Není překvapující, že druhý muž al-Kájdy žil v Íránu

25. 11. 2020

čas čtení 2 minuty
7. srpna izraelští operativci jednající na příkaz amerických představitelů zastřelili zástupce emíra al-Kájdy na bohatém předměstí Teheránu. Lídr al-Kájdy, veterán džihádismu známý jako Abú Muhammad am-Masrí, byl hledán americkou vládou více jak dvě dekády, napsal Thomas Joscelyn.


Masrí známý též jako Abdalláh Ahmed Abdalláh byl zapojen do útoku na americká velvyslanectví v Keni a Tanzánii dne 7. srpna 1998. Datum těchto dvou útoků, které za sebou zanechaly 224 mrtvých, velmi zjevně měli na mysli ti, kdo plánovali vysoce utajené zabití za nepřátelskými liniemi.

Utajované zabití bylo poprvé oznámeno účtem na sociálních médiích spojeným s al-Kájdou, který správně uvedl, že Masrí a jeho dcera Miriam byli zabiti v Íránu. Tato verze událostí byla přeložena a publikována organizací MEMRI 20. října. O tři týdny později anonymní představitelé zpravodajských služeb potvrdili New York Times a poté dalším médiím, že k operaci skutečně došlo. Izraelská média přinesla dodatečné, provokativní domněnky, včetně té, že otec s dcerou v době své smrti plánovali útoky na izraelské a americké zájmy.

Kromě toho, že byla dcerou druhého nejvýše postaveného muže al-Kajdy, byla Miriam také vdovou po Hamzovi bin Ládínovi, Usámovu dědici. USA zabily Hamzu někde v afghánsko-pákistánském pohraničí, ale poskytly jen málo detailů. Hamza si vzal Miriam během vlastního pobytu v Íránu.

Po 11. září většina bezprostřední rodiny Usámy bin Ládína přesídlila do Íránu. Nakonec se jejich pobyt v Íránu stal neudržitelným, protože Íránci jim neumožňovali odjet. Ale jejich pobyt nebyl vždy tak omezující. Kolem roku 2005 si Hamza vzal Miriam v rámci spojení, které mělo posílit příští generaci al-Kájdy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6898

Diskuse

Obsah vydání | 1. 12. 2020