Kreml přehodnotí "divoká 90. léta"

3. 2. 2021

čas čtení 1 minuta

V posledních dvaceti letech Rusové změnili svůj postoj k 90. letům 20. století, upozorňují Sergej Leonov a Ivan Čuprov. S odvoláním na "uzavřený" průzkum objednaný Kremlem tvrdí, že mladí lidé, kteří si 90. léta nepamatují, je vnímají neutrálně, zatímco starší na ně začali vzpomínat s nostalgií jako na dobu svého mládí.


Výsledkem je, že se Kreml připravuje změnit svou rétoriku ohledně jelcinovské periody - poté, co ji zhruba dekádu používal jako kontrastní plochu vůči tomu, čeho se mu podařilo dosáhnout.

Jenže toto srovnávání už nefunguje. Už není přesvědčivé tvrdit, že tehdy bylo zle a dnes je dobře. Mileniálové o životě v oné době nic nevědí a dospělí začali pociťovat nostalgii vůči svému mládí.

Zatímco před pěti lety mělo podle průzkumů centra Levada na Jelcina negativní názor 53 % Rusů, nyní to je 36 %. Podíl pozitivních postojů k Jelcinovi se za stejnou dobu zdvojnásobil ze 7 na 14 %.

Narativ ohledně 90. let 20. století se mění a začíná zahrnovat svobodu a příležitosti. Ve srovnání s dlouhou stagnací posledních Putinových let už kontrast nefunguje. Snad stále zabírá na státní zaměstnance, ale u ostatních už tolik ne.

Povídání o stabilitě nestačí, protože stabilita je pro nastupující generaci, která nezažila žádné zlepšení, ale spíše zhoršení, negativní hodnotou. To znamená, že ve srovnání s posledními léty "divoká devadesátá" vypadají lépe. Přinejmenším existovala šance něco změnit.

Ti kdo si pamatují 90. léta v Rusku uznávají, že mnoho věcí bylo lepších než dnes - a mohou současnost hodnotit ještě negativněji, pokud Putinův režim dál nedokáže nabídnout vyhlídky na pozitivní budoucnost.

Celý text v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
6052

Diskuse

Obsah vydání | 5. 2. 2021