REDAKČNÍ KOMENTÁŘ:

Co si dnes přečtete v Britských listech

21. 7. 2021

čas čtení 2 minuty

Třicet velvyslanectví podepsalo dopis protestující proti likvidaci práv komunity LGBT v Maďarsku. Neuvěřitelně, Andrej Babiš zakázal českému velvyslanectví v Budapešti tento dopis podepsat.

Politikové hovoří o tom, že je zapotřebí razantních akcí proti globálnímu oteplování (exkluzivní rozhovor k tomu poskytl televizi Channel 4 mimořádný amerických velvyslanec pro otázky klimatu John Kerry) avšak skutek utek.  Mezinárodní energetická agentura (IEA) varuje, že pouze 2 % financí určených celosvětově na postpandemické oživení ekonomiky má být utraceno za čistou výrobu energie. Kerry ovšem argumentuje, že věc není ztracená, protože kauzu environmentalismu přebírají gigantické mezinárodní firmy.

Nad tím, zda se lidé v politice  v dnešní technologické době nechají vést "spasiteli", anebo spoléhají na vlastní úsudek, se zamýšlí Karel Dolejší.  

Jak to, že ČR nyní poskytne azyl afghánským muslimům, prchajícím před Talibanem?
Vždyť jsme mysleli, že muslimové jsou pro ČR nepřjatelní? ptá se jinde ve vydání také Karel Dolejší.

Děti se i v ČR očkují proti nejnebezpečnějším nemocem pravidelně a zcela povinně
, píše Miloš Dokulil, proč tedy takový povyk ohledně očkování proti covidu? Neočkovaní ohrožují své spoluobčany smrtí.

Kdo nesouhlasí s vládou, neměl by od ní pobírat přídavky na děti, starobní důchod ani žádné sociální dávky, argumentuje polská politička. Sama samozřejmě, když byla poslankyní v opozici, plat od státu pobírala. A proč Polsko tak rádo přijímá evropské dotace, když proti EU nyní tak intenzivně bojuje? ptá se Tomasz Oryński. Premiér Morawiecki ovšem tvrdí, že Polsko se navzdory konfliktům s Bruselem z EU vystoupit nechystá.

Televize BBC odvysílala docela třaskavý hodinový rozhovor s bývalým vrcholným poradcem Borise Johnsona, jeho "Rasputinem", Dominicem Cummingsem. Cummings zopakoval svá varování, že je Johnson naprosto neschopný a že ho on sám se svou klikou stoupenců dostali do premiérské funkce jen pro jedinou věc, pro realizaci brexitu. Hned po Johnsonově vítězství ve volbách se rozhodli tito poradci začít spiknutí s cílem Johnsona z premiérské funkce vyhnat, "protože je to idiot a nemá žádnou politickou strategii". Cummings vážně varoval před nefunkčností moderních státních a stranickopolitických struktur, které do nejvyšších funkcí vynášejí jen nekompetentní hlupáky. Ale proč mu nevadilo, že ve svých předvolebních kampaních anglickým voličům bezostyšně lhal? "To je politika," odpověděl Cummings.

Čeští senátoři se ve středu pokusí zamezit zákonným návrhem nepřijatelnému předražení šíleného projektu dostavby Dukovan.

-1
Vytisknout
3974

Diskuse

Obsah vydání | 21. 7. 2021