V Rusku byly brutálně zbity a zatčeny v neděli tisíce demonstrantů proti Putinovi

31. 1. 2021

čas čtení 2 minuty
Mnoho lidí konstatuje, že nedemonstrují nutně jen za Navalného, ale že už mají dost lhaní, zlodějny a nezákonnosti Putinova režimu.

Na sociálních sítích se šíří množství materiálů, zesměšňujících Putina. Jakmile si občané začnou dělat ze svého vedoucího politika krutou legraci, není to pro něho zrovna uklidňující signál.

Reportáž Channel 4 News, zaznamenávající otřesnou brutalitu ruské policie a ruských speciálních jednotek OMON. Uvidíte v ní i ukázky materiálů na sociálních sítích, zesměšňujících Putina, i zlaté štětky na záchodovou mísu:





Policie ochromila centra hlavních ruských měst včetně Moskvy. Kreml se snažil zabránit demonstracím na podporu uvězněného politika Alexeje Navalného. Jsou to největší demonstrace za posledních deset let. Zatčeno bylo nejméně 4700 osob, včetně Navalného manželkty Julie Navalné.

Putinovy bezpečnostní jednotky uzavřely sedm stanic metra v Moskvě a zablokovaly ulice ve snaze zabránit opakování protestů z minulého víkendu. V Moskvě docházelo k honičkám mezi demonstranty a policií. Police brutálně zacházela se zatýkanýmni. Jeden muž se polil benzínem a podpálil se na protest proti Putinově vládě. Je v nemocnici v kritickém stavu.

 

Celý týden vyhrožovaly Putinovy sdělovací prostředky, že demonstrace budou potlačeny násilím, proto byla účast menší, ale demonstrovali mladí lidé. Z průzkumů vyplývá, že 50 procent účastníků demonstrací se dosud protestů neúčastnilo.

Stovky lidí skandovaly "Svobodu" a pochodovaly k vězení Matroskaja Tišina, kde je zadržován Navalnyj, který bude mít v úterý proces a může být odsouzen do vězení na mnoho let.

Demonstranti často říkali sdělovacím prostředkům, že se nebojí, že je jich víc než hrstka Putinových lidí. Mnoho demonstrantů drželo v ruce pozlacené štětky na záchodovou mísu, v odkazu na luxusní Putinovo sídlo u Černého moře, kde i štětka na záchodovou mísu byla pořízena v Itálii za 18 000 Kč.

Mnoho lidí konstatuje, že nedemonstrují nutně jen za Navalného, ale že už mají dost lhaní, zlodějny a nezákonnosti Putinova režimu.

V Petrohradě policie uzavřela Něvskij prospekt, hlavní ulici ve městě. Přesto se shromáždily tisíce demonstrantů:




Další protesty se očekávají v úterý během procesu s Navalným.
 

-1
Vytisknout
6374

Diskuse

Obsah vydání | 4. 2. 2021