Díky zlotřilému Putinovi stoupla Bidenovi popularita

9. 3. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta
 
Jak jsem předpovídal, americký prezident Joe Biden získal na popularitě díky tomu, že se Vladimir Putin stal jasným nepřítelem, proti kterému se hrdinstvím motivovaná  americká veřejnost spojila. Americký veřejnoprávní rozhlas NPR a veřejnoprávní televize PBS provedly průzkum, který ukazuje, jak postoj k Putinově agresi na Ukrajině pomáhá Bidenovi získat vyšší míru volební podpory. Po projevu o stavu Unie a ruské invazi na Ukrajinu zaznamenává Biden výrazný nárůst svého hodnocení napříč všemi stranami.


 
Celkové hodnocení práce prezidenta Bidena se minulý týden zvýšilo o 8 bodů, na 47% z 39 %. Většina Američanů (52 %) schvaluje způsob, jakým Biden řeší situaci na Ukrajině, oproti 34 % minulý týden. Nesouhlasí s ním 44 % respondentů, což je pokles z 50 % v minulém období. Pouze 4 % si nejsou jistá, což je pokles z 16 %. Podle většiny Američanů (46 %) je Bidenův přístup ke konfliktu na Ukrajině správný. Podle 43 % je příliš opatrný a pouze 6 % si myslí, že je příliš agresivní.

 

Ekonomické sankce, které Spojené státy a jejich spojenci uvalily na Rusko, podporuje 83 % Američanů. Američané jsou také ochotni přinést oběti na podporu Ukrajiny. 69 % Američanů, včetně 58% republikánů, říká, že podporuje hospodářské sankce proti Rusku, i kdyby to mělo za následek vyšší ceny energií ve Spojených státech.

Američané vyjadřují obavy z možných dopadů konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou. Téměř osm z deseti Američanů se obává, že Rusko povede kybernetické útoky ve Spojených státech (78 %) a že v Evropě vypukne širší válka (78 %). Sedm z deseti (70 %) se obává, že budou použity jaderné zbraně. Obavy z důsledků konfliktu na Ukrajině jdou napříč stranami. Američané starší 45 let (76 %) se častěji než mladší Američané (62 %) obávají, že budou použity jaderné zbraně.

1
Vytisknout
5268

Diskuse

Obsah vydání | 11. 3. 2022