Trumpův tým se snaží paralyzovat Bidenovu zahraniční politiku vyvoláním krizí

25. 11. 2020

čas čtení 3 minuty
Rozkaz prezidenta Trumpa ohledně dalšího stahování amerických jednotek z Afghánistánu a Iráku představuje poslední zahraničněpolitický krok na rozšiřujícím se seznamu, který má omezit manévrovací prostor nové Bidenovy administrativy ještě předtím, než se v lednu ujme moci, informují Nicole Gaouetteová, Kylie Atwoodová a Alex Marquardt.


Bílý dům nařídil nově instalovanému ministrovi obrany Christopheru Millerovi, aby soustředil svou pozornost na kybernetické a nepravidelné válčení, se zaměřením zejména na Čínu, sdělil CNN představitel administrativy. V Jemenu zvažuje nové označení uskupení jako teroristického, což by komplikovalo vyjednávání o míru (o nějž nyní mají vážný zájem obě strany - íránští proxies Húsiové i koalice vedená Saúdskou Arábií - pozn. KD.) A spěchá z prosazením masivního prodeje zbraní, který může změnit rovnováhu sil na Blízkém východě.

Trumpův tým připravil zákonem požadovaná memoranda ohledně předání moci, která popisují výzvy v zahraniční politice, ale neexistuje diskuse ohledně akcí, které by měly být podniknuty nebo přerušeny. Místo toho se Bílý dům hrne vpřed. Další představitel sdělil CNN, že cílem je vyvolat tolik krizí, aby bylo pro Bidenovu administrativu obtížné je všechny uhasit.

Jde o strategii, která se radikálně rozchází s předchozí praxí, může zvýšit rizika pro národní bezpečnost a nepochybně bude pro Bidenův tým představovat výzvu - ale může se také vymstít. Analytici a lidé blízcí Bidenovu týmu pro předání moci tvrdí, že Trumpův tým možná jedná tak agresívně, že zvrácením jeho kroků může Biden snadno získat dobrou vůli mezinárodních partnerů a vyjednávací sílu při kontaktech s protivníky.

V dalších oblastech podle nich Trump možná zaměňuje styl za podstatu - že totiž rozdíl mezi Trumpem a Bidenem není v otázce konečného cíle, ale například v Afghánistánu jde o to, jak se dopracovat ukončení konfliktu.

Další analytici upozorňují, že poškodit možnosti, které má Biden na výběr, je možná až druhý cíl v pořadí - za Trumpovým plánem znovu kandidovat v roce 2024. Podle Charlese Listera z Middle East Institute Trump signalizuje své základně, že své cíle stáhnout americké vojáky domů myslí vážně.

Odmítání Trumpova týmu spolupracovat s příští administrativou ostře kontrastuje s jednáním předchozích vládních týmů. V závěru roku 2016 a na počátku roku 2017 Obamova administrativa finalizovala plány ofenzívy proti "islámskému státu", ale konečná rozhodnutí ponechala nastupující administrativě, protože ta měla operaci provádět a vyrovnávat se s jejími následky.

Představitelé v administrativě prezidenta George W. Bushe udělali pro Baracka Obamu totéž. Bushův poradce pro národní bezpečnost Stephen Hadley uvádí: "Mám jsem celou složku akcí, které buď mohla Bushova administrativa podniknout, zatímco jsme opouštěli úřad, nebo jsme je mohli pozdržet a nechat učinit tato rozhodnutí Obamovu administrativu, až nastoupí do úřadu."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5756

Diskuse

Obsah vydání | 1. 12. 2020