Průběžné zpravodajství

Vědci: Koronavirus možná začíná být nakažlivější

27. 9. 2020

čas čtení 12 minut
 Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. 28.9.  stoupl počet denních nákaz v ČR o 1305 případů na 64 597.   Zemřelo 606  osob, 802 osob je v nemocnici.

- Počet globálních úmrtí se v pondělí přibližuje 1 milionu. Zatím dosáhl čísla 996 084 úmrtí.

- 8000 žáků a 350 učitelů je v karanténě v městě Liverpool, informuje tamější primátor.

- 12,4 milionů Angličanů si stálo koropnavirovou aplikaci, která upozorní držitele mobilního telefonu, že se octl v blízkosti nakažené osoby. Kdy bude taková aplikace zprovozněna v ČR?

- Indie potvrdila, že má 6 milionů nákaz. Je to po USA druhá nejnakaženější země. V pondělí indické ministerstvo zdravotnictví potvrdilo nových 82 170 nákaz. Celkový počet úmrtí v Indii je 95 542.

- V Paříži a v 11 dalších francouzských městech byla zavedena nová karanténní omezení. Bary musejí uzavírat ve 22 hodin. Zakázány jsou svatby, festivaly, organizované akce a studentské mejdany. Kina, muzea a divadla, která dodržují vlastní karanténní opatření, mohou zůstat otevřena. Od soboty jsou zakázány akce pro více než 1000 lidí a na veřejných prostranstvích nesmí setkávat více než 10 osob. 72 procent Francouzů je ochotno nová karanténní opatření dodržovat.

- V Británii je větší míra nákazy mezi lidmi, kteří cestovali do zahraničí, informuje tamější Státní statistický úřad. ZDE 



- Roman Prymula omezí shromažďování na deset až dvacet osob.

- Glasgow University oznámila, že studentům bydlícím na jejích kolejích vrátí činži za tento měsíc a každému studentovi dá 50 liber (1500 Kč) na jídlo, poté, co po návratu studentů do kolejí se mezi nimi rozšířila nákaza koronavirem a asi 600 z nich musí dodržovat karanténu. Návrat studentů do univerzitních kolejí je velkou hrozbou šíření koronaviru a vysoké školy neměly nutit studenty k příjezdu na campusy, mělo se tento semestr vyučovat čistě prostřednictvím internetu. Velkou hrozbou je i případný návrat nakažených studentů o Vánocích do rodin. - Ve Francii je třetina nákaz ve školách a na univerzitách, informuje list Le Monde.

- Psi dokáží téměř se stoprocentní spolehlivostí detekovat nákazu koronaviru, i když nakažená osoba nemá žádné příznaky. Psi nečichají samotný koronavirus, ale chemické látky, které vznikají, když koronavirus napadá lidské buňky, a to i v případech asymptopatických nákaz. Psi se začali používat k detekci koronaviru na letišti v Helsinkách s obrovským úspěchem. Ve Francii identifikovalo osm psů osoby nakažené koronavirem správně v 83 procentech případů, někteří psi je identifikovali spolehlivě ve 100 procentech případů. Výcvik psů trvá osm až deset týdnů, pokud s tím pes nemá žádné zkušenosti, vědcům v Hanoveru trvalo psy vycvičit jen čtrnáct dní. Výsledek je okamžitý, nečeká se na laboratoř. ZDE 

 - Počet globálních úmrtí se zřejmě zvýší až na 2 miliony, než bude k dispozici vakcína, varuje Světová zdravotnická organizace. Dr. Mike Ryan, šéf krizových programů WHO, upozornil, že pokud se svět nesjednotí ke koordinovanému boji proti pandemii, počet mrtvých bude ještě vyšší.

- Experti varují, že případ Švédska, které spoléhalo na dobrovolné distancování, nemůže z kulturních důvodů fungovat všude a že existují vážné otázky, zda přístup Švédska vůbec zafungoval i ve Švédsku. Švédsko zaznamenalo drasticky vyšší počet úmrtí na koronavirus než sousední skandinávské země. Ve Švédsku byly uzavřeny školy a univerzity pro studenty nad 16 let, země zakázala shromáždění více než 50 lidí a přikázala rizikovým skupinám obyvatelstva, aby zůstaly v izolaci. Obyvatelstvo bylo požádáno, aby dodržovalo sociální distancování a pracovalo z domova, což Švédové dělají. Obchody, bary, restaurace a fitka zůstaly otevřené. Švédský epidemiolog Anders Tegnell odmítá názor, že by Švédsko usilovalo o "stádní imunitu" (což je samo o sobě nesmysl, způsobilo by to obrovské množství úmrtí a není známo, zda imunita vůbec trvá), ale že chce zpomalit šíření pandemie, aby nezkolabovalo zdravotnictví. Krize je podle něho "maraton, ne sprint", ale přístup Švédska je možná udržitelnější než přísná uzamčení země, která vedou k zvýšení nezaměstnanosti a duševním problémům a samy vedou k nárůstu úmrtí. Avšak zůstávají velké otázky ohledně přístupu Švédska a Švédsko je terčem ostré kritiky, že ignoruje doporučení Světové zdravotnické organizace. Švédsko zaznamenalo desetkrát více úmrtí než Norsko a Finsko, ale méně než Španělsko a Itálie. Téměř polovina z 5878 úmrtí ve Švédsku byla v pečovatelských domovech. Švédsko je terčem kritiky, že neuchránilo nejzranitelnější občany. Nyní ve Švédsku počet infekcí roste, ale ne tak rychle jako ve Španělsku a ve Francii. Švédsko registrovalo za posledních 14 dní 37 nových nákaz na 100 000 obyvatel, zatímco Španělsko 320, Česká republika 229, Francie 205, Belgie 139 a Holandsko 132. Itálie však má jen 35 nových infekcí na 100 000 obyvatel. Není pravda, že Švédsko nedělalo nic proti pandemii. Podniklo vážná protiepidemická opatření, ale hlavně dokázalo vysvětlit přesvědčivě občanům, co musejí proti pademii dělat, a Švédové s opatřeními souhlasí.  ZDE 


- V Londýně došlo v sobotu  k potyčkám demonstrantů protestujících proti (Johnsonovým mírným) karanténním opatřením s policií. Policie demonstraci rozehnala, protože nedodržovala odstupy a neměla roušky:

Kolumbie zaznamenala 806 038 nákaz a celkem 25 296 úmrtí. Denní nárůst nákaz v Kolumbii je dnes vyšší než 25 000.

- Francie v sobotu registrovala dalších 14 412 koronavirových nákaz. Počet mrtvých tam stoupl o 39 na 31 700.
- Italský pacient nula, jehož případ v únoru potvrdil, že pandemie začala, osmatřicetiletý MAttia Maestri se v sobotu účastnil dvoudenního štafetového závodu mezi dvěma původními italskými ohnisky koronaviru. Závod začal v městě Codogno, jižně od Milána, kde byl Maestri testován pozitivně dne 21. února, a skončí v neděli ve Vo Euganeo, kde zemřel první italský pacient na koronavirus. Maestri strávil mnoho týdnů na jednotce intenzivní péče.

- Skotsko oznámilo rekordní denní nárůst infekcí, o 714:


- Počet nákaz v USA přesáhl 7 milionů.

- Počet mrtvých v Brazílii dosáhl 140 537. V Brazílii je registrováno 4 689 613 potvrzených nákaz.

- Francie registruje 15 797 nových nákaz. Celkem bylo ve Francii nakaženo už víc než půl milionu osob.

- Ohnisko nákazy asi 100 případů na Islandu bylo vystopováno k dvěma francouzským turistům, kteří odmítli jít do karantény.

- Univerzity v USA už zaregistrovaly více než 130 000 nákaz, většinu z nich od začátku podzimního semestru. Více než 35 univerzit registruje každá více než 1000 nákaz.

- Floridský guvernér Ron DeSantis, Trumpův kamarád, navzdory stoupajícím nákazám zrušil veškerá karanténní omezení pro restaurace a další podniky na Floridě. Zrušil také pokuty pro osoby, které odmítají nosit roušky.

- Globální počet mrtvých v pátek překonal 980 000. Denně umírá na světě na koronavirus více než 5000 lidí. Očekává se, že do několika dní překoná počet mrtvých jeden milion. Nakaženo je 32 milionů osob.

- Indie zaznamenala za posledních 24 hodin 86 052 nákaz. Od konce srpna roste pravidelně v Indii denní počet nákaz o více než 80 000 případů. Za posledních 24 hodin zemřelo v indii 1141 osob. Celkem v Indii zemřelo 92 290 osob, což je relativně malé množství, jen 1,6 procent ze všech nákaz.

- Brazílie zrušila svůj průvod na karnevalu, který se normálně koná v únoru, poprvé po 100 letech.

- V Evropě je v některých členských zemích pandemie nyní horší, než byla na svém vrcholu v březnu, varovala Evropská unie, a vlády znovu zavádějí drastická opatření. Hygienický úřad EU upozornil, že je sedm členských zemí EU, které vyvolávají obzvláštní obavy.

- Izrael dále ve čtvrtek posílil uzamčení země, protože dosavadní karanténa nevedla k poklesu nákaz. Izrael má 212 115 nákaz, ačkoliv má jen něco pod 9 milionů obyvatel. Je to jedna nákaza na každých 23 osob. Podle nových opatření bude uzavřena v Izraeli většina pracovišť a trhů a dále budou omezeny modlitebny i demonstrace.

- Francie ve čtvrtek zaznamenala rekordní nárůst nákaz o 16 096 případů.

-- Univerzity by měly být ze dvou třetin prázdné, mají-li se vyhnout masivnímu rozšíření koronavirové nákazy, varuje britský expert. ZDE  

- Koronavirus se během pandemie proměňuje, experti se domnívají, že pravděpodobně začíná být nakažlivější, počet případů v USA zase začal růst. Nová americká studie zkoumala 5000 genetických sekvencí koronaviru. Zjistila, že mutace nezpůsobují, že by byl virus nebezpečnější či měnil své dopady, ale že je zřejmě nakažlivější. Většina expertů potvrzuje, že všechny viry mutují, avšak tyto změny jsou v drtivé většině případů bezpodstatné. Virus prý možná reaguje na to, že se lidé naučili sociálnímu distancování a snaží se to překonat. Pokud virus mutuje, je zřejmé, že se bude muset měnit i případná vakcína proti němu.

- Statisícům studentů ve Skotsku bylo zakázáno setkávat se s přáteli mimo svou místnost na koleji a nesmějí chodit do hostinců, barů a restaurací. Trestem může být vyhození z univerzity. Stovky studentů na Glasgow University a na dalších skotských univerzitách musely odejít do karantény poté, co po příjezdu do univerzitních kolejí tam před čtrnácti dny pořádali mejdany.

- Chyby genetického systému či imunitního systému zřejmě způsobují vážná onemocnění koronavirem.

- Italský prezident Sergio Mattarella odmítl blábol Borise Johnsona, Ten nacionalisticky tvrdil, že Británie má víc mrtvých na koronavirus, protože "Britové už 300 let milují svobodu". Mattarella dodal, že Italové "také milují svobodu, ale umějí se zároveň chovat odpovědně".

- Celkový počet nákaz ve Španělsku dosáhl 704 209. Je to nejvíce v západní Evropě. Zvlášť znepokojující je situace v Madridu.

- Počet britských nákaz dosáhl 416 363. Ve čtvrtek bylo potvrzeno dalších 6634 nákaz.

- Cestující z Dánska, ze Slovenska, z Islandu a z Curaçao budou nyní po příletu do Británie také muset na čtrnáct dní do karantény.

- Portugalsko rozšířilo karanténní opatření nejméně do poloviny října.

- Británie zaznamenala rekordní počet nákaz  6634 nákaz. Public Health England konstatuje, že počet nákaz roste ve všech věkových skupinách. V Británii zemřelo 40 lidí, celkový oficiální počet mrtvých je 41 902. Avšak britský statistický úřad vydal zprávu, z niž vyplývá, že v Británii bylo vydáno 57 600 úmrtních listů, na nichž je zmíněn covid-19. Britský ministr zdravotnictví ve čtvrtek varoval, že podle něho je v Británii každý den nakaženo asi 10 000 dalších lidí. ZDE  

- Britská vláda oznámila další ekonomická opatření pro občany, kteří v důsledku pandemie nemohou pracovat. Hradí jim velkou část platu pouze do konce října.  Pak se  v Británii přejde na německý systém Kurzarbeit, kdy bude ministerstvo financí dotovat jen ty pracovní místa, která přežijí, a to daleko menšími částkami než dosud. Očekává se, že konem října stoupne nezaměstnanost v Británii o statisíce, ne-li miliony osob.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
9943

Diskuse

Obsah vydání | 2. 10. 2020