Trump možná brzy oznámí prezidentskou kandidaturu

18. 8. 2022

čas čtení 4 minuty

Donald Trump a jeho spojenci z Republikánské strany (GOP) využili zprávy o tom, že FBI minulý týden provedla domovní prohlídku v bývalém prezidentském sídle Mar-a-Lago na Floridě, aby vyvolali pobouření na pravici, a podpořili tak získávání finančních prostředků. Zdroje blízké Trumpovi sdělily CNN, že bývalý prezident získal "novou vlnu povzbuzení". Anonymní zdroje z Trumpova okolí v pondělí sdělily televizi Fox News, že oznámení přijde "brzy", píše Mike Ludwig

Již několik měsíců před zabavením vládních spisů označených jako "tajné" a "přísně tajné" v Mar-a-Lago byl Trump pod tlakem, aby s formálním oznámením další kampaně počkal až do doby po středečních volbách, a ochránil tak kandidáty GOP před mobilizací protitrumpovských voličů. Rozhořčená reakce GOP na prohlídku FBI však zřejmě vyvolala změnu.

Byl to sám Trump, kdo ze svého golfového klubu v New Jersey původně zveřejnil informace o pátrání. Trump reagoval rétorickými útoky proti FBI a ministerstvu spravedlnosti, které inspirovaly vlnu násilných výhrůžek vůči federálním orgánům činným v trestním řízení na internetu, včetně Trumpovy vlastní platformy Truth Social. V Ohiu zaútočil minulý týden na kancelář FBI poblíž Cincinnati Trumpův příznivec, který na Truth Social a dalších fórech zřejmě psal o zabití federálních agentů a sám byl zabit při ozbrojeném střetu s policií.

Pravičáci navrhují "zrušení FBI" poté, co agenti šli Trumpovi po krku kvůli tomu, že si vzal citlivé dokumenty, které mu nepatřily. Pro defundování FBI existují dobré důvody, jak mnozí na levici poukazují už léta. Žádný z těchto důvodů však nemá nic společného s Trumpem nebo zločinem bílých límečků. FBI má za sebou dlouhou historii potlačování sociálních hnutí, jak vysvětlují kritici na levici. "Zátah" na Trumpův dům nezahrnoval druh nebezpečného násilí, které policie pravidelně provádí v domácnostech kvůli drogám a jiným přestupkům. Trumpovi příznivci však samozřejmě nemají nic proti útokům FBI na černošské a jiné marginalizované komunity; jejich rozhořčení je vyhrazeno na zásah proti Trumpovi.

Tváří v tvář kritice za to, že své příznivce opět inspiruje k násilí, se Trump obrátil na své věrné stenografy z Fox News a poskytl jim v pondělí rozhovor, který je sice plný nepřesností, ale Trumpova současná strategie je z něj poměrně jasná: popřít jakékoli pochybení, obvinit ze svých právních potíží politické oponenty a využít mediální kontroverze k získání darů a rozvášnění své voličské základny před vyhlášením kampaně. Republikánští kandidáti podporovaní Trumpem hrají podle jeho not, aby získali peníze a zvýšili svou prestiž před volbami v polovině volebního období.

V rozhovoru Trump připustil, že teplota v zemi se musí snížit, jinak se stanou strašné věci, ale pak zdvojnásobil svá násilná poselství, zatímco na Truth Social a dalších protrumpovských platformách se mluví o "občanské válce". V současné době Trump čelí vyšetřování svých obchodních praktik, pokusu o zmaření prezidentské volby v roce 2020, útoku na americký Kapitol z 6. ledna a nyní i zabavení citlivých vládních spisů.

Trump tvrdí, že tyto dokumenty odtajnil ještě před odchodem z funkce, zatímco jiné jsou chráněny advokátní mlčenlivostí. Trumpův bývalý poradce pro národní bezpečnost John Bolton, který se stal exprezidentovým kritikem, v pondělí uvedl, že tvrzení o odtajnění ukazuje skutečnou míru zoufalství. Zatím není jasné, o jaké informace jde, ale nejmenované zdroje uvedly, že agenti hledali záznamy týkající se jaderných zbraní a národní bezpečnosti.

Trumpovi voliči si zřejmě pamatují jeho dlouhý seznam stížností na FBI sahající až k volbám v roce 2016, které Trump znovu omílá, přičemž prohlídku Mar-a-Lago, kterou FBI schválil federální soudce kvůli důkazům o možném porušení zákonů, označuje za útok na samotnou zemi. Díky tomu, že se Trump dostává do popředí zpráv o tajných složkách ukrytých v jeho letovisku, sbírá dary a impuls pro prezidentskou kandidaturu a zároveň vyšetřování proti své osobě vykresluje jako politické a nelegitimní. Pokud se Trumpovy právní potíže budou nadále zvětšovat nebo bude čelit obvinění, téměř jistě z toho obviní demokraty a zároveň povzbudí svou voličskou základnu.

 

Celý článek v angličtině ZDE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1
Vytisknout
4594

Diskuse

Obsah vydání | 23. 8. 2022