Koronavirus: Nový nakažlivější kmen byl identifikován v 33 zemích a 5 státech USA

6. 1. 2021

čas čtení 1 minuta
Nakažlivější varianta koronaviru poprvé identifikovaná v Británii se dále šíří v USA a po celé planetě. Hrozí dále zatížit již tak přepjaté zdravotnické systémy, právě když do světa začínají přicházet vakcíny, napsala Grace Haucková.


Novou variantu viru označovanou jako B.1.1.7 identifikovalo přinejmenším 5 států USA a 33 zemí světa. Několik zemí také identifikovalo další variantu poprvé nalezenou v Jihoafrické republice, která se podle všeho také vyznačuje vyšší infekčností.

"Protože se varianty šíří snadněji, mohou vést k většímu počtu případů a vyvinout ještě vyšší tlak na naše silně zatížené zdravotnické systémy," řekl doktor Henry Walke, incident manager amerického úřadu CDC.

Kmen poprvé identifikovaný v Británii se šíří snadněji a rychleji než jiné kmeny. Poprvé byl zaznamenán v září v jihovýchodní Anglii a představoval čtvrtinu všech případů zaznamenaných v listopadu v Londýně. K 9. prosinci byl již zodpovědný za 60 % případů zaznamenaných během týdne v britském hlavním městě.

Vědci v Británii na základě analýzy zasažené populace odhadují, že nová varianta je o 40-70 % nakažlivější.

Virus SARS-CoV-2 způsobující chorobu označovanou jako COVID-19, prodělá zhruba jednu mutaci genomu za dva týdny. Britská varianta má několik mutací, které ovlivňují "korunkový protein" na povrchu viru, jimž se připojuje k lidským buňkám.

"Dokáže se připojit k receptorům buněk lépe a tedy se lépe šíří," vysvětlil ještě v prosinci doktor Anthony Fauci, hlavní epidemiolog USA.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
4926

Diskuse

Obsah vydání | 8. 1. 2021