Polsko: Strana PiS pod tlakem rozsáhlých protestů odložila publikaci zákona zakazujícího potraty

3. 11. 2020

čas čtení 1 minuta
 

Protivládní demonstrace v Polsku pokračují

Polská ultrapravicová vláda odložila realizaci kontroverzního rozhodnutí Ústavního soudu (který má zcela pod kontrolou), které má zakázat potraty i vážně a nenapravitelně nemocných dětí.

 

Toto rozhodnutí Ústavního soudu nebylo zveřejněno, přestože lhůta pro jeho zveřejnění uplynula v pondělí. Proto nevešlo v platnost. "Je to zjevně politické rozhodnutí," míní Anna Wójcik, výzkumnice v Ústavu práva Polské akademie věd. "Rozhodnutí Ústavního soudu mají být zveřejněna bezodkladně. Je to právní trik, toto zdržení jeho zveřejnění."

Toto rozhodnutí Ústavního soudu vyvolalo rozsáhlé celostátní demonstrace a protesty, které vládnoucí stranu PiS překvapily. Extremnější křídlo strany PiS rozhodnutí Ústavního soudu podporuje, avšak z průzkumů vyplývá, že voličská základna strany Právo a spravedlnost nepodporuje zakázání potratů, takže se hierarchie strany Právo a spravedlnost dostala do problematické situace.

Premiér Mateusz Morawiecki požaduje rozhovory s demonstranty a s opozičními poslanci, zatímco prezident strany PiS, Andrzej Duda, navrhl mírné změkčení zákazu potratů.

Dudův návrh je terčem kritiky z obou stran - extremní pravice ho kritizuje jako příliš měkkí, demonstranti jako chabý.

Demonstranti ignorovali zákaz shromažďování více než pěti osob. V pátek se účastnilo demonstrace ve Varšavě více než 100 000 lidí.

Podrobnosti v angličtině ZDE  

0
Vytisknout
6187

Diskuse

Obsah vydání | 10. 11. 2020