Látkové roušky, respirátory, dvojité roušky: Co je bezpečnější?

27. 1. 2021

čas čtení 5 minut
Foto: Wikimedia Commons/NurseTogether. Licence Attribution-ShareAlike 4.0 International.

Objevují se nové mutace koronaviru. Chrání nás ručně vyráběné roušky dostatečně? Některé evropské státy nařizují povinné nošení respirátorů třídy N95 nebo KN95 ve veřejné dopravě a v obchodech. Ovšem výzkum aerosolů z roku 2020 ukazuje, že látkové roušky jsou v pořádku, pokud dostatečně filtrují částice a dobře sedí na obličeji, upozorňuje Courtney Linderová.


Podle nařízení platných v Německu musejí lidé nosit respirátor třídy N95 nebo chirurgickou roušku, když navštěvují obchody nebo používají veřejnou dopravu. Totéž se týká Francie, kde občané jsou vyzýváni, aby vyměnili ručně šitou ochranu obličeje za jednorázové chirurgické roušky.

Ale měli byste opravdu zahodit svou zásobu ručně šitých roušek a nahradit je zdravotnickými pomůckami?

Prošli jsme poslední zdravotnické výzkumy a zhodnotili některé z nejpopulárnějších pomůcek.

Chirurgické roušky

Jednorázové chirurgické roušky nošené lékaři, sestrami a dalšími zdravotnickými profesionály jsou standardem ochrany veřejného zdraví přinejmenším po šest dekád.

Chirurgické roušky se vyrábějí v různých tloušťkách - některé jsou trojvrstvé, zatímco jiné čtyřvrstvé - což ovlivňuje jejich schopnost chránit před cákanci, kapénkami, kapkami z větších částic, které mohou obsahovat viry či bakterie.

Rozsáhlé hodnocení různých roušek publikované vloni v září v časopise Science Advances vědci z Duke University zjistilo, že chirurgické roušky představují druhou nejlepší ochranu hned po respirátorech třídy N95, které jsou považovány za zlatý standard.

Respirátory N95

Respirátor N95 je považován za zlatý standard ochrany obličeje ve zdravotnictví i ve stavebnictví. Od roušky se liší tím, že okraje jsou navrženy tak, aby přesně dosedly na obličej.

Americká Centra pro kontrolu a prevenci infekčních chorob (CDCs) nicméně přesto nedoporučují jejich nošení širokou veřejností. Je tomu tak proto, aby jejich zásoby zůstaly vyhrazeny pro zdravotníky a další personál v první linii.

Výzkumníci z Duke University zjistili, že respirátory třídy N95 byly nejúčinnější při filtrování částic. Podíl přenosu kapének činil méně než 0,1 %. Nicméně je tu výhrada, že respirátor N95 nemusí nutně chránit lidi kolem vás.

Podle CDC se v průběhu pandemie rozšiřují nevhodné respirátory. Zde je několik znaků, které vám umožní rozpoznat, zda váš respirátor není padělaný:

Pokud filtrovací část respirátoru nenese žádné označení, na respirátoru chybí nebo je paděláno číslo označující technickou kontrolu, respirátor obsahuje dekorativní tkaninu nebo další dekorativní prvky jako flitry, tvrzení, že je respirátor schválen pro děti (zvláštní schválení pro děti neexistuje), respirátor má místo pásek oka určená k natažení přes uši, jedná se patrně o padělaný výrobek.

Existují také různé typy respirátorů třídy N95, takže se ujistěte, že ten váš dělá to, co chcete. Některé jsou definovány jako chirurgické, zatímco jiné nikoliv. Některé nejsou odolné vůči zvlhnutí.

Navíc respirátory s ventilem výrazně snižují ochranu lidí okolo nositele.

Látkové roušky

Vloni v listopadu vědci z Virginia Tech publikovali výzkum o vnitřní a vnější účinnosti látkových roušek, chirurgických roušek a obličejových štítů. Umístili tuto studii na preprintový server medRxiv, což znamená, že ještě neprošla procesem peer review.

Zjistili, že ve skutečnosti nepotřebujete nosit respirátor N95 a brát zdravotnickému personálu jeho vybavení. Ale musíte zvážit některé okolnosti.

Hledejte roušky se třemi vrstvami filtrujícího materiálu. Pro nejúčinnější filtraci potřebujete roušku se dvěma tkanými vrstvami vně a nějakým typem filtrujícího materiálu mezi nimi, ať už jde o kávový filtr, chirurgickou roušku nebo jiný typ materiálu.

Vybírejte ohebný materiál. Hledejte roušky vyrobené z hustě tkaného materiálu, který dobře sedí na obličeji. Jinak nebude těsnit.

Vybírejte roušku s páskami, nikoliv s oky pro uši. Lépe se přizpůsobí tvaru vaší hlavy a bude lépe těsnit. Oka také mohou způsobit bolest uší nebo hlavy.

Dvojité roušky

Pokud se necítíte dost bezpečně s doma vyrobenými rouškami, existuje snadné řešení: Použijte dvě. I když každá doma vyrobená rouška je poněkud jiná, ty nejméně účinné mají pár věcí společných: Jsou křehké, po stranách a kolem nosu netěsní a chybí v nich vnitřní filtrovací materiál.

Experti tvrdí, že nošení dvou roušek dokáže adekvátně vyřešit všechny zmíněné problémy a poskytnout obdobný stupeň ochrany, jako respirátor třídy N95.

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8563

Diskuse

Obsah vydání | 2. 2. 2021