Koalice

23. 11. 2020 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty
V pirátském hlasování, zda jít vyjednávat předvolební koalici, nebo to zabalit, jsem hlasoval pro vyjednávání.

Důvody vysvětlím. Není to lehké rozhodnutí a hodně jsem o tom přemýšlel, protože důvody pro i proti jsou silné, mají váhu. U mě ale ty první převáží.

Kdyby byla normální doba, stabilní politická situace a (demokratická) soutěž mezi demokratickými stranami, řeknu bez většího přemýšlení - držme si kurs, držme si identitu, zásady, čitelnost, pracujme.

Ale není.

Čtyři roky vládnutí tandemu Babiš-Zeman poškodilo naši zemi na dalších deset let dopředu. Další čtyři roky by znamenalo destrukci násobně větších rozměrů.

 
Udělejme vše možné, aby toto skončilo. Pokud to neuděláme a předání moci se neuskuteční, naše děti nás proklejí za to, že jsme dali přednost stranické čistotě před osudem země.

Zda předvolební koalice nás piráty poškodí? Je dost možné, že ano. Ale děláme politiku pro stranu nebo pro společnost? V čí prospěch máme dělat rozhodnutí - ve svůj, nebo v prospěch celé společnosti? Děláme rozhodnutí populární nebo správná?

Chápu obavy o pirátskou identitu, o ztrátu zájmu, ideálů. Možná poprvé od listopadu 89 zde vznikla strana s obrovskou, autentickou sounáležitostí členů se stranou, s programem, se zásadami a hodnotami.

To není fráze ani nekritické vnímání vlastní partaje, skutečně tomu tak je.

A nejspíš se skutečně stane, že nějaký, možná i nezanedbatelný počet členů to bude jako opuštění pirátských ideálů vnímat, na stranu zanevře, odejde z ní nebo přestane být aktivní.

Jenomže právě tak to nejspíš nastane u těch, kteří pro předvolební spojenectví jsou a kteří mohou na piráty zanevřít právě tak, jen z opačného důvodu - kteří mohou říkat, že se piráti projevili jako úzkoprsá, sektářská partaj která nemá ráda nikoho kromě sebe samotné...

Možná nejdůležitější otázka ze všech: jsou piráti silní nebo slabí? Jestli platí to první, nemusíme se přece o žádnou "kontaminaci" ze strany možných budoucích spojenců bát. Ustojíme to, dlouhodobě nás to posílí (a je oslabí, dodávám zlomyslně).

Voliči mají rádi vítěze, kteří jsou navíc velkorysí a umějí se z pozice silnějšího podělit. Zejména v dlouhodobé perspektivě může toto opravdu z pirátů udělat stabilně vůdčí politickou sílu v zemi. Ale pokud jsme slabí - ok, pak do toho nechoďme a pracujme další čtyři roky na vlastním růstu a posilování. I to je legitimní postoj.

Možná příliš dramatizuju, ale považuju tuto dobu za osudovou křižovatku pro demokracii v zemi: nadcházející volby, když se nepovedou, mohou být poslední demokratické, takže další šanci už jen tak nedostaneme. Historie mockrát ukázala, jak snadno lze demokracii zničit - stačí prostě nedemokratům dát dost času a dost prostoru.

Nedejme jim ho.

0
Vytisknout
9487

Diskuse

Obsah vydání | 26. 11. 2020