Průběžné zpravodajství:

Biden chce do konce léta proočkovat v USA 300 milionů lidí

27. 1. 2021

čas čtení 6 minut
Celkem bylo v ČR očkováno jen 236 697 osob, tedy 2 procenta obyvatelstva. V pondělí 25.1. bylo očkováno jen 12 103 osob.  Pokud bude ČR očkovat jen cca 10 000 lidí denně, očkování potrvá do léta roku 2024! Aby bylo proočkováno 60 procent obyvatelstva ČR do léta, muselo by ČR očkovat  půl milionu lidí týdně. Pro srovnání: V Británii  se denně očkuje  cca půl milionu lidí a bylo už očkováno 7,5 milionu lidí, to je více než 11 procent obyvatelstva. V USA bylo očkováno 22 milionů lidí (6,7 procent obyvatelstva), z nich 4,5 miliony oběma dávkami.

Ve středu 27.1. bylo v ČR zaznamenáno 8452 nových denních nákaz.  Celkový počet registrovaných nakažených  stoupl na 964 660, blíží se milionu.  (Tvrzení MZČR o "vyléčených" je zavádějící, protože neznámý počet lidí, 10-20 procent, trpí dlouhým covidem, to MZČR vůbec neregistruje.) Zemřelo 15 944 lidí, to je od předchozího dne registrace o 153 mrtvých více.  V nemocnicích je 5925 lidí.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

Británie je šokována, že tam zemřelo na covid už 100 000 lidí. Jenže téměř 16 000 mrtvých v ČR na covid je podle počtu obyvatelstva totéž. 6000 hospitalizovaných v ČR  je totéž  36 000 hospitalizovaných v kolabujících anglických nemocnicích. Češi jsou však v klidu.

- V souvislosti s bláboly českého ministra zdravotnictví Blatného publikovala IDnes velmi pečlivě daty podloženou analýzu o zjišťování covidových dat v ČR, upozorňuje Bohumil Kartous:  Mluvit o 30 % úmrtí na covid nedává smysl. Realita je horší než statistiky. Netušíme však, co se pořád v ČR řeší. Británie má velmi jednoduchý způsob registrace úmrtí na covid: Jako lidi, kteří umřeli na covid, prostě registruje každého, kdo zemřel do 28 dni po pozitivním testu na covid. Britský státní statistický úřad nadto registruje počty těch lidí, kteří mají covid uvedený na úmrtním listě, ten počet je vyšší než ten první, Dalším důležitým údajem jsou tzv. přebytečná úmrtí, excess deaths, počty mrtvých, které se vymykají statistice z předchozích let. Na covid totiž zemřeli i lidé, kteří nemohli do nemocnice pro léčbu infarktu či rakoviny. (JČ)

- Joe Biden přislíbil v úterý zrychlit očkovací program, aby většina amerického obyvatelstva byla očkována do konce léta nebo do raného podzimu.

- Británie neustále řeší v médiích šokující informaci, že tam zemřelo na covid už více než 100 000 lidí. Problémem je podle diskutérů v britském rozhlase ve středu ráno 1. "špatná kvalita vlády a politické kultury", 2. "obrovská nerovnost ve společnosti, která se prohlubuje", 3. "omezování investic do veřejného sektoru" a 4. "Britové nebyli před příchodem pandemie zrovna zdraví". Ovšem 15 000 mrtvých v ČR je co do počtu obyvatelstva totéž jako 100 000 mrtvých v Británii.

Británie zřejmě zaznamená ještě dalších 50 000 úmrtí varovala ve středu ráno v britském rozhlase profesorka veřejného zdraví na univerzitě v Edinburku Linda Bauld. Labouristická opozice obvinila Johnsonovu vládu z "monumentálních chyb" ve svém přístupu k pandemii. Stínový ministr zdravotnictví Jonathan Ashworth konstatoval, že "litanie omylů" způsobila, že Británie má pátý největší počet mrtvých na světě a nejvyšší počet mrtvých v poměru na počet obyvatel. ZDE 

- Čína začala používat anální výtěry pro testování koronaviru. Je to invazivní procedura, podle lékařů je to prý efektivnější testování než v nose.

 

 
- Polský ministr zdravotnictví Adam Niedzielski doporučí další dodržování karanténních opatření, navzdory nedávnému snížení nárůstu nákaz. Většina obchodních center, hotelů, lyžařských středisek a škol v Polsku je uzavřena od konce prosince. Do školy chodí pouze děti z prvních tří tříd. Polsko registrovalo od března 2020 1,48 milionu nákaz a 35 665 úmrtí. V úterý Polsko registrovalo 4604 denních nákaz.

- V Libanonu se přes noc střetly bezpečnostní jednotky s demonstranty protestujícími proti lockdownu. Bylo zraněno nejméně 45 osob.

- Zdravotníci v Myanmaru se stali prvními očkovanými v této zemi poté, co přišly vakcíny z Indie.

- Primátor Moskvy Sergej Sobjanin uvedl ve středu, že pandemie v Moskvě klesá a dovolil, aby byly znovu otevřeny bary, restaurace a noční kluby. Rusko registruje 17 741 nových nákaz, celkem bylo v Rusku nakaženo 3,7 milionu lidí a zemřelo 71 076. Za posledních 24 hodin zemřelo v Rusku 594 osob.

- Chudší země dostanou v nejlepším případě vakcíny až 6-8 měsíců po bohatých zemích, řekl ve středu filantrop Bill Gates  a požadoval, aby se to zlepšilo. Nadace Billa a Melindy Gatesových věnovala dosud 1,75 miliardy dolarů na boj proti pandemii.

- V USA přiznal lékárník z Wisconsinu trestný čin, že se záměrně snažil ničit vakcíny firmy Moderna. Steven Brandeburg, 46, věřil v různé konspirační teorie a nedůvěřoval vakcínám a zejména té od firmy Moderna. Může být odsouzen až na 10 let do vězení. Záměrně vakcíny  vyndal z ledničky.

- V USA drasticky pokleslo používání bankomatů. V roce 2020 pokleslo jejich používání o 38 procent. Znamená to, že mnohé z nich budou zlikvidovány, anebo se za jejich používání bude muset platit.

- V Británii konečně budou muset přichozí z vysoce rizikových oblastí trávit karanténu v hotelech.

- Austrálie zaznamenala ve středu už desátý den bez jediné nákazy.

- Německo uvažuje o zrušení většiny letů do země.

- Globální počet nákaz překročil 100 milionů. Nejméně 2 153 477 lidí zemřelo na koronavirus.  Oficiální počty jsou pouze zlomek skutečných případů. Mnoho zemí nemá systematické testování a některé země testují jen vážně nemocné osoby.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
6132

Diskuse

Obsah vydání | 2. 2. 2021