"Neoliberální" Babiš, čili účelový fackovací panák levičáckého radikalismu

12. 3. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Foto: Wikimedia Commons. Licence Attribution-ShareAlike 4.0 International.

Česká republika se právě ocitá na tapetě Evropské komise kvůli masivnímu protekcionismu v oblasti trhu s potravinami - klíčové oblasti podnikání Andreje Babiše. Proti zákonu o povinném podílu "českých" potravin v prodejnách se výrazně vymezují opoziční Piráti, kteří také aktivně pátrají po možných dopadech chystaného zákona na mezinárodní reputaci ČR.
Věcně vzato, jestli je v tomto státě vůbec někdo "neoliberální", jsou to už spíše Piráti - rozhodně nikoliv vládnoucí koalice středové strany monopolistického oligarchy a defenzivním nacionalismem nakažených národních socialistů.


Jaký byl počet obětí komunismu v Československu? Rozsah politického teroru formou justičních vražd a koncentračních táborů byl zmapován a činí zhruba 8 000 osob. Zemřela ale také velká část ze zhruba 7 500 čs. občanů unesených po válce na území okupačního SSSR. A poněkud se zapomíná na dodnes špatně zmapovanou, nicméně důležitou problematiku "mizení" politicky nepohodlných bez soudu, dobře známou z mnoha jiných utlačitelských režimů. Historik Tony Judt v knize Poválečná Evropa uvádí, že na vrcholu komunistického teroru noviny denně oznamovaly takové nevysvětlitelné "zmizení" zhruba u 40-60 osob. Jejich osudy, dodnes v podrobnostech neznámé, také nejsou zdokumentovány a započítány do běžného výčtu justičních vražd minulého režimu.

Takže popravdě netuším, zda více lidí na tomto území zabil COVID-19, nebo komunismus. Vím ale, že se právě blížíme překonání počtu vojenských obětí 2. světové války v řadách čs. občanů (25 000).

A dále je jasné, že hovořit v souvislosti se současnou českou populisticky protekcionistickou vládou o "neoliberalismu" je možno jen v kontextu fatálně zaslepeného levičáckého radikalismu.

Radikalismu, kterému by nezbývalo - poté co vyplýtvá svou druhou nejhorší nadávku na Babiše - než označit mnohem více protržní Piráty za "fašisty".

Komu tohle ještě přijde politicky příčetné, ať se prosím přihlásí.

0
Vytisknout
7443

Diskuse

Obsah vydání | 16. 3. 2021