Mezitím v Absurdistánu 160:

Lidé v Polsku neumírají

26. 1. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut
Zdá se, že novým, stále se navracejícím tématem tohoto seriálu budou "staré vtipy z komunistického režimu, které znovu fungují v Polsku, kde vládne strana Právo a spravedlnost". Dnešní vtip je o Leninovi, kterého vyrušilo při holení dítě. Rozzuřil se a praštil to dítě do hlavy - a to ukazuje, jaký byl Lenin dobrák. Měl přece v ruce břitvu a mohl tomu dítěti rovnou uříznout hlavu! Zdá se, že pan prezident Duda používá podobnou filozofii.

Když se ho při nedávném televizním rozhovoru zeptali na policejní brutalitu a pronásledování účastnic ženských demonstrací, řekl, že "podle jeho názoru se policie chovala nesmírně profesionálně, vzhledem k tomu, že nikdo nezemřel".  Takhle nízké musejí být nyní naše očekávání ohledně státních institucí?

 

Údaně "to, že lidé neumírají", je teď hlavním cílem polské vlády. Muž ve vegetativním stavu s nevyléčitelným poškozením mozku leží v nemocnici v anglickém městě Plymouth, kde žil. Má být odpojen od lékařských přístrojů. Jeho děti a manželka souhlasí s rozhodnutím lékařů, říkají, že by si mužnepřál, aby byl udržován v tomto stavu. Avšak jeho matka a sestra - bigotní katoličky, které s tím mužem neměly skoro žádné styky poté, co se oženil s rozvedenou ženou -   ho chtějí "zachránit a převézt do Polska. Poté, co u britských soudů bylo odmítnuto několik odvolání, obě ženy zalarmovaly polskou vládu. Její nejnovější nápad je vydat mu diplomatický pas, což by mu poskytlo imunitu od britských soudů,   a tak ho převézt do Polska.

To se samozřejmě vydatně využívá ve vládní propagandě. Krystyna Pawłowicz, bývalá poslankyně strany Právo a spravedlnost a nyní soudkyně u loutkového tribunálu, který dříve býval Ústavním soudem, se vyjádřila, že je to celé britské spiknutí, jehož cílem je odebrat muži jeho tělesné orgány. Nazvala lékaře z města Plymouth "duševními studenty Mengeleho". Náměstek ministra spravedlnosti řekl, že je to "hra mezi civilizací života a civilizací smrti". "V naší kultuře, víře, v naší tradici, existuje ochrana života od početí až po přirozenou smrt".  Dovoluji si tady jen připomenout, že tomuto muži brání zdravotnické přístroje, aby zemřel...

Kéž by se ale tato "civilizace životaů starala o životy svých občanů v zemi. Bylo zahájeno očkování vysoce rizikových skupin a, no, zdá se, že je to katastrofa. Z nějakého důvodu musejí staří lidé žádat o objednání, a call centra si nedokáží poradit s množstvím žádostí - je nemožné se tam dovolat i v 1 hodinu ráno. Proto mnoho těchto starých lidí stojí frontu přes noc před ordinacemi svých obvodních lékařů  (objednává se na očkování v 6 hodin ráno). A i když se jim podaří se objednat, není to vždycky ještě konec boje. Mému otci, jemuž je nad sedmdesát a je to vysoce rizikový pacient s vážnými kardiovaskulárními problémy, se podařilo se nechat objednat na očkování v té nejbližší ordinaci, kde ještě měli místo. Je to v Kowarech, v malém horském městečku v Krkonoších 117 km od místa, kde bydlí, Z Vratislavi, kde žije, tam nejede žádný vlak ani přímý autobus, ani tam nevede z Vratislavi žádná pořádná silnice. Představte si, že by vaši staří příbuzní, kteří bydlí v Mladé Boleslavi, dostali příkaz, že se na očkování musejí dostavit do Pece pod Sněžkou, a to uprostřed zimy plné sněhu.

Naštěstí můj otec má řidičák i automobil, ale jet po vedlejších, zasněžených, horských serpentinách v jeho zdravotním stavu nemusí být to nejlepší, co by měl dělat. Naštěstí ho tam může odvézt můj bratr ve svém 4x4. Avšak kolik důchodců má tento luxus? A tohle není izolovaný příapd. Slyšel jsem o několika lidech v podobné situaci a jiné mé příbuzné, která žije ve Varšavě, bylo nařízeno, aby jela do města Siedlce, 104 km od jejího domova. A protože ty pacienty, většinou staré a nemocné lidi, budou očkovat zdravotníci, kteří je v životě neviděli, pacientům bylo nařízeno, aby si s sebou vzali veškerou dokumentaci o jejich zdravotním stavu. V případě mého otce je to složka dokumentů o velikosti malé encyklopedie. Proč ho nemohou očkovat u jeho místního lékaře, kde ho znají už desetiletí?

Opozice obviňuje vládu, že se na všechno ohledě očkování úplně vykašlala a nechala to tak, aby všechno zorganizovali obyčejní lidé a pracovníci dole, jak nejlépe to umějí. Avšak vláda tvrdí, že systém funguje dobře, jediným problémem je, že ta hnusná Evropská unie nám nedodala dostatek vakcín.  Což je zvláštní, protože zjevně má vláda příliš mnoho vakcín, protože dovolila očkovacímu středisku, aby použil přebytečných vakcín na lidi, kteří nejsou na seznamu prioritních osob, což vyvolá ještě větší zmatek a podpoří to protekci...

A protekce nikdy nevede k ničemu dobrému. Jen se podívejte na kvalitu nových elit strany Právo a spravedlnost v Národní radě soudnictví. Protizákonně jmenovaní soudci, namísto aby pracovali v komisích, jak se to od nich očekává, si zorganizovali setkání na Zoomu mimo pracovní dobu a požadují uhrazení přesčasů. Ten proces rychle eskaloval - v červenci žádali o vyplacení 7000 zlotých, v srpnu 8000 zlotých a v listopadu už 80 000 zlotých (480 000 Kč). Když předseda změnil předpisy, aby to bylo nemožné, pomstili se mu tím, že ho zbavili funkce. I když někteří lidé říkají, že možné jde o interní mocenský boj uvnitř strany Právo a spravedlnost ohledně toho, kdo má tuto instituci ovládat.

V každém případě to dokazuje, o čem to vlastně byla ta "reforma" soudnictví, kterou provedla strana Právo a spravedlnost. Soudy nefungují hladčeji ani rychleji, naopak. Nově jmenovaní soudci nejsou pozitivní změnou v celkové kvalitě, jak můžeme dovodit z výše uvedeného příkladu.  A ono se to dokáže ještě "zlepšit". Vyšlo najevo, že nové změny zákona také umožní, aby se náměstkem ministra spravedlnosti stal i odsouzený zločinec bez vyššího vzdělání. Má už strana Právo a spravedlnost někoho konkrétního na mysli? Nebyl by to precedent, protože polským šéfem zvláštních služeb je Mariusz Kamiński, odsouzený zločinec, kterého ilegálně omilostnil prezident Duda.  

Jedna věc je jasná: zločinec jmenovaný stranou Právo a spravedlnost nebude sdílet žádné články ze serveru Oko.press na své facebookové stránce. Tento portál, na němž investigativní novináři zveřejňují chyby současné vlády, provozuje nadace “Ośrodek Kontroli Obywatelskiej”  - "Centrum občanské kontroly". Není divu, že sdílet to, co se tam zveřejní, může být pro vládního činitele důvodem pro vyhození z práce!

Mezitím se velké množství pracovních sil věnuje šikaně opozičních aktivistů. Arek Szczurek například už čelil 55 případům soudního stíhání, čtyřem žalobám, jednomu administrativnímu sporu, dvěma pokutám od Sanitárně-epidemiologického ústavu a deseti soudním přestupkovým řízením.  Zatím prohrál jen 5 procent z nich - ty, kde se včas neodvolal. Ten mechanismus je jednoduchý: policie se pokusí lidem dát pokutu, oni odmítnou, takže jde případ  před soudce, který obyčejně prostě rozhodnutí policie orazítkuje. Pak máte sedm dní na to, abyste se odvolali (pokud ovšem dostanete informaci o soudním rozhodnutí) a teprve při odvolání máte možnost vystoupit u soudu a přeložit  svou verzi událostí. Má to být na čas velmi náročná a drahá procedura, která by odradila všechny kromě nejaktivnějších aktivistů protestujících proti vládě. Odborníci a opozice to vidí jako typický příklad Strategického stíhání proti účasti veřejnosti, protože ti, kdo nemohou trávit veškerý svůj čas hájit se proti absurdním obviněním, mohou skončit ve vězení, jak to dokazuje příklad Pawła Kasprzaka, šéfa opozičního hnutí Obywatele RP. Ten úmyslně odmítl se odvolat proti rozhodnutí soudce poté, co mu policisté zabránili přejít přes přechod nebo projít podchodem na druhou stranu ulice, vzhledem ktomu, že ta strana, po které šel, byla blokována na chodníku policejními vozidly. Nařídili mu, aby "přešel přes ulici tam, kde je", a pak se mu pokusili dát pokutu za to, že nešel po přechodu.

Kasprzak odmítl zaplatit pokutu nebo dělat komunitní práci, a tak teď musí jít na dva dny do vězení. "Jdu do vězení za to, že jsem nevinen, a navzdory tomu, že jsem ani neměl proces," říká Kasprzak. "Nikdo mi nedal šanci promluvit, a přesto jsem byl odsouzen. To je absolutní skandál. Chci proti tomu protestovat".  Říká, že od teď skončí každý policejní zásah proti němu jeho uvězněním, protože chce ukázat soudcům, kteří se na tomto systému podílejí, a shledávají obviněné vinnými, aniž by jim dali možnost promluvit u svého soudu, že tohle je důležité. "V situaci, kdy policie aktivně blokuje politickou svobodu občanů, se vy soudci stáváte nástrojem policejního státu" - varuje je. Jeho problém také ukazuje význam nově navrhovaného zákobna, který by měl občanům znemožnit, aby odmítli přijmout od policisty písemnou výzvu k zaplacení pokuty. 

Vojáci teritoriální armády jsou také obětí chybného systému, i když úplně jiným způsobem. Armáda schválila a zakoupila nový typ pušky, navzdory zdrcujícím způsobem odmítavému názoru expertů, Tehdejší ministr obrany Antoni Macierewicz běžné procedury odmítal a nařídil armádě, aby kupovala zbraně, které byly teprve ve vývojové etapě.  Navzdory skutečnosti že elitní mimořádné jednotky z GROMU, které dostaly úkol tu zbraň prozkoušet, zjistily, že je nespolehlivá a velmi lehce se rozbíjí. Podle serveru onet jim bylo řečeno, že jsou "příliš rozmazlení", protože normálně dostávají jen vybavení nejvyšší kvality. Na druhé straně obyčejným vojákům, kteří si na tuto zbraň taky stěžují, říkají nadřízení, že nemají dostatečné množství zkušeností na to, aby byli schopni s touto zbraní řádně zacházet.

Konstrukce té zbraně je tak špatná, že důležitá část té pušky prostě upadne, takže nelze zbraň automaticky nabít. Vojákům bylo nařízeno, aby si upadlou část přivázali kabelem, protože jestliže ji ztratí, budou ji muset uhradit (220 zlotých) z vlastní kapsy. Zbraň má různé další chyby, jako že pažba odpadá, zásobníky se rozbíjejí anebo se při silném užívání zbraň zahřívá, a když se to stalo během testů, ohnula se hlaveň, což ohrozilo všechny kolem. Také přicházejí informace, že nové pušky zreznou hned po jediném dni venku v dešti.

Teritoriální armáda se pokusila tento článek serveru Onet dementovat na Twitteru: "Dosu armáda používá 40 520 těchto pušek" - napsali - "zatím bylo zjištěno, že jen 4 procenta z nich je nefuknčních, a z toho 3705 pušek mělo problém jen se zásobníkem".

Myslíte sim že na těch číslech není nic špatného? Přečtěte si to znovu a vypočítejte si to sami. S tak špatnou schopností zvládnout aritmetiku, doufám, že tito lidé neslouží u dělostřelectva!

Nikdo dnes polské vládě nevěří v ničem. Jedny izraelské noviny informovaly, že na místě bývalého ghetta byla během stavby nalezena hromada židovských náboženských artefaktů. Podle listu byl ten nález skryt před polskými úřady a nalezené věci byly propašovány do Izraele. A nyní se o tom vychloubají v novinách - oficiálně je to podle polského zákona krádež. Je postavení Polska na mezinárodní scéně tak nízké, že nám nyní cizí země kradou archeologické objevy tak, jak to dělaly v 19.století koloniální mocnosti?

Strana Právo a spravedlnost tvrdí, že má dobré styky se Spojenými státy. Avšak ono je pochybné, zda její kontakty budou k něčemu. Matthew Tyrmand, pravicový protrumpovský lobbista, který se před časem pokoušel ovlivňovat polskou politiku (na obrázku s Kaczyńskim je ZDE) zažil v poslední době problémy.

V ten den, kdy byl jeho hrdina Trump nucen opustit Bílý dům, prohrál Tyrmand soudní proces, když se pokusil žalovat novináře z listu Gazeta wyborcza, který ho charakterizoval jako stoupence Donalda Trumpa.  Soudy ve dvou případech rozhodly, že ta charakteristika je oprávněná. Jaká byla Trymandova reakce? Zaútočil na toho novináře:

"Možná jsem prohrál. Ale spím klidně při vědomí, že nejsem obtloustlý nepořádný sociopat plný drog, který lže o tom, že všichni jsou ruští agenti. A umím se umýt, na rozdíl od výše zmíněného narkomana-maniaka, který válčí proti pravdě A TAKY proti dobré osobní hygieně."


To je třída. Skutečně odpovídající pravicové trumpvské loutce!

0
Vytisknout
11132

Diskuse

Obsah vydání | 1. 2. 2021