Koronavirus: Čína se zoufale snaží zastavit druhou vlnu pandemie

19. 6. 2020

čas čtení 2 minuty
Čína zavedla omezení cestování pro takřka půl milionu lidí žijících v okolí hlavního města, aby zastavila nové šíření koronaviru, zatímco přibývá úmrtí v dalších částech světa.


Hrozba druhé vlny epidemie v Číně, která z velké části dostala virus pod kontrolu, a šíření choroby v Latinské Americe a Jižní Asii zdůrazňují globální výzvu při zpomalování pandemie, která zabila zhruba 450 000 osob.

Bývalý vládce Kazachstánu a prezident Hondurasu se přidali k milionům lidí, kteří byli po celém světě infikováni.

Zasažena byla i světová ekonomika, když americké ministerstvo práce hlásí dalších 1,5 milionu dělníků žádajících o podporu v nezaměstnanosti. Tím počet propuštěných v důsledku pandemie dosáhl v USA 45,7 milionu.

Evropa po týdny trvajících omezeních uvolňuje karanténu, přičemž ve středu na prázdných stadionech pokračovala anglická Premier League.

Avšak Čína se vrací zpět k zadržování infekce, poté co uvolnila přísnou karanténu udržující v domovech desítky milionů lidí.

V Pekingu bylo ve středu hlášeno dalších 21 případů, což znamená 158 od objevení nového ohniska v předchozím týdnu.

Jeden případ je hlášen i ze sousedního města Tchien-ťin a dva další z provincie Che-pej obklopující Peking. To vyvolalo rychlé zavedení omezujících opatření v okrese An-sin, kde žije takřka půl milionu lidí. Postihl jej zákaz pro většinu cest do oblasti nebo ven z ní.

Poslední rozšíření choroby COVID-19 je spojeno s pekingským tržištěm Sin-fa-ti, které dodává více než 70 % potravin ve městě.

Pekingské úřady vyzvaly lidi, aby město neopouštěli, znova uzavřely školy a izolují zhruba 30 obytných objektů.

Denně je odebíráno asi 400 000 vzorků k testování.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6984

Diskuse

Obsah vydání | 23. 6. 2020