Ruská agrese na Ukrajině: Rusko se mstí za prohru bombardováním civilní infrastruktury

12. 9. 2022

čas čtení 7 minut

- Dvě řízené střely zasáhly kritickou infrastrukturu v Charkově a na místě jsou nyní hasiči, uvedl zástupce šéfa ukrajinské prezidentské administrativy Kyrylo Tymošenko.


Technici pracují na obnovení dodávek elektřiny a brzy by měla být obnovena dodávka elektřiny do životně důležitých zařízení, jako jsou nemocnice.

V prvních týdnech invaze byla přerušena dodávka elektřiny v oblastech, které se Rusko snažilo dobýt.

Tymošenko potvrdil, že Charkov, Poltava, Dněpropetrovsk a část Doněcké oblasti trpí výpadky proudu.

V  Sumské oblasti, která sousedí s Charkovem, byla dodávka elektřiny obnovena na 100 % a i  v Poltavské oblasti je elektřina obnovena.

    "Rusové nás chtějí nechat bez světla, vody a tepla".


 
- Ruské síly vypálily celkem 11 raket směrem na východní oblasti Ukrajiny, oznámilo ukrajinské letectvo v neděli večer na Twitteru.


- Ukrajinské vzdušné síly sestřelily sedm řízených střel v Dněpropetrovské oblasti a další dvě rakety byly zničeny v Poltavské oblasti, uvedlo UAF.

- Kvůli ostřelování infrastruktury se očekává zpoždění řady vlaků z/do Charkova, Sumů a Poltavy.

Ani jeden vlak však dnes nebyl zrušen, provoz na celé železniční síti pokračuje.

Na nádražích v Charkově a dalších dočasně odříznutých městech byl organizován bezpečný výstup a nástup cestujících.

Cestujícím bude umožněn pobyt na území stanic i během zákazu vycházení.


- Podle ukrajinského ministerstva obrany dochází v Charkovské oblasti k protiofenzívě. "Budete plavat, okupanti," uvedlo ministerstvo v neděli na Twitteru. Ruské síly mezitím narušují dodávky elektřiny v Charkově, Dněpru a Poltavě.

- Vedení Moskvy k porážkám na Ukrajině mlčí, Putin ani ruský ministr obrany Sergej Šojgu se k nim od nedělního poledne nevyjádřili. Téměř úplné mlčení Moskvy k porážce - nebo k jakémukoli vysvětlení toho, co se na severovýchodě Ukrajiny odehrálo - vyvolalo značný hněv mezi některými provojenskými komentátory a ruskými nacionalisty na sociálních sítích.

- Ramzan Kadyrov, Kremlem jmenovaný vůdce Čečenska, kritizoval vedení ruské armády poté, co se zdálo, že ji ukrajinský boj proti ruské invazi na severovýchodě zaskočil. Na znamení toho, že Kreml může čelit vážným následkům ztráty území, o němž ruská okupační správa opakovaně prohlašovala, že si ho hodlá ponechat "navždy", Kadyrov rovněž naznačil, že Vladimir Putin si možná není vědom skutečného stavu věcí.

- "Nikdo neví", kam dopadnou ruské rakety na Ukrajině, řekl prezident Voldymyr Zelenskyj v rozhovoru pro CNN odvysílaném v neděli.


- Ukrajina využila slabého ruského krytí svou rozsáhlou protiofenzívou. Jsou možné další zisky

    Během pěti dnů změnila ukrajinská protiofenzíva na severu země vše. To, co začalo jako nápor v části fronty, kterou vojenští analytici do značné míry ignorovali, se podle Institutu pro studium války stalo postupem o 70 km, čímž bylo získáno "více území, než ruské síly získaly při všech svých operacích od dubna".

    Před středou se Ukrajina snažila dosáhnout většího pokroku v ofenzivních operacích. Přesto jihovýchodně od Charkova Kyjev ukázal, že dokáže dynamicky využívat vojenské okolnosti ve svůj prospěch - což otevírá vyhlídky na další dramatické zisky, než přijde zima.

    Rusko v reakci na ukrajinskou ofenzívu, kterou podle svých slov zahájilo před několika týdny, přesměrovalo tisíce svých nejlepších bojových jednotek k obraně města Cherson. Kreml, vyčerpaný měsíci nepřetržité války, ponechal sektor jihovýchodně od Charkova v lehké obraně.


- Ukrajinské ministerstvo obrany sdílelo tento tweet poté, co se 130. prapor dostal do Hoptivky u ruských hranic.

- Nacionalistický bojovník a bývalý důstojník FSB, který v roce 2014 pomáhal rozpoutat válku ve východní části ukrajinského Donbasu, přirovnal zhroucení jedné z hlavních frontových linií konfliktu ke katastrofální porážce v rusko-japonské válce, která vyvolala ruskou revoluci v roce 1905.

Igor Girkin řekl, že to bylo jako v bitvě u Mukdenu v roce 1905, jejíž konec se odehrál dva dny po zahájení revoluce.

Ukrajina svůj rychlý postup, při němž tisíce ruských vojáků uprchly a zanechaly za sebou zásoby munice a vybavení, označila za bod obratu v šestiměsíční válce.

Girkin, který nešetří kritikou na adresu nejvyššího vedení země a ministra obrany Šojgua nazývá "kartonovým maršálem", opakovaně prohlásil, že Rusko bude na Ukrajině poraženo, pokud nevyhlásí celostátní mobilizaci.

Nacionalistický hněv z vojenského neúspěchu je pro Kreml potenciálně mnohem větším problémem než prozápadní liberální kritika Putina: průzkumy veřejného mínění nadále ukazují širokou podporu toho, co Moskva nazývá "zvláštní vojenskou operací".

Zatímco hlavní město v sobotu oslavovalo Den Moskvy pouličními oslavami a koncerty, projevy nespokojenosti se přenesly dokonce i do obvykle podřízeného ruského parlamentu.

Sergej Mironov, vůdce nominálně opoziční, ale Putinovi loajální strany Spravedlivé Rusko, na Twitteru uvedl, že ohňostroj na počest svátku by měl být vzhledem k vojenské situaci zrušen.

Jeden ze vzkazů přeposlaných na Telegramu prominentním válečným zpravodajem Semjonem Pegovem označil oslavy v Moskvě za "rouhačské" a odmítnutí ruských úřadů pustit se do plnohodnotné války za "schizofrenní".

"Buď se Rusko stane samo sebou zrodem nové politické elity ... nebo přestane existovat," stálo v něm.



- Poslední fungující reaktor v Záporožské jaderné elektrárně byl odstaven a elektrárna "zcela zastavena",
uvedl ukrajinský provozovatel jaderné energetiky. Záporožská elektrárna se šesti reaktory byla minulý týden odpojena od sítě poté, co byla v důsledku bojů v oblasti odpojena všechna její elektrická vedení, a několik dní fungovala v "ostrovním režimu", kdy vyráběla elektřinu pro důležité chladicí systémy z jediného zbývajícího provozovaného reaktoru.

    Záložní elektrické vedení do Záporoží bylo obnoveno a poskytuje mu externí elektřinu, kterou potřebuje k chlazení svých reaktorů, uvedla v neděli Mezinárodní agentura pro atomovou energii. "Po včerejším obnovení [elektrického] vedení ... Provozovatel #ZNPP dnes ráno odstavil svůj poslední funkční reaktor, který v uplynulém týdnu dodával ZNPP w/ potřebnou energii poté, co byl odpojen od sítě," uvedla MAAE na Twitteru.

-  Francouzský ministr dopravy uvedl, že podepíše dohodu s Rumunskem o zvýšení vývozu ukrajinského obilí do rozvojových zemí včetně Středomoří. "Zítra podepíšu dohodu s Rumunskem, která umožní Ukrajině vyvézt ještě více obilí ... směrem do Evropy a rozvojových zemí, zejména ve Středomoří, které ho potřebují pro výživu," řekl v neděli rozhlasové stanici France Inter Clement Beaune a dodal, že dohoda se týká vývozu po zemi, po moři a po řece.

-  Britská vláda uvedla, že ukrajinské síly v posledních 24 hodinách pokračovaly ve významných úspěších v Charkovské oblasti. Rusko pravděpodobně stáhlo jednotky z oblasti, ale boje pokračují v okolí měst Kupjansk a Izjum, uvedlo britské ministerstvo obrany ve svém každodenním zpravodajském bulletinu na Twitteru.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4800

Diskuse

Obsah vydání | 15. 9. 2022