Austrálie nabízí čtvrtou dávku proti COVIDu pro osoby starší 30 let

8. 7. 2022

čas čtení 1 minuta
Austrálie nabídne čtvrtou dávku vakcíny proti COVIDu-19 všem starším 30 let, oznámily zdravotnické úřady, protože nemocnice jsou v zimní vlně infekcí přeplněny pacienty.

Vláda uvedla, že doporučuje čtvrtou dávku pro osoby starší 50 let – ale také ji nabízí všem starším 30 let, přestože výhody pro mladší věkovou skupinu nejsou jasné.

Řídí se přitom se doporučením nejvyššího poradního orgánu pro imunizaci, který uvedl, že uznává, že mladší lidé mohou chtít zimní posilovací dávku, i když její dopad na ně "je nejistý, ale pravděpodobně bude omezený".

Austrálie dříve doporučila čtvrté očkování proti COVIDu pouze lidem starším 65 let a také zranitelným skupinám, včetně těch s oslabeným imunitním systémem.

S tím, jak se mezi populací šíří nové, nakažlivější varianty omikronu BA.4 a BA.5, počet australských nemocničních pacientů s COVIDem vyskočil za měsíc o více než 1 000 na přibližně 3 900, přičemž 140 lidí je nyní na jednotce intenzivní péče.

"To vytváří skutečný tlak na naše zdravotnictví a nemocniční systémy," řekl ministr zdravotnictví Mark Butler na tiskové konferenci při oznámení rozhodnutí.

Více než 95 procent lidí starších 16 let je v Austrálii plně očkovaných, ale nyní jen málo lidí nosí respirátor nebo přijímá opatření ohledně sociálního odstupu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5301

Diskuse

Obsah vydání | 12. 7. 2022