18985

Varování: Británie (a Česko) řádně nevnímá nové, imunitně invazivní varianty covidu, které hrozí katastrofou

3. 10. 2022

čas čtení 5 minut

Odborníci varují, že nedostatečný dohled nad novými variantami a snížení počtu testů hrozí nezvládnutím nové vlny koronaviru
 
Počet nákaz covidem-19 se zvýšil už druhý týden po sobě
 
Odborníci varují, že se Británie  na podzim řítí do ničivé vlny covidu, kterou zhoršuje pokles testování a nedostatečný dohled nad novými imunitně invazivními subvariantami.

Podle nejnovějších údajů vzrostl počet infekcí covidem 19 ve Spojeném království o 14 %.

Podle Úřadu pro národní statistiku bylo v posledním průzkumu, který zahrnuje sedm dní do 17. září v Anglii a týden do 20. září v ostatních třech zemích Británie, pozitivně testováno na koronavirus přibližně 1,1 milionu osob.

Je to poprvé od konce srpna, kdy celkový počet infekcí ve Spojeném království překročil jeden milion, i když je stále o něco nižší než 3,8 milionu týdenních infekcí na začátku července, kdy vrcholila vlna způsobená subvariantami viru omikron BA.4 a BA.5.

 16447

Německo zpřísňuje opatření proti covidu

3. 10. 2022

čas čtení 2 minuty

Výrazně roste počet nákaz

Německo zpřísnilo předpisy pro nošení roušek a pro hygienu, protože se připravuje na nárůst případů onemocnění covidem.


Povinnost nosti roušky ve vlacích zůstává zachována a byla zpřísněna pro dálkové cesty po železnici.

Obyvatelé Německa se od soboty budou muset přizpůsobit novému souboru předpisů, jejichž cílem je omezit šíření koronaviru.

Rozhovor Britských listů 532. Pro Ukrajinu tato válka skončí, až v Kremlu nebude ten člověk, co tam sedí teď

29. 9. 2022

čas čtení < 1 minuta



Bohumil Kartous hovoří s Romanem Mácou z Institutu pro politiku a společnost, znalcem Ukrajiny, o podvodných "referendech", které vnutilo v minulých dnech východní Ukrajině Rusko, o tom, co válka způsobila jeho ukrajinským přátelům a o tom, jak to všechno dopadne. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionálnítelevizi.cz od pátku 30. září 2022.

 19303

Volby v Brazílii: exprezident Luiz Inácio Lula da Silva se utká s Jairem Bolsonarem v druhém kole voleb

3. 10. 2022

čas čtení 6 minut

 

Brazilci půjdou znovu k volebním urnám poté, co bývalý prezident vyhrál první hlasování, ale nezískal většinu nad současným prezidentem

 
Ostrý brazilský prezidentský souboj postoupí do druhého kola poté, co bývalý prezident Luiz Inácio Lula da Silva nezískal potřebnou většinu 50 procent, aby se vyhnul druhému kolu s krajně pravicovým současným prezidentem Jairem Bolsonarem.

Po sečtení více než 99,5 % hlasů získal Lula  48,3 % hlasů, což nestačilo na to, aby se 30. října vyhnul souboji se svým pravicovým rivalem. Bolsonaro, který výrazně překonal předpovědi průzkumů veřejného mínění   získal 43,3 %.

"Tyto volby vyhrajeme - je to pro nás prostě čas navíc," slíbil Lula, který se kvůli později zrušenému obvinění z korupce nemohl zúčastnit voleb v roce 2018, v nichž byl zvolen Bolsonaro.

 19307

Bolsonarův krajně pravicový populismus bohužel zdaleka nekončí

3. 10. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty


I když křesťanský fundamentalista a autokratický brazilský prezident Jair Bolsonaro nezískal znovuzvolení hned v prvním kole, dosáhl impozantního procenta, které mu nepředpovídal žádný průzkum, což je další důkaz toho, že je třeba přehodnotit způsob, jakým se dělají průzkumy o hlasování lidí, neboť pokud se podíváme na předvolební průzkumy v kterékoli zemi v posledních pěti volbách, jsou rozdíly v jejich prognózách a konečných výsledcích evidentní.

 18934

Británie: Trussová udělala obrat o 180 stupňů a zrušila svou novou daňovou úlevu pro nejbohatší

3. 10. 2022

čas čtení 2 minuty


Liz Trussová upustila od plánu zrušit horní sazbu daně z příjmu ve výši 45 procent uprostřed vzpoury Konzervativní strany


Vláda Liz Trussové upustila od svého plánu zrušit 45% horní sazbu daně z příjmu a poníženě udělala obrat o 180 stupňů po rostoucí vzpouře konzervativců proti této politice a bouřlivé reakci trhů.

Její ministr financí Kwasi Kwarteng tuto změnu potvrdil na Twitteru: "Chápeme to a poslechli jsme."

Kwarteng uvedl, že rozhodnutí snížit daň lidem s příjmem nad 150 000 liber ročně "se stalo odváděním pozornosti od našeho prvořadého úkolu řešit problémy, kterým naše země čelí".

Pokračoval: "V důsledku toho oznamuji, že nebudeme pokračovat ve zrušení sazby daně 45 procent."

Zdá se, že ukrajinská armáda úspěšně postupuje daleko za osvobozený Lyman

2. 10. 2022

čas čtení 2 minuty

- Ruské linie u řeky Dnieper se údajně zcela rozložily:



Tohle je rozumná akce

3. 10. 2022

čas čtení < 1 minuta



 18577

USA zničí ruské jednotky, pokud Putin použije na Ukrajině jaderné zbraně

3. 10. 2022

čas čtení 2 minuty


USA a jejich spojenci zničí ruské vojáky a vybavení na Ukrajině - a potopí ruskou černomořskou flotilu - pokud ruský prezident Vladimir Putin použije na Ukrajině jaderné zbraně, varoval v neděli bývalý ředitel CIA a čtyřhvězdičkový armádní generál ve výslužbě David Petraeus.

Petraeus uvedl, že s poradcem pro národní bezpečnost Jakem Sullivanem nehovořil o pravděpodobné reakci USA na jadernou eskalaci ze strany Ruska, o které byla podle představitelů americké administrativy Moskva opakovaně informována.

Kvůli svobodě...

3. 10. 2022

čas čtení 2 minuty

 Nejlepším způsobem jak porozumět povstání v Íránu není číst nějakou knihu nebo esej, ale poslechnout si dvouminutovou píseň "Baraye" od Šervina Hadžipoura, kterou si pustilo během 48 hodin 40 milionů lidí (než byl zatčen). Je  to hluboká píseň a je potřeba si ji pustit víckrát.


Kvůli tančení na ulici
Kvůli každému případu, kdy jsme se báli políbit na ulici svého milého či svou milou
Kvůli mé sestře, tvé sestře, našim sestrám
Kvůli změnění prohnilých myslí
Kvůli trapnosti prázdné kapsy
Kvůli touze po normálním životě
Kvůli dítěti, které se prohrabuje na skládce odpadky a jeho snění
Kvůli příkazní ekonomice
Kvůli znečištění vzduchu
Kvůli třídě Vali Asr a jejím umírajícím stromům
Kvůli leopardům, kteeří mohou vyhynout
Kvůli nevinným, zakázaným psům
Kvůli slzám, které nepřestávají
Kvůli touze opakovat okamžik na tomto obrázku
Kvůli usmívajícím se tvářím na našich profilech - jednoho dne
Kvůli studentům a jejich budoucnosti
Kvůli vynucenému ráji
Kvůli uvězněným talentům
Kvůli afghánským dětem
Kvůli nekonečným kvůli
Kvůli prázdným heslům
Kvůli troskám ze všech rozpadlých domů, které jste postavili
Kvůli pohodě a klidu
Kvůli slunci po těchto dlouhých nocích
Kvůli pilulkám proti úzkosti a kvůli nespavosti
Kvůli člověku, zemi, znovuvýstavbě
Kvůli dívce, která si přála být chlapcem
Kvůli ženám, životu, svobodě ... svobodě
Kvůli svobodě
Kvůli svobodě
Kvůli svobodě

Íránské protesty pokračují už třetí týden:



 19305

Orlovská temná mystéria

3. 10. 2022 / Petr Haraším

čas čtení 8 minut

Orlová, to je město na severu. Většina má dojem, že vyrostla z dolů jako symbol havířské cti a důstojnosti, přičemž jiní by řekli: „díra na zemi“. Zůstala všemi opuštěná a zalitá betonem do smutku po minulosti, kdy být havíř něco znamenalo, ať už to znamenalo cokoliv.

Byla to privilegovaná sorta s předákem soudruhem Mamulou, který s nimi v zádech pro ně dokázal zařídit cokoli.

Když ne? No bála se jich i soudružská vrchnost v Praze Stověžaté. Všichni museli plnit přání a řešit stížnosti mourovatého úderníka, co leckdy sotva zdolal pár tříd školy, v lepším případě té základní.

Jejich rázná mluva páté cenové byla divná, ale jasná, ne jako bublání Miloše Zemana či krasořeči bývalého premiéra ve staroslovenštině.

Krajem černým letělo: „Já jsem horník, kdo je, kurva, víc!“ 

 19306

Putin by měl být znepokojen, že Ukrajinci ukořistili jeho nejmodernější tank

3. 10. 2022

čas čtení 4 minuty

 
Foto: Ruský tank T-90M na přehlídce ke Dni vítězství na Rudém náměstí v Moskvě 9. května 2021. 

Ukrajina ukořistila stovky ruských tanků, z nichž mnohé použije proti ruským silám

Nový ruský tank T-90M, z nichž jeden ukrajinské jednotky právě získaly, bude  zkoumán.
Mohl by západním armádám poskytnout důležité podrobnosti o jednom z nejmodernějších ruských obrněných vozidel
 


Ukrajina ukořistila MBT T-90M - Moskva by se měla obávat: V posledních týdnech ukrajinská armáda ukořistila desítky ruských tanků - podle některých zdrojů by jich mohlo být až 200, přičemž od začátku války v únoru bylo ukořistěno nejméně 380 tanků.

Mezi ukořistěnými tanky je nevyčíslitelné množství tanků T-72 a dokonce i několik hlavních bojových tanků (MBT) T-80. Mnohá z těchto vozidel budou pravděpodobně zrenovována a využita Ukrajinci.

Nejméně jeden nedávno ukořistěný tank však nebude jednoduše poslán zpět na bojiště - mohl by dokonce skončit převezen mimo Ukrajinu k analýze.

Británie: Ministr financí prozradil manažerům hedgeových fondů tajné finanční informace

2. 10. 2022

čas čtení 3 minuty

Kwasi Kwarteng, pochybný "ministr financí" ve vládě nevolené šílené britské premiérky Liz Trussové,  se v den, kdy zveřejnil svůj nový státní rozpočet,  zúčastnil večírku se šampaňským s finančníky

Kwarteng bude financovat své daňové úlevy pro bohaté seškrtáním sociálních dávek pro chudé, pro důchodce a pro invalidy. Nemá pro to absolutně žádný mandát:

Hosté, mezi nimiž byli i manažeři hedgeových fondů, údajně ministru financí blahopřáli   a řekli mu, aby "zdvojnásobil své úsilí".

 19304

Británie: Liz Trussová zakázala králi Karlovi jet do Egypta na ekologický summit COP 27, protože chce zrušit ekologickou strategii Británie

2. 10. 2022

čas čtení 2 minuty


Britský král Karel III. na "doporučení"  Liz Trussové upustil od plánů zúčastnit se summitu o změně klimatu Cop27 v Egyptě a přednést na něm projev.

Panovník, který je veteránem kampaní v oblasti životního prostředí, byl pozván na 27. konferenci OSN o změně klimatu, která se bude konat příští měsíc v egyptském Šarm aš-Šajchu.

Podle listu Sunday Times však premiérka Trussová minulý měsíc při osobní audienci v Buckinghamském paláci vznesla proti Karlově cestě námitky.

Bývalá britská diplomatka: "Což je královský eufemismus: Král chtěl jet, ale zuří, že mu to zakázala."



Ruská agrese na Ukrajině: Válka je pro Putina "obtížnější", říkají USA

2. 10. 2022

čas čtení 6 minut

- Ohromené reakce v ruské státní televizi na to, že Ukrajina dobyla Lyman. Andrej Guruljov, bývalý náměstek velitele ruského jižního vojenského obvodu, řekl, že porážku nedokáže vysvětlit. Obvinil z ní systén lží, "odshora až dolů" a náhle ho z televize vypnuli:




- Lloyd Austin je "velmi povzbuzen" ukrajinským dobytím Lymanu

Americký ministr obrany vyjádřil radost nad dobytím Lymanu, klíčové ruské bašty na východě Ukrajiny, ukrajinskými silami.

Lloyd Austin to řekl na sobotní tiskové konferenci:

Austin poznamenal, že Lyman se nacházel napříč zásobovacími liniemi, které Rusko využívalo k tomu, aby své vojáky a materiál posunovalo dál na jih a na západ.

"Bez těchto tras to bude obtížnější. Takže to pro Rusy představuje jakési dilema, jak pokračovat."

Austin neřekl, zda si myslí, že dobytí Lymanu Ukrajinou - v Doněcké oblasti - může podnítit ruskou eskalaci, ačkoli američtí představitelé v posledních dnech široce odsoudili ruskou jadernou rétoriku a prezident Joe Biden veřejně vyzval Putina, aby jaderné zbraně nepoužíval.

- Artěm oslavuje své narozeniný. Dostává přání a dárky, ale daleko raději by chtěl, aby skončila tato válka a aby se mu vrátila máma:



Rozhovor Britských listů 530. Jan Čulík: Asi jsem Nečech, protože jsem nikdy nebyl na ČR existenčně závislý

22. 9. 2022

čas čtení < 1 minuta



První z tří rozhovorů, v nichž zjišťuje historička Muriel Blaive - v češtině - zkušenosti, postoje a názory Jana Čulíka, novináře a univerzitního pracovníka, který žije a pracuje více než čtyřicet let mezi Británií a Českou republikou. Je to součást jejího zkoumání éry komunismu a postkomunismu v České republice a postavení ČR v dnešním světě. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelovce Regionální televize od pátku 23. září 2022.

 19274

Co udělá Západ v případě ruského jaderného útoku?

1. 10. 2022

čas čtení < 1 minuta

Deník New York Times přinesl tuto informaci: Pokud Rusko použije proti Ukrajině taktickou jadernou zbraň, Rusko bude zcela odpojeno od světové ekonomiky a dojde k vojenské reakci - ta bude pravděpodobně provedena Ukrajinou prostřednictvím západních, nejaderných zbraní.


Komentátor Paul Mason to analyzuje: Západ nebude reagovat jaderným protiúderem. Dojde k totální ekonomické izolaci Ruska i jeho partnerských zemí, porušujících sankce, a k masivnímu konvenčnímu protiútoku, který provede Ukrajina. To jsou nové zprávy.

Rozhovor Britských listů 529. O kostlivcích ve skříni vlády Petra Fialy

19. 9. 2022

čas čtení < 1 minuta



V neděli večer 18.9. vysílala česká média předtočený rozhovor premiéra Petra Fialy o energetické krizi. Hovořil o zastropování cen energií, o "deštníku proti chudobě" a apeloval na občany, aby energiemi šetřili. Ač velmi civilizovaný, Fialův projev byl velmi nekonkrétní a vynechal celou řadu závažných okolností. Dokáže přesvědčit občany, aby ho podpořili a zastaví to rostoucí podporu voličů pro populisty v ČR? O tom mluví Jan Čulík s politologem Jiřím Pehem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionalnitelevizi.cz od úterý 20.9. 2022.

 16578

O těch bezzubých a mnohdy 27 exekucemi zatížených lidech z Václaváku - druhá demonstrace…

1. 10. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 6 minut

„Kdyby se nepostradatelný muž týden po své smrti vrátil, nenašlo by se pro něj nikde ani místo vrátného.
(Bertolt Brecht)

Sedím v skoro prázdné volební místnosti, kde počet členů komisí převyšuje počet účastníků voleb. A to jsem v Praze, co třeba ve vyloučených lokalitách? Je mi jasné, jak je Senát důležitý, ale legitimita počtu hlasů, který stačí pro politiky při jejich zvolení ve druhém kole, je žalostná.

Někteří Češi volili šílence

1. 10. 2022

čas čtení < 1 minuta




V Londýně, v Glasgow a v dalších britských městech se v sobotu konaly demonstrace proti šílené a nevolené vládě Liz Trussové

1. 10. 2022

čas čtení 2 minuty

Ministr Liz Trussové pro vyrovnávání sociálních rozdílů Simon Clarke řekl listu The Times, že bude nutno snížit starobní důchody a sociálni dávky, aby bylo možno financovat snížení daní nejbohatšímu 1 procentu britských občanů (těm, co vydělávají více než 150 000 liber ročně).

Liz Trussová se po z funkce vyhnaném lháři a podvodníkovi Borisi Johnsonovi stala konzervativní premiérkou, protože pro ni hlasovalo 80 000 britských důchodců, členů Konzervativní strany.  Více než 300 000 Britů podepsalo za poslední dva dny petici požadující okamžité všeobecné volby:

Podle nejnovějších průzkumů veřejného mínění mají nyní labouristé před konzervativci volební náskok 33 procentních bodů.

V sobotu stávkují britští železničáři a pošťáci.

Na twitteru a v pořadech britských rozhlasových stanic občané zuří proti minirozpočtu ministra financí Kwasiho Kwartenga, který zrušil strop na prémie bankéřů (který platí od krize r. 2009 v Evropské unii) a snížil daně nejbohatším Britům. Vedlo to k razantnímu poklesu britské libry a k astronomickému zvýšení úroků na státní zadluženost. Krachem Kwartengův rozpočet také ohrozil britské důchodové fondy, takže musela zasáhnout britská ústřední banka nákupem obligací v hodnotě 65 miliard liber, přestože před Kwartengovým zásahem chtěla pro snížení inflace obligace prodávat.

Demonstrace v Londýně a v Glasgow: 




Ruská agrese na Ukrajině: Rusové uprchli ze strategicky významného města Lyman v Doněcku

1. 10. 2022

čas čtení 4 minuty

- Rusové se vzdávají:

- Ruské jednotky se stáhly ze strategického města Lyman na východě Ukrajiny "kvůli riziku obklíčení" a přesunuly se na "výhodnější hranice", uvedlo v sobotu ruské ministerstvo obrany.

Ukrajinské síly v sobotu obklíčily ruské jednotky v městě Lyman,  kde ruská posádka čítala asi 5 000 až 5 500 vojáků. Ukrajinští vojáci byli později viděni, jak vztyčují národní vlajku před vstupním nápisem do města.

K ústupu ruských vojáků došlo den poté, co Vladimir Putin podepsal "přístupové smlouvy" formalizující nezákonnou anexi čtyř okupovaných regionů na Ukrajině ze strany Ruska.


- Ramzan Kadyrov požaduje od Putina, aby použil po ruském debaklu v Lymanu  na Ukrajině jaderné zbraně:


- Zničená ruská vojenská vozidla při útěku z Lymanu. Ruští vojáci se snažili odvézt na Ukrajině ukradené televize, ledničky a pračky. Marně: 



 19282

Soud poprvé v historii obvinil sociální sítě, že přispěly k sebevraždě mladé dívky

1. 10. 2022

čas čtení 5 minut

Firmy provozující sociální média "vydělávají na utrpení", říká po vyšetřování otec Molly Russellové

Koroner shledal, že škodlivý materiál online pravděpodobně přispěl k Mollyině smrti "více než minimálním způsobem"

 

Otec Molly Russellové obvinil největší světové firmy působící v oblasti sociálních médií z "vydělávání na utrpení" poté, co soudní vyšetřovatel rozhodl, že škodlivý materiál na internetu přispěl ke smrti čtrnáctileté dívky.

Ian Russell obvinil společnost Meta, vlastníka Facebooku a Instagramu, že jeho dceru navedla na "dementní stezku onlinového materiálu, který jí zničil život", poté, co průlomové rozhodnutí zvýšilo regulační tlak na společnosti provozující sociální média.

 16525

Proč jsou volby v Brazílii tolik důležité i pro ČR? Vyhraje-li Bolsonaro, zničí amazonský prales

1. 10. 2022

čas čtení 7 minut

Osud Amazonie závisí na brazilských volbách, tvrdí odborníci

Další ničení deštných pralesů pod vedením Bolsonara by mohlo posunout životně důležitý prales za nevratný bod zvratu

Nekupujte brazilské hovězí!
 
Osud Amazonie závisí na nedělních národních volbách v Brazílii, tvrdí odborníci, podle nichž by pokračování v bezuzdném ničení za vlády prezidenta Jaira Bolsonara mohlo největší deštný prales na světě posunout za nevratný bod zvratu.

Naopak vítězství bývalého prezidenta Luize Inácia Luly da Silvy, který v době, kdy byl u moci, dohlížel na prudký pokles odlesňování, by mohlo vést k tomu, že kácení pralesů klesne o 90 %, odhadují vědci.

Amazonský deštný prales hraje zásadní roli v globálním klimatu jako rozsáhlá zásobárna oxidu uhličitého, ale nedávný výzkum ukázal, že požáry a kácení stromů způsobily, že tato oblast vypouští více CO2, než absorbuje. V březnu vědci ukázali, že se Amazonie blíží bodu zvratu, po jehož dosažení by prales zanikl, což by mělo hluboké důsledky pro globální klima a biologickou rozmanitost.

 19303

Brazílie se zatajeným dechem očekává možné násilnosti a nedělní pokus o převrat

1. 10. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 25 minut


Očekává se, že současný brazilský prezident, populistický autokratický křesťanský fundamentalista Jair Bolsonaro, prohraje hlasování o znovuzvolení a v prezidentských volbách zvítězí bývalý populistický levicový prezident Lula, který strávil rok a půl ve vězení za účast na korupci. Obyvatelstvo je hluboce rozděleno, a přestože pro Lulu  a proti Bolsonarovi jsou voliči většinově, Bolsonarovi fanoušci jsou hlasitější a angažovanější, neboť v něm nevidí jen prezidenta, ale dokonce pravého Mesiáše, kterého poslal Kristus, aby Brazílii zbavil komunismu. To, že se jmenuje Bolsonaro prostředním jménem "Messias", napomáhá tomu, že tento mýtus berou jako realitu miliony velmi křesťanských Brazilců, zejména občané  s nízkým vzděláním.

 18653

Nový dokumentární tv seriál nás vtáhne do ruského traumatu 90. let - a lidských obětí ekonomického šoku

30. 9. 2022

čas čtení 7 minut

 
Projekt Adama Curtise z BBC, TraumaZone, ukazuje  mimořádné události očima obyčejných lidí a to, jak je zradili ideologové


Jedním z mnoha nesmírně chytrých citátů, které kolovaly po smrti Hilary Mantelové minulý týden, byl její výrok o historii: "Historie není minulost - je to metoda, kterou jsme si vyvinuli, abychom uspořádali svou nevědomost o minulosti. Je to záznam toho, co zůstalo na záznamu." Přesto vás Mantelová pomocí těchto fragmentů - "několika kamenů, útržků písma, kousků látek" - dokázala přenést do historie tak dokonale, že jste měli pocit, že dýcháte vzduch jiného století, cítíte emoce jiných lidí, pohybujete se v jiných časech, píše Marina Hyde.

 19274

Rusové jsou zděšení a nemají kam utéct

30. 9. 2022

čas čtení 6 minut

 

Autor, Ilja Krasilščik provozuje webovou stránku Helpdesk.media, která nabízí rady a podporu lidem postiženým kroky ruské vlády.



"Dobrý den, mám těhotnou manželku a hypotéku. Moje žena panikaří a já nemám peníze na cestu do zahraničí. Jak mohu uniknout odvodu?"

To je vzkaz, který jsme obdrželi na Helpdesk.media, webové stránce, kterou jsem spolu s dalšími novináři založil v červnu, aby pomohla lidem - informacemi, právním poradenstvím a psychologickou podporou - postiženým kroky ruské vlády. Pisatel byl po absolvování povinné vojenské služby před sedmi lety nyní povolán do války na Ukrajině. Ruskou vládu nezajímalo, kdo bude platit hypotéku nebo se starat o jeho těhotnou manželku. Chce prostě jen další kanónenfutr pro svou válku, napsal v New York Times Ilja Krasilščik.

 19302

Czechoslovakia and the Czech Republic have never fully come to terms with the Slánský trial

30. 9. 2022 / Muriel Blaive

čas čtení 12 minut

Replacing Injustice by Another Injustice Is Not Enforcing the Rule of Law


On 26 September 2022, filmmaker Ruth Zylberman presented at the French Institute in Prague her latest documentary film The Trial: Prague 1952. Several reels of the 1952 Slánský show trial, hours of new filming and audio material, were discovered in 2018. On their basis she revisits this trial in a moving and personal take by focusing on three of the accused: Rudolf Slánský, Rudolf Margolius, and Artur London, as well as on their families. As she explained in the discussion after the screening and in the academic debate that followed the next morning at the French Center for Research in Social Sciences (CeFReS), her aim was to present these “radioactive” visual archives to the public and, even more importantly, to turn them, by restituting the humanity of its protagonists, into the sort of material that can be appropriated by a wide audience.

 19302

Československý a český stát se nikdy plně nevypořádal s justiční vraždou Rudolfa Slánského a jeho kolegů

30. 9. 2022 / Muriel Blaive

čas čtení 15 minut

V případě procesu se Slánským se československý/český stát s tímto zločinem nikdy nevypořádal. K státnímu zúčtování tohoto zločinu nedošlo. Skutečnost, že proces nařídil a řídil Stalin a jeho sovětští „poradci“, nezbavuje jejich české pomahače a spolupachatele odpovědnosti. A to, že Slánský a jeho spoluobvinění byli v roce 1968 rehabilitováni, nezbavuje dnešní český stát povinnosti té odpovědnosti čelit. Nový, demokratický stát, který rychle odsoudil komunismus jako systém a členy komunistické strany jako skupinu, přijal právní dědictví komunistického Československa. Nový, demokratický český stát musí jasně a veřejně říci, že obvinění v procesu se Slánským byli nevinní. Ignorovat nebo skrývat zločiny minulosti nikdy nepodporovalo důstojnost žádné společnosti.

Dne 26. září 2022 představila režisérka Ruth Zylberman ve Francouzském institutu v Praze svůj nejnovější dokumentární film Proces: Praha 1952. V roce 2018 bylo objeveno množství filmových záznamů a audionahrávk z procesu se Slánským. Jsou to celé hodiny nového filmového materiálu. Na jejich základě se k tomuto procesu režisérka vrátila v dojemném a osobním pohledu, když se zaměřila na tři z obviněných: Rudolfa Slánského, Rudolfa Margolia a Artura Londona a také na jejich rodiny. Jak vysvětlila v diskusi po projekci a v akademické debatě, která následovala druhý den ráno ve Francouzském ústavu pro výzkum ve společenských vědách (CeFReS), jejím cílem bylo představit veřejnosti ty, jak sama říká, „radioaktivní“ vizuální archivy, a co je ještě důležitější, proměnit je prostřednictvím obnovení lidskosti jejich protagonistů v takový materiál, který si může osvojit širší publikum.

Zelenskij Rusům

30. 9. 2022

čas čtení < 1 minuta


Zelenskij: Opakuji ještě jednou pro ty, kdo hovoří jen rusky.
Chcete žít? UTÍKEJTE.
Chcete-li zůstat naživu - VZDEJTE SE.
Pokud chcete žít - BOJUJTE.
BOJUJTE ve svých ulicích a za svou SVOBODU.
Oni vám vzali všechno.
Anebo někteří z vás snad vlastníte ropné platformy?
Paláce? Vinohrady? Nebo možná jachty?
Vlastníte banku?
Za co to bojujete?
Jediné, co máte, jsou dluhy.
Něco k jídlu večer.
A teď máte mobilizaci.
Bojujte za své zájmy!
A nechoďte do naší země.
Nevstupujte do našich životů a do naší kultury.
Sláva Ukrajině!


Ruská agrese na Ukrajině: Rusové zaútočili na evakuační konvoj civilistů a zabili 23 lidí

30. 9. 2022

čas čtení 18 minut

- EU "odmítá a jednoznačně odsuzuje" anexi a slibuje pokračující podporu Ukrajině

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová se okamžitě ohradila proti ruskému prezidentovi a na Twitteru napsala:

    Putinem vyhlášená nezákonná anexe na tom nic nezmění. Všechna území nezákonně okupovaná ruskými útočníky jsou ukrajinskou zemí a vždy budou součástí tohoto suverénního národa.

V prohlášení, které vydali členové Evropské rady, se píše: "Důrazně odmítáme a jednoznačně odsuzujeme nezákonnou anexi Doněcké, Luhanské, Záporožské a Chersonské oblasti Ukrajiny ze strany Ruska. Tím, že Rusko záměrně podkopává mezinárodní řád založený na pravidlech a hrubě porušuje základní práva Ukrajiny na nezávislost, svrchovanost a územní celistvost, což jsou základní zásady zakotvené v Chartě OSN a mezinárodním právu, ohrožuje globální bezpečnost.

    Neuznáváme a nikdy neuznáme nezákonná "referenda", která Rusko zinscenovalo jako záminku pro toto další porušování nezávislosti, svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny, ani jejich zfalšované a nezákonné výsledky. Tuto nezákonnou anexi nikdy neuznáme. Tato rozhodnutí jsou neplatná a nemohou mít žádný právní účinek. Krym, Cherson, Záporoží, Doněck a Luhansk jsou Ukrajinou. Vyzýváme všechny státy a mezinárodní organizace, aby tuto nezákonnou anexi jednoznačně odmítly.

    Znovu zdůrazňujeme, že Evropská unie stojí pevně na straně Ukrajiny a bude jí i nadále poskytovat silnou hospodářskou, vojenskou, sociální a finanční podporu, dokud to bude nutné.

 
- Vladimir Putin podepsal "přístupové smlouvy", které formalizují nezákonnou anexi čtyř okupovaných regionů na Ukrajině ze strany Ruska. Představuje to největší násilné zabrání území v Evropě od druhé světové války.


Slavnostní podpis, který se konal v rozporu s mezinárodním právem, se uskutečnil ve Velkém kremelském paláci za přítomnosti politických elit země a přišel v návaznosti na Kremlem zinscenovaná falešná referenda ve čtyřech ukrajinských regionech - v Chersonu, Záporoží, Luhansku a Doněcku.

Putin zahájil slavnostní ceremoniál dlouhým, bojovným a rozzlobeným projevem, v němž ruský vůdce vyslovil nové jaderné hrozby a slíbil "chránit" nově anektovaná území "všemi silami a prostředky, které máme k dispozici".

"Lidé se rozhodli. Jednoznačnou volbu... Je to vůle milionů lidí," řekl Putin a dodal, že občané čtyř okupovaných regionů budou součástí Ruska "navždy".

Krátce poté Putin na pódiu podepsal "přístupové smlouvy" spolu s Ruskem dosazenými hlavami Záporoží, Chersonu, Doněcku a Luhansku.

Dohromady Rusko anektuje nejméně 40 000 čtverečních kilometrů východní a jižní Ukrajiny, což je asi 15 % celkové rozlohy Ukrajiny, což se rovná rozloze Portugalska nebo Srbska.


- Ve stejné době, kdy měl Putin oznámit anexi ukrajinského území, čelí jeho armáda trapné porážce v Doněcké oblasti.

Ukrajinští a ruští vojenští blogeři uvedli, že ruské síly spolu s místními bojovníky "Luhanské lidové republiky" byly obklíčeny ve městě Lyman. Město - strategický železniční uzel - je od května pod kontrolou Moskvy.

Uvnitř města bylo údajně uvězněno asi pět a půl tisíce ruských bojovníků, včetně vojáků 20. ruské kombinované armády. Nyní stojí před krvavou vyhlídkou, zda se pokusí probojovat ven, nebo se vzdají.

Začátkem tohoto měsíce zahájily ukrajinské ozbrojené síly v Charkovské oblasti překvapivou protiofenzívu a osvobodily celou oblast. Od té doby upevnily své pozice v okolí města Kupjansk a přešly na východní břeh řeky Oskil.

V posledních dnech ukrajinské prapory rychle postupovaly severně od Lymanu a zároveň postupovaly od jihovýchodu směrem k městu Jampil. Nyní jsou schopny ostřelovat jedinou cestu z Lymanu - dálnici spojující město s městem Torskoje.

Kapitulace ruské posádky v Lymanu by byla pro Kreml ponížením v době, kdy tvrdí, že celá Doněcká oblast včetně oblastí pod kontrolou ukrajinské vlády je "navždy" součástí Ruska. Na bojišti se zdá, že ruské jednotky ustupují.

Ukrajinská armáda zveřejnila video, na kterém je vidět, jak ruští vojáci prchají přes les v Lymanu:

  V ironickém tónu uvedla, že se účastní "taktického přeskupení" - výrazu, který používá generální štáb v Moskvě k popisu chaotického ústupu ruské armády tento měsíc z Charkovské oblasti.

Nyní se zdá pravděpodobné, že ukrajinské jednotky budou moci dosáhnout dalších územních zisků na severu Luhanské oblasti. Dalším zřejmým cílem je město Svatove, které ruské síly dobyly v březnu, krátce poté, co Putin zahájil svou "zvláštní vojenskou operaci" na Ukrajině.

- V pátek ráno byl poblíž města Záporoží ostřelován civilní konvoj aut směřující pro příbuzné, kteří se snažili uprchnout z Ruskem okupovaného území. Vyžádalo si to  oběti na životech

Záběry zveřejněné na sociálních sítích ukazovaly děsivou scénu s mrtvými a zraněnými ležícími na silnici, přičemž podle zpráv byl konvoj zasažen více než desetkrát.

Na jednom videu, pořízeném z nedaleké budovy, je slyšet vzlykající ženu, která opakovaně říká: "Leží tam mrtví lidé."

Na dalších záběrech, které ukazují auta, jež na sebe vzala plnou sílu výbuchu, byl vidět nejméně jeden kráter.

Gubernátor Záporožské oblasti Oleksandr Staruch ve svém prohlášení uvedl: "Nepřítel zahájil útok na civilní konvoj a předměstí města. Lidé stáli ve frontě na odjezd na okupované území, aby vyzvedli své příbuzné a doručili pomoc. Jsou tam mrtví a zranění. Na místě jsou záchranné složky."

K útoku došlo v den, kdy má Putin formálně podepsat deklaraci o anexi části okupované Ukrajiny po fingovaných referendech prookupačních sil.

V hodinách předcházejících útoku Rusko podniklo údery na několik měst včetně centra nedalekého města Dnipro.

 19106

Putin vždycky volí eskalaci

30. 9. 2022

čas čtení 16 minut

Po sedmi měsících války s Ukrajinou ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil mobilizaci a je připraven po zinscenovaných referendech anektovat čtyři okupované ukrajinské regiony. Pokud jde o Západ, Putin trval na tom, že s hrozbami jaderné války neblafuje, napsali Farida Rustamová a Maxim Tovkajlo.

 18778

Evropě a USA docházejí zbraně, které by mohly poslat na Ukrajinu

30. 9. 2022

čas čtení 8 minut

V americkém zbrojním průmyslu je běžná úroveň výroby dělostřeleckých granátů pro 155 mm houfnici – těžkou dělostřeleckou zbraň s dlouhým dostřelem, která se v současnosti používá na bojištích Ukrajiny – v době míru asi 30 000 nábojů ročně, upozorňuje Natasha Turaková.

 18934

Ekonomika Liz Trussové se ukázala jako dětinská absurdita. Její politika je ještě horší

30. 9. 2022

čas čtení 5 minut



Každý, kdo slyšel Liz Trussovou v její předvolební kampani na funkci britského premiéra, tušil, že konzervativci  udělají chybu. Teď už to víme. Je nepředstavitelné, že by Británie byla tam, kde je dnes, kdyby se premiérem stal Rishi Sunak. I tak si ale málokdo dokázal představit rozsah této katastrofy. Kabinet opilý miliardami, které vydal v boji s covidem, si myslel, že totéž může znovu vydat za bezdůvodné politické gesto v podobě nefinancovatelného snížení daní pro superbohaté, píše Simon Jenkins.

Vlády v celé Evropě se svíjejí v křečích proti rostoucí vlně inflace a prudce rostoucím úrokovým sazbám. To, že si Británie dopřála opětovné obrovské navýšení státních výdajů, bylo až neuvěřitelné. Vystrašilo to trhy, zničilo penzijní a hypoteční systémy a rozzuřilo příznivce Konzervativní strany. Tato britská vláda se dostala k moci s národem sjednoceným po dvou týdnech monarchistického sebeoslavování. Okamžitě poté zničila všechny tyto  volební líbánky. Ministr financí Trussové  Kwasi Kwarteng se ocitl pod palbou požadavků, aby odstoupil.

 18934

Británie: Tupá, bezohledná Librium Liz je možná ještě horší než Mayová a Johnson

30. 9. 2022

čas čtení 6 minut

 
Robotická premiérka projevila v rozhlasových rozhovorech nulové povědomí o škodách, které napáchala

 

Nejprve omluva. Nikdy jsem neměl Theresu Mayovou překřtít na "Maybot", píše John Crace. Ze zpětného   pohledu ve srovnání s Trussovou  se zdá, že Mayová vlastně nebyla tolik  robotická, byla vlastně i   pozitivně emocionálně přítomná. Dojímavá a milá. Téměř funkční. I když ne zcela kompetentní. Rozhodně ne jako kus šrotu z osmdesátých let, jak se vždycky zdála, když byla premiérkou. 

Ale toryové si s námi jen hrají. Je to, jako by si poslanci řekli: "Tak vy si myslíte, že David Cameron je k ničemu? Jen počkejte, až vám dáme Theresu." A když už jsme měli Mayové všichni asi tak dost, dali nám místo ní narcistického, sociopatického lháře.

A teď, aby toho nebylo málo - alespoň v to doufáme; přece se snad proboha  nenajde další, kdo by byl ještě horší? - nám přistála do premiérské funkce  Liz Trussová. Někdo  kdo je nejen tupý a robotický, ale i natolik bezohledný, že dokáže přivést celou zemi k bankrotu. Ideoložka, která má jen chabé povědomí o realitě. Na Trussovou vždycky čeká práce v automatizovaném call centru: je to  smyčka bez smrti, která z vás vysaje život.

 18237

Klidně si ty respirátory nenasazujte...

30. 9. 2022

čas čtení < 1 minuta



 19034

Británie: Trussová povede mimořádné jednání s Úřadem rozpočtové odpovědnosti poté, co se jí nepodařilo uklidnit trhy

30. 9. 2022

čas čtení 7 minut


Liz Trussová povede mimořádné rozhovory s šéfem britského nezávislého fiskálního dohledu poté, co se jí nepodařilo utlumit paniku na finančních trzích ani získat podporu konzervativních poslanců  ů pro svůj radikální ekonomický program snižování daní pro bohaté.

Premiérka se neobvykle setká v pátek s Richardem Hughesem z Úřadu pro rozpočtovou odpovědnost (OBR) a se svým kancléřem Kwasim Kwartengem, než jí bude příští týden předložen první návrh úplných fiskálních prognóz.

Jeden ze zasvěcených členů vlády uvedl, že schůzka s OBR je "jako snažit se číst návod k použití až poté, co jste koupený výrobek rozbili". Minulý týden vládou Trussové oznámené rozsáhlé snížení daní pro bohaté vyvolalo paniku investorů ohledně budoucího zdraví britské ekonomiky. Prudce poklesla hodnota libry a astronomicky stouply úvěrové poplatky na vládní půjčky.

 16495

Podrobuje Kreml centrálnímu řízení i lokální tisk?

30. 9. 2022

čas čtení 1 minuta

Ještě před pár lety mělo všech 46 okresů v Moskevské oblasti své vlastní místní noviny, z nichž mnohé byly známé tím, že poskytovaly pozitivní i negativní informace o místních událostech a představovaly zároveň líheň novinářů, kteří pokračovali v celoruských médiích, upozorňuje Sergej Peťko.

 18029

Moskva - od roku 1914 do roku 1918 v jediném kroku

30. 9. 2022

čas čtení 2 minuty

Tím, že Putin porušil nevyřčenou smlouvu s pasivními postsovětskými lidmi, na které spoléhá, ​​jeho rozhodnutí zahájit mobilizaci naznačuje, že se vše nyní bude vyvíjet podle scénáře 1. světové války -počínaje "vlasteneckým vzepětím" v roce 1914 a konče o tři roky později únorovou revolucí, je přesvědčen Alexandr Choc.

30898

Když dovolily návrat Putina do Kremlu, ruské elity spáchaly sebevraždu

30. 9. 2022

čas čtení 1 minuta

Velký zlom v ruských dějinách, který rozděluje dosavadní průběh 21. století na dvě stejné části, nastal 24. září 2011. Toho dne spáchali Dmitrij Medveděv a ruská politická elita politickou sebevraždu tím, že umožnili Vladimiru Putinovi vrátit se do prezidentské funkce, říká Vladislav Inozemcev.

 19274

Proč Putinovi dochází čas

30. 9. 2022

čas čtení 6 minut

Rusko na Ukrajině nadále prohrává. Dramatická ukrajinská protiofenzíva podle prezidenta Volodymyra Zelenského dobyla zpět území mnoha tisíc čtverečních kilometrů a přivedla ruské síly do skrumáže. Putin, stejně jako mnoho autoritářů, spoléhá na obraz osobní nezranitelnosti, a tak se oprávněně obává politických rizik vojenské porážky. Doma dokonce i jeho nejvěrnější patolízalové požadují, aby udělal něco pro zastavení ztrát na Ukrajině, napsal Tom Nichols.

 18556

Argument Hitlerem

30. 9. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Zatím tomu bylo v běžných diskuzích současnosti tak, že „argument Hitlerem“ byl způsob vedení argumentace, jak diskreditovat pozici protivníka tím, že se našel způsob dát ji do nějaké analogie k nacismu. Prostě: tohle, co vy zastáváte, zastával vlastně i Hitler, a proto je to zlo. Když čeští islamofobové vedli nenávistnou kampaň proti islámu, tvrdili, že jde o ideologii podobnou nacismu (aniž by si všimli, že odsuzovat lidi podle etnicity, náboženství nebo výchovy je nacistický princip).

 18934

Británie: Absolutní pozdvižení v médiích ohledně idiocie premiérky a jejího ministra financí

30. 9. 2022

čas čtení 9 minut

Podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění společnosti YouGov má britská Labouristická strana nyní nad vládnoucími konzervativci volební náskok 33 procent.

Poté co nový britský ministr financí Kwasi Kwarteng nové (nevolené) britské premiérky Liz Trussové způsobil svým nekompetentním minirozpočtem minulý pátek v Británii finanční krizi, se premiérka Trussová čtyři dny ukrývala před veřejností. Ve čtvrtek ráno poskytla britským regionálním rozhlasovým stanicím společnosti BBC  osm rozhovorů (vyhnula se vystoupení v celostátním vysílání, kterého se bála. Ukázalo se, že místní reportéři byli stejně tvrdí). Rozhovory byly katastrofou.

Historik Simona Shama na Twitteru poznamenal, že dlouhé pauzy Trussové před odpověďmi na novináře byly opravdu bolestné: "Cítili jste intenzivně, jak se jí teprve pomalu rozjiždějí ozubená kolečka..."

Zde je pár ukázek:


Překlad:

 19301

Na základě německého vyšetřování je prakticky vyloučeno, že by za útoky na baltské plynovody stála Ukrajina

30. 9. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Útoky na podmořské plynovody Nord Stream v Baltském moři spustily divokou vlnu spekulací a konspiračních teorií. Ta nejvíce rozšířená tvrdí, že prý Rusko "nemělo zájem" na zničení těchto plynovodů, "a proto" útok nejspíše provedla Ukrajina. Tento scénář je však vzhledem ke zjištěním německých vyšetřovatelů už víceméně vyloučen.

 19300

České ekologické organizace podpoří demonstraci odborů dne 8. října

29. 9. 2022

čas čtení 6 minut



Ekologické organizace podporují úsilí odborů o spravedlivé řešení krize.

Demonstraci podpoří samostatným blokem


Tisková zpráva, 29. 09. 2022 


Skupina ekologických organizací ve svém prohlášení minulý týden vyjádřila podporu demonstraci Proti chudobě, kterou svolala Českomoravská konfederace odborových svazů na 8. října na Václavské náměstí. Organizace vítají některé požadavky odborů, jako snížení cen energií a dalších základních potřeb (např. bydlení), spravedlivé rozložení nákladů na řešení krize a zvýšení minimální mzdy. Demonstrace se hodlají účastnit ve vlastním bloku “za čistou a dostupnou energii pro všechny”.

 19298

Ruská agrese na Ukrajině: Sílí tlak na prohlášení Ruska za teroristický stát

29. 9. 2022

čas čtení 11 minut

Foto: Na Rudém náměsti v Moskvě se připravuje ceremonie ohledně anektování východní Ukrajiny

- Redakční komentář ve vlivném ruském listě dnes kritizuje "vysoké ruské činitele" že si zahrávacjí s jadernými zbraněmi. "Dovolit, v myšlenkách a slovech, možnost jaderného konfliktu, je jistý krok k tomu, aby se to skutečně stalo."



Rusko dosáhlo právní definice "teroristického státu" podle amerického práva, konstatují mezinárodní experti; Norsko zabezpečuje zařízení poté, co se stalo největším evropským dodavatelem zemního plynu

- Vjačeslav Volodin, od roku 2016 předseda ruské Státní dumy, na Telegramu zveřejnil připomínku, že lidé by neměli utíkat z Ruska, aby se vyhnuli mobilizaci, a uvedl:

"Občané, kteří jsou registrováni v armádě, mají od okamžiku vyhlášení mobilizace zakázáno opouštět místo svého bydliště bez povolení vojenských komisariátů.

    Taková norma zákona existuje a všichni povinní vojenskou službou by se jí měli řídit."

- Britské ministerstvo obrany zveřejnilo svou nejnovější analýzu týkající se Ukrajiny.

Zde jsou její klíčové body:

    Během sedmi dnů od chvíle, kdy prezident Putin vyhlásil "částečnou mobilizaci, došlo ke značnému odlivu Rusů, kteří se snaží vyhnout mobilizaci. Ačkoli přesné počty nejsou jasné, pravděpodobně převyšují velikost celkových invazních sil, které Rusko nasadilo v únoru 2022.

    Mezi těmi, kdo se snaží opustit Rusko, jsou nadměrně zastoupeni lépe situovaní a vzdělaní lidé.

    V kombinaci s těmi záložníky, kteří jsou mobilizováni, je pravděpodobné, že domácí ekonomický dopad snížené dostupnosti pracovních sil a zrychlení "odlivu mozků" bude stále výraznější.


- Na potrubí Nord Stream byl zjištěn čtvrtý únik, sděluje švédská pobřežní stráž

Švédská pobřežní stráž počátkem tohoto týdne objevila čtvrtý únik plynu na poškozeném potrubí plynovodu Nord Stream, uvedl mluvčí pobřežní stráže pro deník Svenska Dagbladet.

"Dva z těchto čtyř úniků se nacházejí ve výlučné ekonomické zóně Švédska," uvedla mluvčí pobřežní stráže Jenny Larssonová.

Další dva otvory jsou podle překladu zprávy zveřejněné agenturou Reuters ve výlučné ekonomické zóně Dánska.

 19219

Svatováclavská výstraha vládě - jedna z posledních

29. 9. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Po zastropování cen energií a protivládní demonstraci v Praze na počátku září by jen opravdu velmi natvrdlým spoluobčanům ještě nebylo jasné, co se má dít na akci svolané k 28. září. Že se nejedná o protest vyrůstající z reálných ekonomických a sociálních obav, ale o shromáždění, jehož cíle jsou protirežimní a protistátní, se zjevným úmyslem podbízet se a napomáhat cizí nepřátelské mocnosti.



 18934

Britská finanční krize, kterou vyvolala nekompetentní a nevolená vláda

29. 9. 2022

čas čtení 7 minut

Tohle je krize Trussové a Kwartenga,  ale už teď jsou britští občané v jejím důsledku mnohem chudší než dosud

Titulní strana KONZERVATIVNÍHO týdeníku Spectator:

The Economist: Jak NEŘÍDIT zemi:



 
Britská politika se tento týden mění, píše Aditya Chakrabortty.   Liz Trussová už jen po pouhých 22 dnech ve funkci premiérky čelí svému konci. Právě se konající výroční stranické sjezdy britských politických stran vypadají vedle finančního krachu, který zachvátil zemi, naprosto nepodstatně. Politika a finance jsou však v tuto chvíli navzájem hluboce spjaty. Tuto krizi z velké části vytvořila  selhávající britská politická třída.  Britům nyní hrozí třetí velká vlna škrtů výdajů, která bude následovat po třetí krizi za posledních 12 let, s ještě většími sociálními troskami a lidským neštěstím v zádech.

Svou první finanční krizi jsem zažil před 25 lety, v roce 1997, píše autor,  a nikdy předtím jsem neviděl krizi, které by se dalo tak lehce ě vyhnout, jako je tato. Začalo to v létě volbami do vedení Konzervativní strany, , kdy Liz Trussová slíbila snížení daní o 30 miliard liber, aby se dostala do premiérské funkce.  Pokračovalo to minulý pátek, kdy její ministr financí Kwasi Kwarteng představil svůj "plán růstu", z něhož se vyklubalo dalších 15 miliard liber daňových škrtů - a to pro lidi, kteří je nepotřebují.

Krylovo jméno na protiněmecké, krajně pravicové demonstraci: co si vlastně myslel o Němcích a Češích

29. 9. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Je děsivé slyšet na středeční  krajně pravicové demonstraci na Václavském náměstí, posedlé tzv. vlastenectvím, češstvím, Českou republikou prý na prvním místě, odkazy na Karla Kryla. Na demonstraci, kde pan Koller při vyjmenovávání prý třech okupací českého státu vynechá okupaci sovětskou (a místo toho zcela absurdně a v jedné řadě s nacisty zmiňuje Habsburky i Unii, která je podle něj žalář národů, výtvor strašného Němce Adenauera, vrcholem korupce a tyranie), se dav hlásí ke Krylovi, který před Sověty utekl kam? – do Bavorska (a byl tam 20 let).


A také:



Výbuchy v plynovodu Nord Stream mohou být předzvěstí nové fáze hybridní války s Ruskem, varují politici EU

29. 9. 2022

čas čtení 6 minut

 

Norsko zviditelní přítomnost armády u svých instalací pro těžbu ropy a zemního plynu. Evropská unie obviňuje Rusko z podezření ze sabotáže 



Norský premiér prohlásil, že jeho armáda bude od nynějška viditelnějšít na ropných a plynových zařízeních. Politici napříč Evropou varovali, že podezření ze sabotáže dvou plynovodů Nord Stream by mohlo předznamenat novou etapu hybridní války zaměřené na zranitelnou energetickou infrastrukturu s cílem podkopat západní podporu Ukrajiny.

Jonas Gahr Støre na tiskové konferenci řekl, že Norsko posílí svou vojenskou přítomnost u norských zařízení poté, co se země stala největším evropským dodavatelem zemního plynu.

Dodal, že jakýkoli útok na pobřežní zařízení člena NATO bude řešen společně se spojenci.

 18934

Bank of England vydává 65 miliard liber, aby zabránila finanční krizi

29. 9. 2022

čas čtení 3 minuty


Poté, co  britský ministr financí  Kwasi Kwarteng svým nekompetentním státním minirozpočtem  vyvolal v Británii finanční krizi, byla Bank of England nucena přistoupit k mimořádným opatřením, aby zastavila útok trhů na britské penzijní fondy.

Anglická banka uvedla, že následky dramatického nárůstu nákladů na vládní půjčky po prohlášení ministra financíjí nedaly jinou možnost než zasáhnout, aby ochránila britský finanční systém.

Dodala, že během příštích 13 pracovních dnů vyčlení 65 miliard liber na nákup státních dluhopisů, jejichž hodnota se propadla. Pokusí se tak zmírnit tlak na britské penzijní fondy a pojišťovny, jimž v důsledku činnosti britského ministra financí nyní hrozí bankrot. 

 18051

Kdo mohl stát za útoky na Nord Stream?

29. 9. 2022 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Je bezpochyby, že Vladimir Putin eskaloval svou válečnou mašinérií na Ukrajině částečnou mobilizací, uspořádáním kvazireferend na uloupeném území, jakož i vyhrocenou rétorikou. A aby toho nebylo málo, tak se někteří horlivci snaží Kreml obvinit ze spáchání podmořských explozí, které způsobily úniky plynu z kontroverzního plynovodu Nord Stream 1 a 2. Válka je sice sama o sobě šíleným počinem, ale záměrné zničení vlastní dojné krávy mi přijde asi tak logické jako ruské ostřelování atomové elektrárny v Záporoží.

Ruská agrese na Ukrajině: Prokremelští aktivisté na Ukrajině žádají Putina o anexi východních částí země

29. 9. 2022

čas čtení 7 minut

- Politici napříč Evropou varovali, že podezření ze sabotáže dvou plynovodů Nord Stream by mohlo být předzvěstí nové fáze hybridní války zaměřené na zranitelnou energetickou infrastrukturu s cílem podkopat podporu Ukrajiny. Norský premiér Jonas Gahr Støre uvedl, že jeho země posílí vojenskou přítomnost v norských zařízeních poté, co se tato země stala největším evropským dodavatelem zemního plynu.

- Moskva je připravena formálně anektovat Ruskem okupované regiony po tzv. referendech, která Západ odsoudil. Ruskem dosazení představitelé Luhanské, Chersonské a Záporožské oblasti na Ukrajině formálně požádali prezidenta Vladimira Putina o připojení okupovaných území k Rusku. Ruské ministerstvo zahraničních věcí uvedlo, že brzy budou podniknuty kroky k uspokojení "aspirací" čtyř okupovaných ukrajinských regionů stát se součástí Ruska. Ruské vedení uvedlo, že po připojení bude útoky na oblasti kontrolované Ruskem považovat za přímý útok na Rusko.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij prohlásil, že Ukrajina bude "bránit" své občany v Ruskem okupovaných regionech poté, co to označil za "imitaci referend". "Budeme jednat na ochranu našich občanů: jak v Chersonské oblasti, tak v Záporožské oblasti, na Donbasu, v momentálně okupovaných oblastech Charkovské oblasti a na Krymu," uvedl ve videu zveřejněném na Telegramu.

 19280

Itálie: Giorgia Meloniová není Mussolini, ale může to být Trump

29. 9. 2022

čas čtení 7 minut

Na krajně pravicovém politickém prostoru, který se nová vůdkyně země snaží vybojovat v Evropě, není nic nostalgického
 


Itálie, napsal v roce 1968 situacionistický filozof Guy Debord, "shrnuje sociální rozpory celého světa". Jako taková byla "laboratoří mezinárodní kontrarevoluce".

Političtí analytici na celém světě se nyní zabývají rozborem výroků Giorgie Meloniové, aby určili, zda je to fašistka, neofašistka nebo postfašistka. Ptají se, proč jsou Italové zřejmě ochotni uvažovat o návratu k politice nejtemnější éry své země?

Má však Itálie skutečně co do činění se vzkříšením své fašistické minulosti? A co je ještě důležitější, je Itálie laboratoří, jejíž experiment by nakonec mohl následovat zbytek světa? Odpovědi jsou: ne, a (proto) ano, píše filozof Lorenzo Marsili.

29545

Svět se řítí do pandemie úsporných opatření

29. 9. 2022

čas čtení 3 minuty

Ve středu zveřejněná analýza odhaduje, že 85 % světové populace bude do příštího roku žít v podmínkách úsporných opatření, zatímco desítky milionů lidí budou čelit hladu, bezdomovectví a zdravotním krizím. Země po celém světě se budou potýkat s velkými krizemi v oblasti životních nákladů a hrozící recesí.

Nová zpráva, která je dílem koalice organizací občanské společnosti, uvádí, že "vlády na celém světě zvažují nebo již zavedly dlouhý seznam úsporných opatření", včetně rozpočtových škrtů zaměřených na klíčové sociální programy, privatizace veřejných služeb a omezení mezd učitelů, zdravotníků a dalších, píše web Truthout.org.

 18051

Nord Stream: Exploze mohou být předzvěstí nové fáze hybridní války, tvrdí evropští politici

29. 9. 2022

čas čtení 4 minuty

Norský premiér Jonas Gahr Støre prohlásil, že jeho armáda bude více viditelná na ropných a plynových zařízeních, zatímco politici z celé Evropy varovali, že podezření ze sabotáže dvou plynovodů Nord Stream by mohlo být předzvěstí nové fáze hybridní války zaměřené na zranitelné části energetické infrastruktury s cílem podkopat podporu Ukrajiny.

Premiér dodal, že jakýkoli útok na pobřežní zařízení člena NATO bude řešen společně se spojenci, informuje list Guardian.

30898

Přijmout Rusy prchající před režimem, nebo ne?

29. 9. 2022 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Někdy je tu otázka, na kterou má levá hemisféra jinou odpověď než ta pravá, tak se zeptám vás.

PRO přijímání:

- prchají, protože jim hrozí zranění či smrt, budou jako nevycvičení hnáni pod kanóny a kulomety profesionální armády

- když odmítnou, hrozí jim desetileté vězení, tedy nemají možnost se problému vyhnout (buď fronta nebo kriminál)

- obecná zásada je, že pomáháme lidem v nouzi

- jsou to odpůrci režimu, mohou se např. v zahraničí zformovat a pomoci pak svrhnout státní terorismus v Rusku

(edit:) - snižujeme tím bojovou sílu, která válčí proti Ukrajině

PROTI přijímání:

 18301

Průzkum: Američané podporují rychlé diplomatické ukončení války na Ukrajině

29. 9. 2022

čas čtení 1 minuta

Podle nového průzkumu veřejného mínění  by téměř 60 % Američanů podpořilo, aby se Spojené státy "co nejdříve" zapojily do diplomatického úsilí o ukončení války na Ukrajině, i kdyby to znamenalo, že Ukrajina bude muset Rusku ustoupit.

Průzkum, který provedla společnost Data for Progress jménem Quincy Institute for Responsible Statecraft, rovněž zjistil, že většina (49 %) respondentů uvedla, že Bidenova administrativa a Kongres neudělaly dost diplomatických kroků, aby pomohly válku ukončit (37 % uvedlo, že ano), píše Ben Armbruster.

Průzkum byl zveřejněn poté, co Vladimir Putin eskaloval ruskou válečnou mašinérii na Ukrajině mobilizací záloh a výhrůžkami použitím jaderných zbraní po nedávných úspěších ukrajinské armády u východní hranice země s Ruskem.

Moskva také nedávno zorganizovala v některých Ruskem kontrolovaných oblastech Ukrajiny referenda o tom, zda se tamní občané chtějí odtrhnout a stát se součástí Ruské federace, což vede odborníky k přesvědčení, že bez ohledu na výsledek má Putin v plánu nezákonně anektovat části Ukrajiny.

Průzkum také zjistil, že 47 % respondentů uvedlo, že podporují pokračování americké vojenské pomoci Ukrajině pouze v případě, že se Washington zapojí do probíhající diplomacie s cílem ukončit válku, zatímco 41 % respondentů uvedlo, že by pomoc podpořilo bez ohledu na to, zda se Spojené státy zapojí do jednání.

Pouze šest procent respondentů uvedlo, že ruská válka na Ukrajině patří mezi tři nejdůležitější problémy, kterým Spojené státy v současnosti čelí, přičemž na prvních třech místech se umístila inflace (46%), pracovní místa a ekonomika (31%) a násilí páchané střelnými zbraněmi (26%). 


Text v anglickém originále ZDE

30624

Kdo je zodpovědný za úmrtí dětí na hranicích EU?

29. 9. 2022

čas čtení 7 minut

10. srpna se svět dozvěděl o tragické smrti pětileté Marie na řecko-turecké hranici. Malá syrská holčička byla součástí skupiny 39 uprchlíků, kteří přešli z Turecka do Řecka, aby zde hledali azyl. Místo toho byli řeckými a tureckými úřady zatlačeni zpět na neobyvatelný ostrůvek uprostřed řeky Evros, která protéká podél hranice.

Maria zemřela po bodnutí škorpiónem dva dny poté, co tam skupina uvízla, píše Karolína Augustová na webu Al Džazíry.

29463

Ironie je mrtvá: Izraelské ministerstvo zahraničí odsuzuje ruskou anexi

29. 9. 2022

čas čtení 3 minuty

Izraelské ministerstvo zahraničí v úterý odmítlo případnou anexi čtyř ukrajinských okresů Ruskem a prohlásilo, že Izrael "uznává územní celistvost a svrchovanost Ukrajiny a neuzná výsledky referend v jejích východních okresech".

Není překvapivé, že ve všech čtyřech referendech se pro připojení k Rusku vyslovilo více než 90 procent hlasujících. Hlasování bylo zkorumpované, jako většina referend prováděných autoritářskými státy. Vzhledem k tomu, že na hlasovacím lístku není nabídnuta žádná alternativa, není možné, aby ti, kdo referendum vyvolali, prohráli, píše Juan Cole.

 19296

Svatý Václav je svatý a až pak teprve Václav

28. 9. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta



Když si připomínáme svatováclavskou tradici, myslím, že první, co se musí říci, je to, že jde o křesťanskou tradici, tedy že sv. Václav není nějaké zbožnění českého národa, nějaký symbol nacionalismu, ale křesťanský světec vedle mnoha jiných světců jiných národů, etnik, dob a společností.

 19297

Škemrat u Putina o plyn je stejně bláhové, jako hledat u pavouka ochranu před pavučinou

28. 9. 2022 / Ivan Větvička

čas čtení 2 minuty

Centrum rozumu. Ilustrační kresba Ivan Větvička

Pořadatelé demonstrace, která se 28. září sešla v Praze na Václavském náměstí žádají demisi vlády a přejí si, aby nové vedení země v Rusku domluvilo dodávky zemního plynu a aby Česká republika vystoupila z NATO, Evropské Unie, OSN i Světové zdravotnické organizace. Dále chtějí zastavit veškerou pomoc Ukrajině i uprchlíkům odtamtud.

Požadavek na odstoupení vlády je opodstatněný, neboť stále nenalezla způsob, jak by mohla velká část populace přežít zimu, aniž by mrzla a hladověla. Zbytek jsou naprosté nesmysly.

Finanční krize v Británii: Navzdory zásahu Anglické banky se libra dál propadá

28. 9. 2022

čas čtení 1 minuta


- Mimořádný krok Anglické banky přinesl úlevu na trhu s dluhopisy, ale nedokázal stabilizovat britskou měnu
 


Bank of England uvedla, že bude intervenovat na trzích dluhopisů, aby se je pokusila stabilizovat. Od dnešního dne začne nakupovat dlouhodobé dluhopisy, aby "obnovila řádné tržní podmínky" a odvrátila "podstatné riziko pro finanční stabilitu Spojeného království".

Libra se propadla až o 1,7 %, než se poněkud ustálila, ale i tak je ve středu o 0,5 % níže na úrovni 1,068 USD.



- Předseda labouristů Sir Keir Starmer vyzval ke svolání parlamentu za účelem řešení finanční krize.

Vyzval konzervativní vládu, aby upustila od svého minirozpočtu, který  vyvolal otřesy na trhu.

Prohlásil: "Myslím, že mnoho lidí se nyní bude nesmírně obávat o své hypotéky, o růst cen a nyní i o své důchody. Vláda zjevně ztratila kontrolu nad ekonomikou."

Dodal: "Vláda by nyní měla svolat parlament a opustit tento rozpočet, než dojde k dalším škodám."



Cizinci opět ťukají na české dveře, Fiala jim zakáže vstup

28. 9. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 6 minut

 

"Jen se ohřejeme a hned zas půjdeme." Tady být opravdu nechceme…Fašistické uzamčení i těch "chvilkových odpočíváren" před další cestou je děsivé selhání i té minimální lidskosti, kterou od nás tito zoufalí lidé žádají…


"Můžeme si lehátko na pláž stavět tak často, jak jen chceme a pak křičet na blížící se vlny, aby se držely dál, ale příliv nás stejně neuposlechne a moře neustoupí…"

(Robert Winder)


Zase už spí "cizinci"u bran nejen vlakového nádraží v Praze…Romy jsme ještě začátkem léta nechali alespoň v hale, na podzim už zavíráme i ty čekárny na vlak a vyženeme rodiny s dětmi ven, teplota pod deset stupňů…. Nelegální emigrace, chápete? Nevím, jak může být emigrace ze Sýrie nebo Libanonu, kde je humanitární katastrofa nelegální, ale určitě by mi to ministr vnitra Rakušan sofistikovaně a jasně vysvětlil….


 19296

Mnozí neofašisté chtějí křesťanskou Evropu, tak tady je

28. 9. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 10 minut


Na svatého Václava se česká státnost jaksi propojuje s křesťanstvím. V naší nelehké době, kdy bují krajní pravice a kdy leckdo tvrdí, že je třeba skončit s údajně levicovou vládou Bruselu a vrátit se ke tzv. křesťanským kořenům, nějak v duchu Jozefa Tisa, jsem se rozhodl uskutečnit svůj dávný plán: vybrat z evangelií sociální pasáže a publikovat je najednou vedle sebe, aby si je konečně mohli přečíst i ti, kdo hlásají návrat k něčemu, o čem vůbec nic netuší. Rád bych zdůraznil, že centrem evangelia je smrt Boha na kříži a spása tímto Bohem podaná všem lidem z kříže. Níže citované pasáže (ekumenický překlad, Česká biblická společnost 2002) nelze tedy chápat jako nějaké příkazy despoty, ale jako zrcadlo našich reálných životů, které potřebují právě spásu z kříže.

 18934

Mezinárodní měnový fond vyzval britskou vládu, aby zrušila snížení daní

28. 9. 2022

čas čtení 4 minuty

 í

Podle Mezinárodního měnového fondu by se opatření měla zaměřit na domácnosti nejvíce postižené energetickou krizí a inflací


Mezinárodní měnový fond ostře zaútočil na britské  snížení daní pro nejbohatší  a vyzval vládu Liz Trussové, aby je  zrušila, a zabránila tak posilování ekonomické nerovnosti.

V nezvyklé  veřejné kritice britské  ekonomiky zdůraznil  fond se sídlem ve Washingtonu, že britský státní minirozpočet Kwasiho Kwartenga riskuje podkopání snah Bank of England bojovat se zruychlující se  inflací uprostřed mimořádné situace v oblasti životních nákladů.

 18934

Washington Post: Britská premiérka Trussová je šílená

27. 9. 2022

čas čtení 5 minut


Británie nahradila Itálii na pozici problémové ekonomiky Evropy 
Očekávalo se, že bude Liz Trussová odvážná. Ukazuje se, že je šílená

Na začátku tohoto měsíce hlasatelé zkázy, kteří hledali příští finanční krizi v Evropě, ukazovali na Itálii. Přesně jak pesimisté předpovídali, Italové si zvolili populistickou koalici vedenou postfašistickou stranou Bratři Itálie. Došlo však k legračnímu zvratu. Italská ekonomika se zdá být prozatímně stabilní. Jako  slabá evropská velmoc se naproti tomu ukázala Británie.

Co se to děje? Intelektuální móda už několik let běží proti globalizaci, takže je snadné přehlédnout odpověď. Inverze mezi Itálií a Británií však podtrhuje starou poučku. Obětovat část suverenity a podřídit se pravidlům mezinárodních organizací nemusí být nutně špatné. Pokud pravidla fungují přiměřeně dobře, může to být výhodou.

Přestože ztratila moc zodpovědná vláda vedená ekonomem Mariem Draghim a přestože ji nahradila nechutná populistická koalice, Itálie je díky Evropské unii v rozumné kondici. Jakkoli hlasitě dříve populisté odsuzovali evropskou germánskou ortodoxii, nyní slibují, že budou realizovat hospodářský plán vypracovaný Draghim a schválený EU - i proto, že je s ním spojena postpandemická pomoc na obnovu z Bruselu ve výši téměř 200 miliard dolarů.

V Rusku zatkli důchodkyni, za pasivního přihlížení davu

27. 9. 2022

čas čtení 1 minuta

Komentář: Všimněte si ale, že všichni tuto scénu filmují, ale nikdo nic neudělá. Pasivita
 





Policista: Půjdete s námi bez odporu?

Důchodkyně: Já s vámi dobrovolně nepůjdu.

Policista: Nepůjdete?

Důchodkyně: Nemám nic proti mobilizaci. Zmobilizujte si celou zemi, když chcete kanónenfutr.

Policista: Půjdete s námi?

Ruská agrese na Ukrajině: Švédští seismologové zaznamenali výbuchy v blízkosti plynovodu Nord Stream

27. 9. 2022

čas čtení 12 minut

 
- Švédská státní televize SVT informuje, že seismologové v posledních 36 hodinách zaregistrovali výbuchy v blízkosti plynovodů Nord Stream.

SVT může prozradit, že měřicí stanice ve Švédsku i Dánsku zaznamenaly v pondělí silné podmořské exploze ve stejné oblasti, kde dochází k únikům plynu. 'Není pochyb o tom, že se jedná o exploze,' říká Björn Lund, lektor seismologie ve švédské národní seismické síti SNSN.

První výbuch byl zaznamenán v noci na pondělí ve 2.03 hodin a druhý v pondělí večer v 19.04 hodin.

Varování před únikem plynu přišlo od námořní správy v pondělí ve 13.52 a ve 20.41 poté, co lodě zjistily bubliny na hladině.

SVT získala souřadnice naměřených výbuchů a ty se nacházejí ve stejné oblasti, kde byly zaznamenány úniky plynu.

Lund o  o měřeních řekl: "Je jasně vidět, jak se vlny odrážejí ode dna k hladině. Není pochyb o tom, že šlo o výbuch. Měli jsme dokonce stanici v Gnosjö, která to zachytila".

- Obrovské útoky proti Charkovu, úterý večer. Pět raket. Zasažena elektrická trafostanice. V mnoha oblastech je výpadek elektřiny. Intenzivní požár. Teroristický stát útočí na civilní infrastrukturu, zatímco jej Rada bezpečnosti OSN odsuzuje. Rusko musí být vyloučeno z Rady bezpečnosti OSN.




Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
20146