Pobyt venku byl důležitý vždy. Nyní jde o zásadní nástroj vyrovnávání se s pandemií

17. 3. 2021

čas čtení 1 minuta
Pandemie upozornila na důležitost zeleně a městských parků, zejména během uzávěry (lockdownu), upozorňuje Catherine Knightová.


Už i krátká procházka, pohled na moře nebo piknik u řeky způsobují pocit oživení a obnovy. Nyní přibývá důkazů o spojení mezi pobytem v přírodě a mentálním a fyzickým zdravím.

Jedna z prvních studií dokazujících jasné spojení mezi časem stráveným v přírodě a zdravotním stavem byla publikována v roce 1991. Zjistila, že ve srovnání s procházkou v městském prostředí nebo četbou časopisu přináší čtyřicetiminutová procházka v přírodě významné zlepšení nálady, omezuje hněv a agresi a rychlejší zotavení z duševní únavy.

Novější studie spojují pobyt v přírodě nebo městské zeleni se snížením stresu, omezením symptomů deprese a napětí a zlepšením poznávacích schopností u dětí s poruchami soustředění a lidí s depresí.

Výzkum dále naznačuje, že výhody dětství stráveného v kontaktu se zelení přetrvávají daleko do dospělosti. Dánská studie z roku 2019 zjistila, že děti, které vyrostly obklopené zelení, mají v dospělosti menší pravděpodobnost vzniku duševních poruch.

Kontakt s přírodou také posiluje imunitu. Studie zjistily, že procházky lesem podporují aktivitu bílých krvinek a přinejmenším krátkodobě zvyšují hladinu hormonů, které hrají roli při ochraně před onemocněním srdce, obezitou a cukrovkou.

Celý text v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4766

Diskuse

Obsah vydání | 19. 3. 2021