Americká koronavirová katastrofa začala daty

17. 3. 2021

čas čtení 2 minuty
Foto: Pixabay.

Pár minut po půlnoci dne 4. března 2020 jsme oba emailovali všem americkým státům a Distriktu Columbia jednoduchou otázku: Kolik lidí bylo celkem ve vašem státě testováno na koronavirus?, napsali Robinson Meyer a Alexis C. Madrigal.


Tehdy bylo ve Spojených státech diagnostikováno asi 150 lidí s COVIDem-19 a 11 jich na nemoc zemřelo. Avšak CDC přestalo zveřejňovat počty Američanů testovaných na virus. Bez těchto údajů bylo nemožné interpretovat údaje o nových případech - bylo nemocných jen pár lidí? Nebo jich jen pár bylo otestováno? Bylo pro nás šokem, když jsme zjistili, že jen velmi málo Američanů bylo otestováno.

Uvědomili jsme si, že důsledek tohoto nedostatečného testování může být kataklyzmatický. O pár dní později jsme s editorkou Atlantiku Erin Kissaneovou a datovým vědcem Jeffem Hammerbacherem založili sdružení COVID Tracking Project. Vloni na jaře dobrovolníci projektu každé ráno sbírali data pro každý stát a teritorium. Měli jsme za to, že vláda tyto údaje má, a doufali jsme, že nějaké to psaní může vládu přimět, aby je publikovala.

Až do počátku května, kdy CDC publikovala svůj velmi neadekvátní přehled, jsme si neuvědomili hloubku její ignorance. A když Bílý dům reprodukoval jeden z našich grafů, potvrdily se naše obavy: Vláda používala naše data. Americká vláda po celé měsíce neměla představu o tom, kolik lidí bylo nemocných COVIDem-19, kolik jich leží v nemocnicích, nebo kolik jich zemřelo. A náš dobrovolnický projekt se stal faktickým zdrojem pandemických dat o Spojených státech.

Poté co jsme věnovali rok budování jediného amerického zdroje pandemických dat považujeme prvotní selhání vlády v této oblasti za provinění, kolem nějž se točí celá katastrofa. Vláda od května učinila pokroky; konečně dokáže sledovat pandemické údaje. Ale některá ze selhání, která tu byla vloni, dál přetrvávají. Stejná kalamita se může přihodit znova.

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5376

Diskuse

Obsah vydání | 19. 3. 2021