Začíná kosmický experiment, který má pomoci proti rezistentním mikrobům

19. 6. 2020

čas čtení 1 minuta
18. června se Sheba Medical Center v Izraeli stalo jednou z prvních nemocnic na světě, které provádějí biomedicínský experiment ve vesmíru. Aby pomohla vyřešit zhoršující se světové problémy s bakteriální rezistencí vůči antibiotikům, nemocnice otestuje teorii, podle níž mikrogravitace ve vesmíru ovlivňuje vývoj rezistence u bakterií.


Experiment pomůže pochopit rizika infekčních chorob u lidí cestujících do vesmíru a má potenciál najít nové způsoby boje s rostoucí hrozbou rezistentních mikrobů, které ročně po celém světě zabijí až 700 000 osob.

OSN vloni uvedla, že v roce 2050 by na celé planetě mohlo v důsledku šíření rezistentních kmenů zemřít až 10 milionů lidí.

Navíc hlášené nadužívání antibiotik během pandemie koronaviru dále přispělo k rostoucí rezistenci vůči antibiotikům. Tato rezistence by v delším výhledu měla představovat větší hrozbu, než samotný koronavirus.

Raketa Ariane dne 18. června z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guayaně vynesla koncový stupeň Small Spacecraft Mission Service (SSMS). Obsahoval 53 mikrosatelitů a nanosatelitů pro 21 zákazníků sledujících řadu účelů - od sledování Země přes telekomunikace, vědu, technologii a vzdělávání.

Izraelský experiment sledující vznik reistence u bakterie E. coli proběhne v mikrosatelitní laboratoři v rámci spolupráce mezi Evropskou kosmickou agenturou, Izraelskou kosmickou agenturou a Italskou kosmickou agenturou.

Údaje o průběhu experimentu by měly být k dispozici během dvou měsíců po ukončení několikatýdenního letu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5437

Diskuse

Obsah vydání | 23. 6. 2020