Dokáže Putin na Ukrajině vést válku na dvou frontách?

17. 8. 2022

čas čtení 3 minuty
Ruská armáda se na Ukrajině potýká se strategickým hlavolamem: Útok na Donbasu, nebo obrana na jihu?, napsal Stavros Atlamazoglou.

Jih, nebo Donbas?


Ruské síly se podle denního odhadu britského ministerstva obrany snaží vést operace na dvou frontách současně. Tyto dvě snahy však spoléhají na dva různé zdroje vojáků, a proto pravděpodobně nebudou mít podobnou účinnost.

V Donbasu, nebo alespoň v některých jeho částech, se ruské útočné operace opírají o "separatistické síly podporované Ruskem", které se snaží dostat z města Doněck do Bachmutu. V jiných částech Donbasu se vedení operací ujímá ruská armáda nebo žoldnéři nechvalně proslulé Wagnerovy skupiny.

Na jihu ruská armáda pokračuje v přemisťování sil ze zbytku bojiště ve snaze ubránit se přicházející ukrajinské protiofenzívě proti Chersonu a Záporoží. Cherson je nejdůležitějším městským centrem, které podlehlo ruským silám, a jediné provinční hlavní město, které Kyjiv ztratil.

Neméně důležité je, že Cherson je jediným územím severně od Dněpru, které ruské síly dobyly a udržely. S omezenou nebo neexistující schopností přemostění musí ruská armáda držet Cherson, pokud chce postupovat na sever.

"Během minulého týdne bylo prioritou Ruska pravděpodobně přeorientovat jednotky na posílení jižní Ukrajiny," uvedla britská vojenská rozvědka.

"Nicméně na Donbasu se síly podporované Ruskem – převážně milice samozvané Doněcké lidové republiky – nadále pokoušely o útoky na sever od města Doněck," uvedlo britské ministerstvo obrany.

"Obzvláště těžké boje se soustředily na vesnici Pisky, poblíž doněckého letiště. Její kontrola pravděpodobně zůstane sporná. Tato oblast je na přední linii Donbaské linie kontroly od roku 2014," dodalo britské ministerstvo obrany.

"Ruský útok má pravděpodobně za cíl zabezpečit dálnici M04, hlavní přístup k Doněcku ze západu," uvedla britská vojenská rozvědka.

Ruské oběti


Ruská armáda nadále ztrácí na Ukrajině neudržitelné množství mužů, což maří jakékoli útočné plány na Donbasu.

Ukrajinské ministerstvo obrany tvrdilo, že do neděle ukrajinské síly zabily přibližně 43 550 ruských vojáků (a přibližně třikrát tolik zranily), zničily 233 stíhacích, bitevních a transportních letounů, 194 bitevních a transportních vrtulníků, 1 864 tanků, 980 děl, 4 126 obrněných transportérů a bojových vozidel pěchoty, 261 vícenásobných odpalovacích raketových systémů (MLRS), 15 člunů, 3 039 vozidel a palivových cisteren, 136 protiletadlových baterií, 784 taktických bezpilotních vzdušných systémů, 91 platforem speciálního vybavení, např. vozidla a čtyři mobilní balistické raketové systémy Iskander a 187 řízených střel sestřelených ukrajinskou protivzdušnou obranou.

(Podle vizuálně ověřených nezávislých údajů Rusko do úterka 16. srpna ztratilo na bojové technice například 51 stíhacích a transportních letounů, 51 bitevních a dopravních vrtulníků, 952 tanků, 1 536 bojových vozidel pěchoty a obrněných transportérů, 322 děl a raketometů. ZDE ZDE. Sumární údaje zveřejňované ukrajinskou stranou jsou systematicky přehnané a nadhodnocované, nepodložené žádnými důkazy - pozn. KD.)

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5175

Diskuse

Obsah vydání | 23. 8. 2022