Nízký stav vody na Dunaji odhaluje potopené německé válečné lodě z 2. světové války

20. 8. 2022

čas čtení 2 minuty


Nejhorší sucho v Evropě za poslední roky způsobilo, že hladina řeky Dunaj klesla na jednu z nejnižších úrovní za posledních téměř sto let, a odhalila tak trupy desítek německých válečných lodí naložených výbušninami, které byly potopeny během druhé světové války nedaleko srbského říčního přístavu Prahovo.

Tato plavidla patřila ke stovkám lodí, které v roce 1944 potopila černomořská flotila nacistického Německa podél Dunaje při ústupu před postupujícími sovětskými vojsky, a dodnes při nízkém stavu vody brání říční dopravě.

 
 

Letošní sucho,  důsledek globálního oteplování, však odhalilo více než 20 korábů na úseku Dunaje u Prahova ve východním Srbsku, z nichž mnohé stále obsahují tuny munice a výbušnin a představují nebezpečí pro lodní dopravu.

"Německá flotila za sebou zanechala velkou ekologickou katastrofu, která ohrožuje nás, obyvatele Prahova," řekl Velimir Trajilovič, 74letý důchodce z Prahova, který o německých lodích napsal knihu.


Měsíce sucha a rekordně vysokých teplot zkomplikovaly říční dopravu na životně důležitých tepnách v jiných částech Evropy, včetně Německa, Itálie a Francie. V Srbsku se úřady uchýlily k bagrování, aby udržely plavební cesty na Dunaji otevřené.

U Prahova zúžily některé vraky splavný úsek na tomto úseku Dunaje ze 180 metrů na pouhých 100 metrů.

Některé lodě, rozeseté po celém řečišti, se stále pyšní věžičkami, velitelskými můstky, zlomenými stěžni a pokroucenými trupy, zatímco jiné leží z větší částiskryté pod písečnými břehy.

V březnu srbská vláda vypsala výběrové řízení   odstranění vraků, munice a výbušnin. Náklady na tuto operaci byly odhadnuty na 29 milionů eur.

0
Vytisknout
4442

Diskuse

Obsah vydání | 23. 8. 2022