů.

Vanadové baterie jsou mnohem lepší než běžně používané typu Li-ion. Lze je nabíjet rychleji a vydrží desetkrát více nabíjecích cyklů bez ztráty výkonu. Kromě toho se snadněji recyklují. Titan je důležitý pro ocelářský průmysl a fosfáty pro výrobu hnojiv.

Elektromagnetické testy provedené z vrtulníku v roce 2019 přinesly 3D vizualizaci celého ložiska. Norge Mining nejprve očekávala suroviny jen do hloubky 300-400 metrů. Další zkušební vrty a laboratorní studie ukázaly přítomnost surovin až v hloubce nejméně 2 200 m. Nyní je společnost přesvědčena, že ložisko sahá až do hloubky 4 500 m.

Nyní společnost Norge Mining disponuje šesti licencemi k těžbě v oblasti s rozlohou šestinásobně větší než Paříž, tj. 420 čtverečních kilometrů. V roce 2012 norští geologové odhadli cenu ložiska na 30 miliard eur. Ale tento odhad předpokládal suroviny ležící v hloubce do 100 m.

Britská konzultantská firma SRK spočítala, že celkem ložisko obsahuje 70-80 miliard tun materiálu obsahujícího fosfáty, což by znamenalo největší známé světové zásoby. K tomu přistupuje odhadovaných 3,5 miliardy horniny s obsahem rudy, která by měla zahrnovat až 2,45 milionu tun vanadu. Společnost Norge Mining neposkytuje žádné detaily ohledně zásob titanu.

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
12300

Diskuse

Obsah vydání | 2. 2. 2021