Průběžné zpravodajství:

Německo zřejmě použije čínské a ruské vakcíny

31. 1. 2021

čas čtení 8 minut

Celkem se v ČR dosud uskutečnilo jen 268 617 očkování. V neděli 31.1. bylo očkováno jen 1213 osob. Neuvěřitelné.  Oběma dávkami bylo proočkováno jen 37 185 osob.  V neděli bylo dokončeno očkování jen u 583 osob!!  Pokud bude ČR očkovat jen cca 10 000 lidí denně, očkování potrvá do léta roku 2024! Aby bylo proočkováno 60 procent obyvatelstva ČR do léta, muselo by ČR očkovat  půl milionu lidí týdně. Pro srovnání: V Británii  v neděli za jediný den naočkovali 600 000 osob.  a bylo už očkováno první vakcínou 9 milionu lidí, to je  13,6 procent obyvatelstva. V USA bylo očkováno 25,5 milionů lidí (7,7 procent obyvatelstva), z nich 5,8 milionů oběma dávkami.

V neděli 31.1. bylo v ČR zaznamenáno jen 2540 nových denních nákaz. (O víkendech se, trestuhodně,  skoro netestuje.)  Celkový počet registrovaných nakažených  stoupl na 987 329, blíží se milionu.  (Tvrzení MZČR o "vyléčených" je zavádějící, protože neznámý počet lidí, 10-20 procent, trpí dlouhým covidem, to MZČR vůbec neregistruje.) Zemřelo 16 211 lidí, to je od předchozího dne registrace o 181 mrtvých více.  V nemocnicích je 5301 lidí.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

- Británie zaznamenala přítomnost jihoafrické varianty koronaviru. Jihoafrická varianta koronaviru byla objevena v osmi různých oblastech v jižní Anglii u lidí, kteří nikdy nebyli v Jihoafrické republice a nemají s ní žádné kontakty. Britské úřady zahájily intenzivní úsilí v daných oblastech otesovat všechny obyvatele. ZDE 

- Německo bude zřejmě používat ruskou a čínskou vakcínu, pokud je schváli zdravotnické regulační orgány Evropské unie.

- Globální projekt COVAX má dodat vakcíny firmy AstraZeneca do 36 latinskoamerických zemí na amerických kontinentech.

- Británie objednala dalších 40 milionů vakcín firmy Valneva, která zatím prochází klinickými testy. Bude k dispozici v roce 2022. Britská vláda se také rozhoduje o možné koupi další 90 milionů dávek vakcín Valneva v letech 2023-2025. 

- Čelný americký epidemiolog varoval v neděli, že britská varianta koronaviru se v USA stane dominantním kmenem a zasáhne zemi jako hurikán.

 

- Anglické zdravotnictví nabídlo první dávku vakcíny všem obyvatelům pečovatelských domovů v Anglii. V neděli proočkovali v Británii rekordní počet 600 000 lidí.

- Pákistán dostal prvního půl milionu vakcín od čínské firmy Sinopharm.

- Ghana posiluje karanténní opatření, protože tam rostou počty nákaz.

- Izrael prodloužil karanténu.

- Evropská unie zamýšlí očkovat 70 procent dospělých do konce léta.

- Bezdomovci v Římě houfně umírají, protože je ubytovny odmítají kvůli koronaviru. Mnohé ubytovny musely snížit počet přijímaných osob a některé byly nuceny uzavřít. V Římě je asi 8000 bezdomovců a z nich 3000 lidí nemá přístřeší na noc. ZDE 

- Britští pacienti nakažení covidem umírají, protože se obávají ventilace. Bezdůvodně si myslí, že ventilace způsobuje smrt, tak ji odmítají. ZDE 

- Stoletý britský kapitán Sir Tom Moore, kterého královna nedávno povýšila do šlechtického stavu, protože chozením s chodítkem po své zahradě vyvolal finanční sbírku britské zdravotnictví ve výši 38,9 milionů liber (v civilizovaných zemích je zdravotnictví financováno státem, v Británii závisí podfinancované zdravotnictví na charitativních sbírkách, Britové kupodivu nepožadují stát, aby zdravotnictví řádně financoval a namísto toho pořádají charitativní sbírky!) je v nemocnici se zápalem plic a s koronavirem. ZDE 


- Více než 200 lidí bylo zatčeno během protilockdownových protestů v Bruselu.

- V Londýně v sobotu policie rozbila party více než 70 lidí. Budou všichni pokutováni částkou 800 liber (24 000 Kč).

- Německá armáda vyšle zdravotníky na pomoc Portugalsku, které už nemá žádná lůžka na jednotkách intenzivní péče. Portugalsko zaznamenalo 12 179 úmrtí a 711 018 nákaz. Má největší týdenní nárůst nákaz a úmrtí na obyvatele. 



- Rusko zaznamenalo 18 359 nových nákaz a 485 lidí zemřelo za posledních 24 hodin. Počet nákaz a mrtvých klesá.

- Tým ze Světové zdravotnické organizace navštívil trh Paj-ša-čou ve Wu-chanu, kde se snaží zkoumat původ nákazy. Doprovází ho velká skupina čínských činitelů. Tým veterinářských odborníků, virologů, odborníků na bezpečnost potravin a epidemiologů navštívil také dvě nemocnice v ohnisku původní nákazy. Jedna návštěva odborníků však původ epidemie nezjistí. Jednou hypotézou je, že obchodníky ve Wu-chanu koronavirem nakazil pytlák, který lovil zvířata v přírodě.

- Německá vláda hrozí žalobami laboratořím, které nebudou schopny Evropské unii dodat vakcíny proti koronaviru včas.

- Světová zdravotnická organizace požaduje, aby Británie zastavila své očkování, až proočkuje zranitelné občany a zdravotníky, a poskytla svůj přebytek vakcín chudším zemím, které nemají vakcíny žádné.

- Pět z šesti lidí nad osmdesát let dostalo v Británii svou první vakcínu.

- Kolumbie, Bolívie a Guatemala získaly několik milion dávek vakcíny prostřednictvím programu COVAX Světové zdravotnické organizace.



- Tisíce ultra-ortodoxních židů se účastnilo pohřbu prominentního rabína Mešulama Solovejčika v Jeruzalémě a porušilo tak koronavirovou karanténu.

- Pracovníci restaurací byli mezi stovkami demonstrantů v Budapešti protestujících v neděli proti lockdownu. Stovky restaurací oznámily, že navzdory lockdownu otevřou, vláda jim pohrozila velkými pokutami.

-Hospitalizace na covid dosáhly ve Francii téměř 9 týdenního maxima. V nemocnicích je ve Francii 27 613 osob.

- AstraZeneca dodá do Evropské unie v prvním čtvrtletí dalších 9 milionů vakcín a zahájí dodávky o týden dříve, než se očekávalo, oznámila Evropská komise.


Dr. Susan Hopkins, ředitelka strategické reakce na covid-19 v organizaci Public Health England, uvedla, že v nadcházejících čtrnácti dnes uvidí experti, jaký má dopad protikoronavirové očkování na lidi nad osmdesát let. V současnosti klesají v Anglii nákazy u osmdesátníků i u sedmdesátníků, není dosud jasné, zda je to v důsledku očkování. V Anglii bylo první vakcínou proočkováno už 80 procent lidí nad 80 let. Varovala, že rozvolňování karantény musí být opravdu pomalé, pokud nemá dojít k nové vlně nákaz. Anglické nemocnice budou zahlceny do konce března.

- Izrael dodá 5000 vakcín Palestincům k očkování palestinských zdravotníků. Izrael je nejproočkovanější zemí světa, Palestinci dosud neočkují vůbec.

- Jižní Korea prodlužuje sociální distancování o čtrnáct dní do konce lunárního roku, protože v zemi vznikají nová ohniska nákazy.

- Filipíny mají dostat v prvním čtvrtletí nejméně 5,6 milionů dávek vakcíny.

- Světová zdravotnická organizace a program Covax, který má zajistit vakcíny pro chudé země, jsou navrženy na Nobelovu cenu míru.


- Portugalsko varovalo, že má už jen sedm lůžek na jednotkách intenzivní péče po celé zemi.

- Zdravotníci v americkém státě Maryland potvrdili přítomnost nakažlivější jihoafrické varianty.

- Spojené státy zaznamenaly polovinu ze svých 26 milionů nákaz za poslední dva měsíce. 13 milionů nových nákaz bylo registrováno za pouhých 64 dní.

- Dvě nové vakcíny firem Novavax a  Johnson & Johnson byly podstatně méně účinné při testech v Jihoafrické republice, kde je rozšířena nová varianta koronaviru. Vakcína firmy Novavax byla účinná proti jihoafrické variantě jen z 50 procent. Přitom v Británii byla vakcína Novavax účinná v 89.3 procentech případů. První dávka vakcíny  Johnson & Johnson byla celosvětově účinná z 66 procent, v USA ze 72 procent, avšak v Jihoafrické republice, kde je nová varianta rozšířena z 95 procent, je vakcína firmy  Johnson & Johnson účinná jen z 57 procent. 

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
12271

Diskuse

Obsah vydání | 4. 2. 2021