Německo vyšetřuje podezření z válečných zločinů na Ukrajině

9. 3. 2022

čas čtení 2 minuty
  • Německý ministr spravedlnosti oznámil, že spolková prokuratura zahájila vyšetřování ohledně důkazů o válečných zločinech na Ukrajině. 

Německá spolková prokuratura zahájila vyšetřování kvůli podezření z válečných zločinů ruských vojáků v průběhu invaze na Ukrajinu. mezinárodní veřejnost je rozhořčena útoky na civilisty a kriticky důležitou infrastrukturu.

Ministr spravedlnosti Marco Buschmann sdělil listu Passauer Neue Presse, že Německo bude "sbírat a zajišťovat veškeré důkazy o válečných zločinech" spáchaných na Ukrajině.

Německá spolková prokuratura v Karlsruhe zahájila tzv. strukturální vyšetřování s cílem sbírat důkazy.

Zdroj uvnitř prokuratury potvrdil AFP, že došlo k zahájení vyšetřování.

Ruský útok na Ukrajinu podle ministra představuje "vážné porušení mezinárodního práva, které nelze ničím ospravedlnit".

"Možná porušení mezinárodního trestního práva je třeba důsledně vyšetřit," dodal.

Strukturální vyšetřování se netýká konkrétních podezřelých, ale zaměřuje se na sběr důkazů o možných zločinech a identifikuje struktury stojící za nimi, jako je struktura velení.

Důkazy mohou být využity v příštích kriminálních vyšetřováních týkajících se jednotlivých osob.

Týdeník Spiegel uvedl, že němečtí vyšetřovatelé se pustili do práce kvůli zprávám o ruském použití kazetové munice, snímkům obytných oblastí, které se staly terčem ostřelování, útokům na plynovod, sklad použitého jaderného paliva a elektrárnu.

Rusko se stalo terčem ostré kritiky kvůli útoku na ukrajinská města. Podle Kyjiva a západních vlád se v ruské operaci stávají terčem útoků školy, nemocnice a obytné bloky.

Hlavní vyšetřovatel Mezinárodního trestního tribunálu v Haagu již oznámil minulý týden, že spouští vyšetřování možných válečných zločinů a zločinů proti lidskosti spáchaných na Ukrajině od zahájení ruské invaze.

Německo v minulosti opakovaně vyšetřovalo zvěrstva spáchaná v zahraničí, včetně války v Sýrii.

Provádí to na základě právního principu univerzální jurisdikce, který umožňuje stíhat lidi za zvlášť vážné zločiny, včetně válečných zločinů a genocidy, i když byly spáchány v jiné zemi.

Německý soud v lednu odsoudil bývalého syrského plukovníka k doživotnímu vězení kvůli dozorování vraždy 27 osob a mučení 4 000 dalších v damašské věznici před deseti lety.

Celý text v angličtině: ZDE

-1
Vytisknout
5595

Diskuse

Obsah vydání | 11. 3. 2022