Mezitím v Absurdistánu 152:

Brutální útoky polské policie proti ženským demonstrantům. A odejde Polsko z EU?

25. 11. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut
Novinářka při zatýkání polskou policií. "Nevěděli jsme, že je to novinářka," řekl policejní mluvčí.

Ti zatracení teenageři! Musíme udělat něco s nimi. Podívejte se na tohoto čtrnáctiletého kluka, který nabádá lidi na svém facebooku, aby se účastnili demonstrací žen! Měli bychom k němu domů  poslat policii, aby mu pohrozila osmi lety vězení!  Anebo ten devatenáctiletý Michał Rogalski, který byl tak rozhněván, že nemůže nikde najít spolehlivé číselné údaje o pandemii covidu, že začal shromažďovat vlastní statistiky a se svým týmem dobrovolníků se stal jediným zdrojem pro spolehlivá data o covidu v Polsku. Zjistil, že se polská vláda pokusila utajit více než 22 000 nových nákaz!  Darebák čmuchal! Ale s ním si to už taky vyřídili: od nynějška je místním institucím zakázáno, aby zveřejňovaly statistiky o covidu. Pokud se bude snažit Rogalski získávat o covidu data, bude muset spoléhat na to, co zveřejní ministerstvo zdravotnictví.

 

Statistiky covidu nejsou přece ničím, s čím by si měly hrát děti. Protože pokud by byly zveřejněny pravé statistiky, mohlo by z toho vyplynout, že už jsme dospěli do takového stádia, kdy by měla jít celá země do lockdownu. A poslá vláda dělá všechno, co je v jejích silách, aby se tomu vyhnula, protože by to ohrozilo její popularitu. "Nechci říkat nic politického, ale mám prostě pocit, že mi někdo dal facku," napsal Rogalski na Twitteru. A má pravdu: v normální zemi by se mu za jeho práci dostalo uznání, 225 dní přesných statistik, informujících o pandemii. Avšak tato polská vláda nenávidí, když ji někdo kontroluje. Tento týden, během další demonstrace žen, zatkla policie novinářskou fotoreportérku. Podle policejního mluvčího si policisté nebyli vědomi, že je to novinářka. Což je opravdu dobré. Nejenže měla ta fotoreportérka na krku profesionální fotoaparáty, ale také ukázala jednomu z policistů svou novinářskou legitimaci, a davy kolem skandovaly: "Nechte ji být, je to novinářka!"




Když vyšly tyto záběry najevo, policie změnila svou verzi událostí. Nyní tvrdí, že novinářka zaútočila na policistu. Tím, že na  něho spustila blesk fotoaparátu.   No, zjevně to ještě není laserová zbraň ve filmu Hvězdné války, ale jednoho dne tu technologii mít budeme, zatím musí reportérka používat, co má. Kromě toho, vyjádřil se policejní mluvčí, novinářka si to zasloužila, nebyla nestranná. Účastnila  se jednoho z předchozích protestů se svou partnerkou. Zjevně, když se někdo účastní těchto demonstrací, zaslouží si být zbit. Během nedávné demonstrace ve Varšavě začala skupina násilníků se skládacími pendreky začala lidi bít a vytahovat je z davu. Někteří lidé se je pokusili odzbrojit, obávali se, že jde o další útok od nějaké ultrapravicové bojůvky, ovšem ono se ukázalo, že ti útočníci byli policisté z elitní protiteroristické jednotky - nasadili si na ruce odrazové pásky a pak tahali zajaté lidi za kordony pořádkové policie. Pořádková policie, která demonstranty obklopila a nařídila jim, aby se rozešli (což nemohli, protože byli obklíčeni pořádkovou policií), a protože se tedy demonstranti nerozešli, policie na ně zaútočila slzným plynem . Lidé se zoufale snažili utéci, Kasia Babis - umělkyně komička a levicová aktivistka - napsala, že se prostě shromáždili muži na obou stranách plotu a dívky přehazovali přes něj, aby mohli utéci přes soukromý pozemek. Majitelé tohoto pozemku později pomohli s útěkem s žebříky a dovolili lidem dostat se pryč jejich budovou.

Mezitím tiskový tým policie, odbory a neoficiální profily policistů na Facebooku dělají všechno, aby dokázali, že všechny ty vtipy o tom, že policisté jsou idioti, jsou pravda. Likviduje se tu třicet let tvrdé práce, kdy se polská policie pokoušela přesvědčit lidi, že už nemá nic společného s komunistickou policií. A tak jsme se dověděli, že pokud na vás na ulici zaútočí násilník s baseballovou pálkou, nesmíte se bránit, protože ten útočník by mohl být tajný policista. Poté, co policie zadržela několik poslanců parlamentu, včetně náměstka předsedy parlamentu, anebo byli zbiti, či jim policie do očí nastříkala pepřový sprej, policie tvrdí, že k tomu došlo, protože tito občané na policisty útočili. Mluvčí Czarzasty prý dokonce jednoho z policistů vážně zranil.

Jedna opoziční poslankyně v parlamentě  kritizovala Kaczyńského - náměstka premiéra pro veřejnou bezpečnost poté, co na ni zaútočili policisté, kteří ji zničili její poslaneckou legitimaci.

"Zaprvé, sundejte si ta esesácká insignia," reagoval Kaczyński (symbolem protestu žen je rudý blesk). Pak Kaczyński obvinil opozici, že organizuje protesty během pandemie (což není pravda, je to lidové občanské hnutí). "Jste zločinci! Máte krev na rukou! Neměli byste tady být!" řekl Kaczyński opizici, na což opozice reagovala skandováním" "Půjdeš do vězení!"  Kaczyński se vrátil k předsednickému pultu a dodal "Pokud bude v Polsku vládnout zákon, do vězení půjdete vy." Na celé to vystoupení se můžete podívat ZDE .

Jistě má Kaczyński pravdu. V Polsku žádná právo a zákobn nevládne, protože on promluvil naprosto mimo pořadí, poté, co mluvčí parlamentu ohlásila přestávku, Kaczyński neměl roušku a nikdo ho za to nepotrestal, přestože nedlouho předtím téhož dne opozičního poslance z ultrapravicové strany Konfederace (šílence - popírače covidu) nechala mluvčí parlamentu vyvést, protože si odmítl nasadit roušku.  Kaczyński ovšem neměl pravdu, když tvrdil, že až v Polsku zavládne zákon, bude to opozice, která bude ve vězení.

Zatím ale strana Právo a spravedlnost zneužívá státních institucí pro svůj politický boj. Poslankyně, která zveřejnila osobní data policejních násilníků, je nyní vyšetřována, navzdory tomu, že je zcela legální ve veřejném zájmu identifikovat policisty, kteří porušují zákon. Avšak neprobíhá žádné vyšetřování policistů, kteří zneužívají své pravomoci, i když existují už desítky, ne-li stovky případů, kdy soudy rozhodly, že účastníci politických demonstrací byli policií zadrženi protizákonně. Avšak jeden prokurátor ve Vratislavi čelí disciplinárnímu řízení. Proč? Navzdory nátlaku shora, odmítl propustit násilníka, který zaútočil na novinářku (více o tom ZDE).

Mezitím polská vláda oficiálně směřuje Polsko na cestu k odchodu z Evropské unie. Nedávný projev Mateusze Morawieckého zněl, jako by ho napsal Dominic Cummings. Bylo tam všechno, co známe z brexitové propagandy:

- Toto není taková Evropská unie, do jaké jsme vstoupili
- nemůžeme dovolit, aby nám vládli nevolení byrokraté v Bruselu
- Evropská unie vykořisťuje Polsko, které je bohaté a prosperuje, a povede si velmi dobře mimo Evropskou unii. "Oni nás potřebují daleko více než my je."

Titulní stránka provládního týdeníku z tohoto týdne to říká jasně: "Evropské unii musíme říci DOST!" křičí největší titulek:




Takže k čemu dojde dřív? Že strana Právo a spravedlnost vyčlení Polsko z Evropské unie? Anebo dříve Poláci vyženou stranu PiS z vlády? Uvidíme.

Avšak, zjevně, ne všichni se toho dožijeme. Reakce polské vlády na koronavirovou pandemii se nezlepšuje. Říci, že reakce polské vlády je chaotická, je jako neříci nic. ZDE navrhuje vláda změnit předpisy pro zdravotníky, aby vydělávali ještě méně než dosud (už teď jsou jejich platy směšně malé). ZDE vyplýtvá vláda miliony na přeměnu ortopedické nemocnice v nemocnici pro nakažené covidem, a pak změni své rozhodnutí, protože lékaři začali protestovat, že nemají dostatečnou kvalifikaci ani zařízení, takže "atmosféra v této nemocnici by nebyla takový, jaká by měla být". Vláda se jim proto pomstila tím, že nedostanou nová lůžka. Mezitím, jestliže má někdo pochybnosti, zda dočasná nemocnice pro covid na Národním stadionu je jen Potěmkinova vesnice, ZDE je rozhovor s jedním z lékařů, kteří tam pracují. Podle něho tam zdravotníci jen volně procházejí kolem prázdných lůžek, nemají co dělat, protože do nemocnice není vpuštěn nikdo, kdo je vážně nemocen. V nemocnici je dvakrát tolik zdravotníků než pacientů a mimovaršavští zdravotnici jsou ubytováni v luxusním pětihvězdičkovém hotelu. "Můj byt je menší než tento pokoj," říká  ten lékař. "Cítím se jako idiot. Přišel jsem sem pomáhat, zachraňovat životy... Namísto toho vystupuji v jakémsi propagandistickém kabaretu. Jsem naštvaný, protože mi lhali."

Rozhodnutí pro zimní prázdniny jsou také den za dnem zmatenější. Nejprve vláda oznámila, že na Vánoce nebudete moci pozvat víc než pět lidí. Avšak nemějte obavy, s kýmkoliv se budete moci setkat v kostele, tam žádná omezení nebudou. Pak všechny děti budou mít zimní prázdniny ve stejnou dobu (normálně jsou zimní školní prázdniny v různých částech Polska v různou dobu, aby to nezahltilo lyžařská centra), ale ono to vadit nebude, protože všechno bude uzavřeno a všichni budou muset zůstat doma. Až na to, že ne,  protože tu zasáhl jeden náměstek ministra, který je spoluvlastníkem lyžařského střediska, takže teď bude dovoleno jet na lyže. Pod podmínkou, že se bude dodržovat sociální distancování. Což bude naprosto jednoduché, protože celá země bude mít zimní prázdniny ve stejnou dobu, že?

Avšak jestliže se lidi budou bát jet na hory s těmi davy, mohou vždycky navštívit kašubskou vesnici Łebcz, která se pravděpodobně stane turistickou atrakcí poté, co tam byla odhalena v místním kostele pamětní deska. Na ní je napsáno: "V tomto kostele se dne 16. srpna 2020 pčastnil pan premiér Morawiecki mše svaté a dokonce navštívil i faru!" Myslím, že tu může vzniknout úplně nová turistická trasa: můžete navštívit tuto pamětní desku a pak jet do Poznaně, kde je pamětní deska připomínající prezidentův projev v  místním výstavním středisku (a tu desku odhalil sám prezident Duda!) a nakonec můžete zajet do Podkarpatska a podívat se na historickou židli, na níž jednou seděl Kaczyński. Ta trasa je dlouhá, ale v Polsku je dnes více než 600 památníků Lecha Kaczyńského a dalších obětí havárie ve Smolensku a více než 700 památníků Jana Pavla II., takže na své cestě uvidíte množství atrakcí.

Avšak jestliže si myslíte, že je to trapné, jen počkejte, co ještě mám v  rukávu. Marcin Najman, odborník propagandistické státní televize TVP na evropskou politiku (více o tom ZDE) se účastnil boxerského zápasu, během něhož zapomněl, že už není ve straně Právo a spravedlnost a pokusil se dvakrát porušit pravidla - nejprve, když hodin svého soupeře na zem a pak když se do něj pokusil kopat.  Byl samozřejmě celoživotně diskvalifikován, ale počkejme: možná vláda prostě zablokuje zveřejnění tohoto rozhodnutí (jak to dělají často v případech, které se jí nelíbí), anebo vláda nařídi "opakování zápasu" (což dělají, když se hlasovalo jinak, než jak vláda chtěla). V každém případě, člověk s přístupem k předpisům, jaké má strana Právo a spravedlnost, má jistě za této vlády před sebou brilantní kariéru.

Avšak jeden poslanec strany Právo a spravedlnost se zachoval ještě hůř. Zveřejnil materiál na Facebooku s fotografií své nové sekretářky a napsal k tomu: "Podívejte se na tuto krasavici. Bude to moje nová sekretářka. Už projevila svou profesionalitu." Aby to dokázal, zveřejnil pak její fotografii v minisukni a pak ještě obrázek ve spodničce, zatímco pak ještě zveřejnil její   fotografii jen ve spodkách, jak vylézá z jeho postele.


Tak, jak to politikové ze strany Právo a spravedlnost dělají, když napíší něco stupidního na sociální sítě, poslanec začal okamžitě tvrdit, že se jeho účet stal terčem hackerského útoku.   Opravdu na mě udělaly dojem hackerovy schopnosti. Hackerské proniknutí do něčího účtu, to se může stát, dostat se někomu do mobilního telefonu je už složitější, ale proniknout pod sukně své sekretářky, to se asi dosud žádnému hackerovi nepodařilo!

0
Vytisknout
8495

Diskuse

Obsah vydání | 1. 12. 2020