Nové vakcíny nás přibližují k ukončení koronavirové pandemie, argumentuje vědec z Oxfordu

24. 11. 2020

čas čtení 2 minuty
 

Svět se posunul o krok blíže k ukončení koronavirové pandemie, vyhlásil vědec, který se na Oxfordské univerzitě podílel na vývoji nové vakcíny proti covidu-19. Z úspěšných zkoušek vakcíny firmy AstraZeneca a Oxfordské univerzity vyplývá, že vakcína zřejmě ochrání 90 procent očkovaných osob. Je to už třetí slibný výsledek za poslední tři týdny.

 

Pozorovatelé označují úspěch nejnovější vakcíny za velmi dobrou zprávu pro svět, zejména pro chudší země. Vakcína firmy AstraZeneca a Oxfordské univerzity je totiž levná, jedna dávka stojí jen asi 90 Kč, ve srovnání s více než 600 Kč za vakcíny firem Pfizer/BioNTech a Moderna,

Vakcína z Oxfordské univerzity nemusí být dopravována a skladována v extremně nízkých teplotách, což řeší vážný logistický problém, a z výsledků vyplývá, že funguje dobře pro staré i pro mladší lidi.

Zajímavé bylo, že celková efektivita oxfordské vakcíny, testované v Británii a v Brazílii, byla 70 procent, avšak vakcína fungovala lépe, pokud byla její první dávka snížena. Pokud dostali testované osoby jen polovinu první dávky a o čtyři týdny později pak plnou dávku, vakcína jim poskytla 90 procentní odolnost vůči koronaviru. U testovaných osob, které dostaly plné dvě dávky vakcíny, byla efektivita 62 procent.

Vědci uváději, že neumějí řádně vysvětlit, proč nižší první dávka poskytuje lepší ochranu. "Je možné, že snížená první dávka imunitní systém na infekci jaksi připraví k tomu, aby pak lépe reagoval," vyjádřil se profesor Andrew Pollard, ředitel Oxford Vaccine Group a hlavní výzkumník v tomto projektu.

Lidé by neměli usuzovat, že druhé dvě vakcíny, založené na technologii mRNA, jsou lepší. Testy všech tří vakcín totiž neměřily stejné parametry. https://blisty.cz/art/101898-jsme-na-zacatku-ohromujici-ockovaci-revoluce-prostrednictvim-mrna.html

Oxford/AstraZeneca se staly součástí Covaxu, programu Světové zdravotnické organizace pro distribuci vakcín všem zemím světa. AstraZeneca nebude během pandemie na distribuci této vakcíny vydělávat. Sérium Institute v Indii vyrobí miliardu dávek této vakcíny.

Oxford/AstraZeneca se domnívají, že jejich vakcína zřejmě pomáhá blokovat šíření infekce i u asymptomatických osob. Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock uvedl, že tato vakcína, pokud ji schválí regulační orgány, bude k dispozici většině lidí v roce 2021.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
5432

Diskuse

Obsah vydání | 26. 11. 2020