V Londýně se konala v neděli velká demonstrace proti policejnímu zásahu proti vigílii za zavražděnou Sarah Everardovou

14. 3. 2021

čas čtení 1 minuta
"Chraňte ženy, ne sochy!"

;

Více než tisíc lidí se v neděli na náměstí u Dolní sněmovny v Londýně účastnilo demonstrace protestující proti brutálnímu zásahu londýnské policie proti sobotní vigilii za policistou zavražděnou třiatřicetiletou dívkou Sarah Everardovou. Policie tentokrát nezasáhla.

Demonstranti požadovali rezignaci velitelky londýnské Metropolitní policie Cressidy Dickové a zrušení pondělního parlamentního jednání o novém policejním zákoně, který má - neuvěřitelně kontroverzně - kriminalizovat všechny demonstrace, které by někoho "rušily" hlukem nebo někoho "vážně rozladily". Za takové "vážné rozladění" mohou být podle návrhu nového policejního zákona demonstranti odsouzeni až na 10 let do vězení:

Martin Davies: Deset let ve vězení na způsobení "vážného rozladění" na demonstraci? Tento návrh zákona zlikviduje všechny protesty a demonstrace, pokud ho poslanci v pondělí neodmítnou nebo nepozmění.


 

Demonstranti se shromáždili u policejního ústředí, budovy Scotland Yardu, a pak pochodovali k parlamentu. Skandovali "Kill the bill" ("Zrušte ten zákon!") a hesla proti Johnsonově kontroverzní ministryni vnitra Priti Patel, proslulé šikanou svých podřízených, za což nemusela rezignovat (Johnson se za ni postavil). Priti Patel se ostře staví proti jakýmkoliv veřejným demonstracím.

Asi v 19.30 se menší skupina asi 100 lidí shromáždila u sochy Winstona Churchilla, kterou hlídali policisté. Demonstranti skandovali: "Chraňte ženy, ne sochy."


Přítomní stáli tiše a poslouchali čtení jmen žen, které zavraždili jejich partneři anebo které zemřely v britských policejních celách. Drželi minutu ticha na památku Everardové, jejíž mrtvola byla nalezena tento týden v lese v Kentu.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
4978

Diskuse

Obsah vydání | 16. 3. 2021