Babiš zajistil pro ČR pro druhé čtvrtletí jen 350 000 vakcín!

3. 2. 2021

čas čtení 2 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Tisková zpráva

Co jste od srpna udělal pro dodání vakcín, ptá se Richterová premiéra

Pozn. red.: Má-li se dosáhnout imunity, je nutno očkovat, dvakrát, nejméně 60 procent obyvatelstva. To znamená po dobu 24 týdnů očkovat TÝDNĚ půl milionu Čechů, upozorňuje matematik René Levínský. Neočkování obyvatelstva ohrožuje zemi novými, nebezpečnými variantami koronaviru.

Praha 3. února 2021 – Olga Richterová, poslankyně Pirátů a místopředsedkyně Výboru pro zdravotnictví, se v otevřeném dopise obrátila na premiéra Andreje Babiše s otázkami na jeho jednání s výrobcem očkovací vakcíny firmou Novavax, které proběhlo v létě předchozího roku. Podle premiéra Babiše čeká ČR ve druhém kvartálu 350 tisíc očkovacích dávek, zatímco Jižní Korea dokázala zajistit dodávku 40 milionů dávek. „Vaše vyjednávání nelze v porovnání s Jižní Koreou zhodnotit jako úspěšné,“ uvedla v dopise Richterová. Firma má přitom výrobní závod přímo v ČR.

 

 

„Objem dávek, které firma dodá do Jižní Koreje, poměrově odpovídá 8 milionům dávek pro ČR. Tyto dodávky jim mají dorazit už v tomto měsíci. A pan premiér se chlubí dodávkou 350 tisíc pro nás ve druhém kvartálu tohoto roku. Jako koordinátor pro očkování zcela selhal a jeho způsob řízení bohužel ohrožuje na životech ty nejohroženější.  Návštěvu ve firmě Novavax přitom na sociální síti prezentoval již v srpnu 2020,“ podivila se Richterová.

 

Piráti už v na konci roku 2020 apelovali na vládu, aby zveřejnila podrobný plán pro vakcinaci proti koronaviru, v prosinci se obrátili na ministra zdravotnictví Blatného s žádostí o zveřejnění plánu vakcinace. V lednu Piráti vyzvali kabinet k upřesnění kritérií pro přednost v očkování a vyzvali k zařazení nejen opomenuté skupiny pacientů, ale i mediky, dobrovolníky a další lidi v nemocnicích a sociální péči a zpochybnili prioritní očkování některých úředníků.

 

„V lednovém dopisu, na který jsme dosud nedostali odpověď, jsme se také zajímali, zda vláda zvažuje nakoupit i vakcíny po vzoru Velké Británie nebo USA, aby jich byl zajištěn dostatek pro české zájemce. A v polovině ledna systém očkovacího registru Ministerstva zdravotnictví krátce po spuštění zkolaboval,“ připomněla Richterová nejnovější peripetie vlády.

0
Vytisknout
5928

Diskuse

Obsah vydání | 9. 2. 2021