Lidské zdraví versus politika: Bílý dům zastavil národní testovací plán, aby poškodil modré státy

6. 8. 2020

čas čtení 3 minuty

Časopis Vanity Fair přinesl informace pojednávající o tom, proč Trumpova vláda nebyla schopna přijít s národním testovacím plánem, a to navzdory mnohaměsíčnímu úsilí v režii Trumpova zetě Jareda Kushnera.

Ve výbušném textu s titulkem Jak se Kushnerův tajný testovací plán vypařil investigativní novinářka Katherine Eban píše, že Jared Kushner s pomocí několika bohatých byznysmenů usiloval o vytvoření národního testovacího plánu, než se Bílý dům rozhodl, že to není nutné, protože Covid-19 zasáhl nejvíce modré (demokratické) státy.

Eban píše: „Toto léto ve zničujících detailech odhalilo lidské a ekonomické ztráty – kvůli tomu, že nebyl vytvořen systém národního testování, což většina ostatních vyspělých států udělala,“ informuje web Democracy Now!

 

Eban uvádí, že od března bylo všem odborníkům v oblasti veřejného zdraví zcela jasné, že Spojené státy potřebují celonárodně organizovaný plán diagnostických testů, který by mohl rovněž zajistit zásobování zdravotnickým materiálem, distribuci testovacích sad a alokaci cenných laboratorních kapacit.

Trumpův zeť a přední poradce Jared Kushner shromáždil skupinu několika spolupracovníků, včetně svého spolubydlícího na vysoké škole. Začali oslovovat miliardáře, kteří neměli žádné zkušenosti v oblasti veřejného zdraví. Pak se jim ale podařilo shromáždit skupinu odborníků na diagnostické testování. Ti dnem i nocí tajně pracovali na šifrované platformě WhatsApp a vytvořili národní testovací plán, který se v podstatě podobal těm, které by zavedeny v dalších vyspělých zemích. Očekávalo se, že začátkem dubna bude vše oficiálně spuštěno. Ale plán se jednoduše vypařil, jak poznamenal jeden z jeho autorů.

O osudu programu rozhodla měnící se nálada v Bílém domě, říká Eban. Na začátku dubna v Bílém domě převažoval názor – částečně se opírající o předpověď doktorky Birx – že je virus na ústupu. Panovalo zde přesvědčení, že národní testovací plán by vyžadoval obrovské úsilí a značnou politickou odpovědnost. Jeden z členů Kushnerova týmu, se kterým jsme hovořili, se nechal slyšet, že epidemie nejvíce postihla modré státy. A Bílý dům tak měl politický klacek na demokratické guvernéry, které mohl obvinit ze šíření patogenu.

Národní plán testování byl tedy poslán k ledu. A 27. dubna Donald Trump v Růžové zahradě představil veřejnosti plán své vlády, který se ani v nejmenším nepodobal návrhu Kushnerova týmu: problém s epidemií byl ponechán na pospas jednotlivým státům. Státy nakonec musely na vlastní pěst shánět testovacích sady, získávat laboratorní kapacity apod., uzavírá Eban.

Celý článek v angličtině ZDE

 

 

 

0
Vytisknout
6237

Diskuse

Obsah vydání | 13. 8. 2020