Hrozící masová etnická čistka syrských Kurdů coby vedlejší škoda války na Ukrajině

7. 7. 2022

čas čtení 1 minuta

Válka na Ukrajině způsobuje největší vedlejší škody Kurdům. Ukrajinští uprchlíci přitahují pozornost celého světa, nicméně ukrajinský konflikt otevírá dveře masovému vyhoštění dvou milionů syrských Kurdů, ke kterému pravděpodobně dojde v nadcházejících měsících. Turecko totiž hrozí, že dokončí etnickou čistku Kurdů ze severní Sýrie, kterou zahájilo před pěti lety, píše blízkovýchodní reportér Patrick Cockburn.

Stovky tisíc Kurdů již byly tureckými silami donuceny uprchnout ze svých enkláv na syrské straně turecko-syrské hranice. "V budoucnosti Sýrie není pro kurdské bojovníky místo," řekl turecký prezident Erdogan. "Doufáme, že zbavíme region separatistického teroru," dodal. V praxi turecká politika během předchozích vpádů do Sýrie spočívala ve vyhnání všech syrských Kurdů - civilistů i bojovníků, separatistů a teroristů.

Poté, co Turecko zrušilo své veto proti vstupu Švédska a Finska do NATO, je méně pravděpodobné, že mocnosti NATO odradí Erdogana od nové invaze do severní Sýrie, než tomu bylo dříve. Z dlouhodobějšího hlediska chtějí země NATO získat Turecko jako spojence proti Rusku.

USA již syrské Kurdy do značné míry přenechaly napospas Turecku, ačkoli to byli právě oni, kdo Američanům poskytl pozemní síly, které s nimi porazily takzvaný Islámský stát v Sýrii. Kurdové v bojích ztratili 11 000 vojáků.

Samotní syrští Kurdové nepochybují o svém osudu a mnozí z nich se již nyní snaží uprchnout. Hrozící etnická čistka syrských Kurdů je nejdůležitější a nejtragičtější vedlejší škodou plynoucí z války na Ukrajině, jejíž nebezpečí okolní svět z velké části ignoruje.

 

Celý článek v angličtine ZDE

 

 

 

 

 

 

 

 

-1
Vytisknout
7367

Diskuse

Obsah vydání | 12. 7. 2022