Co spojuje Bělorusko s protesty v ruském Chabarovsku?

24. 8. 2020

čas čtení 2 minuty
Mnozí si všimli, že protesty v ruském Chabarovsku a v Bělorusku mají mnoho společného. V obou případech existuje fyzická a psychologická distance vůči cizím zemím (Čína, Japonsko, Jižní Korea, Litva, Polsko) mnohem menší, než vůči ruskému hlavnímu městu Moskvě, upozorňuje Jurij Moskalenko.


Avšak existuje ještě hlubší historické spojení, které přitahuje méně pozornosti: Mnoho Bělorusů za Stalina nuceně a na konci sovětské éry dobrovolně odešlo do dnešního Chabarovského kraje - a vzpomínka na tyto události dál ovlivňuje myšlení lidí na obou místech.

Bělorusko a Chabarovsk jsou spojeny společnými historickými kořeny a dnešní obyvatelé Chabarovska jsou do značné míry potomky běloruských a ukrajinských zemědělců, kteří se tu usadili před více jak stovkou let.

Proto není náhoda, že Bělorusové a obyvatelé Chabarovska chovají k sobě vzájemné sympatie, protestující v Chabarovsku nosí hesla na podporu Běloruska a protestující v Minsku transparenty na podporu lidí v Chabarovsku.

Počátkem roku běloruský historik Igor Kuzněcov v rozhovoru pro list Solidarita upozornil na fakt, že před rokem 1917 rostoucí poptávka po půdě vedla statisíce Bělorusů k odchodu do Ameriky, ale několik desítek tisíc jich odešlo i na Sibiř a Dálný východ.

Tato emigrace je široce známa, ale mnohem méně se ví o odchodu více jak 30 000 Bělorusů v první dekádě sovětské vlády, v rámci bolševického programu přesidlování bezzemků mimo jejich domovské oblasti. Většina těchto lidí dobrovolně odešla na Dálný východ, včetně Chabarovského regionu.

Kdyby nebylo nucené kolektivizace a vynuceného odchodu dalších Bělorusů na východ, někteří by se možná vrátili. Ale sovětské orgány jim to znemožnily. Většina z nich byla nuceně označena za Rusy, ale mnozí se dál považují za Bělorusy, nebo pociťují vazby k Bělorusku.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
6403

Diskuse

Obsah vydání | 27. 8. 2020