Bělorusko: Opoziční kandidátka odmítla oficiálně oznámené výsledky voleb

10. 8. 2020

čas čtení 2 minuty
 

Deník Guardian potvrzuje, že policie používala ochromující granáty české výroby. Ty způsobily údajně řadu vážných zranění: jeden muž byl vyfotografován s kusem ustřelené nohy, jiný přišel o prst.

Světlana Tichanovskaja, hlavní opoziční kandidátka ve volbách v Bělorusku odmítla oficiální výsledky voleb, podle nichž prý zaznamenal prezident Alexander Lukašenko drtivé vítězství. Její tým se zapřísahal, že zůstane v zemi a bude usilovat o změnu režimu.

"Budu věřit svým vlastním očím - většina byla pro nás," řekla Světlana Tichanovskaja v pondělí v Minsku na tiskové konferenci. Označila volby za tvrdě zfalšované. Její poradci zdůraznili, že opozice požaduje přepočítání hlasů ve volebních okrscích, kde byly problémy. Chtějí také zahájit rozhovory s úřady o tom, jak uskutečnit pokojné převzetí moci.

 

Běloruská volební komise v pondělí oznámila, že Lukašenko dostal 80,23 procent hlasů a Tichanovskaja jen 9,9 procent, navzdory lidové vlně podpory pro Tichanovskou, jejíž předvolební shromáždění navštívily obrovská množství lidí.

Předběžné výsledky vyvolaly v běloruských městech v neděli večer rozsáhlé protesty. Docházelo ke krvavým střetům s demonstranty. Pořádková policie používala gumové projektily, české "zásahové výbušky", slzný plyn a vodní děla. Běloruský ministr vnitra uvedl, že byly zatčeny asi 3000 lidí. Další protesty se očekávají v pondělí večer.

Lukašenkovo vítězství rychle schválil ruský prezident Vladimír Putin a čínský prezident Xi Jinping. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskiy Lukašenkovi neblahopřál, ale v prohlášení apeloval na umírněnou reakci. Konektivita internetu v Bělorusku byla vážně narušena.

Aktivisté uvádějí, že při potyčkách byly zraněny desítky lidí a jedna osoba zřejmě zemřela, když do ní v rychlé jízdě narazilo policejní vozidlo. Běloruské ministerstvo vnitra úmrtí popřelo.

Na fotografiích jsou demonstranti se zkrvavenými obličeji, které ošetřují polní zdravotníci. Na jedné fotografii muže, který byl zasažen do plic gumovým projektilem, leží oběť v nehybnosti, politá krví. Deník Guardian potvrzuje, že policie používala ochromující granáty české výroby. Ty způsobily údajně řadu vážných zranění: jeden muž byl vyfotografován s kusem ustřelené nohy, jiný přišel o prst.


Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7806

Diskuse

Obsah vydání | 18. 8. 2020