Blinkenovým jmenováním do funkce ministra zahraničí signalizuje Biden návrat k normálu

23. 11. 2020

čas čtení 1 minuta
 

Joe Biden si vybral do funkce ministra zahraničí Antonyho Blinkena, jednoho ze svých nejbližších a nejdlouhodobějších zahraničněpolitických poradců. Tím signalizoval radikální změnu americké zahraniční politiky a návrat k normálu a to, že nová vláda se vrací ke kompetentnosti a k zkušenostem. Novým poradcem pro bezpečnost státu se má stát další známý demokrat Jake Sullivan, také profesionál z oblasti zahraniční politiky. Linda Thomas-Greenfieldová má být jmenována velvyslankyní u OSN.

 

Blinken studoval v Paříži, mluví stejně dobře francouzsky jako anglicky a podporuje přijímání imigrantů. V dětském televizním pořadu Sesame Street řekl, že "se všichni máme co naučit a získat jeden od druhého."

Biden plánuje obnovit podpis USA pod klimatickou dohodou z Paříže, zastavit odchod USA ze Světové zdravotnické organizace a obnovit jadernou dohodu s Íránem.

Blinken byl Bidenovým poradcem pro bezpečnost státu v době, kdy byl Biden viceprezidentem, a v posledních dvou letech Obamovy vlády byl náměstkem amerického ministra zahraničí.  ZDE

Mezitím apelovala přibližně stovka bývalých amerických činitelů pro bezpečnost státu na ěéfy Republikánské strany, především v Kongresu, aby přiměli Trumpa odstoupit.

Chtějí, aby zastavil svůj antidemokratický útok proti integritě prezidentských voleb. Trumpovo zpochybňování volebních výsledků "ochromuje naši demokraciia riskuje dlouhodobé poškození našich institucí," praví se v jejich prohlášení. "Trumpovo odmítání dovolit změnu prezidentů je závažným rizikem pro bezpečnost našeho státu v době, kdy USA čelí globální pandemii a vážným hrozbám od globálních nepřátel, teroristických skupin a dalších sil." ZDE 

0
Vytisknout
5583

Diskuse

Obsah vydání | 26. 11. 2020