Studie zjistila, že klimatický stres způsobuje u čmeláků vznik asymetrických křídel

19. 8. 2022

čas čtení 1 minuta
 


Včely  zřejmě čekají v průběhu 21. století těžké časy, protože teplejší a vlhčí podmínky ovlivňují jejich vývoj
 
Vědci zjistili, že včely vykazují vyšší míru asymetrie křídel v teplejších a vlhčích letech
 

Vědci zkoumající muzejní exempláře zjistili, že čmeláci a včely  jsou v posledním století stále více stresováni změnami klimatu.

Když včely během vývoje zažívají stres, vyvíjejí se u nich asymetrická křídla a vědci zkoumáním řady dochovaných exemplářů a jejich dat zjistili, že včely vykazovaly vyšší míru asymetrie křídel v teplejších a vlhčích letech.

 

Dr. Andres Arce, který nyní působí na univerzitě v Suffolku a je jedním z autorů článku publikovaného v časopise Journal of Animal Ecology, uvedl:   "Naším cílem je lépe porozumět reakcím na specifické faktory prostředí a poučit se z minulosti, abychom mohli předvídat budoucnost. Doufáme, že budeme schopni předpovědět, kde a kdy budou čmeláci a včely nejvíce ohroženi, a zaměřit se na účinná ochranná opatření."

Dr. Richard Gill z Imperial College London a další z autorů studie uvedl, že čmeláky a včely  "možná čekají v 21. století krušné časy", protože se předpokládá, že "teplejší a vlhčí podmínky" budou pro  představovat větší stres a že změna klimatu povede k tomu, že tyto podmínky budou častější.

V posledních letech populace čmeláků v mnoha oblastech poklesly.

Zdroj v angličtině ZDE   ZDE

1
Vytisknout
3875

Diskuse

Obsah vydání | 23. 8. 2022