Průběžné zpravodajství:

Spojené státy mají více než 350 000 mrtvých

5. 1. 2021

čas čtení 10 minut
Foto: Tanya Washington pomáhá rozmísťovat 10 000 vlaječek představujících úmrtí na koronavirus v městě Atlanta v americkém státě Georgia
 

Počet nakažených v ČR překročil tři čtvrtě milionu. V ČR je už registrováno  už 759 635 nakažených osob.   V pondělí 4.1.  bylo v ČR  registrováno 12 860  nových nákaz.   Celkem zemřelo už 12 257 osob,  je to denní nárůst mrtvých o  187 osob, v nemocnicích je 6680 lidí, je to nárůst hospitalizovaných o 903 osob!  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

- - V Anglii bylo podle Státního statistického úřadu je nyní nakaženo koronavirem 2000 lidí na každých 100 000. Británie dosud očkovala 1,3 milionu občanů, včetně čtvrtiny všech občanů starších 80 let. Znamená to, že čtvrtina lidí starší 80 let bude mít za  cca čtrnáct dní vůči koronaviru imunitu. Nakaženo koronavirem je v Británii nyní více než 1 milion lidí. Denní počet nákaz v úterý v Británii dosáhl rekordu 60 916 osob. Zemřelo dalších 830 lidí. Ministr financí Rishi Sunak zveřejnil další dotace - ve výši 4,6 miliardy liber (=138 miliard Kč) pro maloobchod a restaurace a  hotely.

- Očkování proti covidu po celém světě je ohroženo neschopností vlád. Vychází najevo, že zřejmě nebude tak jednoduché lidi proti covidu očkovat. Vlády totiž zaznamenávají zdržení při zahájení očkování, hrozí nedostatek vakcín a plány na očkování jsou ohroženy byrokratickými chybami. V USA je k dispozici 17,5 milionu vakcín firem Pfizer/BioNTech, avšak očkovány byly dosud pouze asi 4,2 miliony osob. Do konce roku 2020 plánovaly přitom USA očkovat nejméně 20 milionů osob.  Izrael začal očkovat zcela vzorně a naočkoval už více než 10 procent obyvatelstva, ovšem jen Izraelce, nikoliv Palestince! Teď hrozí nedostatek vakcín. Evropská unie schvaluje vakcíny velmi pomalu a dosud schválila pouze vakcínu firem Pfizer/BioNTech. Hrozí jejich nedostatek. Francie dosud očkovala jen 516 osob! zatímco Británie více než milion. Jenže bude-li pokračovat Británie v očkování tímto tempem, proočkování populace bude trvat šest let!  ZDE 

- Nynější nové přísné uzamčení země v Anglii potrvá až do března, varuje britská vláda. Je totiž nutno vyčkat pozitivního dopadu očkování.

- Krizová lékařská služba okresu Los Angeles nařídila posádkám sanitek, aby do nemocnic nevozili koronavirové pacienty, u nichž je nepravděpodobné, že přežijí. Cílem je šetřit kyslíkem a mít k dispozici volná lůžka na JIPkách.

- V New Yorku se vyskytl nakažlivější "britský" kmen koronaviru.

- Letecké společnosti chtějí podpořil globální testovací program pro cestující.

- Mexiko schválilo vakcínu Oxfordské univerzity a firmy AstraZeneca.

- Německo prodlouží uzamčení země, v důsledku růstu nákaz.

- Rusko zaznamenalo 516 úmrtí a 24 246 nových denních nákaz. 

 


-- Anglie vstupuje do nejtvrdšího lockdownu od března. Školy budou uzavřeny a lidé budou smět vyjít z domova jen jednou denně za účelem fyzického pohybu. Bude to trvat šest týdnů, oznámil v pondělí ve 20 hodin v televizi Boris Johnson. Paradoxní je, že těsně před Vánocemi ještě pohrozil Johnsonův ministr školství Gavin Williamson komunálnímu úřadu v londýnské předměstské čtvrti Greenwich, že ho bude žalovat, pokud kvůli pandemii uzavře školy. Ještě před dvěma dny Johnson trvdil, že otevřené školy jsou bezpečné. ve svém pondělním televizním projevu se Johnson vymlouval na nový kmen koronaviru, jenže o něm Johnsonova vláda ví od září 2020. Johnson doufá, "když budeme mít vítr v plachtách", že Británie naočkuje všechny lidi starší 70 let do poloviny února 2021. Jenže Channel 4 News v pondělí večer ukázaly, že jestliže bude očkování pokračovat současnou rychlostí, proočkování celého obyvatelstva bude trvat šest let.

-Polské ministerstvo zdravotnictví vyšetřuje skandál, kdy osmnáct celebrit ve věku nad šedesát či nad sedmdesát let bylo proti koronaviru očkováno přednostně, zatímco mnoho zdravotníků vůbec zatím očkováno nebylo.

- Skotská premiérka Nicola Sturgeonová oznámila, že země zavádí od půlnoci z pondělka na úterý plný lockdown. Bude trvat do konce ledna, ale možná i déle. Odklady "vždycky situaci zhoršují", zdůraznila. Bude povinné, aby lidé zůstávali doma. Budou smět vyjít z domova jen, pokud budou mít rozumný důvod. Pokud možno mají pracovat z domova. Bude to pro občany právní povinnost. Od zítřka se budou smět venku sejít jen dva lidé z dvou různých domácností. Cestování do Skotska a ze Skotska bez vážných důvodů nebude dovoleno. Od pátku budou uzavřeny kostely. Za posledních 24 hodin bylo zaznamenáno 1905 nových nákaz. 15 procent testů je pozitivních. Téměř polovina nových nákaz jsou infekce novým kmenem koronaviru. Zdůraznila, že je více znepokojená situací než kdy od celého začátku pandemie. Přirovnala situaci k závodu. V jednom pruhu běží vakcína, v druhém koronavirus, ten ale teď běží rychleji než vakcína, protože zmutoval.

-  Britští vědci a britský ministr zdravotnictví jsou vážně znepokojeni, že vakcíny nebudou fungovat proti jihoafrické variantě koronaviru. Má totiž celou řadu genetických změn v koronavirovém bodáku, jímž proniká do lidských buněk. Jihoafrická varianta také působí vyšší virovou nálož a rychleji se šíří. Nicméně existující vakcíny lze upravit, aby neutralizovaly i jihoafrickou variantu koronaviru. Trvalo by to prý měsíc až šest týdnů. ZDE  

- Spojené státy zaznamenaly více než 350 000 mrtvých - je to nejvyšší počet mrtvých na koronavirus na světě. V posledních několika dnech umírá v USA na koronavirus více než 2500 lidí denně. 2. ledna (nejnovější informace) potvrdily Spojené státy téměř 300 000 nových denních nákaz za posledních 24 hodin.

- Americký vládní epidemiolog Anthony Fauci kritizoval Donalda Trumpa za jeho tvrzení, že počet případů koronaviru se přehání. "Ta čísla jsou reálná. Vydejte se do zákopů. Jděte do nemocnic, jděte na jednotky intenzivní péče a podívejte se, co se děje. To jsou reálná čísla, to jsou reální lidé a to jsou reálná úmrtí." ZDE 

- Papež František odsoudil lidi, kteří odjeli do zahraničí na dovolenou, aby unikli koronavirovým lockdownům. Konstatoval, že musejí projevovat větší povědomí o utrpení druhých lidí.  ZDE 



- Hongkong suspendoval výuku ve školách do poloviny února v důsledku "kritického" šíření nákazy. Školy byly v Hongkongu uzavřeny víceméně po celý rok.

- Německo uvažuje, že bude očkovat nejprve své občany podle britského vzoru jen jednou dávkou. Žádá firmy BioNTech a Pfizer o informace, zda by bylo možné odložit druhé očkování za dobu po 42 dnech, aby se tak v situaci, kdy je nedostatek vakcín, mohlo v prvním kole očkovat více lidí. V USA se spekuluje o tom, zda by se první dávka vakcíny nedala rozdělit a zda by bylo možno lidi očkovat jen polovinou dávky.

- Indonésie zahájí příští týden masový vakcinační program.

- Francie by tento týden měla dostat první vakcíny od firmy Moderna. Ve Francii je vláda kritizována, že jedná ohledně očkování příliš pomalu. Francie má silné protiočkovací hnutí. Účinným argumentem proti odpůrcům očkování je naočkování velkého počtu osob, protože z toho vyplyne, že je vakcína neškodná. Jenže Francie dostu očkovala jen stovky osob, zatímco Německo desetitisíce a Británie více než milion. Spojené státy schválily vakcínu firmy Moderna dne 19. prosince, regulační orgán EU ji má schválit tento týden.

- Británie je první zemí světa, která začala očkovat vakcínou Oxfordské univerzity a firmy AstraZeneca.

- Rusko v pondělí regisgtrovalo 23 351 nových denních nákaz, včetně 3591 v Moskvě. Celkový počet registrovaných nakažených v Ruku je 3 260 138.482 lidí zemřelo, celkem dosud zemřelo na koronavirus v Rusku 58 988 osob.

- Inaugurace Joea Bidena se bude skládat z virtuálního vojenské přehlídky.

- Británie je opět v chaosu, protože vláda odmítla zrušit školní vyučování a rozhodnutí ohledně toho, zda mají školy zahájit vyučování, je tak na místních komunálních úřadech.

- Japonský premiér Yoshihide Suga informoval, že vláda uvažuje o zavedení krizového stovu v regionu Tokia v důsledku ostrého nárůstu infekcí.

- Tisíce lidí stojí frontu v Pekingu na očkování. Čína se snaží před čínským Novým rokem, který se oslavuje v únoru a bude znamenat cestování milionů lidí, očkovat co nejvíce osob.

- Vietnam koupí 30 milionů dávek vakcíny firmy AstraZeneca.
- Indie v neděli schválila k očkování dvě protikoronavirové vakcíny: vakcínu Oxforské university/firmy Astra Zeneca a vakcínu indické firmy Bharat Biotech.

- Počet mrtvých ve Velké Británii překročil 75 000. V neděli bylo v Británii registrováno nových 54 990 nákaz a 454 dalších úmrtí.

- Šéf Labouristické strany Keir Starmer naléhá na Borise Johnsona, aby do 24 hodin vyhlásil plné uzamčení země a aby jen nenaznačoval, že to "asi udělá brzo".

- Irsko zaznamenalo více než 100 000 nákaz. V neděli registrovalo 3394 nákaz, což je téměř dvojnásobek počtu nákaz registrovaných v sobotu.

- Francie zaznamenala za posledních 24 hodin 12 489 nákaz, je to o 3466 více nákaz než v sobotu.

- Brazílie schválila dovoz 2 milionů dávek vakcíny Oxfordské univerzity a firmy AstraZeneca.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
5839

Diskuse

Obsah vydání | 7. 1. 2021