Tisková zpráva

Psychoterapeuti opět podávají pomocnou ruku první linii a lidem ve finanční nouzi

12. 11. 2020

čas čtení 2 minuty

Nezisková organizace #delamcomuzu založila sbírku na psychologickou pomoc pro pracovníky v první linii a lidi, kteří by si ji jinak nemohli dovolit - rodiče samoživitele, seniory a lidi s minimálním příjmem. 

Sbírka probíhá na platformě Donio.cz po názvem Pomozte těm nejohroženějším udržet #hlavunadvodou. Darovat můžete jakoukoliv částku, i stokoruna může někomu změnit život.

“Zájem o psychoterapeutickou pomoc začíná opět narůstat a v příštích týdnech očekáváme ještě větší nápor, nejen od zdravotníků, kteří jsou pod obrovským tlakem, bojují s vyčerpáním, únavou, ale taky od veřejnosti, především od lidí v izolaci, lidí, kteří přišli o své blízké, o práci, nebo z toho mají obavy,” říká jeden ze zakladatelů iniciativy, psychoterapeut Pavel Pařízek.

Přemýšleli jsme proto, jak dostat psychologickou pomoc mezi co nejvíc lidí, kteří ji potřebují, ale nemůžou si ji dovolit. Zároveň jsme chtěli, aby nešlo jen o rychlou krizovou intervenci, na kterých byl projekt #delamcomuzu do velké míry postavený na jaře, ale také o hlubší práci s klientem, která mu pomůže nejen tady a teď, ale dlouhodobě.” dodává.

Jak to bude fungovat?

O bezplatné terapie se pak budou moci lidé přihlásit na portálu Terapie.cz, který se bude spouštět ve zkušební verzi příští týden, naplno pak na konci listopadu.

Terapeuti zapojení do sbírky #hlavunadvodou budou poskytovat první terapeutické sezení zcela zdarma, dalších 11 sezení se bude terapeutům hradit z darovaných peněz částkou 500 Kč za terapii. Celkem tedy může každý, kdo splňuje stanovená kritéria, využít 12 sezení zdarma.

Psychologická pomoc bude dostupná i po skončení krize 

Sbírku iniciovala současná covidová situace, její organizátoři ale mají v plánu tímto způsobem financovat psychoterapie i poté, co krize pomine.

“Naším cílem je, aby se odborné psychoterapeutické pomoci dostalo všem, kdo ji potřebují, ne vždy si ji ale mohou dovolit nebo neví, kam se obrátit. A to nejen nyní, v době, které je psychicky náročná pro nás všechny, ale také dlouhodobě,” uzavírá Pařízek.

 


Nezisková organizace #delamcomuzu, která vznikla v reakci na složitou situaci v jarní vlně koronaviru. Na webu www.delamcomuzu.cz sdružuje přes 700 terapeutů, kteří po celé jaro zdarma poskytovali psychologickou pomoc pracovníkům v první linii, ale i všem ostatním, na které krize dolehla.

Pro více informací o projektu či sbírce kontaktujte:

Janu Dolejšovou

jana@delamcomuzu.cz


 

 

 

0
Vytisknout
5101

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2020