Ruská agrese na Ukrajině: raketa zničila muniční sklad v okupovaném městě; činitelé budou usilovat o dohodu o vývozu obilí

13. 7. 2022

čas čtení 10 minut
- Ukrajinská armáda zničila za posledních 4 hodin šest armádních skladišť munice:


- Nejméně pět lidí bylo zraněno a jeden zabit při ruském ostřelování v Charkovské oblasti, uvádí   oblastní gubernátor Oleh Synyehubov.

Ten ve středu ráno na Telegramu napsal: "Teror civilního obyvatelstva Charkovské oblasti ze strany ruských okupantů pokračuje."

Synyehubov uvádí, že pět zraněných osob "je v nemocnici a dostává se jim veškeré potřebné pomoci, jejich stav je stabilizovaný, nejsou ohroženi na životě".

Tvrdí, že v noci byl raketový útok na region zmařen ukrajinskými silami. Dále uvádí, že "na území regionu pokračují aktivní bojové akce" a že byl zabit 55letý muž.


- Rusko pravděpodobně v nadcházejícím týdnu obsadí několik malých měst v Donbasu sděluje britské ministerstvo obrany


Podle britského ministerstva obrany se ruské síly v nadcházejícím týdnu pravděpodobně zaměří na dobytí několika malých donbaských měst, včetně Siversku a Dolyny na přístupech ke Slovjansku a Kramatorsku.

Městské oblasti Slovjansk a Kramatorsk pravděpodobně zůstanou hlavními cíli této fáze operace, uvádí zpráva britské rozvědky.

Rusko se podle ministerstva obrany rovněž nadále snaží podkopat legitimitu ukrajinského státu a upevnit vlastní správu a administrativní kontrolu nad okupovanými částmi Ukrajiny.

V poslední době to zahrnuje iniciativu na spojení ruských a ukrajinských měst a regionů za účelem vytvoření postkonfliktní správy a dekret, který má Ukrajincům usnadnit získání ruského občanství.


 - Německo zveřejnilo kompletní seznam své vojenské pomoci Ukrajině poté, co zvýšilo svůj podpůrný balík na 2 miliardy eur.

Seznam vojenské pomoci zahrnuje sedm samohybných houfnic Panzerhaubitzen 2000, automobily, polní nemocnici, náhradní díly pro MiG-29, obrněná vozidla, tanky, systémy protivzdušné obrany a MLRS.

Součástí je také 14 900 protitankových min, 500 protiletadlových raket Stinger a 21,8 milionu nábojů do ručních zbraní.

- Rusko a Ukrajina se sejdou v Turecku a budou tam jednat o exportu obilovin

Rusko a Ukrajina se chystají na první jednání s představiteli OSN a Turecka, jehož cílem je překonat několik měsíců trvající patovou situaci ohledně vývozu obilí.

Čtyřstranné setkání v Istanbulu se uskuteční v době, kdy vývoz přes Černé moře nadále blokují ruské válečné lodě a námořní miny, které Kyjev položil, aby zabránil obávanému obojživelnému útoku.

Jednání komplikuje rostoucí podezření, že se Rusko snaží vyvážet obilí, které ukradlo ukrajinským zemědělcům v regionech pod jeho kontrolou.

Generální tajemník OSN António Guterres od rozhovorů neočekává mnoho. .

 - Útok na Ruskem dovládanou Novou Kachovku byl připsán raketě dodané USA

Nejméně sedm lidí bylo údajně zabito při ukrajinském raketovém útoku na velký muniční sklad ve městě Nova Kachovka v Ruskem okupovaném Chersonu, který byl připsán nedávno získaným americkým zbraním.

Tvrzení o obětech na životech přinesla Ruskem dosazená správa města a nebylo je možné bezprostředně ověřit, ačkoli záběry na sociálních sítích ukazují velký výbuch osvětlující noc, hořící munici a stoupající dým.

Výbuch zasáhl sklad v blízkosti klíčové železniční trati a přehrady na řece Dněpr. Snímky z globálního systému sledování požárů společnosti Nasa Firms ukázaly řadu sekundárních požárů v budovách v okolí místa původního výbuchu.

Kyjev uvedl, že zahájil dělostřeleckou palbu, která zničila ruský sklad zbraní, zasáhla dělostřelectvo, obrněná vozidla "a sklad s municí", a kromě toho provedl "zvláštní operaci" na osvobození vojenských zajatců v regionu kontrolovaném Moskvou. Ruskem podporované úřady obvinily Ukrajinu z poškození civilní infrastruktury.

Proruští představitelé a někteří ukrajinští komentátoři rychle naznačili, že výbuch byl výsledkem úderu nově dodaného amerického raketového systému Himars na Ukrajinu. Řada nedávných úderů na muniční sklady a ruská velitelská centra byla přisuzována systému Himars.

- Počet obětí víkendového ruského raketového útoku na obytný blok v Chasiv Jaru na východě Ukrajiny se v úterý zvýšil na nejméně 45.
Sobotní úder zničil pětipatrovou budovu a poškodil několik dalších ve městě v Doněcké oblasti. V průběhu záchranné operace bylo vytaženo devět živých lidí.

- V reakci na úder v Nové Kachovce Rusko  přes noc silně ostřelovalo východní město Bachmut v Doněcké oblasti. Reportérka listu Kyiv Independent Illia Ponomarenko napsala na Twitteru vedle záběrů údajně z útoku: "Rusko mezitím v noci v reakci smetlo Bakhmut ze země dělostřelectvem".

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij tvrdí, že Rusko "nemá odvahu" přiznat porážku. V celostátním televizním projevu se Zelenskij rovněž vysmál zjevnému spoléhání se ruské armády na stárnoucí zbraně a taktiku ze sovětské éry a zdůraznil, že jednota občanů jeho země v kombinaci se silou ukrajinských ozbrojených sil znamená, že výsledek války je "jistý".

- Se znovuotevřením Bystrého kanálu se zvýšila přeprava obilí po Dunaji. Podle náměstka ukrajinského ministra infrastruktury Jurije Vaskova se počet zahraničních lodí, které připluly do ukrajinských přístavů, aby pomohly s vývozem obilí, během posledních 24 hodin zdvojnásobil na 16. Ukrajina obnovila dlouho odstavené přístavy, aby usnadnila vývoz obilí kvůli ruské blokádě Černého moře, a očekává, že zvýší měsíční vývoz na 500 000 tun.

- Americké ministerstvo financí v úterý oznámilo, že posílá na Ukrajinu další hospodářskou pomoc ve výši 1,7 miliardy dolarů (1,4 miliardy Kč) na financování "základních služeb". Evropští ministři zahraničí v pondělí pozdě večer schválili pomoc ve výši 1 miliardy eur (850 milionů liber), což je první splátka záchranného balíčku ve výši 9 miliard eur, který byl dohodnut v květnu.

-  Ruský prezident Vladimir Putin má příští týden navštívit Teherán a jednat s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Setkání se uskuteční v době, kdy Spojené státy obvinily Írán z přípravy dodávek stovek bezpilotních letounů schopných nést zbraně do Ruska, které budou použity na Ukrajině.

-  Úřad OSN pro lidská práva (OHCHR) v úterý uvedl, že od ruské invaze 24. února bylo na Ukrajině zabito více než 5 000 civilistů, a dodal, že skutečný počet obětí je pravděpodobně mnohem vyšší.

- Evropská unie dosud zmrazila majetek v hodnotě 13,8 miliardy eur (11,7 miliardy Kč) v držení ruských oligarchů, dalších fyzických a právnických osob, na které byly uvaleny sankce za válku Moskvy proti Ukrajině, uvedl v úterý nejvyšší představitel EU pro oblast justice.

- Rusko zahájilo trestní řízení proti jednomu z posledních představitelů opozice, kteří v zemi zůstali, za údajné šíření "nepravdivých informací" o ruské armádě, uvedl v úterý jeho právník. Devětatřicetiletý Ilja Jašin, moskevský radní, byl minulý měsíc odsouzen k 15 dnům vězení za neuposlechnutí policejních pokynů. Ve středu v ranních hodinách měl být propuštěn.

- Odvolání proti rozsudkům smrti nad zajatými Aidenem Aslinem, Shaunem Pinnerem a Saaudunem Brahimem budou vyřízena do měsíce, uvedl představitel samozvané Doněcké lidové republiky. Britská ministryně zahraničí Liz Trussová uvedla, že rozsudky "naprosto odsuzuje", a prohlásila: "Jsou to váleční zajatci. Jedná se o falešný rozsudek, který nemá absolutně žádnou legitimitu."

- Brazílie chce od Ruska nakoupit co nejvíce nafty a dohody  byly uzavřeny "včera",
uvedl v úterý brazilský ministr zahraničí Carlos Franca,
Jednání se zúčastní vojenské delegace tří zemí a diplomaté OSN.

Turecký ministr obrany Hulusi Akar uvedl, že se zaměří "na bezpečnou přepravu obilí, které čeká v ukrajinských přístavech, na mezinárodní trhy".

Turecko, člen NATO, využívá svých dobrých vztahů s Kremlem i se Západem podporovanými představiteli v Kyjevě a snaží se zprostředkovat dohodu o bezpečném způsobu dodání obilí.

Ukrajina odhaduje, že v jejích přístavech je zablokováno až 25 milionů tun obilí.

Turecko tvrdí, že v regionu čeká 20 obchodních lodí, které by mohly být rychle naloženy a odeslány na světové trhy.

Plán OSN navrhuje, aby se lodě vydaly bezpečnými "koridory", které vedou mezi známými místy, kde se nacházejí miny.



Ukrajinský světový kongres podniká právní kroky proti Kanadě za porušení sankcí a převoz opravených turbín do Německa pro plynovod Nord Stream 1.

Podle úterního prohlášení organizace:

    V posledních několika dnech Světový ukrajinský kongres společně s Kanadským ukrajinským kongresem žádá kanadskou vládu, aby zrušila výjimku udělenou společnosti Siemens Canada, která umožňuje návrat opravených turbín plynovodu Nord Stream 1 do Německa. Vyzvali jsme také vládu, aby zajistila, že všechny sankce, které Kanada uvalila na Rusko, zůstanou v platnosti a budou výrazně zpřísněny.

    K dnešnímu dni bylo naše úsilí neúspěšné, a tak nám nezbylo než podniknout právní kroky."

Organizace podala žádost o soudní přezkum, v níž uvedla, že rozhodnutí o udělení povolení nebylo odůvodněné, transparentní ani řádně schválené.

    Nemůžeme teroristickému státu dodávat nástroje, které potřebuje k financování zabíjení desetitisíců nevinných lidí," uvedl Paul Grod, předseda a UWC.

    Nejde jen o jednu turbínu nebo případné množství turbín na podporu ruského vývozu energie, jde o neustálé podléhání ruskému vydírání."


Úder na Ruskem drženou Novou Kachovku připisují raketě dodané USA.

1
Vytisknout
5324

Diskuse

Obsah vydání | 19. 7. 2022